Proč je důležité číst dětem před spaním?
Holky, tak mě napadlo jestli se ta tradice ve většině rodin drží.
Já upřímně každý den opravdu čtu. Miluji jak ty moji rarášci po tom celém dni, jen leží a opravdu poslouchají. To mě každý den utvrdí v tom, že to má svůj smysl. A zároveň vim, že v ten moment jsem tam jen pro ně. Úžasný balzám na duši.
Pred spanim necteme. Rikame si takovou rikanku a pak si kdyztak chvili povidame nebo vypravim vymyslene pribehy. Ale vetsinou starsi hned usne jako spalek a mladsi to trva dele, tak zpivam potichu ukolebavku.
Ja si pamatuju, jak nam jako detem tata cetl a klimbal u toho, rikal nesmysly nebo preskakoval radky a nas to akorat nabudilo a smaly jsme se mu. Takze ja touhle cestou nesla 😀
Četla jsem vždycky, teď už ne, ale za mě to byl nejlepší způsob jak děti do pár minut uspat.
Ruzne to stridame... cteni/zpivani/vymysleni pohadek/povidani ci taky vubec nic. Ted mladsi chce pred spanim poustet na Albi tuzce relaxacni hudbu... Takze proste podle nalady, nervu, energie a casu 😆
Ne, nebavi ho to. Ale my mame v loznici TV a to je tezsi konkurent.
Čteme vždycky večer. Každé dítě vybere jednu pohádku. Od klasik, přes nové příběhy až po dětské fantasy. Když jsou nemocní nebo je třeba venku extrémně hnusně, čtu jim průběžně i přes den. Tohle je snad jediná činnost s dětmi, která mě a manžela nikdy neomrzela a má u dětí úspěch. 😁 @drep přestože tyto kulturní skvosty ctím a děti vedu i v tomhle směru, nedovolila bych si o nových pěkných písničkách říct, že jsou retardované. Proč? Naopak, jsou smysluplné, melodické, dětem se dobře pamatují. Jsou o věcech kolem nás - teď narážím zrovna na ty popeláře a slony, samozřejmě asi budou i nějaké uhozené. Ale nebuďme jednostranní. 😉
@prejeta_zaba za tím, že zrovna popeláři jsou retardovaní, si stojím. Poslouchala jsem to jeden večer v kempu od sousedního stanu a chtěla jsem si propíchnout bubínky. Ráda budu zpívat lidovky, folk, country, ale babyshark a jiné hrůzy mi nesmí přes práh.
My čteme, ale někdy si vymyslí, že by chtěla koukanou pohádku, tak najdeme na youtube nějaký český večerníček. Někdy mě dokonce ukecá na 1 koukanou a 1 čtenou
Čtu, děti 5 a 7r. Když se stane že nečtu, tak zpívám a nebo pouštím mluvené slovo z YouTube, nejoblíbenější jsou klasické pohadky od pana Emil Žák. Má moc příjemný hlas, velmi dobře se poslouchá.
Přidávám se do klubu čtenářů ☺️
Cetla jsem jeste vloni,to jim bylo 12 a 9
@linusha to ona je blbá, že nevnímá souvislosti, úplně v klidu, není to o věku. Je vhodné dítěti číst, ten společný čas s mámou tablet ani TV nenahradí, a navíc každý dobrý psycholog vám řekne, že dítě by do 3 let ideálně nemělo obrazovku ani vidět a od 3 let dál jen v rozumné míře. To, že v dnešní době to úplně nejde víme asi všichni, ale když máma místo čtení vrazí dítěti přístroj, je buď blbá nebo sobecká. Nebo alespoň zoufale neinformovana a slepá k vlastnímu pozorování.
Čtu nebo v vypravím pohádku každý večer, děti už jsou zvyklé a neusnou bez ní, průběžně se ke mně chodí pomazlit. Je to naše večerní chvíle 😁
@jaja01k a čtou i sami? U nás třeba musí každý den nahlas číst.
@drep tak je to písnička pro děti proboha 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
U nás hodinu před spaním se vypínají všechny displeje. V tuto dobu hrajeme hry, nebo si dcera čte, s mladším prohlížíme knížky a vypravime atd. Pak vyloženě na usnutí dětem vyhovuje nejvíce audio pohádky. Když nejsem v práci, jsem s nima v pokojíku . Usínají rychle
Máme to různě =) někdy čteme, jindy pouštíme audioknížky a někdy si jen povídáme o proběhlém dni. S manželem zas často řeší vesmír, fyziku, biologii..Žádný večer není stejný=)

Taky čtu 🙂 jsou ale dny kdy malý usne hned po večeři takže pak nic :D .. čtu mu někdy i přes den..sice ho to tolik nezajímá ale radši přečtu knížku než aby koukal na TV.. malý má 10 měsíců🙂 čtu snad už od doby co byl v bříšku. :D
Jinak mu zpívám nebo říkám říkanky