Neumím se pěkně oblékat. Poradíte?

lamiaaa
14. kvě 2023

Zdravím ženy, předem se omlouvám za tuto diskuzi, vím, že tu řešíte spíše důležitější věci a problémy ohledně zdraví, dětí a životních situací. Ale říkala jsem si, že pořád jsme ženy a určitě v každé z nás je taková ta touha se líbit a být hezké. Tak třeba mi nějak poradíte. Nadpis zní jasně. Nevím si rady s tím, jak se oblíkat, aby mi to slušelo a i já se zároveň cítila dobře, že mi to oblečení sedí. Jsem sportovní typ, takže mi doma převažují botasky, trička, mikiny a legíny, a bohužel často skončím v mikině a legínách i ve chvílích, kdy zrovna nesportuju. Ráda bych vypadala elegantněji, ale neumím si prostě to oblečení vybrat, chodím v krámech a i když jsou nacpané zbožím, většinou si nic nevyberu, nic mi nesedí. To samý boty. Když už si něco koupím, často se stane, že to začnu nosit a už se mi to najednou na sobě zas tak moc nelíbí.
V létě naštěstí tento problém nemám, tam všechno vyřeší šaty a sportovní sandále, pro mě ideální kombinace a hlavně pohodlné. Ale jakmile začne být chladno, tak jsem v koncích. Nemám úplně špatnou postavu, ale prostě nevím, neumím si vybrat a zkombinovat oblečení a boty, abych vypadala trošku líp. Mám jistou představu, co bych chtěla nosit, často pozoruju ostatní ženy a zkouším se inspirovat, ale v krámě (ani na internetu) bohužel nikdy nic ucházejícího nenajdu. Bohužel nemám žádnou kamarádku, která by se mnou šla nakupovat a poradila mi.

anetaho
Autor odpověď smazal
Zobraz
dura175
14. kvě 2023

@lamiaaa Základem šatníku jsou univerzální kousky, které lze kombinovat jak do casual stylu, tak spíše do formálního stylu. Takže základem jsou jednoduché černé/tmavě modré kalhoty, úměrné postavě (mám ze Zary, Reserved, možná HM). K tomu nic nezkazíš bílým (jednobarevným) tričkem, košilí nebo halenkou. Na to můžeš dát blejzr/svetr/kabátek. Džíny také spíše jednobarevné (žádné šisování, ozdoby, díry). Tenisky klidně, ale zase jednoduché, žádné kombinace barev, ozdoby, atd. Potom bych koupila jednoduché kožené polobotky/oxfordky/baleríny a máš vždy základ, kdy nemůžeš šáhnout vedle. Místo sportovních sandálů pořídit opět jednobarevné kožené. Pak už k tomu můžeš dodávat kousky v oblíbených barvách a řídit se pravidlem, že méně je více. Mně osobně se líbí např. na IG Beloka, nebo reknianostylu.
Ale přiznávám, že podle místních bych byla považována spíš za nudnou a usedlou, 80 % šatníku u mě je černá/bílá/modrá/šedá, nenosím ani legíny, ani mikiny, desigual bych vypálila a "mikinošaty" jsou jeden z největších módních hříchů poslední doby.

zanett
14. kvě 2023

@lamiaaa A kolik ti je? Jaky mas zivotni styl (praci atd?). To totiz dost ovlivni i zpusob oblekani.

lamiaaa
autor
14. kvě 2023

@dura175 : děkuji za rady, obecně košile bych nosila ráda, ale je to dost obtížné je vybrat, tolik jsem si jich zkoušela a nikdy mi nic nesedělo, všechno široký jak blázen. Halenky nebo tuniky bych ráda, ale potřebuju delší (k legínám mi přijde dost divný nosit krátký tričko a bohužel džíny, ke kterým by to šlo, úplně nenávidím) a to prostě nejde sehnat, naopak všude vidím mega krátký trička. Mikinošaty občas nosím 😅 právě proto, že je to delší a jde to k těm legínám a nezmrznu v tom, ale máš pravdu není to ono, necítím se v tom kdovíjak slušivě.

