icon

Školka a vegetariánská strava

bayt
7. říj 2017

Ahoj holky, chci se zeptat, jak to je v případě, když je dítě vegetarián a školka nevaří standardně vege stravu? U nás je státní školička moc fajn, v našem obvodu jediná, ale nenabízí jídla na výběr. Přemýšlela jsem, že bych pak třeba dávala dítěti stravu s sebou - může to školka zamítnout? Co když má dítě zdravotní dietu? To přece taky nemůžou nic namítat, nebo ano? Něco by samozřejmě jíst mohl, ale nechci v tom pak té školce dělat bordel...Máte zkušenosti? Díky.

Strana
z6
fallingstars
9. říj 2017

@bayt Mě dost 😄 Ale jako deset po revoluci je to asi ještě z pohledu západního světa pochopitelný no 😕

jezz1e
9. říj 2017

Jen ze zkušenosti sestry - manžel je vegetarián, jí jen ryby a první dítě vychovávali taky jako v podstatě vegetariána. Sestra k tomu hodně načetla, vařila hodně pestře a povětšinou v biokvalitě (různé luštěniny, zeleninu, ořechy, vejce, mléčné výrobky.. rozhodně to neřešili suchým rohlíkem). Když sestra otěhotněla podruhé, vyšly jí špatně krevní testy. Vzala na ně tedy i tehdy zhruba 4letou dceru. Výsledek - anemie, nedostatek některých vitamínů. Od té doby doma jedí s manželem vegetariánsky a venku nebo bez manžela jedí i maso, akorát se snaží hlídat původ a kvalitu a určitě ho nemají každý den. Takže čistě vegetariánské stravě pro dítě bych se asi po její zkušenosti taky vyhnula.

blahova_andrea
9. říj 2017

@bayt ale on je přece rozdíl jestli někdo sní pšenici a opuchne, jestli sní někdo vejce a udusí se a nebo jestli se někdo jen vědomě rozhodl, že něco jíst nebude. to, že má někdo víru, která mu nedovoluje něco jíst je ale také vědomá volba. k víře nelze člověka nutit. já v tom prostě rozdíl vidím, jestli je to z důvodu zdravotního, života ohrožujícího a nebo je to víra, životní styl, vlastní rozhodnutí. všichni máme právo si zvolit tu druhou část. tu první, nemoci a alergie si nikdo ani jeho rodiče pro dítě nevybrali. v tom je přece rozdíl. nemyslím si, že by indické holčičce někdo násilím nutil hovězí, stejně jako tvým dětem nějaké maso. prostě se ozvěte a zkuste domluvit. ale pro většinu školek je jediná možnost systém, že prostě dítě maso sníst nemusí, ne že začnou vařit plnohodnotnou vege stravu, protože by zřejmě nesplnily ten nákupní košík, který mají stanovený. cenově netuším jak se liší vege strava od průměrné masové. tak nebudu hodnotit zda by se to prodražilo

a vy zkušenější, co už máte školní děti? jak je to na školách? tam bývá výběr z více druhů oběda? nebo je dané také jen jedno jako ve školce?

verdos
9. říj 2017

@jezz1e Mám kamarádku, která se stravou zabývá velmi komplexně a řekla, že jsme i stravově velmi individuální a rozdílní, že stačí nějaký enzym, díky kterému se něco špatně tráví a je může být problém, že pak něco chybí... Pak pro někoho může být vegetariánství či veganství vyloženě prospěšné (neboť zrovna jí, co potřebuje a vynechává, co mu škodí či neprospívá) a pro někoho jiného velmi škodlivé (protože např. nedokáže ze zeleniny správně vytěžit živiny). Má velmi hluboké znalosti a neustále si je rozšiřuje, je schopná doporučit např. co jíst a nejíst, když se dítěti dělají kazy (a není to jen o cukru, prosté vynechání cukru vůbec nemusí pomoct, ale je potřeba doplňovat D - různými způsoby + K2 - který "směřuje" teď nevím zda vitamíny či minerály na potřebná místa a když chybí, tak zbytek nepomůže, atd.). A říká, že každý by si měl prostě vyzkoušet, co a jak na něj působí a v případě zdravotních problémů hledat jiné způsoby, potraviny, atd.
To jen tak pro zajímavost... Než jsem potkala tuto kamarádku, měla jsem za to, že mám taky hodně načteno (určitě více než většina běžné populace), ale co všechno ví ona, to mě fakt dostalo (čte i zahraniční studie, jde fakt do hloubky, já přečetla jen pár knih...).

