Tři měsíce do začátku MŠ a stále má pleny
Je tady někdo, komu jde dítě v září do školky a stále nosí plínky? 😀 Začínám mít obavu, jestli stihneme odplenkovat, syn má 2,5 roku. Přiznávám, jsem líná matka. Chtěla jsem to řešit, až bude teplo. Ale sluníčku se letos nějak nechce :-/ Čůrání SNAD s odřenýma ušima dáme, ale kakání pochybuju. Můžou mi ho ze školky vrátit, že je nezpůsobilý? Je na tom někdo stejně? Pojďme se hecnout, kdo dřív to dá 😉
@90bobisek90 Ale ja nerikam, ze se v praci flakaj. Rikam, ze primarni ucel skolek je hlidat deti, aby mohli rodice do prace. Jinak by zustaly doma a tu sebeobsluhu, pripravu do skoly, komunikaci, vymysleni cinnosti apod. bych s nimi delala nadale ja, jako to delam prvni tri roky zivota. Ja jsem rada, kdyz se mi nekdo o dite kvalifikovane postara! Ale ne za cenu, ze vychovatelky pak budou ohrnovat nos, ze to a to nedelaj, protoze ony jsou ta vzdelavaci instituce. Chapu, ze neni jejich problem, ze je jich malo. Ale o to vic bych cekala pochopeni. A ne ze vystresovany rodic bude resit, jestli neprijde o praci, protoze dite se odplenkuje ve 3 letech a 2 mesicich.
Zakladatelko, tady máte odpověď odborníka https://www.emimino.cz/poradny/odmita-se-odplen...
@bayt kdyby ty ucitelky ty deti jen hlidaly, tak dostanou vyhazov ony! Ano, jsem taky ucitelka, momentalne na materske a vytaci me takove poznamky, ze jsme chuvy a jsme pro rodice sluzba. Nejsme! A deti se ve skolce opravdu hodne nauci. Muzu rict, ze jsem narazila na skvele rodice, kteri si nas vazili a cenili si nasi prace. Ale verte, ze jsem chodila domu vyplivnuta, kdyz jsem mela malosky ve tride a to jsem nemela sve vlastni. Do toho jeste plinky. Jako uvedomte si, ze nas opravdu potrebujete, abyste do te prace mohly a neberte nas jako samozrejmost. A divila byste se, kolik rodicu nechava na ucitelkach odplenkovani, nauceni samoobsluhy, oblekani, apod na ucitelkach. Ja jsem studovala proto, abych tem detem neco predala, ne, abych je ucila to, co by mela maminka doma. Nestitim se niceho, detem rada pomuzu, ale nejsem jejicj rodic.
Syn začal chodit do soukromé školky ve 2 letech a kousek. U zápisu v květnu měl pleny a dudlík na spaní, přes léto se zbavil obojího. Dudlík si rozkousl, tak jsme nový už nekoupili, 2x se na něho zeptal a pak už si ani nevzpomněl. Odplenkovaní přišlo samo přes léto, kdy jsem ho nechala hodně běhat na volno bez pleny, čůral venku na travičku. Bylo mnoho nehod, nakonec se sám postavil k záchodu a jinak už nečůral (nočník úplně přeskočil). Kakaní jsme vychytali o něco později, ale šlo to podobně. Takže za sebe bych to nehrotila, trénujte a dejte tomu čas. Letní měsíce se blíží a to je naprosto ideální čas ;)
@rozitta Chce to trpělivost. Zkuste v létě indiánskou metodu a uvidíte. Ale ani ta nemusí být všespásná. Jak už tu bylo psáno - dítě musí být zralé. My indiánskou metodu zkoušeli několikrát, ale vždycky jsme po dvou týdnech vrátili plínku, protože pokrok nebyl žádný a já i dcera jsme z toho byly nešťastné, pro obě to byl akorát stres. Dceři byly dva roky a sedm měsíců, když si sama řekla, že teď už plínku nechce. Od té doby měla snad jen tři nebo čtyři nehody a to včetně noci.
@bayt Školka je vzdělávací instituce. Tady je třeba výňatek ze Školského zákona: "Předškolní vzdělávání podporuje rozvoj osobnosti dítěte předškolního věku, podílí se na jeho zdravém citovém, rozumovém a tělesném rozvoji a na osvojení základních pravidel chování, základních životních hodnot a mezilidských vztahů. Předškolní vzdělávání vytváří základní předpoklady pro pokračování ve vzdělávání. Předškolní vzdělávání napomáhá vyrovnávat nerovnoměrnosti vývoje dětí před vstupem do základního vzdělávání a poskytuje speciálně pedagogickou péči dětem se speciálními vzdělávacími potřebami." Jsou tam učitelky, které ty děti něco učí, věnují se jim a dětem to něco přináší. Rozhodně nejde jen o paní na hlídání. Na co myslíte, že ty učitelky studují? Existuje vzdělávací program, kterého se školky drží. Ano, hlavním důvodem, proč sem rodiče děti dávají, je často to, že matka musí do práce, ale to neznamená, že učitelky jsou jen chůvy. Krom toho, poslední rok, kde se děti připravují na školu, je povinný.