drzticka81
14. kvě 2023

Tak ja zase nejsem sportovni typ. Ale od podzimu do jara mi staci cerne strample z HM (mam jich dost, kazdy den nove) a k tomu saty - vetsinou nakupuji v Orsay (i kdyz v poslednim roce nif mof) - k tomu kozacky na zimu, na prechod mam cerne mokasiny. Pres zimu mam dlouhou bundu-kabat. Na prechod riflovou co kozenku. Obcas jdu riflich, tricku a saku, bile tenisky - to taky vypada dobre a je to do sportovna. Nebo ted jsem si koupila u tamanu dlouhou skladanou - ruzovou sukni, k tomu obyc cerne triko a bile tenisky a vsem se libilo 🙂)) Takze bych radila ty univerzalni kousky - zacni sakem, triko a rifle, tenisky. Kukni se do te Orsay, mozna neco vyberes. Ostatni obchody jako zara, resrved, hm - nevim - u nas to uz neni.

lv
14. kvě 2023

Takovy ten zaklad je pro me Marks&Spencer a Zara. Jednobarevné kousky, v základních barvach, cerna, bila, seda, modra, béžová ( a hnědá, khaki, červená). Jeans a bile tenisky, pokud nemas rifle rada, tak pouzdrovou sukni, chino kalhoty. Basic tricka, rolaky, proužek.

zanett
14. kvě 2023

Pokud umis anglicky, muzu ti doporucit stylisty, kteri maji step by step videa na YT jak se hezky oblekat podle veku a typu postavy. Protoze tady ti kazdy radi podle sebe, ovsem ty musis vedet, jaky mas zivotni styl a v cem se citis dobre (a jakou mas postavu). Pokud dobre anglicky neumis, tak by to byl oristek, protoze neznam nikoho cesky hovoriciho, kdo by umel polopate vysvetlit, jak najit svuj osobity styl nejen v oblekani, ale i treba v liceni. A ne, opravdu nepovazuji Petru Vancurovou alias PetruLovelyHair za fundovanou osobu v odivani, ani v kosmetice. Vancurova je starnouci diblice, ktera ma silne kycovity vychodoevropsky styl (jen pro pripad, ze by ji zase nekdo zminil, jak uz jsem videla v nekolika jinych diskuzich 😀).

zanett
14. kvě 2023

@lv Vidis, a zrovna pro me je ten M&S strasne usedly styl. Zalezi na veku, ale naprosta vetsina obleceni z M&S jsou pro starsi damy (alespon v Britanii cili na tuto vekovou skupinu, nikdo mlady tam nenakupuje, pokud nechce vypadat jak stara-mlada). Proto se zakladatelky opakovane ptam, kolik ji je let. Clovek se bude jinak oblekat v 25 a ve 40, ze.

lamiaaa
autor
14. kvě 2023

@zanett : 35. Za doporučení stylistů budu ráda, s anglickými videi si poradím, děkuji 🙂

lv
14. kvě 2023

@zanett jasně, věkově to sedí spíš možná výše, ale z každý kolekce mám pár věcí, už roky. Nadčasové, krásné, kombinovatelné, klasické. Jsem dost minimalista.

zanett
14. kvě 2023

@lamiaaa Takze je ti 35, predpokladam, ze by ses chtela oblekat moderne, ale umerne veku (tzn. zadna dvacetileta bloggerka, ktera jenom hlta nejnovejsi trendy ti asi neporadi). Nevim tedy, kde zijes a jaky mas zivotni styl (materska? prace? jaka? Delas vysokou karieru, nebo mas 'obyc' zamestnani? To vsechno hraje roli). Jelikoz to nevim, doporucim ti, co pomohlo mne;

1) Zacala bych Francouzkou Justine: https://www.youtube.com/@justineleconte/videos Poradi, jak sestavit satnik z kvalitnich a nadcasovych kousku, ktere nejsou fast fashion, tzn. nepodlehaji trendum a mely by byt kvalitni a dele vydrzet. na zacatek specialne doporucuji jeji playlist nazvany 'New Subscriber? Start here'. Obsahuje videa, kde krok za krokem vysvetluje, jak poznat svuj styl a to nejen ohledne obleceni, ale i obuvi nebo doplnku (bryle, sperky atd). Je to modni navrharka, takze mode opravdu rozumi (tzn. materialum, technologii strihu atd, zadna influencerka, ktera 'nahonila' vedomosti nekde na Instaci).

