Řešíte nevhodnou výchovu dětí na hřišti? Jak reagovat?
Ahojte maminky, jdu se s vámi podělit o včerejší zážitek na hřišti. Mám dceru 2r3m, je na svůj věk poměrně šikovná, krásně mluví, chápe, poslouchá. Řekla bych, že je tak normálně živá, samozřejmě zkouší hranice a moji trpělivost. Nicméně mluvíme, vysvětlujeme a dá se s ní opravdu hezky domluvit. Snažím se z ní vychovat ohleduplného člověka, snažím se aby si osvojila určitá pravidla a chování, která jsou dle mého názoru správná. Včera na hřišti nastalo hned několik situací, kde mi zůstával rozum stát. Na hřišti jsem byla já s dcerou a jiná maminka s chlapečkem, řekla bych že byl o něco malinko starší než dcera, nicméně prakticky nemluvil a bylo vidět, že domluva s ním je horší.
Situace č. 1: Dcera začala dost akčně hrabat v písku a písek začal lítat ven z pískoviště. Jdu k ní a říkám jí ,,Beruško, zkus to jemněj a pomalej, ať písek nelítá ven. Písek patří do pískoviště, ano?” ,,Ano maminko, takhle?” a bylo.
O pár momentů později je na písku chlapeček a zuřivě začal písek cíleně vyhazovat z pískoviště. A maminka mu říká ,,No teda! Takhle vyhazuješ písek? Ty jsi ale šikula! Ukaž ještě!” .. Dcera na ně koukala, podívala se nechápavě na mě tak jí tiše říkám ,,To co dělá chlapeček není správné, že? s pískem se hraje v pískovišti, viď?” dcera kývla ale bylo vidět, že má trošku zmatek.
Situace č. 2: Dcera chtěla vylézt na skluzavku, jako přímo po té klouzací části. Opět vysvětluji, že takto ne, že nahoru se chodí po schodkách/žebříku, že takto by byla klouzačka špinavá a že je to nebezpečné. Dcera zavolala ,,Anoo, huráá!” a běžela ke schodkům. V zápětí vidím chlapečka jak leze nahoru po klouzací části a maminka opět povzbuzuje a libuje si jak je to bezva. A já dceři opět šeptám, že tohle se opravdu nedělá.
Situace č. 3: (To už jsem začínala mít pocit, že mi to ta maminka snad dělá schválně) Dcera si šla kreslit křídama na velkou tabuli a stoupla si hned vedle chlapečka, který si také kreslil. Říkám jí ,,Pojď tady kousek dál, ať máte oba místo na kreslení” ,,Ano maminko, třeba sem?” ,,Jasně, to je bezva místo” … A chlapeček šel a prakticky si stoupl přímo před dceru a začal kreslit. Dcera se zase o kousek posunula a chlapeček zas za ní. Dcera mu říká ,,Tady si kreslím já, ty můžeš tady.” Usmála jsem se na ni a ukázala palec nahoru, že to řekla hezky. Nicméně chlapeček se ani nehnul a ješte dceři počmáral co nakreslila. A co na to maminka? ,,Jéé, Filípku, to je krásný obrázek!”
A korunovali to tím, že když jsme odcházeli (zároveň), tak dceři říkám, ,,Pojď uklidíme spolu ty hračky, ať to tady je pěkné i pro další děti.” A jak jsme tak uklízely, chlapeček chodil za náma a ty uklizené hračky zase rozhazoval. A maminka stála a čuměla a co chvíli jen houkla ,,Tak už pojď, jdeme domů”
A já se vás maminky ptám, jak nakládáte s tímto evidentně rozdílným stylem (ne)výchovy? Já opravdu nehodlám vychovávat cizí děti a už vůbec ne rodiče.. Ctím, že výchova je každého věc, ale asi mám pocit, že jsou věci, které jsou a které už nejsou v pořádku. A mrzí mě, že kvůli nevychovaným rodičům, kteří nevychovávají své děti má dcera v hlavě bordel a mě to stojí o mnoho více úsilí ten bordel zase zpacifikovat. Co si o tom myslíte? Jak se v takových situacích, kdy nesouzníte s výchovou ostatních rodičů a ovlivňuje to i vaše dítě, chováte?
