Syn má 10 týdnů a váží 3280 g
Ahoj, syn má 10 týdnů a váží 3280 gr. Dnes nám doktorka vyhrožovala kapačkama. Tři týdny máme zelený průjem, teprve dnes nám vzala výtěr. Máte někdo podobný problém?
@panickatlamicka Už dávno ne. Kolikrát mám pocit, že jsem s ním jen kvůli malýmu
Teda, to je zvláštní, jak ti chlapi hned nedávají náročnější děti které je třeba že začátku piplat.
No oni to tak neberou, on je chudák, kterej chodí do práce :D Ale on má dycky nějakou výmluvu, pořád. Když chci někam jet, když jdu k mamce na návštěvu, když si chci něco koupit ( podotýkám za svý peníze, on mi moc nedává ), prostě se vším má problém, hlavně největší s placením čehokoliv, já mám přece velkou mateřskou, tak se můžu snažit :D
@verulevrtule Ono je to už asi mimo diskuzi, ale měla jsem něco podobného, i s tím nepribiranim, nedonosencem, apod. A jsou to stresy...s takovou ,,oporou" dvakrát větší. Někteří se vzpamatují, vhlapum miminka moc neříkají, nedá se s nima užít taková sranda....jak kdyby o tohle prioritně šlo....
@astyna Já z toho byla na nervy, 4 měsíce jsem nedělala nic jiného než kojení, odsávání a vyvařování, laktační poradkyně a vše na tvorbu mléka. A pak mi po 7 letech na rehabilitaci řekne terapeutka, když malýho prohlídla, to jste si asi užila s kojením co? Kojila jste vůbec? Mlíka jsem mohla mít kolik jste chtěla, ale on to prostě neměl šanci vytáhnout...... 😒
@verulevrtule tak mu spočítej, kolik stojí UM na měsíc. Není to levná částka, tak stojí za to kojení trochu zabojovat. Ale musí trochu přiložit ruku k dílu a ne očekávat plný servis. 😝
ve výsledku, kdybych od začátku sáhla po umělé výživě, ještě bych ušetřila. Homeo, návštěvy Lp, cesty všude možně po lékařích, kteří mě vyšetřovali, protože jsem omdlévala, jednou mě neprobudili v autobusu, kdy jsem tam flákla, do toho manžel na neplacené dovolené, protože jsem se sama doma málem z toho sesypala...Do tedka jsem mu vděčná za to, že prostě šel a koupil Bebivitu, láhev a savičky.
@bonavoxa No právě jsem se furt utěšovala, že ho miminko změní :(
@betelgeuzz No to mu říct můžu, stejně koupím sama... Jen čekám, kdy mě dojdou nervy a vyhodím ho
@verulevrtule jak sama, je to i jeho dítě. Tak zažádej o alimenty. Teď máš rodičák, ale za chvíli dostaneš rodičák a to už není taková sláva.
@verulevrtule nam tohle dělala moucnivka, napadla celou trávicí soustavu. Pomohly klapky Biogaia.
@astyna Tak nějak v bledě modrém u nás. Měla jsem hrozná strach, že to bude i u druhého dítěte a to jsem věděla, že už bych se starším dítětem doma, nemohla takhle fungovat jako u prvního. Jaké bylo překvapení, když malá normálně pila od porodnice. Týden po porodu vytáhla 100 ml a bylo to jasné, že žádný problém nebude. Někdy je to ten problém prostě těžko odhalitelný☹.
také tak nějak spoléhám, že to druhé dítě si to vytáhne i za to první. Mě bylo vždy divné, že Honzík neumí pořádně otevřít pusinku a brečí i při kojení....Ted už jsem chytřejší a budu na to dávat pozor a to jsem to přitom avizovala u pediatra i u LP. Nikdo na nic nepřišel, až poslední pediatra mrkla do pusy a hned to našla...
Tak holky, doktorka mě řekla, že budit co dvě hodiny, není to nějak moc často? Zkusila jsem mu teda udělat UM a vypil mě 140ml, víc nechtěl, ale řval, tak jsem ho dala ještě k prsu, a tam vydržel ještě 15 minut. Když jsem ho budila po třech hodinách, tak nic nechtěl, jen chvilku křičel a pak usnul. A papal až o půl druhé z prsa. Co jsem četla, tak takto staré děti by měli vypít 150ml, ale určitě mají taky vyšší hmotnost. Ten náš vypil už v porodnici to, co vypilo čtyřkilové miminko :D Tak fakt neví, kde je chyba...
Na tabulky se vykašli, naše obě děti pily míň než podle tabulek. A jeden syn byl taky spavý a při buzení prostě nechtěl (dneska jsou mu skoro tři a je strašný žrout). Nicméně je třeba, aby vypil dost na to, aby nebyl dehydrovaný a měl dost živin. Takže znovu: kolik má počůraných plínek (myšleno fakt počůraných, ne že si ucvrnkne), když je vzhůru, je čilý a aktivní? Co fontanela, není propadlá? Uměla bys odhadnout, kolik toho tedy opradvu vypije (ne jak dlouho je u prsa, ale kolik vypije a vyčůrá)? A ty, nehubneš moc? Psala jsi, že jsi "podvyživená" - má mimi z čeho brát? Potřebuje bílkoviny a tuky, jíš je sama dost?
@verulevrtule Máš dítě snad o měsíc mladší ne,rodila jsi o měsíc dřív??JTak počítej jeho reálný věk.Mám skoro 4měsíční dceru,kterou kojím a někdy vypije 100ml,někdy 140ml.Přibírá hezky.Žádnými tabulkami se neřiď,jsou orientační a dělané podle dětí na UM.
