Vysoké nároky na dítě?

28. bře 2024

Prosím o váše zkušenosti. Malej 2 a půl roku a je to děs! Čekala bych že čím starší tím lepší a chová se jako malé mimino! To že absolutně neposlouchá nemá cenu asi řešit. Ale jídlo po sobě patla. Namáčí ruce do hrnku s pitím. Vylévá pití na gauč...nevím co všechno prostě mě přijde že dělá samé naschvály a do toho ta poslušnost je děs ! Obdivuji maminy které zvládnou déčku nedat nnazadek a něco opakovat milionkrát 🙈

michaela666
28. bře 2024

Za mě úplně normální chování adekvátně k věku. Co bys od něj chtěla, když píšeš vysoké nároky?
U nás to bylo hlavně o tom, že testovala moje reakce na všechny lumpárny, které dělala.
V momentě, kdy jsem to začala ignorovat nebo ji zapojila do úklidu svinčíku co udělala, přestalo ji to bavit.

Taky kolikrát ujedu a křičím nebo ji plácnu. Nejsem na sebe hrdá, ale většinou to pramení z mojí frustrace, že ona neposlouchá. Je to dítě, ne pes... Hledám způsob jak to vykomunikovat jinak.

sanyy22
28. bře 2024

Syn dělá to samé, ale pak přijde dá pusinku nebo obejme☺️ je to s dětmi těžké no

evinahosta
28. bře 2024

Kdyz se takhle choval prvni syn, tekly mi z toho nervy a stvalo me, co proboha nechape na tom, ze po sobe něa mazat jogurt, macet ruce v caji, vylivat vodu, namacet si oblicej do rajske atd.
Prestal s tim vsim az po nastupu do skolky, kde si konecne uvedomil, ze fakt ji jak malej dobytek 😂

Ted ma 2,5 roku druhy syn, dela naprosto to same (ted zrovna obedvame a sklda schvalne jednu spagetu vedle druhe na stul a natahuje je..i pres moje prostesty)..

U prvniho jsem se bala, ze ho neumim vychovavat a naucit slusne stolovat, mela jsem z toho nervy..ted u druhyho uz vim, ze to jednou prejde, takze na to prdim, vse mu vysvetluju, ale at si dela co chce, kdyz ma potrebu mit spagety ve vlasech, ja se vztekat nehodlam, nemam na to silu resit vsecko … 😂

Takze neboj, k tomuhle veku to patri a muzes vysvetlovst a vysvetlovat, nektery deti proste delaji naschvaly, dokud z toho nevyrostou 🙂

lobella
28. bře 2024

Tak ja tedy zakracuji, dvakrat upozornim, ze tohle ne, proc,atd, pri tretim napomenuti beru jidlo, piti a jdou od stolu, jako ze jsou oni zadelani je hezke, ale jsem to ja mama, kdo je musi umejt, kdo ten svinuch uklizi, takze zapojim je do uklidu a "zabavu" utnu...jo a cekam treti, prvni dve jsou vychovavany stejne, treti bude stejnak

cherie24
28. bře 2024

Starší to dělala taky, mladší ani ne. Ještě ve 3 letech byla po sobě schopná matlat jogurt, přišlo mi, že je to snad nějaká její úchylka, fakt se v tom vyloženě vyžívala. Pak už mě ruply nervy a nenechávala jsem jí. Jakmile začala patlat, šla ihned od stolu a musela si to po sobě uklízet. Matlací aktivity jsme nahradili cílenou zábavou jako prstíkové barvy, modelína, tekutý písek. Ale měla jsem doma ještě mimino, (i jako batole), které ani zdaleka nedělalo takový hnojník jako starší a prostě už jsem neměla sílu po každém vaření ještě půl hodiny umývat stůl a židle, protože dítě kraví s jídlem 🤷

palja
28. bře 2024

Mám dvě holky a dělaly /dělají to taky. Ale všechno má své hranice. Holky 5 a 2 roky. Takže když takhle patlou, tak to znamená, že už nemají hlad, takže jdou od stolu, vezmou si hadru a uklidí to po sobě. Rozházenou rýži pod stolem zametou, nahazené jídlo taky. Někdy jde a obtiskne špinavé ruce na gauč, takže vezme mokrou hadru a utře to. Někdy starší vezme pastu a patle po omyvadle a po pračce, takže taky zavelim ať si to po sobě uklidí. Nemají tady žádné galeje, ale prostě musí vědět, že takhle prostě ne, že tohle dělat nebudou. Samozřejmě, že to neuklidí dokonale, ale i ta dvouletá ví, že když nastříhá papírky a rozhází je všude po obýváku, že si musí po sobě uklidit. Takže zvednu hlas a už letí pro smetáček a lopatku. A ještě řeknu, že ve školce si taky bude muset po sobě uklidit.
A je pravda, že ta starší začala automaticky uklízet, když nastoupila do školky.

klokanka31
28. bře 2024

To chce klid, vysvětlovat proč se to nedělá, a zapojit do úklidu. Např.vylil jsi to, tak teď hezky vem hadřík a ukliď to.