@petulkadodo chlap ve škole? U nás ze 70 tři, z toho telocvikar jeden na druhém stupni. Na prvním je mají učitelky, které je mají celý den.
@fifinka2020 Naše centrum, naše pravidla. .. samozřejmě když šlo o extrém. Ony příklady celkem tahnou a když maminka viděla, že se pravidla dodržují, tak většinou ani nemuselo dojít k nějakému umravnovani. Jinak je v obci veřejné hřiště, ovšem méně vybavené hračkami a s větším nepořádkem. .
No. Určitě nebudu reagovat na všechny komentáře, jen to lehce shrnu: Nikde jsem nepsala o chlapečkovi, že je neposlušný.. on nebyl neposlušný, neměl co/koho poslouchat, protože jeho maminka ho ve všech těch blbostech akorát podporovala a chválila ho za úplné nesmysly. A uznávám, že teda pro mě je jediný akceptovatelný důvod to, že by byl chlapeček nějak nemocný. Nejsem matka co stojí dceři za zadkem, také si sednu na lavičku a jen pozoruju, běžné menší spory ji mileráda nechám ať si vyřeší sama a zasáhnu až když si neví rady. Ale pokud dělá dcera něco, co se mi nelíbil a zkrátka nechci aby to dělala, tak zvednu prdel a jdu to s ní probrat a vysvětlit jí co a jak. A ano, možná mám štěstí, že dcera víceméně poslouchá. A ano, prostě mluví hezky, ve větách, nejde jí R a L. Jenomže o tom ten příspěvek vůbec není. Není o tom jestli holka nebo kluk, není o tom co ty děti dělají nebo nedělají na hřišti. Není o dětech co neposlechnou. Dcera také neposlechne vždy, někdy poslechne napoprvé, někdy napodesáté a někdy taky udělá pravý opak. Příspěvek je o tom, že maminka chlapečka vyloženě PODPOROVALA ve věcech, které zkrátka v pořádku nejsou. O tom, že bychom se snad všichni měli SNAŽIT vést děti k tomu, že nějaká nepsaná pravidla zkrátka jsou i na hřišti. Opravdu vám přijde ok vyhazovat písek ven z pískoviště? Co v tom pískovišti s takovou zbyde? Na zaprasenou skluzavku s tunou kamilnků a písku je taky určitě každý zvědavý. A uklízení hraček? No, za mě prostě slušnost si po sobě uklidit to, co jsme roztahaly (a to pominu, že na tomto hřišti visí přímo výzva/prosba k úklidu hraček, případně zadělání pískoviště. mělo by to být normální vždy a všude, si po sobě uklidit). Cokoliv jsem na tom hřišti s dcerou řešila, bylo mezi náma, v momentě, kdy já jsem dceři o něčem říkala, byli ti druzí na opačném konci hřiště, stejně jako když jsem potom dceři říkala, že to, co chlapeček dělá není v pořádku, jsem tiše říkala pouze dceři, přesně z důvodu, abych neovlivňovala nečí, byť podle mě -sory- stupidní výchovu a nepodrývala autoritu druhé maminky. V závěru příspěvku je poměrně jasná otázka, na kterou se tu objevila odpověď opravdu jen párkrát. Místo toho jsem dle většiny troll, zralá na psychologa, trapná a k smíchu a mám z hřiště odejít. Vskutku zajímavý přístup🙂)
Tak přímá odpověď. Odcházim. Najdu dítěti radši jinou zábavu, než abych trpěla. Já s hřištěm skončila, když se asi dvouletý dítě zakouslo do ruky mého syna a maminka to okomentovala slovy, že tu lopatku prostě taky chtěl a vyhrál 🤷♀️. Chvála bohu mám už děti starší a hřiště je baví maximálně se školkou/školou, když tam mají kámoše.
Proč by měl být chlapeček nemocný???? Je fajn, je plný energie, dělá, co ho baví. A ty jsi přišla, ohodnotila ho, negativně, jen proto, že máš nějakou představu o výchově, která ale nemusí být nutně správná. Respektovat a být respektován, prima publikace, doporučuji. Zkus se zaměřit na sebe - víš určitě (já ne), že všechno tvoje konání je to pravé?? Co tě opravňuje si to myslet?
