icon

Školka a vegetariánská strava

bayt
7. říj 2017

Ahoj holky, chci se zeptat, jak to je v případě, když je dítě vegetarián a školka nevaří standardně vege stravu? U nás je státní školička moc fajn, v našem obvodu jediná, ale nenabízí jídla na výběr. Přemýšlela jsem, že bych pak třeba dávala dítěti stravu s sebou - může to školka zamítnout? Co když má dítě zdravotní dietu? To přece taky nemůžou nic namítat, nebo ano? Něco by samozřejmě jíst mohl, ale nechci v tom pak té školce dělat bordel...Máte zkušenosti? Díky.

Strana
z6
baris
9. říj 2017

tak se tady diskuze opět stočila někam jinak. Občas mi přijde - dle pročítání diskuzí, že ve státních školkách pracují jen učitelky a kuchařky těsně před smrtí, protože pořád jedou jako to bylo kdysi. A v soukromých školkách - nejlépe lesních - pracují top učitelky a kuchařky hodné 3 michelinských hvězd.

Blbci pracují všude - ve všech oborech, soukromé i státní sféře. Obě moje dcery byly ve státní škole a nyní i ve státní škole. V logopedické třídě jsem si nesedla s učitelkami, tak jsem je dala o patro výše do "klasické" třídy a byla jsem nadmíru spokojená. Kuchařky se opravdu snažily, když byly holky nemocné a já si šla pro jejich jídlo, tak mi chutnalo a to jsem frfňa nejvyššího kalibru.

Sestra měla dcery v soukromé školce a po roce zdrhala co jí síly stačily.

Jinak školky (i školy) se musí řídit potravinovým košem a omezenými fin. prostředky, takže pochybuji, že by kupovaly jen plněné sladké pečivo. Z 90% je na svačinu pomazánka + ovoce či zelenina.

Zakladatelce mohu jen přát, aby jí ve školce vyšli vstříc. Ale bude to jen čistě na jejich vůli a možnostech.

verdos
9. říj 2017

@alcar Třeba aby si zvolilo čokoládu, piškoty a bonbony? Samo, trošku přeháním... Ale myslím, že každá matka se snaží pro své dítě dělat to nejlepší (až na pár výjimek, co o své děti fakt moc zájem nejeví, nechtějí se starat, atd. ale ty teď dejme bokem). A každá máme jiný pohled na to, co "to nejlepší" je... To, že ty máš nějakou představu neznamená, že to ta druhá dělá blbě. Třeba jen nemá ty informace, co máš ty. A je prostě celkově v jiné situaci. Je dobře, když je variabilita a bude jen dobře, když se ji pokusíme udržet i mimo reality našich domovů a naučíme se s tím žít (a naučíme to i naše děti). Děti od maminky získají nějaký základ. A časem s ním naloží dle svého uvážení ;) (taky jsme byli nějak vychovaní a nemohli jsme se tomu vzepřít, až časem... prostě to tak je).

blahova_andrea
9. říj 2017

@verdos ale školka dítě přece nenechává hladovět. školka je povinna zajistit jídlo a to zajistila. to, že se rodiči nelíbí a nechce ho dítěti dát, tak je rozhodnutí rodiče, ne? takže rodič zakazuje dítěti něco jíst a on je ten, kdo dítě nutí hladově, ne? sice s hezkým úmyslem, že chce pro dítě kvalitnější stravu, ale výsledek je pořád stejný. za hladovění má odpovědnost v mých očích rodič a ne školka.
souhlasím s tím, že je to o prioritách a mnoho rodičů to řeší jak píšeš. státní instituce prostě nemají šanci. ale ono je to i o financích. každý rodič si to dovolit nemůže. a také není pravidlo, že je každá soukromá školka lepší než každá státní.

blahova_andrea
9. říj 2017

@baris že? já si byla pro synův oběd jen asi 2x, ale pokaždé mi děsně chutnal a to jsem teda taky prvotřídní frfňa a skoro mi vadilo, že mi dcera ujídá, že nám nebrali víc 😀 ale byla jsem ráda, že moje nejedlice s chutí jí. extrémně nezdravé jídlo to fakt nebylo a jak moc zdravé jsem nezkoumala. pro mě prostě normální. syn ve školce jí jídla, která od babičky nechce. ano, brala bych třeba více ryb. ale to bych brala i doma. taky si je nemůžeme dovolit tak často, jak bychom chtěli. co potom školka.

