Řešíte nevhodnou výchovu dětí na hřišti? Jak reagovat?
Ahojte maminky, jdu se s vámi podělit o včerejší zážitek na hřišti. Mám dceru 2r3m, je na svůj věk poměrně šikovná, krásně mluví, chápe, poslouchá. Řekla bych, že je tak normálně živá, samozřejmě zkouší hranice a moji trpělivost. Nicméně mluvíme, vysvětlujeme a dá se s ní opravdu hezky domluvit. Snažím se z ní vychovat ohleduplného člověka, snažím se aby si osvojila určitá pravidla a chování, která jsou dle mého názoru správná. Včera na hřišti nastalo hned několik situací, kde mi zůstával rozum stát. Na hřišti jsem byla já s dcerou a jiná maminka s chlapečkem, řekla bych že byl o něco malinko starší než dcera, nicméně prakticky nemluvil a bylo vidět, že domluva s ním je horší.
Situace č. 1: Dcera začala dost akčně hrabat v písku a písek začal lítat ven z pískoviště. Jdu k ní a říkám jí ,,Beruško, zkus to jemněj a pomalej, ať písek nelítá ven. Písek patří do pískoviště, ano?” ,,Ano maminko, takhle?” a bylo.
O pár momentů později je na písku chlapeček a zuřivě začal písek cíleně vyhazovat z pískoviště. A maminka mu říká ,,No teda! Takhle vyhazuješ písek? Ty jsi ale šikula! Ukaž ještě!” .. Dcera na ně koukala, podívala se nechápavě na mě tak jí tiše říkám ,,To co dělá chlapeček není správné, že? s pískem se hraje v pískovišti, viď?” dcera kývla ale bylo vidět, že má trošku zmatek.
Situace č. 2: Dcera chtěla vylézt na skluzavku, jako přímo po té klouzací části. Opět vysvětluji, že takto ne, že nahoru se chodí po schodkách/žebříku, že takto by byla klouzačka špinavá a že je to nebezpečné. Dcera zavolala ,,Anoo, huráá!” a běžela ke schodkům. V zápětí vidím chlapečka jak leze nahoru po klouzací části a maminka opět povzbuzuje a libuje si jak je to bezva. A já dceři opět šeptám, že tohle se opravdu nedělá.
Situace č. 3: (To už jsem začínala mít pocit, že mi to ta maminka snad dělá schválně) Dcera si šla kreslit křídama na velkou tabuli a stoupla si hned vedle chlapečka, který si také kreslil. Říkám jí ,,Pojď tady kousek dál, ať máte oba místo na kreslení” ,,Ano maminko, třeba sem?” ,,Jasně, to je bezva místo” … A chlapeček šel a prakticky si stoupl přímo před dceru a začal kreslit. Dcera se zase o kousek posunula a chlapeček zas za ní. Dcera mu říká ,,Tady si kreslím já, ty můžeš tady.” Usmála jsem se na ni a ukázala palec nahoru, že to řekla hezky. Nicméně chlapeček se ani nehnul a ješte dceři počmáral co nakreslila. A co na to maminka? ,,Jéé, Filípku, to je krásný obrázek!”
A korunovali to tím, že když jsme odcházeli (zároveň), tak dceři říkám, ,,Pojď uklidíme spolu ty hračky, ať to tady je pěkné i pro další děti.” A jak jsme tak uklízely, chlapeček chodil za náma a ty uklizené hračky zase rozhazoval. A maminka stála a čuměla a co chvíli jen houkla ,,Tak už pojď, jdeme domů”
A já se vás maminky ptám, jak nakládáte s tímto evidentně rozdílným stylem (ne)výchovy? Já opravdu nehodlám vychovávat cizí děti a už vůbec ne rodiče.. Ctím, že výchova je každého věc, ale asi mám pocit, že jsou věci, které jsou a které už nejsou v pořádku. A mrzí mě, že kvůli nevychovaným rodičům, kteří nevychovávají své děti má dcera v hlavě bordel a mě to stojí o mnoho více úsilí ten bordel zase zpacifikovat. Co si o tom myslíte? Jak se v takových situacích, kdy nesouzníte s výchovou ostatních rodičů a ovlivňuje to i vaše dítě, chováte?
