icon

Proč je důležité číst dětem před spaním?

lucifux
11. říj 2023

Holky, tak mě napadlo jestli se ta tradice ve většině rodin drží.
Já upřímně každý den opravdu čtu. Miluji jak ty moji rarášci po tom celém dni, jen leží a opravdu poslouchají. To mě každý den utvrdí v tom, že to má svůj smysl. A zároveň vim, že v ten moment jsem tam jen pro ně. Úžasný balzám na duši.

Strana
z3
alubif
11. říj 2023

Čteme. Vždy vyberou jednu knížku kterou přečteme, čteme klasiku. Zpívané přes den nebo v autě taky klasiku a nebo české písničky z radia. Někdy ale zpíváme u před spanim ukolébavky.

pavelkamat
11. říj 2023

Ano, čteme každý večer (4 a 7 let).

elesse
11. říj 2023

Cteme, driv jsme zpivali, protoze pohadky jeste nevnimal tolik. Ale cca od dvou let vydrzi poslouchat.

honatko092
11. říj 2023

Těšila jsem se na to, ale akční syn u toho vůbec nevydrží a u uspávání potřebuje absolutní tmu. A to přes den ležíme v knížkách a čteme hodně 🤷🏻‍♀️ Tak budu čekat dál, třeba to někdy vyjde (syn 3 roky uspává manžel a povídají si, jaký byl den a dcera skoro rok usíná u kojení).

me_druhe_ja
11. říj 2023

Před spaním nečtu. Nejsou na to zvyklí, vypijou si mlíko a chcou spát. Čtení by je akorát rozhodilo a narušilo rituál. ALE cteme skoro celý den. 😀 hlavně syn je brutální knihomil, od jeho roku miluje knížky. 🙂 napřed to byli dotykové, zvukové....teď už čteme krátké příběhy. Baví ho Bing, Peppa, ve francouzštině Petit Ours Brun...takže čteme hodně přes den. 🙂 podle je čtení důležité a nenahraditelné. Ano, koukají se taky na tv a na pohádky, ale čtení bude mít navždy nenahraditelnou funkci. Ať je to před spaním nebo kdykoliv během dne

eviicka
11. říj 2023

Já bych četla, ale koukám, ze jsem asi jediná, co má dva barbary. Teda starší (sedm let) už číst konečně chce, začalo to po pátém roce, ale točila se vždycky jedna pohádka tak měsíc. Teď už si vybírá ze dvou knížek, takže to je konečně pestřejší. Mladší tříletý to zatím bojkotuje, ale už nás alespoň nechá číst a v klidu si hraje a neruší (obří pokrok).

normalnimatka
11. říj 2023

@eviicka Věřim tomu. Asi budeš muset bejt extradobrá ve výběru knížek🙂

gdpr
11. říj 2023

Nie, majú pred spaním pustenú rozprávku cez Spotify (keď tam nie som lepšie zaspia aj skôr a vedia, ze jedna rozprávka pôjde, ked som tam bola niekedy ani 3 im nestačili a stále sa na niečo pýtali a bolo to cele chaotické), ale cez deň si čítame len nie pred spaním.

eviicka
11. říj 2023

@normalnimatka já myslím, že k tomu dozrají, vidím to na tom starším. Úplně stejně do určitého nevydržel ani u televize a kino nebo divadlo to si neumím představit ani teď.
(Jinak mě by jen poslouchat taky nebavilo a u filmu vydržím výjimečně, takže co bych po nich měla chtít🙂, a čtu ráda).

pavca1982
11. říj 2023

Všem dětem jsem četla. Nejstarším synům bude 19
a 17 let a četla jsem jim každý večer. Dceři bude 7
a synovi 5 let a taky čtu poctivě každý večer dvě pohádky. Jednu pohádku si vybere jeden a druhou druhý.😉

veru181
11. říj 2023

Četla bych, ale syn zatím preferuje večerní vyprávění “pohádky” - o tom, co jsme celý den dělali. Snad se časem dopracujeme i ke čtení 🙂 (čteme jen nepravidelně přes den)

teate
11. říj 2023

@lucifux Čteme. Mají 3.5 a 2. 🤩 Ale někdy si řeknou o vyprávění o vlkovi, jindy o srnce, kteří dělali to, co my celý den - vlastně je to rekapitulace dne. Takže někdy i toto místo knížky. 🙂

journals
11. říj 2023

Čteme od mimina a zrovna náš syn je jasný důkaz toho jak důležité to pro děti je. Má vývojovou dysfázii, ale díky čtení má největší slovní zásobu z celé třídy v MŠ. Číst dětem je strašně důležité 🙏🏻

andelka
12. říj 2023

@eviicka nejsi. Já jsem četla starším asi od jejich 3-5 let, předtím jsem zpívala. Se čtením jsme skončili,když se narodil nejmladší, to jim bylo 7 a skoro 9. Ale aspoň jsem jim zazpívala ukolébavku. Teď je jim 11 a 13 a chodí spát později než já. Nejmladší má 4,5 a číst ani vyprávět nechce.