fallingstars
9. říj 2017

@bayt Nezlob se, mně to nedá, ale dohledala jsem ten odkaz na to, co uvádíš jako “schválení vegetariánství od WHO” a musím říct, že je to teda hodně zvláštní interpretace. Ten text je v zásadě o tom, že zpracované masné výrobky (tzn. povětšinou z červeného masa, není to ani text týkající se masa obecně) byly na základě důkazů vyhodnoceny jako karcinogeny skupiny 1. Nikde v textu se ovšem nepíše, že se doslova schvaluje nebo snad doporučuje vegetariánství, takový závěr tam nikdo nevyslovil, a už vůbec se tam nikdo nevyjadřuje k dětem
(pokud jsem to nepřehlédla). Jinak o tom, že nadměrná konzumace červeného masa souvisí s rakovinou, se snad dnes už ví, ale taky je třeba doplnit, že v té skupině karcinogenů 1 je třeba i znečištěné ovzduší. To jen tak na okraj, nemám ráda, když se články interpretují tak, jak se komu zrovna hodí do krámu, a závěr, že pokud se v textu píše, že hodně bílé je špatně a tím pádem doporučují černou (aniž by to tam někde bylo napsáno), je možná důvod, proč doktoři nemají rádi, když si lidi hledají informace na netu.
Dokonce v tom druhém odkazu, doporučení Kliniky..., píšou, že WHO upozorňuje na jistá rizika chybění některých výživových složek v případě vegetariánského stravování dětí (ale uvádějí, že pokud se dodrží doporučení ke kompenzaci, je ta dieta akceptovatel).
Já proti vegetariánství nic nemám, sama jsem to před lety (neúspěšně) zkoušela, ale tohle jsou matoucí interpretace, které moc neprospívají argumentaci a tak nějak celkovému dojmu. Proč se ohánět článkem WHO, který je úplně o něčem jiném?

alcar
9. říj 2017

@verdos ja tim "trendem" samozrejme nemyslela bonbony a cokoladu. Takze opravdu trosku prehanis. Se zbytkem nesouhlasim (bavime-li se v rovine zalozeneho tematu).

bayt
autor
9. říj 2017

@fallingstars No počkej, ale dávala jsem dva odkazy ne? V prvním je o rakovinotvorném červeném mase, ale v druhém píšou, že laktoovovegetariánství, kde je maso a mléko, rizika nemá. Zdůrazňují spíš rizika veganství a vegetariánství bez vajec a mléka. Je to dokument velmi opatrný to souhlasím, ale prostě rizika tam u laktoovovegetariánství dle dokumentu nejsou - tak to shrnuje i ta česká studie. Jo píšou, že nevyvážená vege strava je špatná (ale to je nevyvážená masová).

Mimochodem jsem nikde nepsala, že moje dítě bude vegetarián, pouze že nechci ve školce odebírat maso a když to maso dám, tak z vlastních zdrojů.

alcar
9. říj 2017

@blahova_andrea pokud nebude mit, chudak dite, jako jedine naprosto jinou stravu z domu. To bych treba svemu decku nikdy neudelala.

baris
9. říj 2017

@blahova_andrea souhlasím. I já dělám koprovku jinak než moje babička či mamka.

Na můj vkus je tam ryb až moc 😒 - moje holky nesmí a ve škole mají 1x týdně rybu.

@verdos školka nenechá dítě o hladu (škola už ano). Proto se snaží vyjít rodičům vstříc a vaří diety - ale ty, které jsou lékařsky potvrzené. Holky chodily na školku, kde bylo cca 150 dětí. Pokud jsem donesla do školky potvrzený papír od lékaře ohledně diety, snažili se mi v rámci jejich možností vyjít vstříc. Ale ne vždy to šlo a rozhodně jsem si nikde nestěžovala.

verdos
9. říj 2017

@blahova_andrea Mně je jedno, jak je to v tvých očích, prostě bych to řešila domluvou se školkou a konzultací s právníkem (když bych v takové situaci byla, což asi nikdy nebudu). Když by se ukázalo, že mi školka nějakým svým interním nařízením může svou nezdravou stravu vnutit, pak bych stála před tím ultimátem ji přijmout nebo jít jinam, jak jsem psala... Ale je to fakt jen teoretizování. Zákon definuje povinnost školky stravu zajistit, nikoliv povinnost rodiče tu stravu přijmout. Tzn. může vzniknout situace, že dítě "hladoví", protože školka upírá rodiči právo poskytnout vlastní stravu. Ale já fakt nejsem právník. Je potřeba vycházet z právních předpisů, jakkoliv může být výsledek pro běžné lidi absurdní...
A s financemi - jo, je mi jasné, že někdy je to fakt těžké (jsou lidi, co fakt bojují o přežití a každou korunu), ale peníze jsou často samy o sobě prioritou ;). Např. u nás na vesnici mají lidi novostavby, bazény na zahradě, auto, často dvě... a i tak řeknou, že nemají na to, aby dítě dávali do soukromé školky...

