Tři měsíce do začátku MŠ a stále má pleny
Je tady někdo, komu jde dítě v září do školky a stále nosí plínky? 😀 Začínám mít obavu, jestli stihneme odplenkovat, syn má 2,5 roku. Přiznávám, jsem líná matka. Chtěla jsem to řešit, až bude teplo. Ale sluníčku se letos nějak nechce :-/ Čůrání SNAD s odřenýma ušima dáme, ale kakání pochybuju. Můžou mi ho ze školky vrátit, že je nezpůsobilý? Je na tom někdo stejně? Pojďme se hecnout, kdo dřív to dá 😉
@bayt Pokud dítě není zralé se odplenkovat, není zralé ani na mateřskou školku. Školka je vzdělávací insituce a tam rozhodně dudlíky, plínky a lahvičky s mlékem nepatří. Smutné je celkové nastavení vzdělávacího systému v ČR. Chybí tu jesle a dostatek skupin rodinného typu pro tato mrňata. Jsem učitelka a vím, že není možné v počtu 28 dětí mít předškoláky, které je potřeba připravovat do školy a pak tam mít děti s plínou. Bohužel.
@rozitta 3 měsíce jsou dostačující doba na odplenkování. Teď se má počasí zlepšovat, tak se vybavte dostatkem spodního prádla, tepláčků a trpělivostí a určitě to zvládnete 😉 Jen to chce nepolevit a nevracet při prvních známkách neúspěchu plínku zpátky, byli byste v začarovaném kruhu. Držím pěsti.
@rozitta já jak jsem syna odplenkovavala,tak jsem mu ze začátku nedávala trenýrky,jen tepláky..tím si více uvědomil že tu plinu nemá.. 😉 až potom jak už byl šikovnější jsme dali trenýrky.. teď už je šikula a dojde si i na velký záchod (sám si dá dětské sedatko a stupínek k zachodu) 😉
Tak asi tady spoustu maminek naštvu, ale cekat az dite dozraje je pekna blbost. To je jako byste rikaly ze je mu 25 a jeste neumi řídit. Jasne ze ne,pokud ho to nikdo neuci. Děcka nejsou hloupy,ale pokud mu maminka nevysvětlí ze ma chodit na nocnik,tak jak to dítě k tomu ma dozrat kdyz ta sama maminka ho od narozeni uci na plenky?
@pribylovapetra Jak jsem psala . nezávisle na sobě mi to řekla dětská neuroložka a psycholožka..počkat až dozraje neznamená vůbec to nezkoušet, ale zkusit a pokud se dítě nechytá, netlačit na pilu a zkusit to znova třeba za dva měsíce. U nás to bylo tak, že dcera se nechytala, pak dokonce nočník odmítala, zkoušela jsem i sundat plenu úplně...nepomohlo. No a pak najednou sundala plínu sama s tím, že už ji nechce, nechtěla ji ani na noc - od té doby se v noci počůrala cca třikrát. Ve dvaceti nikdo plenu nosit nebude...
@dora13 muzou, ale musi to tam mit pro dvouletaky prizpusobene. Takze prebalovaci pult, apod..
To nesmis vzdat,syn nema pleny od dvou let,ze zacatku proste take byly nehody,ale kdyz to nevudas,on na to prijde.Dodnes si rika jen kdyz je to skutecne uz hodne akutni,kdyz se ho zeptam,nepotrebuje nikdy,i kdyz si treba pak za tri minuty rekne sam.Ptat se nefunguje,nejlepsi podle me je naridit curani preventivne,respektive zmenit v ritual,uz to pak bere automaticky,cura se kdyz se vstane z postele,kdyz se prevleka pyzamo,nez se jde ven,kdyz se prijde domu,po jidle,pred spanim..no a mezi tim uz nejsou pauzy tak dlouhe.Kdyz v danou chvili nema potrebu,nenutim,zase obleknu a je to.Na noc ma plenu porad,spi celou noc a budit ho se mi nechce..
tohle bude plodna diskuze... tech nazoru je totiz tolik, kolik je tu maminek 😂🤦♀️ syn ma 3 roky za par dni a plinky ma, ac naprosto rozumi, ze se chodi nabzachod, na nocnik, umi si tam dojit atd... ja sem totiz ta matka, co dite nechce do neceho tlacit na silu a zadelat si na nejaky psychicky problem (nekdo to tu psal a mam i zkusenost z okoli a ne jednu)...
drzim palce!
Ja jsem plinku proste vzala a byla jen na noc (dite melo 25mesicu), prvni 3dny tragedie, vse v kalhotech, ale postupne bylo videt zlepseni. Cekat, az k tomu dite dozraje, ma je jeste ted. Se zrusenou plenkou na den si ditko samo zrusilo na noc.
