Řešíte nevhodnou výchovu dětí na hřišti? Jak reagovat?
Ahojte maminky, jdu se s vámi podělit o včerejší zážitek na hřišti. Mám dceru 2r3m, je na svůj věk poměrně šikovná, krásně mluví, chápe, poslouchá. Řekla bych, že je tak normálně živá, samozřejmě zkouší hranice a moji trpělivost. Nicméně mluvíme, vysvětlujeme a dá se s ní opravdu hezky domluvit. Snažím se z ní vychovat ohleduplného člověka, snažím se aby si osvojila určitá pravidla a chování, která jsou dle mého názoru správná. Včera na hřišti nastalo hned několik situací, kde mi zůstával rozum stát. Na hřišti jsem byla já s dcerou a jiná maminka s chlapečkem, řekla bych že byl o něco malinko starší než dcera, nicméně prakticky nemluvil a bylo vidět, že domluva s ním je horší.
Situace č. 1: Dcera začala dost akčně hrabat v písku a písek začal lítat ven z pískoviště. Jdu k ní a říkám jí ,,Beruško, zkus to jemněj a pomalej, ať písek nelítá ven. Písek patří do pískoviště, ano?” ,,Ano maminko, takhle?” a bylo.
O pár momentů později je na písku chlapeček a zuřivě začal písek cíleně vyhazovat z pískoviště. A maminka mu říká ,,No teda! Takhle vyhazuješ písek? Ty jsi ale šikula! Ukaž ještě!” .. Dcera na ně koukala, podívala se nechápavě na mě tak jí tiše říkám ,,To co dělá chlapeček není správné, že? s pískem se hraje v pískovišti, viď?” dcera kývla ale bylo vidět, že má trošku zmatek.
Situace č. 2: Dcera chtěla vylézt na skluzavku, jako přímo po té klouzací části. Opět vysvětluji, že takto ne, že nahoru se chodí po schodkách/žebříku, že takto by byla klouzačka špinavá a že je to nebezpečné. Dcera zavolala ,,Anoo, huráá!” a běžela ke schodkům. V zápětí vidím chlapečka jak leze nahoru po klouzací části a maminka opět povzbuzuje a libuje si jak je to bezva. A já dceři opět šeptám, že tohle se opravdu nedělá.
Situace č. 3: (To už jsem začínala mít pocit, že mi to ta maminka snad dělá schválně) Dcera si šla kreslit křídama na velkou tabuli a stoupla si hned vedle chlapečka, který si také kreslil. Říkám jí ,,Pojď tady kousek dál, ať máte oba místo na kreslení” ,,Ano maminko, třeba sem?” ,,Jasně, to je bezva místo” … A chlapeček šel a prakticky si stoupl přímo před dceru a začal kreslit. Dcera se zase o kousek posunula a chlapeček zas za ní. Dcera mu říká ,,Tady si kreslím já, ty můžeš tady.” Usmála jsem se na ni a ukázala palec nahoru, že to řekla hezky. Nicméně chlapeček se ani nehnul a ješte dceři počmáral co nakreslila. A co na to maminka? ,,Jéé, Filípku, to je krásný obrázek!”
A korunovali to tím, že když jsme odcházeli (zároveň), tak dceři říkám, ,,Pojď uklidíme spolu ty hračky, ať to tady je pěkné i pro další děti.” A jak jsme tak uklízely, chlapeček chodil za náma a ty uklizené hračky zase rozhazoval. A maminka stála a čuměla a co chvíli jen houkla ,,Tak už pojď, jdeme domů”
A já se vás maminky ptám, jak nakládáte s tímto evidentně rozdílným stylem (ne)výchovy? Já opravdu nehodlám vychovávat cizí děti a už vůbec ne rodiče.. Ctím, že výchova je každého věc, ale asi mám pocit, že jsou věci, které jsou a které už nejsou v pořádku. A mrzí mě, že kvůli nevychovaným rodičům, kteří nevychovávají své děti má dcera v hlavě bordel a mě to stojí o mnoho více úsilí ten bordel zase zpacifikovat. Co si o tom myslíte? Jak se v takových situacích, kdy nesouzníte s výchovou ostatních rodičů a ovlivňuje to i vaše dítě, chováte?
Jasný troll, žádné dvouleté nemluví jak kniha 😀
@martinka_33 🤦♀️😀
@antoinet tak uz jen protoze ze neodpovida :D a ani to nesmaze ..