2) Franzouzka https://www.youtube.com/@MarieAnneLecoeur. Ano, specializuje se na damy ve veku pres 50, ale jeji styl je velmi mladistvy. 50 leta Francouzka neni totez, co typicka 50 leta Ceska, takze jsem si poskladala satnik podle jejich tipu (je mi 39) a i presto, ze nejsem cilova skupina, vypadam styloveji nez vetsina mych vrstevnic 😀 Holt francouzsky sik, je francouzsky sik.

3) Americanka https://www.youtube.com/@dominiquesachsetv/play... Dominique Sachse. Doufam, ze az budu v jejim veku, ze budu vypadat podobne dobre 😉 Doporucuji se podivat na 'Fashion Favorites' playlist,. Opet, i kdyz ji je pres 50, obleka se lip a moderneji, nez bezna ceska zena v jakemkoliv veku. Toto video me inspirovalo ke koupi satu, ktere ma na sobe v case 3.35min videa (ty kratke bile, doufam, ze az budu v jejim veku, budu ty saty stale nosit - ovsem ktera ceska zena pres 50 se takhle obleka, ze?);

https://www.youtube.com/watch?v=aiOHBfr-yjY

4) Spatna neni ani Americanka Nada Manley https://www.youtube.com/@NadaManley- je ji sice taky pres 50, ale opet; obleka se velmi mladistve a ve videich jasne vysvetluje, jaky vzorek pridava roky a jaky je mladisty, jake strihy, barvy atd pridavaji roky a ktere jsou mladistve. Opet - ja se ji nechala inspirovat a oblekam se lip, nez spousta mladych holek, ktere vidam kolem sebe.

JEN PRO VYSVETLENI; ja jsem zminila zeny nad 50 let, i kdyz ti jeste tolik neni, proste proto, ze ony se oblekaji opravdu mladistve a presto ne jako diblice. Pokud si osvojis ten spravny styl, vydrzi ti az do duchodu.

Ja teda nejsem minimalista, mne ten minimalisticky styl strasne rozciluje, vadi mi, ze bych nemela na vyber ze sirokeho spektra obleceni a doplnku, rada se oblekam pokazde jinak, ladim k outfitum doplnky a rada si s tim vsim vyhraju. Moc takovych zen ale v okoli neznam, rozhodne ne ve svem veku. Bud jen sleduji trendy (spis ty mladsi damy) nebo chteji neco super klasickeho a lehce kombinovatelneho, takze si vystaci s nejakym klasickym sackem/blezjrem, dzinami a halenkou/trikem. Pro me osobne by tohle byla priserna nuda, nuda sed. Zalezi, do jakeho tabora se radis. Taky nevim, kde bydlis, pokud treba v Praze, je to jine, nez nekde na malomeste - ja kdyz jedu navstivit rodinu na Moravu, do maleho mestecka, tak se zamerne krotim, abych splynula s davem, protoze me obtezuje, jak na me kazdy cumi, kdyz jsem tam oblecena tak, jak v Praze.. Bydlet bych tam nemohla, protoze bych mela pocit, ze se nemuzu kreativne vyradit a mela bych pocit, ze musim nosit porad totez nudne obleceni,, jako vetsina lidi tam.