verdos
9. říj 2017

Jsou školky (dokonce i školy, jak jsem nedávno četla snad ve skupině prvňáčků?) kde učitelka či jiný pracovník stojí nad dítětem a nutí ho sníst vše (nehne se od stolu, dokud to nesní). Bohudík jich není moc, jsou to individuální selhání, každopádně někde to jsou schopni dítěti nutit...
Plnohodnotná vege strava spotřební koš splnit umí.
Některé školy dávají na výběr, jiné ne (asi dle velikosti/počtu odběratelů a dalších možností). Našla jsem školy i s výběrem ze 3 či 4 jídel.

blahova_andrea
9. říj 2017

@verdos toto se dozvědět, tak si na takovém drábu asi vybiju doma potlačovanou agresi! doufám, že se rodiče v té třídě ozvali a situace se už změnila ☹

bayt
autor
9. říj 2017

@blahova_andrea Já jsem spíš komentovala ten názor, že na bezlepkovou stravu je nárok, protože tělo si nevybírá, ale na bezmasou (a tím nemyslím suché přílohy) nárok není, i když ani duše si nevybírá. Ať si kdo chce říká, nutit třeba hinduistovi hovězí nebo celkově maso? To je trochu na hranici týrání.

baris
9. říj 2017

@bayt nechci se s Vámi přít, ale hinduista - nebo Vy jste si vybrala nejíst maso. Moje děti si tu dietu nevybraly a nejsou z ní nadšené. Krátkodobé porušení = zvracení, průjem, migrény a dlouhodobé nedodržování znamená smrt. A to je setsakra velký rozdíl. ☹

blahova_andrea
9. říj 2017

@bayt já o nároku nic nepsala. ani na bezlepkovou dietu prostě žádný zákonný vymahatelný nárok není. jen já prostě vidím rozdíl v tom, proč u něčeho se dává lékařské potvrzení a je to pak ve školce lépe přijato než u jiného. já mezi těmi věcmi prostě rozdíl vidím. možná je to ale tím, že nespadám do žádné skupiny.
jen komentuji, že nucení čehokoliv ve stylu, jaký popsala verdos je nepřípustné. a je jedno, jestli se takto nutí někdo sníst všechno ač je hinduista, muslim, vegan nebo makrobiotik. opakuji, že dnes není běžné, aby dítě bylo nucené sníst vše, co má na talíři. nikdo mu nebude nic cpát násilím do krku. prostě si vezme přílohu, omáčku, salát...co bude. ale nebude mít tedy vyváženou stravu na oběd. tak to holt doma budete muset dohnat u snídaně a večeře. opravdu pochybuji, že se v dohledné době školky chystají zavést 4 druhy obědů, aby si přišli na své jak masový, tak vegetariáni, tak celiaci nebo ti, co jsou na sladké. to prostě nelze. ale myslím, že tady se ti těch správných odpovědí stejně nedostane. nikdo nevíme, do jaké konkrétní školky chceš dítě dát a jaké tam panují poměry, jak vstřícný je tam personál. nezbývá než se tam jít poptat, domluvit a najít kompromis. nebo pak tedy vybrat jinou, pokud by domluva nebyla možná a stávající pravidla pro vás neakceptovatelná.
@baris a to je přesně to o čem píšu a není to tu jaksi pochopeno 😉 je mi líto, že ty a tvé děti to máte takto složité.