blahova_andrea
9. říj 2017

@alcar ale to udělala, pokud by ta jediná strava ve třídě znamenala vážné zdravotní důvody, proč by ji dostávalo. prostě kdyby školka nebyla schopná zajistit bezlepkovou dietu a tvé dítě ji potřebovalo, tak by ti nevadilo, že je jediné, kdo ji ve třídě má. ale prostě by jsi měla vážný důvod. ale chápu, že kdo je přesvědčeným vegetariánem, tak třeba i pro něj je to prostě tak zásadní, že mu to přijde jako naprosto vážný důvod, proč dítě svým způsobem vyloučit z kolektivu jinou krabičkou. ono dost záleží i jak se k tomu postaví personál a jaké má spolužáky. někde to může být dost nepříjemné a jinde se to přejde nebo vhodně vysvětlí a žádný problém to není. je to o lidech. jako skoro všechno

blahova_andrea
9. říj 2017

@alcar já se třeba smiřuji s tím, že mé dítě bude třeba v první třídě jediné, které nevlastní mobil ani tablet 😀 ano, vyloučím ho svým způsobem z kolektivu v podstatě bez vážného zdravotního důvodu. umím si to přiznat

blahova_andrea
9. říj 2017

@baris fakt mají každý týden rybu? tak to škoda, že si nemůžeme prohodit školky 😀

verdos
9. říj 2017

@blahova_andrea A samozřejmě souhlasím, že ne všechny soukromé jsou lepší než státní. Proto se snažím taky všude psát většinou, mnohdy, často, atp. Pokud jsem to někde opomenula, tak je myslím zcela zjevné, že negeneralizuju zcela a úplně.

blahova_andrea
9. říj 2017

@verdos ale o tom jsou diskuse. o tom, že to každý napíše ze svého pohledu, jak to vidí ve svých očích. pokud tě nezajímají úhly pohledu ostatních, tak nechápu, proč chodíš diskutovat 😀

verdos
9. říj 2017

@alcar Tak nenapsala jsi, co si představuješ, a já nechat jídlo v režii mého prostředního (ten kdyby mohl, skončil by na rohlíkách a bonbonech), tak to fakt nedopadne dobře. Myslím, že je správné, že rodiče dají dítěti nějaký základ a že to dělají podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Ale chápu, nesouhlasíš...
(můžu to chápat tak, že nejradši bys nadiktovala všem jednoznačně jediný správný předpis pro stravu, nejlépe na státní úrovni...? pro blaho dětí/lidstva/whatever...?)

blahova_andrea
9. říj 2017

@verdos a ty se divíš? je jasné, že když zaplatí vysokou hypo, provoz dvou aut a kdo ví čeho ještě, tak jim prostě na soukromou školku nezbude. ale ono bydlení budou muset platit nějaké všude, ne jen v novostavbě a když nebudou mít auta, tak z mnoha vesnic ani nedostanou do práce či k lékaři a čím by tedy vozili dítě do vzdálené soukromé školky? vše souvisí se vším. nejde to brát tak, že někdo postavil dům, tak je mu prioritou dům a ne vzdělání dítěte. je dost lidí, kteří na hypo platí méně než platili v předražených nájmech. a mačkat se v malém bytě s rodiči, aby měla rodina na soukromou školku asi taky nebude ideální cesta.
mám pocit, že vidíš svět dost černobíle a jak jsi napsala: Mně je jedno, jak je to v tvých očích...tak to asi platí u tebe běžně. barvité osudy ostatních tě nezajímají. ty máš svůj svět a nemáš potřebu chápat světy ostatních

verdos
9. říj 2017

@baris
Ale já píšu o tom, že rodič školkovou stravu odmítne a poskytne stravu sám (ne že po školce požaduje, aby vařil dle toho, jak si usmyslí). To je něco úplně jiného...
Navíc, pokud se ti školka snažila vyjít vstříc (a tobě to vyhovovalo), tak chápu, že sis nestěžovala. To zní logicky...