@berenika39 Uklidni se a přečti si to znovu prosím tě. Pokud ani poté neporozumíš, ráda vysvětlím.
Četla jsem - A uznávám, že teda pro mě je jediný akceptovatelný důvod to, že by byl chlapeček nějak nemocný.
@berenika39 Právě, že v popisovaném chování maminky moc respektu vuči veřejnému majetku, či osobám moc necítím... Kromě toho, jak je popisováno, je chlapec n jakou dg. ale asi máme každý jiná měřítka.. jak jsem ráda, za naše RC, kde jsme strávili super 6 let 😉
@berenika39 Ano, nikde nepíšu, že jsem z něčeho usoudila, že je chlapeček nemocný. Píšu (jako reakci na maminky dětí na spektru), že by to byl pro mě důvod k akceptování chování. K chování (chválení, pobízení, podporování) maminky, která chápu, že může být prakticky z čehokoliv co její dítě udělá nadšená.
Já ale vůbec nechápu, co čekáš za odpověď? Každý si může své dítě vychovávat, jak chce a nám ostatním nepřísluší to řešit. I děti to musí pochopit, že v každé rodině to chodí jinak. A nevidím v tom absolutně žádný problém. Ano, v některých rodinách dovolí tohle a tohle, ale u nás to chodí jinak a hotovo. To je reálný svět, se kterým se musí to dítě popasovat. V jiných rodinách jsou zase protikladně o dost přísnější nebo mají fyzické tresty a myslím, že děti se v tom celkem rychle zorientují, že může být líp i hůř. Promiň, ale je vidět, že jsi zřejmě málo vytížená s jedním hodným dítětem a tak řešíš takovéhle prkotiny. Tak ať ho chválí za kraviny, co je tobě po tom, třeba byla v tu chvíli ráda, že má jakžtakž klid a chová se chlapeček v rámci možností klidně. To by jsi pochopila, kdyby jsi měla doma zběsilý exemplář namísto klidné holčičky. Nebo má sama ta maminka nějaké problémy a v tu chvíli už na vše rezignovala. Už třeba neměla sílu to řešit, tak se raději na syna usmála a pochválila ho za volovinu. Nikdo nechodíme v botách toho druhého...
Hele, to, jak si to děláš, jak máš dítě poslušné jako pejska, neznamená, že když to někdo dělá jinak, je to špatně. Ten kluk je spokojený. Je milovaný, stejně jako tvoje dcera. Tak to respektuj. Absolutně ti nic není do toho, jak kdo vychovává svoje dítě. Je reálně možné, že výchova toho kluka je lepší, než ta tvoje. Bylo by fajn to uznat, budeš v klidu. Co ty na to?
@kamino přesně tak. Však nikdo nemá patent na rozum, Jen autorka. Ale to si jen myslí...
Problem je, že máš příliš jasnou představu o tom, co je dobře, a tak si myslíš, že ostatní to dělají špatně 😀. Nehroť kraviny a užívej, dokud máš jedno klidné dítě 😀Teda užívej ho i pak, ale neco mi říká, že to budeš mít těžší 😀
No, doufám, že se spolu nepotkáme na hřišti. To by pro tebe byl šok 🙂 Jako písek z pískoviště naše děti vyhazovat nesmí a cpát se někomu pod ruku, když maluje, také ne... Ale už jsme spoustě rodičů zkomplikovali výchovu jejich dětí tím, že naše děti lecos smí, zatímco jiné ne. Takže po skluzavce se leze vždycky obráceně, na hrací prvky se leze kamkoliv (na střechy apod.), z houpaček se skáče, do kaluží se smí, běhá se naboso a v tričku v zimě, na hřiště se leze přes plot a leze se i po stromech kdekoli, děti se mlátí klacky a .......tisíc dalších věcí. U každé z vyjmenovaných situací se vždycky naskytli rodiče, co vysvětlovali svým nešťastným dětem, že ony nic z toho nesmí. A přitom mě propalovali pohledem 🙂. Jednou jedna maminka dokonce kvůli tomu obrácenému lezení na skluzavku vztekle popadla 3! děti a řvoucí je táhla domů, že když neposlechnou, tak už NIKDY na hřiště nepůjdou. V té době byla na lezení po skluzavce zrovna fronta, lezly tak všechny děti.