@pribylovapetra s tím řízením je to ale úplně stejně jako s plenami. Troufám si říct, že jsem fakt dobrá řidička, ale to proto, že jsem v osmnácti udělala řidičák (protože všichni ho dělali a já chtěla) a přestala řídit, protože jsem prostě psychicky ještě nebyla dost vyzrálá na to, že na mě někdo občas ukáže prostřední nebo zatroubí, když mi to na semaforech bude trochu trvat. Začala jsem znovu v třiadvaceti a od té doby řízení miluju, zvládám velká města, parkování, dlouhý trasy, cokoliv. Protože jsem se do toho pustila až když jsem na to byla připravená (rovnou říkám, že pracuju jako intenzivista a urgentista, takže dneska je moje míra tolerance ke stresu fakt obrovská). A totéž s těmi plenami, to, co mohlo být před půl rokem neřešitelný problém, může být dneska úplná pohodička.
@lucie_j ono to dost zalezi na skolce. Nekde berou i deti s plinami pres den... nekde je nechteji vubec. U nas jen kvuli hygiene nesmela sundat kalhotky. Takze kdyz tam spala, mela kalhotky a na tom plenku. Pocurana byla myslim vseho vsudy jednou nebo dvakrat. Moc tam spat nechtela a nechce doted, pokud ma na výběr.
@90bobisek90 Tak právě že to jako samozřejmost neberu. Jelikož syn ve dvou letech rozhodně nebude bez plen, neodříká zpaměti násobilku a nezaváže si poslepu tkaničky, tak nám stejně nic jiného než soukromá školka nezbyde....Má to ale tu výhodu, že tam aspoň nebude jedna učitelka na třicet dětí....což je trápení dětí i té učitelky.
@bayt vite, skolku vidite asi v nejakem spatnem svetle. Ucitelky detem pomahaji s oblekanim, se samoobsluhou, se vsim. Delate, jako bychom opovrhovali ditetem, ktere nic neumi, coz neni pravda. Kdyz jim prijde do tridy dvoulete dite, tak ho urcite nenechaji napospas. Ale tady slo o ty plinky. Sama urcite vite, ze prebalit dite neni sranda, clovek se u toho zapoti a dite potrebuje prebalit vickrat. Uhlidat jedno nebo 28 deti je proste rozdil. Opravdu bych vam prala si to na jeden jediny den zkusit a urcite byste mluvila iinak a vic si cenila praci techto ucitelek, ktere jsou kolikrat s detmi vice hodin nez jejich vlastni rodice.
u nas to nejak prislo ze dne na den ze maly nechtel plinu ale vim ze to resi vice kamaradek a take chteji odnaucovat pres leto jak bude teplo ale asi bych zkousela posazovat aspon po probuzeni
@90bobisek90 Já jsem si to zkusila a znovu opakuju, neříkám že si necením té práce. Je mě štve přístup k hlídání dětí v této zemi.
@bayt za to ovsem nemuzou skolky ani ucitelky. Ja jen reaguji na vas prvni komentar, kde jste psala, co delaji ucitelky ve skolce-uci deti hrabat se v pisku... Coz mi moc neprijde, ze byste si vazila jejich praci. Asi tak.
@90bobisek90 Já se nechci pouštět do nějaké dalekosáhlé hádky, ale na tohle musím reagovat, protože jsem napsala, že tam děti na sebe prskaj písek.
@bayt myslim, ze to je uplne jedno, jak jste to napsala, ale vyznelo to uplne stejne...
myslím, že tahle debata by se měla trošku vrátit k původní otázce zakladatelky 🙂
@bayt přečetla jsem všechny tvé komentáře a opravdu se mi nechce věřit, že jsi někdy pracovala jako učitelka v MS. Jinak by jsi tyhle věci v životě z pusy nevypustila. Pokud by jsi mluvila o jeslich, tak prosím. Ale do klasické školky ve 3 letech ti dítě s plenou přes den nevezmou a oprávněně. Pokud nehodlás své dítě do 3 let zbavit pleny přes den, nemá v MS co dělat. Takhle by jsi se mohla ohánět ještě ve škole. Btw zajímalo by mě, jak by jsi chtěla dítě "odplenkovat", pokud budeš po-pa většinu dne v práci a dítě v MS. Pres víkend to vážně nedozenes. Prostě tu zodpovědnost hodíš na učitelky v MS. Báječně....