verdos
9. říj 2017

@blahova_andrea Ale jistě, klidně si svůj názor napiš, ale u zákonů a předpisů to neplatí. U zákonů platí výklad, právní výklad, to ty jsi neposkytla ;).

blahova_andrea
9. říj 2017

@verdos nevím, proč bych poskytovala právní výklad, když nejsem právník. a všimla sis taky toho jak jsou psané zákony? jak si je každý vyloží úplně jinak, i když to právník je? 😀

fallingstars
9. říj 2017

@bayt Ten jsem nečetla, tam jsem skončila u toho, že je to dokument 17 let starej (byť revidovanej ve 2003) a v hlavičce se píše “doporučení pro evropský region s důrazem na země bývalého Sovětského svazu” 🙄 To je, co se týče nějakýho výzkumu, prehistorie 🤷🏽‍♀️ Ale jinak souhlasím, každý extrém je špatný a já osobně si fakt nemyslím, že by ovolaktovegetariánům měco extrémně scházelo. Veganství, apod., to už je podle mě trochu hardcore.

Jinak já bych se zkusila domluvit v konkrétní školce, a hlavně se i zeptat maminek, jak tam vaří. Mamka občas přinese jídlo a jsou to vynikající věci, tuhle to byl rybí guláš, podle názvu se mi do toho upřímně nechtělo, ale bylo to naprosto vynikající. Ono mně se zase moc nelíbí, jak se v poslední době nasazuje na všechno, co je státní (ať už jsou to školky, školy, porodnice, ...), a na všechny, co “jim to stačí” (často je tam tková nenápadná vložka, jako by se ti, co jim to stačí, jen nechtěli informovat, co je kde lepšího...). Je třeba to vyzkoušet, určitě budou skvělé státní školky i hrozné soukromé, ale jestli máte na výběr, je to jen na Tobě.

baris
9. říj 2017

@verdos ano, vyhovovalo. Škola mi ale vstříc nevyšla, že je to složitá dieta a lékařských potvrzení jsem mohla mít kolik jsem chtěla.

Já si prostě nějak nedokážu představit, jak to bude v reálu fungovat - viz naše bývalá školka. Je tam 150 dětí - cca 10 dětem kuchařky vařily speciální dietu (lékařsky doloženou) a cca 40 dětem budou v poledne ohřívat v mikrovlnce jídlo? A co svačiny?

verdos
9. říj 2017

@blahova_andrea
Copak píšu, že se divím? Jen to není o tom, že by na to neměli, ale je pro ně prioritou bylení/komfort (oproti vzdělání, ano, stojím si za tím).
Autobus u nás jezdí, ceny pozemků tu nejsou zrovna nejnižší, někteří mají vyloženě vily a za pronájem v Brně by dali stopro méně než za bydlení tady. Chápu, že obecně to neplatí, ale já mluvím o situaci tady u nás, takže dost konkrétně.

A k osobním záležitostem - ty máš zjevou potřebu hodnotit ;). Je dobře, že už mě tak "dobře" znáš. Já jsem tím příspěvkem jen psala o tom, že ty priority mají lidi jinde. Netvrdím, jestli je to dobře, nebo špatně. To je jejich věc. A mimochodem - znám lidi, kteří se hodně uskromnili (malý byt, snížené úvazky) právě z toho důvodu, aby dítěti mohli dopřát lepší vzdělání... A pro ně to JE ideální cesta. Že pro tebe ne (nebo pro mě ne), to už je věc druhá. Neboli je opravdu jedno, jak to ty vidíš. Protože každý žijeme svůj život. A já nemám narozdíl od druhých potřebu ten svůj někomu vnucovat nebo podle toho druhé posuzovat. Snažím se jen narovnávat pokřivená fakta a poskytnout informace. A jak si to přeberete, to už je jen vaše věc a obrázek vás samotných 🙂.
Ke stravě ve školkách už ale bohužel stejně víc nemůžu dodat, co jsem věděla, jsem napsala. Takže pokud někdo nemáte vyloženě nějaký dotaz, tak tu netrollme kravinami a zbytečnými diskuzemi, které se netýkají tématu...