@konidana uznávám, ze nejstarsi jsem taky nemihla nechat bez dozoru, a by mi totiz z toho hřiště zdrhla 😀 A uznavam ze i nejmladsi mi uz pripravila par horkych chvilek, naposledy v Globusu mi utekla do hernicky nez ksem stihla zaplatit nákup. Jindy se rozhodla ze.hriste ji neba a ze si zajde do tesca (vedle toho hriste) pro krupky, jenze hledej ji kdyz nevis kam sla...
Tak jestli jsem doteď měla "den blbec", tak díky, protože jsi mě fakt rozesmála.....😂😂😂. Buď jsi troll nebo potřebuješ pár konzultaci u psychologa🙈.
Jakožto mámu dítěte s ADHD mě to popravdě taky docela pobavilo. Nevidím na hřišti moc dětí, které by bavilo lézt po schůdkách na klouzačku a po zadečku se hezky klouzat dolů. Většinou je na klouzačce x dětí naráz, včetně těch našich a dělají kraviny. Zkoušejí všechny možné i nemožné pozice, vláčky a vydávají u toho zvuky jako stádo opic. Házet písek nebo štěrk mimo pískoviště teda nedovoluju, to je prostě blbá a nesmyslná sranda. Jediné, co řeším, je pokud mi někdo ohrožuje dítě na zdraví a rodiče to neřeší. Tam to řeším s tím jedincem přímo osobně, že toto teda ne a jsem připravená i na konfrontaci s rodičem. Totéž platí i ze strany mých dětí a ohrožení ostatních dětí. Ale jinak ať si na hřišti dělají, co uznají za vhodné. Nejsme tam dodržovat pravidla, ale upustit páru. 😉
Dětský hřiště. Nejpekelnější místo na světě.
Já jsem asi z Marsu a pujdu proti proudu, ale jelikož k MC, které jsem spolu s kamarádkou vedla bylo i dětské hřiště, tak jsme např, lezení po schůdcích a nevyhazování písku z pískoviště vyžadovaly, taková základní pravidla. Jak bylo výše psáno, není nutné být po sklouznutí na skluzavce jako čuně (kolikrát se děti zastavily na hřišti třeba cestou na autobus, - známe to, jen jedou sklouznu a jdu .. To samé písek jsme také kupovali z vlastních prostředků a tak proč se má vyhazovat do trávy. Je to nutné? Úklid hraček byl samozřejmostí. Také jsme se na ně skládali... A pokud maminka ještě jednání schvalovala, asi by byla odejita. Naštěstí jsme tam chodily všechny podobně smýšlející, takže o.k.
@kamino a tak to je něco jiného, já jsem pochopila, že kluk si chtěl hrabat v takovém tom povrchu po celém hřišti (písek, kamínky) - tam je přece jedno, jestli to přehazuje z místa na místo, když je to všude. Vyloženě vyházet písek z pískoviště bych taky nenechala. Ale že by na nás někdo při pobytu na hřišti dohlížel a dítě muselo delat vše podle pokynů a pokaždé po sobě porovnat pískoviště, to bych tam asi nechodila. Jakože z duše nesnáším pohazování odpadků a vandalismus. Ale hračky na hřišti přece stačí sklidit večer, nemusí být srovnané podle pravítka a nebo jestli sleze hřiště nahoru nebo dolů, to je přece úplně irelevantní a není potřeba kvůli tomu dítě stále peskovat, ne?