Jezismarja, tady ty nejhodnejsi holcicky fakt zboznuju. Mame 4letyho kluka, je zlatej, milacek, ale docela zlobivej grazl a uprimne chovala bych se uplne stejne jako ta mama o ktere pises 😀 Samozrejme ze lezt po skluzavce tou klouzaci casti je nejvic cool! 😀 Pokud nikoho nemlati a nevzteka se, tak neni treba ho peskovat, je to jenom hriste, je to tam pro deti, at se domluvej mezi sebou 😉
Jen ještě jedna věc, nelze děti porovnávat, možná až budeš mít druhé a ještě k tomu chlapecka pak pochopíš, že ne všechny děti jsou dokonale. Teď se bavím o dětech bez nějaké poruchy chování či mentální poruchy) . A taky pozor ony děti rostou, a to že teď je dokonalá se může velmi rychle změnit a zjistíš, že je naprosto průměrná a dokonce bude mít i slabá místa a tyhle pravidla se pak otočí proti tobě vzdorem. Moje dcera byla něco podobného jako tvoje, jen mi teda neodpovídala ano maminko. 🤣 V roce a půl byla bez plin. Ve dvou letech říkala dokonce r a ř. Velmi dobře mluvila a chápala pravidla a co se po ní chce, ale odnesla si z toho až moc. teď je o dost starší a hrozně bojuje s tím, že když není něco podle pravidel nebo někdo nedělá něco podle pravidel, těžce to snáší. Ještě hůř to, když někomu projde a je dovoleno , to co jí ne.
Ukazovat nenásilně. Třeba ta situace s úklidem hraček . Prostě řeknu uklidte si hračky, se kterými jste si hráli a odcházíme. Jestli je někdo za vteřinu po tom, co je dáme na místo vytáhne někdo jiný je mi fuk. My jsme udělali to co se mělo, odcházím s čistým svedomim.
Když jsme na hřišti poslední automaticky bez komentářů zavíráme piskoviste. Děti vidí, že se to tak dělá. Jestli to jiný neudělá, je to blbý, ale příště si i jedho dítě bude hrát v kocicacich.
Navíc vše je jen o rodičích, pokud ty nejsou vychovaní, těžko je budeš ve 30-ti učit zakládáním návykům. Ono je to jak s páníčky a psy, pokud je majitel debil a hovado, co nezvládá svého psa , nemůže mít vychovaného psa a ten je pak pohromou pro své okolí a je jedno jestli je to čivava nebo rotvajler.
@berenika39 na mě to působí, jak jedna epizoda z Binga😂😂😂 (myslím toho prerostleho plysaka s "otcem" ponozkou).
Většinou když se setkáme s podobnými problémy na hřišti, tak vezmu děti a jdeme na jiné hřiště. Cestou mým dětem vysvětlím co se mi nelíbilo, proč jsme odešli a jdeme jinam a snažím se jim to vše rozumně vysvětlit. Nemám nervy být na jednom hřišti s dětmi, rodiči, kteří mi nesednou. Nic jim neříkám, nevyčítám, každý máme jiný styl výchovy.
Včera jsem vzala děti na kolo, postupně za mnou všechny přijely, proč musí nosit helmu, když ostatní děti (co zrovna byly v parku také na kole) helmu nenosí.