Syn se odplenkoval sám od sebe ve 2,5letech. Pak ještě tak 3/4 roku občas nehoda, když se moc zabral do hry. Do té doby nočník úplně ignoroval, přišlo to úplně samo od sebe v podstatě. Samozřejmě jsem mu už trochu říkala, že si má říkat, natukavala, ale ten zlom přišel v podstatě sám od sebe. Musel si k tomu dojít. Teď mu jsou 4,5, od minulého září je ve školce. V noci se na curani nevzbudi, já ho budit a něco s ním v noci nacvicovat rozhodně nebudu, chodím do práce a potřebuji se vyspat. Ve školce plenky jednoznačně mít nesmí, občas se před spaním málo vycura a pak má nehodu. Donesla jsem do školky všechno vybaveni (podložky atd) a učitelky jsou s tím pohodě. Jako samozřejmě mě to trápí, i syna, ale učitelky z toho naštěstí nedělají vědu. V ostatních věcech je extrémně šikovnéj, s ním nemusí řešit žádné oblékání či jiné věci, ale holt má zas tohle. Rozhodně si nemyslím, že by na školku nebyl vyzraly, ale to spojení mezi mocakem a mozkem prostě ready ještě není. Bylo by ale dobre, aby vaše dítko bylo bez plen přes den když je vzhůru. Máte na to celé léto, může si začít na curani říkat během pár dnů. Hlavně netlacte na pilu.
@bayt Nejsem učitelka, ale do MŠ si děti opravdu nechodí jen pohrát, najíst se a prospat. Učí se spoustu věcí, mj. barvy, písničky, básničky, poznávat stopy zvířat, rozeznávat stromy, tvary atd. Rozhodně to vzdělávací zařízení je. Pokud vaše školka funguje jen jako herna, něco nebude v pořádku.
Myslím, že děti do tří let mají čas. Nevidím důvod nutit dítě sedět na nočníku nebo se ho pořád dokola ptát, zda se mu chce čůrat. Samotné by mi vadilo kdyby za mnou každou chvíli někdo chodil a ptal, zda nechci na záchod. Našim klukům jsem sundala pleny 3 měsíce před 3. narozeniny a odplenkovaní byli v podstatě ze dne na den. Během prvního týdne každý po nehodě. Nekonal se žádný stres, vše v pohodě. Předtím jsem to také zkoušela, ale nehody byly a akorát nás to všechny nervovalo. "Dozráli" a já jsem ráda, že jsme netlačili na pilu.
@rozitta taky jsme začali na poslední chvíli kvůli školce a bylo to náročný ale podařilo se prostě jsme plinku vzaly a musela jsem prát a prát na sedačku haldu ručníků a měnit někdy jsem strácela naději zvlášť kvůli kaděni ....máme ještě plinku na noc a do školky chodí a je bez přes den a zvládá to ..občas se mu stane nehoda ve školce když se probudí zvlášť když se blíží nějaká nemoc...učitelky to berou v pohodě a to se tet zda často (je často nemocný )ale tet už věřím že ztoho vyrostem máme už totiž jiné starosti 😀😀a to tak je chodí nové a nové 😀😀
@bayt hele, ona ale absolutni vetsina deti se do tri let bez problemu odplenkuje, ja osobne treba neznam zdrave dite, co by po tretim roce melo pleny. Ty pozadavky na dite, aby mohlo byt prijato do statni skolky, mi nepripadaji az tak premrstene, myslim, ze je normalni, ze triletak uz chodi na nocnik/zachod, sam se naji a prevazne oblece. Rikas, ze jinde to jde, to sice ano, ale neni to zadarmo. My kdyz jsme v USA hledali skolku, tak se to cenove pohybovalo kolem 1000 dolaru za mesic — bez jidla. To je pak snazsi zaplatit vic ucitelek. V Cesku jsou ve tride 2, a to jeste ne vetsinu casu, na 27 deti. A koneckoncu, ani v Cesku ti nikdo nebrani najit si soukromou skolku, kde budou dite v plence tolerovat treba do sesti let🤷♀️

@bayt prosím? Myslite si, ze ty ucitelky chodi do prace vypit si kaficko, vymenit 20 detem plinku a hodit nohy na stul? Vymysli jim cinnosti, normalne s nimi pracuji v jejich vyvoji, priprave do skoly, samoobsluha, komunikace... Ucitelky vytvareji plany, opravdu si maknou...nez tady budete psat takove svoje vyplody, zkuste si nejdriv neco zjistit, ano? To je jako bych napsala, ze si prodavacka cely den sedi za kasou, pohoda, jazz... A taky vim, ze to neni pravda. Ted jste me opravdu namichla.. Nechcete treba celou vychovu prenechat na ucitelkach, kdyz teda delaji ve sve praci prd? :/