Sama jsem se zatím přesvědčila, že je to o zralosti. Dceři jsou dva roky, bylo pár teplých dní, tak jsem sebrala plínku. Vytírala jsem neustále, ale tak s tím se počítá. Párkrát se zadařilo, když se počůrala, hned to hlásila. Ovšem bylo patrné, že je z toho nešťastná. Přišla mě neustále ve stresu, pořád si něco drmolila, nakonec i brečela. Takže jsme to po třech dnech vzdali.
Drobný úspěch to ale má. Uklidnila se, neustále mluví o tom, zda plínku má nebo nemá. Občas si sama zahlásí, nechce si čůrat do vany, ale chce na nočník po koupání. Takže dám jí ještě čas, uvidíme v létě.
Podle mě se opravdu musí trochu čekat na to, až dítě bude vnímat, co se děje. Nesmí to být pro něj stres, ale musí pocítit nepohodlnost a mít motivaci s tím něco udělat. A motivací pro dítě není, že má nastoupit do školky. 🙂
@bayt ono bohužel, i když školka takové dítko přijme je to velmi organizačně náročné. Učitelky nejsou ve třídě celý den obě dvě, je tam určitá doba, kdy ano, ale dítko se samozřejmě může pokakat i v té době, kdy je tam učitelka sama. Učitelka tedy běží do umyvarny přebalovat, zatím co zbylých 27 dětí je samo ve třídě. Což z hlediska bezpečnosti není nic moc. Navíc školka je vzdělávací instituce a kromě péče o tyhle malinké děti musí například připravovat predškoláky na zápis a na školu. Není to smutné od školek, smutné je nastavení shora, že učitelka může být sama s 28 dětmi a že pro tyhle malé děti není příliš moc možností, jako jesličky, kde je dětí méně, ale více zaměstnanců.
@eithelwing děkuju za zkušenost 🙂
@bayt Materska skola se nejmenuje skola jen tak. Pedagogicke pracovnice neboli ucitelky se stredoskolskym nebo vysokoskolskym vzdelanim, pripravuji deti dle Skolniho vzdelavaciho programu, ktery vychazi z Ramcoveho vzdelavaciho programu, na dalsi vzdelavani, na vstup do zakladni skoly. To, ze se tam vsichni snazi nacpat cim dal mladsi deti postupne degraduje skolky na hlidaci sluzbu a nas ucitelky na chuvy. A nezlob se, ale pokud je dite socialne zrale tak, ze je schopno fungovat v kolektivu deti, a presto si neuvedomuje vlastni potrebu, tak je nekde neco spatne. Ale nechci tady rozdmychavat jinou diskuzi nez tu, kterou rozjela zakladatelka. Hezky den.
@pribylovapetra tak rikat diteti kam se cura a necura, davat na nocnik/zachod nebo nechavat nahaty nuzes jak chces, ale pokud k tomu dite neni zrale, tak s tim stejne nehnes... Kazde dite je jine a i mu trva ruzne dlouho se to naucit. Moje dcera napry byla na nocniku jen 2x a vzdy silene plakala, tak jsem ji nechala byt, nenutila. Cca ve 2 a ctvrt roce prisla sama s tim, ze plenku nechce a byla hned bez pleny i na noc... Coz je v mych ocich prave ta situace, ze k tomu dospela sama, mela dost casu a prostoru si to natrenovat s plenkou a byla si ona sama jista, ze to zvladne... Ale ona takova proste je od mimina... Nic nedelala napodobou, na vse si musela prijit sama (i kdyz pozdeji), ale pak vse ze dne na den zvladla. Nehid za tu dobu bylo opravdu jen par a to je ji 5 let.
@anavi29 tak v naší školce a ani v jedné v našem městě plenky rozhodně netolerují, navíc dítě musí zvládnout základní obsluhu po malé na toaletě. Samostatne se najíst. V přihlášce a u zápisu se na to ptali.
Já odplinovani šla tím stylem, že jsem plínu sebrala a co hodinu jsme chodili čůrat až je to moje otravování nebavilo a začla si sama říkat, od roku a třičtvrtě bez plin.