Hlavně mě na tom děsí ta Tvoje “snaha o dokonalost”. Vždyť život se musí žít, proč by si nemohla dvouletá holka zkusit klouzačku naopak. Jasně, když má na botách 3cm bahna nebo je nahoře fronta 6 dětí, tak asi ne …. Ale jinak proč ne? Neříkej mi, že jako malá jsi nikdy nešla naopak? To je přece dětství. Chápu, že existují nějaká pravidla, ale tohle je hřiště, tam si děti hrajou a hra je o zábavě a kreativitě. Jasný, s křídou to už bylo zbytečné. Ale spíš bacha, aby Tvoje holka nebyla pak uťáplá a “poslušná” za situace. Respektovat pravidla je jedna věc, ale přehnaná dokonalost bez chyby a výhybek je za mě robotí, ne lidská. 🙂
Nečetla jsem diskuzi, ale jinak tě chci uklidnit, vychovávala jsem děti jako ty, vyžadovala jsem slušnost, ohleduplnost k lidem, věcem. Přijde mi jako nehoráznost nechat lézt dítě špinavými boty po skluzavce nahoru a pak se někdo sklouzne po zadku dolu, máma ho dá do kočáru, nebo do auta, v tu ránu je vše jako čuně. Rozhazování písku to samé. U nás ještě lahůdka házení kamínků na skluzavku. Děti už jsou větší a já na nich pořád vidím velké rozdíly v chování, jsou to prostě slušňáci. Nenapadlo by je pohazovat odpadky na bus zastávce, lézt po lavičkách, ničit cizí věci. Ted na parkovišti u školy mi nějaký fakánek chodil kámen na auto. Poděkují, poprosí, pomůžou, poklidí po sobě, nepředbíhají. Ale v kolektivu se to nenosí, vidím na dětech, že mají víc ostré lokty a myslí si, že můžou dělat všechno co chtějí. Narážím na to, že slušnost je někde na škodu, že musí za sebe děti více bojovat, ale v konečném důsledku mám okolo sebe ráda v dospělosti hodné a slušné lidi, ne ty vyčuranky co si myslí že jim patří svět.
mne prijde spise stupidni tva vychova... Tva dcera bude promin, ale neschopnej jedinec kterej bude vse tri dny resit jako ty, ty ktera je na haluzi z toho ze nekdo ji pocmrkal obrazek, x dnu to v sobe přemílá a pak to jde vyblit na matersky forum. A o tom ze by se mela detem davat take urcita svoboda a volnost aby si na neco prisli sami a podobne -to ti asi taky nic nerika.
@teate presne tak..ja si pamatuju jak jsem sla ze skoly v lete a byl na silnicj rozpustenej asfalt a ja v tom houpala celou cestu ze skoly :D
Poslední moje poznámka na toto téma. Pár lidí tu psalo, že lézt po skluzavce naopak ne, protože bude špinavá a děti budou špinavý.
Eeeeeee.....tady někdo bere na hřiště dítě s tím, že se vrátí křišťálově čisté? Zvlášť takhle na podzim? Já nevím, jak vaše děti, ale moje si sednou na zem a hrají si s kamínky, sednou do písku, do trávy...lezou po hracích strukturach, mostech, žebříčkách.....a samozřejmě že tamhle si sednout, tamhle popolezou po kolenech.....
Takže fakt budou špinavý, i kdyby byla skluzavka vyblejskana.😀
A že pak bude špinavá sedačka nebo kočárek? Však povlaky se jednou za čas vyperou.
Ok, házení písku z pískoviště jasné, ale aby někomu vadilo že si dítě zašpiní zadek na skluzavce je úlet. Protože si ho dost pravděpodobne zašpiní 1000x jinde. 😀
@teate
@hanka_12345
Presne, krasne napsane!
@me_druhe_ja U nas to bylo takto, skluzavka trosku mokra nebo od blata, nevadi, jednou se tam sklouznes a uz bude cista/sucha 😝 .... Nechapu tyto rodice, co nekam nepusti decko, jen aby se neumazalo.
@me_druhe_ja děti ale lezou po kolenou do určitého věku, ale na skluzajdu si rádi zajdou i školáci. A ano, velice často se stavujeme na hřišti jen v rámci výletu, takže netřeba být jako prase, ano v nějakých školkových letech s tím člověk počítal, případně měl člověk pořád u sebe náhradní oblečení, ale s většími nepředpokládám že budou jako čuníci, ani oni to nechtějí, chtějí se normálně sklouznout, zhoupnout, někam vylézt a pak moci jít normálně třeba do restaurace. Kde je ta hranice ? Proč si někdo myslí, že může zmazat a zničit věci co nejsou jeho.

@antoinet Je to klidně možné, můj stejně starý synek začíná mít slušné hlášky a svou schopností mluvit a komunikovat nás překvapuje každý den. Asi si i umím představit že by něco podobného pronesl