Tak snad si vyberes👍

areh
14. kvě 2023

Já jsem ještě narazila na tuhle stránku, taky se tam dá inspirovat. Většinu věcí mají myslím z AboutYou...

https://www.stylyprozeny.cz/outfit/outfit-na-ja...

emillyhk
14. kvě 2023

Obecně: 1. barvy spíš neutrální, výrazné barvy nebo vzory by měly tvořit jen kolem 20-25% šatníku.
2. Koukni na "capsule wardrobe". Cílem je, aby šlo všechno oblečení vzájemně kombinovat.
3. Zkus např. na Pinterestu zadat "put together" - najdeš tipy, jak obyčejné a základní kousky nosit trochu víc stylově. Ono takové ohrnutí rukávů nebo správné zastrčení košile dělá divy. 😉
4. Boty - když už sportovní, tak bílé tenisky a plátěnky jsou nadčasové, jdou skoro je všemu. Černé baleríny nebo mokasíny změní ten samý ležérní outfit na elegantní. Totéž kabelka.
5. Kalhoty nemusí být jen džíny nebo legíny. Kompromis zkus kouknout na džegíny, černé nebo tmavší barvy. A samozřejmě plátěné kalhoty. Pokud jsi spíš sportovní typ, v cigaretových se třeba nebudeš cítit, zkus kouknout na chinos.

Tipy ode mě: 1. Basic kousky jako jednobarevná trika mám zn. Only, Pieces, Anna Field (ale tam se mi zdá, že kvalita jde dolů), Vero Moda.
2. Vyžehlená mikina, triko nebo i mikinové šaty vypadají, jako že sis na tom, co máš na sobě, dala záležet.
3. Hodně dělají vlasy a líčení - pokud si upravím "hlavu", tak i v džínách a triku vypadám líp 😉

lamiaaa
autor
14. kvě 2023

@zanett děkuji, zkusím to všechno zkouknout a něco se sebou provést 😀

barulina
14. kvě 2023

@lamiaaa úzké rifle, jednoduché, košile jednoduchá, jakoby trošku zastrčená v riflích, bílé tenisky,sacko, kabelka, úple jednoduché šaty(sportovní) silonky, já ráda černé, opět bílé tenisky, riflova bunda, teď se mi líbí ty široké rifle, k těm taky tenisky, tílko, lehká miminko bunda. Je to sportovní a zároveň elegantní

barumrallyebum
14. kvě 2023

Ja mam rada Mohito. Je to pekne, slusive, pohodlne a hlavne cenove prijatelne obleceni. Tim ze to neni drahe tak si toho muzes koupit vic a zkouset co ti slusi, v cem se citis pohodlne a libis se sama sobe. A k tomu pak dokupovat. Maji tam i bizuterii, doplnky, boty..vse k sobe hezky ladi. Vyvarovala bych se divokym vzorum a barvam ( blbe se to kombinuje, hned se to okouka). Mam hlavne cerne obleceni, to se hodi vsude a nemusim si lamat hlavu s kombinovanim. Na to nemam bunky. Sem tam bila, seda, bezova a je to 🙂

lennus
14. kvě 2023

@lamiaaa Mrkni na Pinterest, tam je spousta inspirace na módu. Pak na seznam takových těch must have kousků. Já se oblékám podobně, v létě sukně, šaty, ale teď ráda legíny, džíny, džiska, prostě hlavně pohodlí s dětmi na hřišti a na lítání.

lennus
14. kvě 2023

@zanett Díky za tipy, skvělé. Taky žiju v Praze a v Hodoníně, odkud pocházím, jsem objevila super butik Toscana, jsou i v Brně, na IG mají spoustu tipů a inspirace.

eviicka
14. kvě 2023

Já ti neporadím, jen tě podpořím, že to mám naprosto stejně. Já jedu víceméně úzké rifle a tričko/mikina/svetr. V létě sukně a tričko/svetřík. Postavu mám dobrou, ale na nic jiného než klasiku nemám odvahu, že bych určitě vypadala blbě 😀 (byť jiné ženy se mi v tom líbí). Většině slovíčkům co tu padla, vůbec nerozumím🙂.

pavlinar
15. kvě 2023

Holly a kde konkretne nakupujete? Nakupy nesnasim, malokdy neco koupim. Chodim furt do tech samych znamych obchodu a "prekvapive" tam "nic" nemaji.

emillyhk
15. kvě 2023

@pavlinar Jedině online, mám ráda třeba Zalando. A nebo i Decathlon (jejich kalhoty a kraťasy na golf mám moc ráda i na běžné nošení).