Možná si ta druhá maminka říkala - Co je to za výchovu? To tu holčičku tak buzeruje pořád? Chudák malá. Pak z ní bude generál, který ve školce bude napomínat ostatní děti místo učitelky a nikdo si s ní nebude chtít hrát.
Každý má jiný pohled na to, co je správné a co ne. 🤔
@petrasipkova1 I chodící děti někde třeba prolezou tunelem na hřišti, sednout si na konci žebříku, kde ostatní už chodí v botách ATP. A i kdyby jen skluzavka, tak prostě ta část, kde si sedas, stejně bývá špinavá, protože prostě dětí tam napřed stojí v botech a pak si sednout.
Nemluvím o ničení oblečení, ale proboha trochu bláta ještě nikdy žádné dítě nezabilo. Ať je mu 10 nebo 3. A předpokládám, že na výlety se často chodí ve funkčním oblečení, softkach a ty stačí často otrit, oklepat. Na výlety asi nechodite v šatech do divadla.
A pokud fakt někomu tak extrémně vadi flek na zadku, stačí vzít náhradní kalhoty
@petrasipkova1 pokud moje dite skluzavku zablati nebo na ni nahazi kaminky, pak jsme to spolecne zase smetly. Ale nevidim duvod mu to zakazovat. Zejmena kdyz na hristi nikdo neni, nebo tim neprekazi jinym detem. No a kdyz to bylo nekde na vylete, tak jsem pak detem oklepala zadky a slo se na obed do hospody/restaurace. Pokud nekomu vadi smitka na obleceni, tak asi nemuze chodit na verejna hriste. Z trochu spiny jeste nikdo neumrel, s prehnanymi naroky na cistotu, je zivot asi ponekud omezeny....
Zakladatelko zníš hrozně uvědoměle, možná jsi mamince kluka lezla na nervy, tak dělala schválně opak.. me by vadilo jen to ubírání prostoru na kresleni, písek a klouzačka mi připadá normální. Vzdyt které dítě nezkusilo lézt na klouzačku opačně. 😉
@michaela666 Jo, taky si u nekterych rodicu vsimam, ze decka sprdavaj za uplny kraviny, ktery deti bezne delaji.
dětské hřiště je taková určitá forma socializace, pokud jsou tam teda ještě i jiné děti, ne jen ty a tvoje dítě
rozumím co ti vadilo, ale...
třeba to s tou skluzavkou, můj syn, když byl ve věku tvé dcery na skluzavku chtěl zásadně tak, jak se to "nedělá" a věděl, že takto ne, ale měli jsme domluvený pravidlo, že pokud budou kolem jiné, hlavně tedy mladší děti, tak bude chodit na skluzavku po schodech.
když se nějaké jiné dítě chovalo jinak, než jak by mělo, viz vyhazování písku z pískoviště, případně do očí, na oblečení, prostě nevhodně, řekla jsem jen - to není hezké
čímž narážím na tvoje vysvětlování dceři, a nerada bych se tě dotknula, ale přijde mi to moc obsáhlé a vlastně i manipulativní, a možná tam vzniká u dětí ten zmatek v hlavičce, protože pak se ti určitě někdy stane, že potkáte dítě, které je nějakým způsobem hendikepované a taková hra je pro něj prostě úžasný výkon ve všech směrech, no odbočím,
uklízení si hraček po sobě je určitě přínosné i do budoucna, ale zase, neočekávej, že tak, jak se chováš ty, budou se chovat i ostatní, ano, je možné, že bude dcerka inspirovat ostatní děti, ale to je přidaná hodnota, ne samozřejmost
užívej si její dětskou přítomnost ve chvíli, kdy se na hřišti potkáš s nějakým jiným dítětem, a vše ostatní nech plavat, ono potom i třeba ve školce, kde bys očekávala, že ty děti budou nějaké, tak nebývají, nebo rovnou nejsou 🙂
zkrátila bych to vysvětlování a už před odchodem na hřiště si třeba povykládat o tom, že je možné, že se všichni nebudou chovat stejně, i když... podle mě je to nesmysl.
syn mluvil od roku a půl, ve dvou letech ve větách s přehledem, takže nebyl problém a chápal, že když budeme na hřišti sami, může některé věci, které s mnoha dětmi potom už ne.