barumrallyebum
12. říj 2023

Ano, syn ma 8 a pul kazdy vecer "maminko prectes mi prosim te pohadku?". Bohuzel on sam cteni nesnasi, myslela jsem, ze se nam to bude aspon hodit ve skole, kdyz uz mu porad ctu.

barumrallyebum
12. říj 2023

A cteme porad ty same knizky dokola. Takze jednu knizku cteme uz pet let. Ma sve oblibene a jine nechce.

lauriak
12. říj 2023

Citame kazdy den (deti 6 a 3) Je to ritual. Nase by uz bez citania ani nesli spat. Ked sme boli na dobolenke a zabudli sme knizku tak sme si rozoravky vymyslali 🙈

angelinie
12. říj 2023

@lucifux Čteme prakticky každý den, bráváme s sebou knížky i na dovolenou ☺️ já tu dobu před spaním miluju. Nejstarší dcera si čte sama svoje věci, ale nejmladšímu čtu denně a semtam ještě i dvanáctiletému, on není moc čtenář, ale ode mě mu čtení vyhovuje 😁

lis6
12. říj 2023

Čteme přes den, před spaním je vyprávěná pohádka. Dřív chtěl červenou karkulku, teď jak tlapkova patrola jede na výlet (vymyšlená, většinou prožívají co my )

michaela666
12. říj 2023

Čteme nebo spíš už říkám pohádku z paměti. Asi 2 měsíce téměř každý večer Tlapková patrola, teda když zrovna neusne mezi hračkama nebo u večeře.

petrasipkova1
12. říj 2023

čteme každý večer, i když se nestíhá tak alespoň kousíček, bez toho neusnou, jen teď už se někdy střídáme s dcerou a ta čte večer mně. a tatínek čte synovi. a když jsem s nima sama doma, tak čtu já oběma.

vikinkav
12. říj 2023

My cteme tak kazdy druhy vecer, podle casu a unavenosti deti ☺️ Usinaji potom u pohadky na kazete.

izz76
12. říj 2023

Čteme každý vecer,dceři je 9let,nejdřív čte ona a pak kousek já. Porad máme rozectenou nějakou knizku..

mama_mila
12. říj 2023

@linusha tyjo, tak to jsem vlastně ani nečekala 😀 nám rodiče doma četli, když jsme byli malí, já knížky miluju celý život, ani mě nenapadlo dětem nečíst. Přestože se podívají na pohádky v televizi, na netflixu apod, tak bez toho čtení by to nebylo ono. Teď teda vede Bing, tak máme i knížku Pětiminutové pohádky

cilkat
12. říj 2023

Nečtu. Synovi vadí to světlo. Vypravim. (A kolikrát si pohadky úplně vymyslim).

veronicka89
12. říj 2023

Nectu
Ani nevypravim

Povidame si co jsme zazili jinak se tulime a nerikame nic

daasqua
12. říj 2023

Dceři jsem začala vysloveně číst až ve 4 letech, předtím si prostě jen chtěla knížky prohlížet a ne v klidu čekat, až milostivě dočtu stránku. Cca 1-2r jsem ji večer zpívala, 2-4r chtěla mít před spaním klid, zakrývala mi pusu. Teď ji tedy čtu, pokaždé něco jiného.
Syn 2,5r chce mít taky před spaním klid 😀 Občas jsem mu zpívala či vyprávěla, co jsme dnes dělali. Takže ten se k tomu asi taky dopracuje později. Plus oba často hned usnuli po kojení/mlíku (dcera pila do 3,5r).

klaruskaholubinka
12. říj 2023

Máme dcery 2 a 5 a čtu každý večer pak starší chce povídat co bylo v pohádce. Dokonce i měla
ve školce napsané že nejradeji má kdyz ji čtu, což mě dost potěšilo.

mourovatakocka
12. říj 2023

S tátou vždycky v postýlce, se mnou na gauči, když je čas po večeři nebo po obědě. Lidi, co místo toho pustí tablet, nechápu. O přínosech se mluvilo a mluví, ten společný čas je taky k nezaplacení. Jinak mám několik seznamů přečtených knížek, snad to jednou hodím do počítače, milujeme knihovnu ❤️

barulina
12. říj 2023

@lucifux dcera (11) čte mladšímu (3,5). Já dětem spíš zpívám.

nikjean
12. říj 2023

Já jsem to jako malá milovala, takže i já budu pokračovat v tradici a moc se na to těším. Aktuálně však syn (1,5 roku) usíná stále jen u kojení, pohádky ho zatím neberou.

Strana
z3