carrie_b
15. kvě 2023

@dura175 Skvělé doporučení, souhlasím s každým slovem!! A Desigual je pro mne také noční můra 😉

carrie_b
15. kvě 2023

@lamiaaa Legíny jen na doma, před dům jen v případě, že do nich máš opravdu postavu jako lusk. Na takové ty Lelosi divočiny bych zapomněla úplně, pokud zrovna necvičíš nebo si nejdeš zaběhat. Strašně to přidává na objemu a upoutává pozornost tam, kde by třeba zrovna být nemusela. Na hřiště s dětmi a na procházky s kočárkem raději nějaké volnočasové volnější kalhoty, třeba z lyocelu jsou parádní, a k tomu jednoduché tričko nebo tílko, doplnit džískou nebo mikinou bez nápisů, klidně kšiltovka k tomu je super a navíc dokáže zakrýt mastné vlasy nebo nevyspání😉 A mikinošaty opravdu jen v případě, že je máš jako šaty k holým nohám a hezkým bílým keckám.
Jinak elegance není jen v lodičkách a sukních. Stačí opravdu hezké bílé tenisky. džíny (slim už zrovna moc nefrčí, maximálně s vysokým pasem, dále třeba mom jeans, které zvýrazní pas), bílou košili zastrčit do kalhot (psala jsi, že jsou ti všechny košile v obchodech široké, ale to je dost možná správně, upnuté na tělo se nosí pouze v případě business looku - oblek, pouzdrová sukně), přes to koženou (koženkovou) bundičku nebo džísku, městský batůžek nebo kabelku (tady můžeš zvolit celkem jakoukoliv barvu, oživíš tím outfit, pokud máš barvy ráda), a máš hotovo.

patypresdevaty
16. kvě 2023

Buga zrovna včera vypustila článek o kapsulovém šatníku, tam by se šlo určitě hezky inspirovat 🙂 https://www.buga.cz/blog/kapsulovy-satnik/?utm_... Oni zrovna sami šijí módu, která je hodně ve stylu sportovní elegance, takže mám jejich věci ráda a pár kousků už doma mám.
V klasických řetězcích si vyberu už jen málokdy, je to sem tam něco hezkého mezi záplavou hadrů a nevkusu.

toluma
16. kvě 2023

@lamiaaa já ti neporadím, ale mám asi podobnej problém. Kolikrát si koupím "hezčí" boty, jakože " na slušno " a za pár let je můž vyhodit, protože se třeba loupou, trhají a to sem je měla třeba jen 2x na sobě. Většinou totiž stejně skočím do tenisek.
A oblečení, to je další věc. Kolikrát něco vidím v obchodě a vůbec si to na sobě nedovedu představit. Ale na někom jiným se mi to třeba líbí. Já mám ale pocit, že by i cizí člověk poznal, že to prostě nejsem já, kdybych to měla na sobě. Ale třeba se pletu.

kecalka2
16. kvě 2023

Já také nejsem módní guru a obdivuji ženy, které se umí krásně sladit v každém ročním období. Já mám třeba hrozný problém s botama. Jedu stále černé a teď převážně v teniskách. Hlavně mám nohu 41, takže mám i problém sehnat kolikrát dobře padnoucí boty a asi se bojím i jít do jiné barvy než černé. Letos jsem se ale kousla a na léto si koupím hnědé sandále. Mám totiž hnědou kabelku MK, tak aby to ladilo. Každopádně v tomto období jsem si hrozně oblíbila nosit halenku, zastrčit jí do riflí tmavé barvy a přes to cardigan, koženkovou bundu, nebo kabát. A vypadá to dobře. Já si našla pár střihů, které mi sednou a ty zkrátka nakupuji. Jsem v tomto konzerva. Mě například sluší i volánky. Nemám pak ráda to období, kdy je jen na triko a kalhoty. Když mám ještě něco přes sebe, tak se líbím sama sobě více.

lamiaaa
autor
17. kvě 2023

@toluma přesně, taky často koukám na ostatní ženy, jak jsou oblečené a říkám si to samé a pokud už se odhodlám si něco takového, co vidím na ostatních, koupit, tak to buďto nikde neseženu anebo si to zkusím a je to katastrofa.