@verulevrtule Jo a jak víš,že se Ti nalejval jak 4kg dítě?To ho dokrmovali?A jestli ano a takovým množstvím,tak je to špatně.Ale moc tomu nevěřím.To by Ti za tu dobu,co jste byli v nemocnici strašně přibral.
@verulevrtule A ještě jedna věc,pokud mu dáš z láhve,tak se nediv,že Ti omítá prso.Je hodně málo dětí,co zvládají oboje.
Vůbec nechápu ten smysl UM nebo slazeného čaje pokud kojíš a máš dost mléka.
A pokud nemáš a budeš častěji budit a to i v noci,tak se Ti zvýší produkce.
@soyevita no protože jsme si ty děti vážili před a po kojení a vypili oba 80ml. Ale jak jsem říkala, od narození se strašně vrtí, ani v zavinovačce nemohl být a sestry koukali, jak se vůbec takovej drobek může furt otáček na bok, tak si říkám, jestli nemá taky velkej výdej :D
@cheetah_ presne tak, podstatne je mnozstvi procuranych plen, cilost ditete, kdyz je vzhuru, a jestli nema zapadlou fontanelu - neni dehydrovane. Pokud je to spokojene dite, ktere ma dost procuranych plen, tak me napada jedine ta potravinova alergie nebo moucnivka, takze na toto bych se zamerila kvuli tomu zelenemu prujmu. Vahovy prirustek je vedlejsi.
@verulevrtule tak jestli ho nezlobi ty streva, jestli se furt vrti - jestli fakt nema tu moucnivku nebo alergii na bilkovinu kravskeho mleka.
@cheetah_ Já byladycky hubená a vysoká, před porodem jsem měla 54kg. Počůraný plínky má tak šest za den, vyhazuju opravdu počůrané, nemám na to vyhazovat skoro čistý plínky. A fontanelu propadlou nemá.
@karlajasmine V pusice nic nemá, to doktorka dycky kontroluje. Ta alergie by možná byla, to měla ségra. Ale nalívala jsem se mlíkem už v těhu, tak jsem myslela, že se tomu v\yhnem 😀
@soyevita On mě naštěstí odmítá tu flašku, trochu se z ní napije a pak raději prso, takže se stejně nedopídím vlastně toho, kolik vypije :D A je fakt, že bych si ho nerada odstavila..
@cheetah_ Hele prvorodička těžko pozná, jestli jsou ty plínky načůrané dost nebo ne. Nemá s čím srovnávat a pokud jí málo už od začátku, tak i třeba málo čůrá a přijde jí to pořád stejné a ono je to třeba málo. Tohle si může dovolit maminka, která má nějaké zkušennosti a už to odhadne. Nemusí příbývat přesně podle tabulek, ale měla by znát nějakou minimální hodnotu, aby věděla, kdy je problém a je potřeba ho nějak řešit.
@verulevrtule Ok, tak na problém s množstvím mléka to nevypadá, spíš tedy střeva. Zkus na pár dní vysadit mléko (mléko, jogurty, máslo, pečivo s obsahem mléka, mléčnou čokoládu...), ale nezapomeň to o to víc doplnit jinými zdroji energie - maso, zelenina, zdravé tuky (kokosový, olivový olej, rybí tuk - losos je na přibírání skvělý), s ořechy opatrně, mohly by taky vadit, i když jsou strašně zdravé. Nesnaž se to dojídat sladkým, raději to maso. Můžeš přidat probiotika (sobě, kapky i malému rovnou do pusy). Za týden uvidíš, jestli se něco změnilo. Jestli si malý vytáhne dost mléka přes den, v noci může spát - ale jednou bych mu přeci jen aspoň jednou dala, miminka tráví rychle...
@cheetah_ Děkuji 🙂 No jsem prvorodička, ale mám mamku, co si odkojila tři děti, a jelikož ode mě bydlí dvacet metrů, tak spolu řešíme všecko a taky spolu trávíme dost času. Sama přikrmovala poslední ségru ( 9 ) od třetího měsíce, a žádný problém s tím, že by pak nechtěla mlíčko, neměla, kojila ji až do tří let. Probiotika jsem měla hylak pro malého, můžu ho dát i sobě. A neboj, sladký mě nic neříká, kolikrát lituju, že cukroví není z masa :D Já jen mám strach, aby jsem něco nezanedbala, nerada bych byla za krkavčí matku. Na prdíky jsme měli espumisan, potom ale co dostal průjem jsem ho nedávala. Včera mi na cvičení řekli, že pokud přibírá, nijak extra by to nehrotili, horší by bylo, kdyby nepřibíral vůbec.
@cheetah_ A vesměs jednou, někdy i dvakrát za noc dostane. Těch devět hodin byla vyjímka, maximálně to vydrží sedm. A ono je to taky těžký kdo co počítá za noc, u mě půl páté už není noc :D
@verulevrtule Já se kvůli nepřibírání a nepití taky nastresovala dost, ale nakonec jsem skončila u toho, že pokud roste do délky a je čilý, tak už to neřeším. Zelená stolice by mě tedy znepokojovala dost (mimochodem, dokud to nevyřešíte, tak rozhodně žádné očkování!), zaměř se na tohle. A hlídej, aby pořád pil dost a nenápadně nezačal snižovat, ono se to špatně pozná, když každý den čurá jen o trochu míň a míň (zažili jsme, všimla jsem si snad až po třech týdnech...) Metabolický problém se do váhy promítá dost často (držím palce, aby to byl jen problém s dietou, ať už mléko, lepek nebo něco podobného, ale žádná metabolická porucha).

@verulevrtule promin, ale jsi si jista, ze sis vybrala spravneho partnera do zivota?