cilkat
28. bře 2024

Dítě ve dvou letech nezná nějaké "společensky nevhodné". Nezná následky. Neuvědomuje si - 'bude tu špína, bud eto smrdět' ani 'plýtváš jídlem'. Naopak: moc ho zajímají struktury, konzistence, to jak věci těčou, vsakují se, patlají... Chce prostě všechno vnímat všemy smysly.
ANo, jeto v tomhle ěvku zcela normální a zdravé. Je to velmi důležité pro zrání mozku a rozvoj motoriky. Dokonce jsou na tom založeny celé terapeutické postupy! Takže "dělá to správně" . Doporučuju vytvořit mu prostředí, které mu to dovolí a učit ho rozlišovat kde ano a kde ne.

autor
28. bře 2024

Ještě jsem chtěla dopsat že kope a háže s hračkami a jídlem. Ale právě třeba před půl rokem tohle vůbec nedělal. Tak bych právě čekala že čím bude starší tím to bude lepší a není. Hlavně on moc dobře ví co po něm chci a ještě se mi směje do obličeje. Uklízet to po sobě musí a stejně to pořád dělá. Ta neposlušnost je děs! Venku zakročit ať stojí on se zastaví usměje se na mě a začne utíkat takže když to udělal už poněkolikáté směrem silnice tak už na zadek dostal. Mě právě tečou z něho nervy pak mě je líto že jsem na něj hnusná a takhle je to pořád dokola. I to vzdělání děs do toho ještě nemluví pořádně nemyslim si že by nás vzali do školky. Chtěla bych ho naučit víc ale ja už fakt nevím jak mm pocit že je to jak házet hrách o zeď a u nás nějaké vysvětlování,domlouvání absolutně nefunguje

autor
28. bře 2024

@klokanka31 to on vezme a půjde to utřít a fleky z gauče nevycisti 😄

cilkat
28. bře 2024

Co ve dvou a půl roce znamená "nemluví"? Pokud neříká slova vůbec, začala bych shánět logopeda - on to i pomůže pochopit, co jsou adekvátní nároky na dítě v tomhle věku (pokud to bude slušný logoped). Pokud "nemluví" znamená, ež dá dohromady sotva dvouslovnou větu, je v normě. (PS: mám dvě děti s poruchou řeči ... a ona ta řeč souvisí i s jinými oblastmi, třeba právě tou hrou ve stilu 'furt všechno házím, trhám a ničím'.)

konidana
28. bře 2024

Ono to ale neni neposlusnost, ale zvidavost. On to proste chce zkoumat. A kdyz mu to zakazujes, tak to chce delat o to vic.
Nas mladej byl zas rozebirac. Od dvou let byla nejnej hracka sroubovak. Rozebral vsechno co videl. Takze jsem povolila rozebirat jeho hracky, ale nikoli nase dospelacke veci. Strkani sroubovaku do zasuvek jsem branila krytkou, ale i vysvetlenim, protoze casem by tu krytku szejne zvladl vyndat.

prejeta_zaba
28. bře 2024

@klokanka31 Opět ty...bych tě chtěla vidět, jak hezky v klidu říkáš po třicáté za den "vem si hadřík a uklidíme to". To jsou ty rady matky, co to nikdy nezažila. 😅

konidana
28. bře 2024

@prejeta_zaba chce to dat mantinely. Napr.u stolu at si s jidlem dela co chce, ale nekam s tim chodit fakt ne. Zejmena ne na koberec, gauc....

konidana
28. bře 2024

To same s pitim, pokud ho vyleva, tak at s tim s tim je u stolu. Piti patri na stul, ne na gauc. Sebrat a nedat. Jen u stolu.

michaela666
28. bře 2024

@prejeta_zaba U nás třeba fungovalo "Chceš lít tu vodu na stůl? Dobře, tady máš hadr a utři to než steče na podlahu. Jestli bude politá zem, tak utírám já a vodu beru." Je pravda, že bylo léto a seděla pod pergolou, ale bavilo jí to 5 minut a pak už to nedělala. To spíš chtěla mokrý hadr a něco s ním uklízet.

klokanka31
28. bře 2024

@prejeta_zaba A ty si myslíš že moje malá nikdy nezazlobí? 😃 Taky umí být pěkný čertík. Ale jdu na ní psychologicky, všechno okecávám, vysvětluju, příkazy na ní fakt nefungují...

prejeta_zaba
28. bře 2024

@konidana Však jo, my koberce ani nemáme, jí se striktně u stolu a stejně...za pár vteřin objeté všechny židle (sice omyvatelné, ale umývej zidle po každém jídle...), pití vylité v talíři, věčné něco rozbitého, stůl zas...ý snad i zespoda. Jako ono je to roztomilé a v klidu, když to dělá občas roční batole. Ale jakmile tohle máš u každého jídla, furt něco podáváš, utíráš, likviduješ, tak už to zas taková pohoda není, jak tu někteří rádi podávají. A jistě, dětem nezakazuju zkoumat a přelívat, ale venku nebo ve vaně, z tohoto upřímně rostu. 😈

autor
28. bře 2024

@cilkat všichni z rodiny mě říkají že to do 3.let nemám řešit. On mluví ale svoji řeči které nikdo nerozumí 😄 jinak řekne jako máma, táta,babi auti,papa, čau, zvuky zvířátek, pipi (pití), ale neřekne dvě slova za sebou. Poznám co chce už podle gest, jako když se chytne mezi nohama tak chce čůrat ale neřekne si.Od mala ho s jídlem honím kde se dá a ji u pohádek je hodně hubený a úplně bez jídla ho nechat nemůžu když nebude jíst hezky a hlavně on si o jídlo nikdy neřekne takže celý den něco nabízím.