bayt
autor
9. říj 2017

@blahova_andrea to ale mluvíš o trošku něčem jiném, já mluvím o možnosti ohřát si vlastní oběd ve školce, ne aby školka zaváděla povinně x menu na výběr

blahova_andrea
9. říj 2017

@bayt no ale fakt si dovedeš představit, že by to šlo zvládnout, kdyby takto došla půlka školky? v čem a jak by to všechno ohřívali? jediné řešení mě napadá v tom podepsaném termoobalu a nebo donést v době oběda čerstvé, což nemusí být pro pracující matku reálné, jasně.

bayt
autor
9. říj 2017

@blahova_andrea ano, dovedu, případně za příplatek...jiná možnost ani není, ostatně ty jsi psala o dětech, které v případě třeba potravinových alergií mohou i zemřít

pokud by se dodržovala rozumná norma, tj. bylo by max. 8 dětí na jednu učitelku ve školce (a méně v jesličkách), jistě by pro zmíněnou pracovnici nebyl takový problém těm dvěma dětem šoupnout to jídlo na ty tři minuty do mikrovlnky

baris
10. říj 2017

@bayt norma je 28 dětí na 1 třídu, kde se střídají dvě učitelky. Pokud je dětí míň, o to dostávají menší plat. Bohužel, je to tak nastavené ☹

@blahova_andrea to mají všichni, co musí dodržovat podobné diety. Ségra musí dodržovat bezlepkovou dietu. Přišla na to celkem pozdě, takže má téměř zničená střeva. I jedno sousto rohlíku - těstovin ..., pro ní znamená strávit půl dne na WC v křečích.

bayt
autor
10. říj 2017

@baris myslela jsem spíš normu psychologickou, ta vyhláška je těmi normami spíš pro zasmání 🙂)

blahova_andrea
10. říj 2017

@bayt to jsi ale trošku mimo, protože i kdyby norma byla 8 dětí na učitelku, což bohužel není, tak učitelka dětem stravu nezajišťuje, to dělá jiný personál, takže norma počtu učitelek fakt problém neřeší 😉

blahova_andrea
10. říj 2017

@baris mě stačilo jednu dobu jakási šílená přecitlivělost na česnek, co to se mnou dělalo. kéž by takové věci nikdo zažívat nemusel.

bayt
autor
10. říj 2017

@blahova_andrea Tak jasně, je tam kuchařka, ale na vydávání jídel a svačinek se podílí i učitelky, nebo ne? Jak to tedy dělají v zahraničí, kde se ta strava přizpůsobuje alergiím a náboženství/etice dětí bez diskuze?

terulin
10. říj 2017

@bayt Zkoušela jste se zeptat přímo ve školce? Třeba se trápíte úplně zbytečně a nebude žádný problém s jídlem z domova.
Chápu personál školky, že se domácím krabičkám snaží vyhnout, protože 24 dětí ve třídě by při ohřívání 24 krabiček zabralo hodinu. Ale když se nesejde moc alergiků, tak budou jistě vstřícní.

bayt
autor
10. říj 2017

@terulin Popravdě ještě ne, jsem trochu paranoidní, co když se budu ptát a nakonec mi dítě nepřijmou, aby ještě nemuseli nic řešit :D

blahova_andrea
10. říj 2017

@bayt trošku mě překvapuje, že se ptáš, jak to chodí s výdejem ve školkách a u nás a přitom jsi si tak jistá, jak to v zahraničí je vše bez problémů 😀 u nás třeba nejsou ani klasické kuchařky, není u nás kuchyně, jen výdejna. jak to dělají v zahraničí ti fakt nepovím. já v zahraničí nikdy nežila ani sama, natož s dětmi, abych to mohla posoudit.

blahova_andrea
10. říj 2017

@bayt no a nějaké kamarádky, co už děti v dané školce mají by se nemohly podělit o postřehy, jak to tam chodí? jinak u nás se zvláštní přání či potřeby ohledně stravování píší do dotazníků, takže základní nástřel by byl dle toho, co napíšeš a pak jen osobně doladit detaily 🙂

Strana
z6