Ale samozrejme na kazdeho funguje neco jineho... Kdyz se miminko muze naucit na bezplenkovku, tak neni problem se to naucit pozdeji a nekomu vyhovuje dril (nebo jak to pojmenovat). Ja byla vdecna, ze jsem nemusela odnaucovat nocni plenku..jsem zvedava jak to bude ted u syna :D
@rozitta dcera sla ted od zari do skolky. Je narozena na konci srpna, ale predcasne, mela byt az na konci listopadu... takze pri zapisu v kvetnu mela 2,5 korigovane a 2 a3/4 biologicky. Plenky mela cely den. Ptala jsem se na to ve vsech skolkach kam se hlasila. Pleny pres den tady byl vsude problem kvuli hygiene, ale vim, ze jinde berou deti i mladsi i s plenama a neni s tim problem. Odplenkovat jsme se snazili pred tim nekolikrat protoze mela gynekologicke potize s infekcemi. Neslo to. Byla jsem smirena s tim, ze holf budu platiti skolkovne a pockam az bude bez plen, nastesti 2 tydny po zapisu sama zacala chtit chodit na nocnik a to k nemu mela opravdu velky odpor celou zimu. Takze se krasne odplenkovala az k tomu dosla. Pleny ji zustsly na noc a na odpoledni spani. To skolce tolik nevadilo, jen chteli natajovaci pleny a musela si je davat na kalhotky. Nenechavala jsem ji tam spat, jen kdyz chtela. Pleny odpoledni se zbavila nekdy v prosinci myslim a v unoru uz spala i bez nocni, ale tam ma obcas nehodu a treba pred tydnym jsme ji zase museli davat nocni plenku, protoze to zas nedavala, ale bylo to jen na tyden, pak uz byla zase sucha.
Takze nestresujte, dejte tomu cas, nejlip se to nauci jak bude venku teplo. Chvalit za kazdy pokus at uz zdareny ci nezdareny. A ono to opravdu pujde, s plenami do skoly jiste nepujde ;)
A ve skolce se na to klidne zeptejte, treba to u vas nebude problem.
@alubif hezky jako se stenatkem :D u nekoho to proste funguje 🙂 jinak u nas ve skolce pleny taky nee... Dcerce ve 3 letech ani nepomohli s oblekanim nebo spis nedohledli na to, aby se oblekla dostatecne sama... To byla prvni rok ve skolce a jeste mezi o rok starsimi detmi... Ba prochazce jsem ji potkala v mrazu jen v leginach a cepici narazenou ze mela usi venku, temer "uskrcena" na sale... Jen dodam ze ja ji oblekat ucila a rozhodne jsem nedelala vse za ni, ale je lajdak no
@raliska a stalo se jí něco? Dceři taky řeknu ráno co si obleče na procházku a odpoledne zjistím, že v dešti byla jen v teniskach (ač má holiny v šatně a učitelka jim řekne co si oblict) a elastických ve kterých lítá ve školce uvnitř..🤦 ale moje dcera je hodně učenlivá, na nočník sem ji prosazovala od stabilního sedu a kakala jen do nej, trpěla na zácpy a gravitace a stlačené bříško jí pomohly a vytvořila si tak pozitivní reflex.
@verunka_korunka měla plenku na odpolední spaní a spala jen když chtěla...??????
@kacatko5 Ale zralost není jedna všeobecná. Dítě může být parádně zralé sociálně a naopak právě nezralé ve smyslu vykonávání potřeby. A promiň, ale školka je především hlídací služba. Dávám tam dítě, abych mohla do práce, ne aby se vzdělávalo. Kdybych byla miliardář, tak moje děti do žádný školky chodit nebudou a budu s nima klidně od šesti let doma.
@lucie_j jsem doma na materske s druhym ditetem, takze kdyz nechtela spat ve skolce, sla po obede domu.
Učiteľky na vás budú mať ťažké srdce ak tam dáte dieťa ktoré hodí bobek do kalhot. Prvý polrok v školke je náročný. 28 nekoordinovaných detí, veľa z nich plače a je problém vôbec ich hromadne zaujať aby nebehali, neskákali, nemajú poriadne režim, so všetkým potrebujú pomoc, pri obliekaní je to kŕdeľ slimákov a každý druhý potrebuje pomoc. Keď sa im do toho chaosu niekto pokaká - tak budú učiteľky nadšené.
@verunka_korunka já tedy v okolí neznám školku, kde by nechali spát dítě s plínou a navíc, když je maminka na mateřské. Všude by ti řekli, ať si ho vezmeš po obědě.
@rozitta Není zač. Hlavně trpělivost a nemyslet na ten termín školky. Váš klid se přenese na dítě. 🙂
A sice nevím, v jaké jste situaci, ale alternativou mohou být mikrojesle. Sice tam nedáte dítě od pondělí do pátku od rána do večera, ale jsou to malé skupinky (4 děti) s jednou vychovatelkou. Jde o projekt od MŠMT. V naší sousední obci mikrojesle fungují, jsou zařízené i pro děti s plenkami, případně pro děti, které se to učí a občas mají nehodu. Prostě s tím počítají.

@gretka79 dáváš mi naději ☺️💗