autor
28. bře 2024

@klokanka31 já se snažím taky vysvětlovat ale přijdei že vypne a vůbec nevnímá. Nevím příklad jede šalina kterou my nejedeme a on začne řvát a ztekat se a chce nastupoval. Vysvětlují že my pojedeme za chvíli další šalinou ale on už má prostě hysterák a neposlouchá nevnímá. Dneska mě 10x spadl naschvál z odrazedla a pak se válel po zemi a řval, když jsem mu ho sebrala s tím že teda auti ne když nechce tak zase hysterák a řval mě ho z ruky a takhle pořád dokola.

autor
28. bře 2024

@konidana to dělám vše doprovázené hysteráky

konidana
28. bře 2024

Vydrž😘 a zkus se s nim nekam objednat. Logopedie? SPC? Mozna ma problem s reci a porozumnenim, proto ty hysteraky. U nas byly hysteraky z hladu nebo unavy. Nezvlafala jsem to vychytat, ale pak jsem byla v klidu, protoze mi doslo z ceho to je.

daasqua
28. bře 2024

Ono je to náhodou zdravé, patlat se ve věcech a mít "sensory play". Uvědomí si lépe svoje tělo, jemnou motoriku a výrazně mu to pomůže v řeči - mluvidla jsou navázané na jemnou motoriku a ruce, souvisí spolu. Syn se taky pořád v něčem patlal a začal mluvil o mnohem mnohem dřív, než dcera. Ta byla sice vždy a dřív šikovnější (chození, hrubá motorika, sporty, hry, obecně učení se...), ale moc nestimulovala ruce (nerada se patlala) a má problém s nešikovností pusy (v 5,5r problémy s výslovnosti), asi si hůř uvědomuje pusu, rty a jazyk... plus dlaně. Takže něco je na něco.

lobella
28. bře 2024

Myslim,ze by se melo rozlisovat, co a kde patlat muze a co ne, za me se jidlo proste nepatla ani u stolu, natoz nekde jinde, s vodou si hraji ve vane, venku klidne po cely rok, kdyz je na to obleknu, venku si patlaji pisek, blato, vari gulas atd, ale kdyz dostane jidlo a schvalne si jej natira do vlasu a po obliceji, rozhazuje testoviny atd, tak to netoleruju, jako ty deti udelaji bordel i kdyz nechteji a uci se jist, ale podporovat ho v patlani v jidle, s tim ze objevuje svet, to fakt ne, jako treba xkrat za rok jime v restauraci, kdyz jsme na dovce, vylet atd a predstava, ze mi tam zacnou rozhazovat jidlo po stole? A tam to dite tezko ukocirujete, kdyz to doma muze delat, protoze mama nemuze resit "vsechno" ....ale kazdy z nas ma hranice nekde jinde

cilkat
28. bře 2024

Hele, ale to, co píšeš o tom mluvení fakt dává s tím vyléváním dost ucelený obraz: je pravděpodobné, že dítě má problém s nějakým vnímáním nebo ovládáním těla. I proto mizerně mluví. Tohle patlání a prasení mu pomáhá ten problém odbourávat: je na tom založená celá terapie s názvem "smyslová integrace" - vede ji obvykle ergoterapeut.
Myslím, že asi správně vnímáš, že tvoje dítě se těmhle činnostem věnuje "víc, než jiné děti"... Šla bych proti doporučení rodiny a udělala dva kroky: 1) vyžádala si u pediatra žádanku na logopedii a začala shánět klinického logopeda (než se k němu dostanete, ty tři mu skoro budou ... a ano, málokterý logoped umí s dítětem pod tři roky, takže to doporučení čekat na třetí rok není "blbé", jenže neodpovídá té realitě čekacích dob)
2) kontaktovala rannou péči v okolí (poradí především v oblasti rozvíjejících her)
Uznávám, že "diagnostikuju" cizí dítě, aniž bych měla kvalifikaci nebo ho viděla, ale... vyskakuje mi tam moc známých bodů
Ještě pokud jsi na Facebooku, doporučila bych skupinu "rodiče dětí s vývojovou disfazií" ... neříkám, že ji tvé dítě opravdu má, ale rad ohledně právě třeba smyslové integrace je tam dost.

kolibricek36
29. bře 2024

a mluví vůbec?

zekrt
29. bře 2024

Nejsi těhotná? Někdy se děti mění v chování, když vycítí, že přibyde miminko.