verdos
9. říj 2017

@blahova_andrea Jistě všimla. Vím, že nejsi právník, to bys psala jinak (a měla alespoň základní přehled o školské legislativě)

blahova_andrea
9. říj 2017

@verdos no podle mě je bydlení tedy taky základní priorita. k čemu mi bude platit soukromou školu, když budeme bydlet u rodičů v pokojíku nebo pod mostem?
ty furt jen píšeš o sobě a svém světě, ale dochází ti, že jsou vesnice, kde ten autobus jezdí třeba jen 2x za den a to možná u některých přeháním? a autobus z vesnice i kdyby jel co hodinu? máš pocit, že tě vždy zaveze tam, kam potřebuješ? že nebudeš muset 3x přesedat? že ti cesta do dané lepší školky nebude trvat 2hodiny a kdy pak stihneš ještě sednout na jiný spoj a odpracovat si svoje? mluvíš konkrétně o situaci u vás, ale i tak. ty rodiny neznáš. nevíš kde a jak žili předtím a proč zvolili to, co zvolili. nás třeba domeček vyjde rozhodně levněji než nájem v maloměstě do loňska, ne potom být v nájmu v brně.
nemám potřebu hodnotit tebe ani nikoho jiného. nikde jsem nepsala, že tě znám, ale psala jsem jak na mě působíš. prostě se ozvu s vlastním názorem a dost mi vadí, když někdo jede jen to svoje a argumenty a názory ostatní jsou pro něj nepodstatné. to pak není diskuse. ty se totiž vyjadřuješ (tak to na mě působí) jako by nic za hranicí tvého okolí nemohlo a nebylo jinak než ty denně vídáš a jsi zvyklá.

A já nemám narozdíl od druhých potřebu ten svůj někomu vnucovat nebo podle toho druhé posuzovat. Snažím se jen narovnávat pokřivená fakta a poskytnout informace - tento dojem na mě tedy opravdu neděláš. ale zřejmě je to tedy vizitka mého omezeného chápání 😀

blahova_andrea
9. říj 2017

@verdos 😀 hmm...oni všichni právníci tuší něco o školské legislativě, jo?

verdos
9. říj 2017

@baris Těžko říct. Já fakt nevím. Školky zajišťují stravu různě, některé mají vývařovnu, jiné jen výdejnu... Nelze aplikovat jeden mustr. Stejně jako jsem psala, jaké jsou možnosti (donést jídlo ráno, školka uskladní a pak ohřeje). V momentě, kdy by byla jen výdejna a nebyla tam lednička, tak to nejde. Pak buď rodič zajistí ledničku, nebo nosí teplé obědy, nebo rezignuje... atd. Těch situací jistě může nastat mnoho různých.
BTW - i vegetariánům může vstřícní lékař napsat vege dietu, stejně jako mojí kamarádce vyšla pediatra vstříc a napsala jejímu synovi do přihlášky, že nesmí nefermentovanou sóju v jakékoliv podobě (čistě proto, že je dle článků od Margit Slimákové přesvědčená, že to škodí a bála se, že by občas mohl dostat ve školce něco takto nevhodného).

verdos
9. říj 2017

@blahova_andrea
Sorry, tvoji hru už dál nehraju. Najdi si někoho jiného. Kdo umí číst a chce chápat, tak rozumí, co píšu a očem píšu. Když uvedu konkrétní příklad, že to tak funguje, tak je to nula nula nic, protože ty znáš jiný, kdy to tak není, tím pádem se to moje maže a vlastně vůbec nic nevím... Hmmm.... Mohla bych se bránit, znovu vysvětlovat, ale nač plýtvat energií offtopic příspěvky. Toto zakladatelku fakt nebere a nezajímá. Vztah ke stravování tvého příspěvku? Nula. Dál rozvíjíš téma úplně opačným směrem vykonstruovanými odpověďmi i otázkami.
Nastav si zrcadlo a pak si znovu přečti, co jsi napsala (že jedu jen svoje argumenty, že píšu jen o sobě a svém světě, atp.).

bayt
autor
9. říj 2017

@fallingstars hledala jsem nový a není :( zmínka o sovětském svazu se mě taky dotkla :D

bayt
autor
9. říj 2017

@verdos Hlavně je smutné, že stravování na základě zdraví (bezlepková dieta) se tu bere jako odůvodnitelné, ale nikdo už nemá "právo" si vybrat na základě svého přesvědčení, náboženství nebo výchovy. Tak třeba nutit indické holčičce hovězí, když žije celý život ona i její rodina v tom, že se hovězí nejí? Podle uživatelek tady má přece "na výběr". No, podle mě nemá úplně stejně jako někdo, kdo nejí pšenici.

Strana
z6