Ne každá ti napsala, že jsi trapná nebo troll, takže klídek. A věř nebo ne, odejít z hřiště je prostě jediná normální reakce. Jednak se nebudeš muset koukat na produkt z tvého pohledu podivné výchovy a druhak nebudeš muset řešit jak si s odlišným přístupem k výchově pořadí tvoje dítě.
Být se mnou na hřišti takováhle paní dokonalá, tak to svoje už tak hodně živelné dítě pobízím taky. A ještě bych si neodpustila “chudince holčičce určuje hraní maminka, my budeme blbnout”. Sorry, ale matky malých robůtků, kteří chodí na hřiště v dětském námořnickém oblečku jako Oťásek Ocásek s hlavním cílem se nezamazat a hlavně nepobavit, fakt nebudou vychovávat mě ani moje dítě.
Holky, všímáte si jak tu které reagujete? Je to až smutné, v kontextu té původní zprávy. Proč hned ty urážky a zesměšňování??? Každá má jinou výchovu, každá hledáme tu svou cestu výchovou, ale dělat schválně naschvály na hřišti? Proč, proboha?!?
Přeci existuje i něco mezi tím “nechám své dítě dělat cokoliv a kdykoliv a dítě poslouchá na slovo”.
Btw. Nikdy jste žádná nezažila tu pověstnou kapku třeba na tom hřišti? Byly jste vždy skvěle vyspané, vyrelaxované zenové matky které nic a nikdo nerozhodí?
@me_druhe_ja přesně, taky pořád nechápu to s tou čistou skluzavkou. Když si každé dítě stejně sedne tam, kde před odjezdem stálo...
já teda nevim ale ja na hriste jdu uz proste s tim ze to dite ty hadry muze znicit nebo se muze stat ze je nekdo znici jemu. Je to volny pobyt zivocichu venku 😀 ja nevim no, asi uplne nebudu davat na hriste holcice např " tylovou sukni", ze ...ale dam ji stary teplaky na donoseni protoze jdem na hriste. Ja si obcas pripadam ze ziju v jinym vesmiru.
Pokud by tam dosel kluk a zacal mu rvát teplaky tak to je samozrejme spatne ale kdyz se honí a chytnou se za rukav a ten prdne, no tak bohuzel ale dalo se to cekat. Rukav zasiju a jedu dal
@journals hele me prijde ze ta holcicka je spis chudak. Je mi ji lito. Je otrokem sve matky
@journals Taky se divím. Asi jsem taky byla moc uvědomělá matka. Hřiště je na blbnutí dětí,ale zároveň s mírou.
'Snažím se z ní vychovat ohleduplného člověka, snažím se aby si osvojila určitá pravidla a chování, která jsou dle mého názoru správná. ' To je právě ono. Někteří se ve výchově nesnaží o nic nebo se snaží o něco jiného než ty. Moje rada: Když ti to vadí, nehádej se, nevychovavej cizí děti ani rodiče, jdi pryč a prijď na hřiště jindy. Jeď si svou výchovu, neřeš tu cizí. Stejně jako tvoje dcera se i ty budeš setkávat s různými matkami/otci.
Jednou jsem někde četla, že vychovávat děti jak pěstování bambusu. Dlouho se viditelně nic neděje (tvoří kořeny) a pak sklidíš,cos zasela.
@petrasipkova1 Moje děti ale taky bez problémů umí pozdravit, poděkovat, neskáčou po lavičkách a neodhazují odpadky (za to bych střílela) a přesto na hřišti klidně lezou na skluzavku naopak, hrabou písek jak šílení nebo prostě lítají a blbnou. Je v tom totiž zásadní rozdíl - vyblbnout se a chovat se jako vandal. 😉 Btw. Namachrovaní blbečcci, co si už v 6 myslí, ze jim patří svět, nemusí nic a všichni se jim budou klanět byli vždycky (pamatuju si některé své spolužáky), nemyslím si, že by jich nějak markantně přibývalo a chovaly se tak dnešní děti skoro všechny. 🤷♀️
Štvaly by mě věci, které by nějak přímo omezovaly nás. To, že jsi musela dítěti vysvětlovat, proč kluk něco může a ona ne, je normální součást výchovy, na kterou by sis měla zvyknout. Ostatní nebudou svoje chování přizplsobovat tvým standardům.