@enoli
@prejeta_zaba Jasně, že způsob vyjadřování byl trochu přehnaný i když takové děti také znám, vetšinou jsou to jedináčci a sešly se tak zkrátka geny 🙂 Sestra má prvorozenou podobnou, druhorozená tu starší slušně cvičí a je po výchově 🙂 Ale cituji - O pár momentů později je na písku chlapeček a zuřivě začal písek cíleně vyhazovat z pískoviště. A maminka mu říká ,,No teda! Takhle vyhazuješ písek? Ty jsi ale šikula! Ukaž ještě!” Pokud je tato situace pravdivá, tak by to taky nebylo přijato s nadšením. Pokud na hřišti bylo víc dětí a hrály si společně s hračkami, tak je také společně uklidili - měli jsme na ně takovou boudičku a tam byly. Ten kdo odcházel poslední, zaplachtoval pískoviště proti kočkám. A pokud by měl ještě uklízet všechny hračky, tak bylo snad lepší, že ji po sobě každý uklidil co vytahal případně se zeptal, jestli si s nimi někdo bude hrát.. A pokud leze po skluzavce nahoru, zaprasí klouzací část (blbě se vysvětluje, že ted je sucho, můžeš, je vlhko, nemůžeš ) Taková byla pravidla. Ber, nebo nech bejt 🙂
Jako mamince kluka, který s oblibou dělá přesný opak toho, co mu říkám, aby nedělal a ještě z toho má srandu, mi maminky těchhle spořádaných holčiček přijdou úsměvné. Největší sranda to byla na cvičení v tělocvičně, kdy většina kluků na opičí dráze dělala blbosti, ze skluzavky skákali místo klouzali, chodili v protisměru nebo se strkali. A do toho pohoršené maminky holčiček, které způsobně opatrně přelézaly překážky. Ty holčičky u toho měly ten samý pohoršený výraz jako jejich maminky 😂 Čest výjimkám!
@petulkadodo Jako AP, mi to pak při hodinách TV moc úsměvné nepřijde, když se sejde 15 takových 🙂
Víte, mám syna s vysokofunkčním autismem (a navíc poruchou rozumění - i když mluví, často z řeči věci nepochopí) a mám kamarádku s o rok mladším nízkofunkčním autistou ... Jsme dobré kamarádky a jsem s ní ráda. Tudíž jsou často spolu i naše děti ... Mno a teď vysvětlujte tomu mému "Shlednovi", že chování, které jeho odnaučuju, jsou u toho druhého dítěte v pořádku a možná i vítaná, aniž byste shodili dítě samotné nebo jeho rodiče...
JInak uznávám, ež na hřišti prostě koukám na lidi kolem... Když ej tam nějaká (obvykle) babička "na skluzavku se kamínky nedávají" "jezdí se jen zezhora" a "písek nesmí z pískoviště.", tak to holt vyžaduju i po svých dětech, i když jindy a jinde jim to klidně dovolím ... protože její vnučka opravdu možná má sváteční růžové punčocháčky a nechce tu skluzavku špinavou, zatímco mému týmu v teplákách je to .... ehm... to zašpiní i těma teplákama.
Ale zase omezování na to, že každý věc má konkrétní způsob užití a jinak se používat nesmí (třeba ta skluzavka), podle mě zbytečně zabíjí kreativitu, kterou pak dospělých horko-těžko hledáme, že.
Já mám 3 děti a éru hřišť za sebou a můj postřeh. Vůbec nikoho nikdy nezajímalo, co si o fungování na hřišti myslím já nebo moje dítě 😀 Potkali jsme tam stovky dětí a rodičů a zažili stovky různých přístupů. Má smysl si hledět svých dětí a svojí výchovy. Ostatní neřešit, pokud moje dětí nemlátí nebo tak něco. Nepřevychováš svět.
@cilkat to máš pravdu...pokud jsme tam sami, tak neřeším nic. 😀 ale pokud vidím, že někdo buzeruje dítě kvůli kravinam, tak těm dvěma to taky zakazu....a já mám teda dost výhodu, že to může na plnou hubu říct česky a nikdo tomu nerozumí. 😀 jako že jim říkám: teď ty kamínky na skluzavku nehazejte, tady tomu tatínkovi to vadí, tak to teď nedělejte. 😀 v ČR to je horší.😀
Ale s těma nemocnýma dětma je to jiný no...jak jsem psala výše: já jsem hrozně šťastná a vděčná, když syn dělá věci jako ostatní zdrave děti byť jsou to ty největší koniny. 🙈
@kamino kluci jsou kluci. Byla jste třeba někdy na tréninku kluků? My s malou chodíme na krasobruslení a kluci, kteří chodí na hokej se tam běžné mlátí i hokejkama mezi sebou. Dělají bugr, trenér je nechává, když potřebuje, tak zařve a všichni stojí v řadě. Ale tyhle kravinky tolerují. Kluci u nás ve třídě na škole se bavili tím, že se vybíjeli do hlavy. Co by jste chtěla? Aby kluci stáli na tělocviku a čekali na povel?
Já ti jenom popřeju, aby ji tahle genialita vydržela 😁
@kamino A proto za mě už na prvním stupni měli kluci na tělocvik učitele. To už se dnes ve škole nedělá?