@kecalka2 jo boty mam taky 41, takže kapitola sama pro sebe. Jinak jsem jsem psala, já rifle nesnáším. Ještě tak když se nosily zvonáče, tak to mi vyhovovalo, v těch jsem se cítila jakžtakž dobře, ale teď ty upnutý s úzkýma nohavicema, to je děs. Přitom postavu bych na to jakžtakž měla, o to nejde, ale prostě necítím se v tom vůbec dobře, teď jsem si oblíbila legíny, jenže k těm nakombinovat vršek bývá nad moje síly.

zanett
17. kvě 2023

@lamiaaa a co maji ty zeny, ktere se ti libi, na sobe? Nevim, kde bydlis, ale tady v Praze je malo zen, ktere jsou obleceni inspirativne (dle mych standardu), celkem se mi libi napaditost a elegance starsich dam z jiznich statu Evropy, ty hned poznam na sto metru, z ceskych zen se sem tam najde takova, ktera se mi libi a jejiz obleceni by pro me bylo inspirativni, ale treba v zime to byla bida; 99% lidi chodilo obleceno v cerne barve od hlavy az k pate.

Ad rifle; taky je nesnasim a nenosim je. Ale chtela jsem jen rict, ze skinny jeans jsou pro tuto sezonu out a do mody se vraci rozsirene nohavice. Ja tedy ty siroke nohavice moc nemusim, protoze myslim, ze je sexy ukazat stihle kotniky, pokud je zena ma (a je-li na to pocasi), takze davam prednost obleceni, ktere kopiruje postavu a nechci se zahalovat do sirokych kalhot, takze nosim kalhoty (ne rifle!) spis na telo, ale pokud mas sirsi nohavice rada, tak do toho! Je to ted trend a zrejme tu nejakou dobu vydrzi.

ninive211
17. kvě 2023

@zanett Třikrát sláva a tři dny se radujte aza širší nohavice! teda nemyslím zas takový ty extra široké, ale ze skinny jeans mám jakožto majitelak zdaleka ne dokonalých nohou (alá sloupy) hrůzu...mám teda jednydžegíny na tělo, jen proto, že jsou fakt hodně pohodlné a strečové...ale prostě mám radši lehce volný střih...a v době svého dospívání jsem milovala zvonáče, které byly in...ne extra zvony, ale styl boot-cut-dole lehce rozšířené. Nosím je roky, do roztrhání, móda nemóda, k čemu je móda mrkváčů a skinny jeans, když na to nemám postavu a vypadám v tom jak trotl?

ninive211
17. kvě 2023

Jinak tady si sednu, přijde mi, že já se čtyřicítkou pomalu na krku taky nemám žádný pořádný styl, plná skříň hader, ale zároveň pořád "nemám co na sebe" a v reálu nosím pár kousků furt dokola. Už jsem 2 roky po RD v práci a stejně tn business šatník teprve skládám (u nás není třeba nějaký formální styl, takže rifle a k tomu nějaké hezčí triško či haleka, ale prostě vyloženě sportovní styl se do kanclu na úřad fakt nehodí, no (s klienty se nepotkávám). Taky nesnáším nakupování a mám ráda koupit kousek, který budu moct vzít na sebe za dva, tři i čtyři roky a nebudu se v něm cítit výstředně, takže výstřelky módy mě míjí...nemám ani čas ani finance každý rok obnovoat půlku svojí garderoby, takže není divu, že základ mého šatníku tvoří černá, tmavěmodrá, černo-bílá 😀 Sem tam nějaká barvička.
Teď jsem si po letech pořídila další casual basic cousek - černou koženou (teda koženkovou) jarní bundičku. Pořídila jsem ji loni na podzim dceři 8 let a vypadá v ní fakt super já si říkala, kruci, přece moje druhačka nebude víc šik než její máma 😀