Vyhazování písku z pískoviště rozhodně není ok. Ta matka s chlapečkem by mě slušně řečeno štvala a asi bych s malou prostě odešla na jiné hřiště...
Pokaždé, když moje dítě leze na klouzačku ze spodu, čekám, jestli se objeví nějaký takovýhle "strážce veřejného pořádku"😀
Je dost rozdíl něco ničit a nebo jen najít další způsob použití dané věci. Syna nechávám na klouzačku lézt, pokud tam nikdo další není a když ji ušpiní, jednoduše ji pak setřu kapesníkem. Nechápu, kde je potom problém. Nebo jde jen klasicky o to, že SE to nedělá = žádný reálný důvod není?
Jinak písek mu nedovoluju vyhazovat ven, protože ne vždy se dá vrátit zpět a pak by tam žádný nezbyl. Ale rozhodně by tohle pro mě nebyl důvod komandovat matku jiného dítěte. Přijde mi, že to opravdu dost hrotíš. Matka přece nenechávala dítě něco ničit nebo mlátit děti nebo podobně. Ne každý chce zkrátka vychovávat z dítěte poslušného robůtka bez vlastního myšlení, co jen čeká na to, až mu někdo "povolaný" (učitelka, nadřízený, prarodič...) řekne, jak je to správné a to bez rozmyslu udělá. Pokud ti to skutečně tak moc vadí a nsrušuje to tvoji výchovu, odešla bych být tebou na druhou stranu hřiště nebo pryč.
Mne by zajimalo, jak jako na to jiny hriste odchazite?
Protoze moje deti fakt neakceptuji, kdyz jim po par minutach reknu, ze jdem pryc. I kdyz na jiny hriste. Chtej byt proste na tomhle 🤷♀️
Takze rada super, ale prakticky tezko proveditelna, pokud teda zrovna nemate typ holcicky od zakladatelky "ano maminko"...
@swan42 no my z hřiště zatím takhle nikdy odcházet nemuseli, protože mě dosud jednání žádné jiné maminky takhle neiritovalo. Ale přišlo by mi to pořád jako vhodnější řešení pro tazatelku, než začít poučovat jinou mámu, aby svoje dítě vychovávala jinak. Je to konec konců ona, která má s něčím problém.
@swan42 Paradoxně byl vždycky výrazně menší problém odejít odněkud "protože něco", než když jsem prostě jen chtěla dál. Takže s příslibem pojďte, půjdeme jinam 🤷 Naposledy jsem řešila přesun jen s mladším kvůli nějakým kravkám s cigarem a prostě jsem oznámila, že jdeme jinam, protože to tady čuchat nechci, nasedl na kolo a hotovo. Ale my máme fakt hřiště za každým druhým panelákem 🙂

Jak nakládám s rozdílným stylem výchovy... Nijak. Není to moje věc, nic s tím nenadělám, takže buď ignoruju nebo jdu pryč. Pokud se to dotýká mého dítěte, tak to klidně zasáhnu.
Vyhazování písku z pískoviště. To se nedělá, pak v tom pískovišti nic nezbyde a okolo je bordel, a svoje děti jsem to dělat nikdy nenechala. Ostatní děti neřeším, pokud to neházejí mému dítěti na hlavu, což se taky sem tam stalo. Stejně jako jsem občas musela usměrnit ty svoje.
Skluzavka. Klidně nechám děti lézt na skluzavku, jak chtějí, v tom nevidím problém.
Kreslení. Tady maminka chlapečka měla zasáhnout, já bych to udělala. Zvlášť když se tvoje dcera ozvala. Jenomže co s tím zmůžeš. Zase nic.
Uklízení hraček. Když děti třeba odnesly hračky z pískoviště jinam, tak jsem chtěla, aby je před odchodem přinesly zpátky. Že to jiné děti / rodiče nedělají, no s tím se zase nedá nic dělat.
Jinak prostě s tím se člověk musí naučit žít, že každý své děti vychovává jinak. S tím se budeš setkávat ty i tvoje dcera.