Mě teda nejvíc zarazilo že tady většina souhlasí že může dítě vyhazovat písek z pískoviště . Kdyby to takhle dovolil každý u nás ,tak jsme do týdne bez písku . Krásně by to zapadalo mezi ty kamínky co máme vedle pískoviště .
@kamino jak "byla odejita"? To mi zas prijde přes čáru z tvé strany... jenom proto,že nechce uklízet bábovky?🙈 Jako já jsem tabor,že spoustu věcí neděláme a uklizime,ale zase to nevyžaduju od ostatních,to bych si nedovolila
@me_druhe_ja v Česku jim to můžeš říct zas francouzsky a máš vyřešeno 😀
A proto jsem na hřiště chodila jedině se 2 velmi důležitými věcmi = kniha a sluneční brýle, moje děti řádili, žádný písek tam teda nemáme 🤷♀️
A já jen kontrolovala nějakou újmu na zdraví SVÝCH dětí...ostatní děti mi byly tak nějak fuk...mají své matky ne??? Proč se mám starat zrovna já o cizí děti?
@prejeta_zaba to zas není tak bezpečný. 😀 ale v létě jsem to párkrát využila.😀 nicméně jednou jsem takhle na úplně malým hřišti uprostřed paneláků v Olomouci potkala Francouzku, co tam žije. 😀 tak jsme se chvíli bavily a ona byla děsně vděčná, že si má s kým promluvit. 😀 velmi, velmi jsem ji chápala. 😀 ještě se ptala, kdy zas přijdem, ale byl to ten poslední týden a my pak odlitali už 😀
@dendy88 přesně, myslím si že mé hranice jsou velmi volné, ale zrovna písek z pískoviště neexistuje, stejně tak po sobě uklidit.
Mě zas jedinou na pískovišti iritovala maminka, co své dítě pořád pobízela a organizovala. Pojď Aničko na skluzavku , taak, a teď dolu raz dva tři. Jo skvělé, paráda. A tak pořád po celou dobu co tam byly🤦
No a to je to, proč na hřiště chodím tak nerada. Protože každý to má jinak. Polovina maminek si sedí nad tou knížkou na lavičce a neřeší vůbec, ale vůbec nic (však co, krev neteče, že?!) a druhá má zase pocit, že hřiště je veřejné, tedy všech, tak je jedno jak se k tomu děti chovají.
Já tedy musím říct, že mě vadí když děti - moje i cizí, hřiště ničí. A to třeba zrovna to blbé vyhazování písku z pískoviště je. Svoje děti učím, aby byli ohleduplné k okolí i ostatním. A to třeba znamená i to, že když jdeme na hřiště kde jsou zrovna prťata, tak to znamená že si syn nemůže sednout na vrch klouzačky a balancovat nahoře. Proč? Protože ti malí to pak půjdou vyzkoušet. Když tam je se staršími, klidně.
Já to taky vidím jinak i proto, že máme takovou komunitu která "provozuje" veřejné hřiště a občas je to fakt mazec co někteří rodiče dětem dovolí. Proč? No vždyť je to hřiště veřejné. Kolikrát jsem řešila to, že cizí děti "naše" hřiště ničily. A rodič? Ten si právě četl tu knížku a bylo mu to jedno.
Ale jinak - obecně, jako máma dvou kluků - nemysli si, že když máš teď, zrovna, tu vychovanou holčičku, tak to tak bude a je to tvoje zásluha. Gratulovat si nad svou výchovou u dvouleté holčičky je velmi krátkozraké 😀

@martinka_33 no ja teda tem nasim zpocatku na hristi stala za zadkem furt, protoze moje nervy by to nedaly. Jako ze lezouci sestimesicni lezla na skluzavku co mela zebrik se spruslema cca tak daleko, ze tu dalsi mela asi u ramen a tak podobne. Takze jsem furt stala vedle ni, obcas rekla pomalu, opatrne, a drz se! A hlidala, aby az bude padat neslitla uplne az na zem😅🤣 Trileta se snazila na prolejzkach delat stejny psi kusy jako o hlavu a jeste vic vetsi sestilete deti.... No a druhej nebyl o moc lepsi. Teda jo rozvazbejsi a silnejsi, takze taky jako dvpulety slezal temer nemozne😂 . To bych fakt s knizkou nedala.