Alimenty, kolik kdo platí?

janiiiiiiiii
6. srp 2017

Ahoj, prosím pěkně,rozvedení, rozejití rodiče, bylo by možné mi nastínit, jak řěšíte fin. stránku? Kolik je plat rodiče, který s dífětem nežije a kolik dává tomu druhému na dítě? Dává mu občas i něco mimo toto? Třeba na nějaké větší výdaje, třeba autosedačka?

jujatko
6. srp 2017

Podle mne je to hodne individualni. Mam znamou, ktere otec ditete platil 1500 Kč na roční dítě. Dle jejího názoru to bylo dost, protože malý vlastně nic moc nepotřeboval ..... Nic navíc otec nekupoval. Manžel platí na dceru z prvního manželství 4000 Kč. Nyní je jí 18 let. Platí to cca 8 let. Notebook, zimní boty atd. kupujeme my. K Vánocům, naorzeninám dostává min 3000 Kč, plus 3 tis. před začátkem školního roku. Manželův plat 20 tis. Já na mateřské.

kukokuko
7. srp 2017

@jujatko
Tak to jsem překvapená, že z tak nízkého platu platí tolik. Z 20 čistého dávat 4tis. alimenty, to mi přijde poměrně dost tedy..Kamarádce dával stejnou částku otec dítěte, který vydělával 50tis..

verusky
7. srp 2017

tak pokud je vic deti, alimenty splhaji ke 40-50 procentum platu otce. ja se u mrnat soudim, aby neco slo k mym rukam a zbytek na kapitalovy ucet deti, protoze dite ma narok na uroven otce. nezapomente, ze dite taky bydli, takze vydaje bydleni se deli do poctu clenu... ja mam na starsi deti (10, 11 let) vyzivne 1500 a dam k soudu zvyseni, neb otec pridat nechce. ale to naprosto nedostacuje, navic jsem na md a s alimenty 2500 na mladsi naprosto nevychazim. takze chtej co nejvic... a pripadne setri.

uzivatelkapetra
7. srp 2017

Existují orientační tabulky procentuálního vztahu mezi příjmem a věkem dítěte. Nic navíc by teoreticky dávat neměl, ale třeba můj manžel svému synovi nakupuje od začátku většinu školních potřeb, obuv, sportovní potřeby a další věci navíc. Ale tam jde o to, že je bývalá vyčůraná a ví, že to platit nemusí, stačí říct, že na fotbal malý chodit nebude,pokud táta nezaplatí, atd.

blahova_andrea
7. srp 2017

@uzivatelkapetra a ex má situaci jakou? ono to nemusí být ani vyčůranost. třeba je to holá realita. prostě na to nemá a tak pokud to nezaplatí tatínek, tak to nebude. neumím si představit vyžít z průměrných alimentů. stejně tak mi ale přijde šílené, aby otec odevzdal půlku platu. ono každá mince má dvě strany

uzivatelkapetra
7. srp 2017

@blahova_andrea já neříkám, že to má jednoduché, ale za ty roky už nejednou pracovala na černo, takže měla i víc než by prokázala a já kdybych měla hodně málo, tak bych si asi našla menší byt než 3+1 pro dva lidi.
Její situaci ji nezávidím, ale věřím, že se snaží vydojit co to jde.
Na druhou stranu znám pár holek, které dostávají jen to co soud určil a otec nebere dítě ani na víkendy(což taky matce pomůže ohledně spotřeby jídla apod.)a děcka mají vše co potřebují a i koníčky pěstují.

blahova_andrea
7. srp 2017

@uzivatelkapetra tak kdyby jsi byla na jejím místě, aby jsi taky dojila co to jde 😀 to my všechny, ne? 😉 s tím bytem to taky nemusí být tak jednoznačný. třeba zrovna tam má nižší výdaje než by jinde měla v jednopokojáči. ne vždy se vyplatí jít do menšího, ač to bije do očí jako první východisko.

jujatko
7. srp 2017

@kukokuko Proto rikam, ze je to individualni. Manzel se takto s byvalou manzelkou domluvil a davali to rovnou jako navrh na soud. Uprimne mi to neprijde jako nejaka palka.

mku
7. srp 2017

Otec me dcery vydelava ofiko 25cisteho plus ksefty na cerno a dostavam na 11ti-lete dite 3tisic Kc mesicne. Navic neda korunu ani na kapesnik, vse platim ja. On s ni radeji nejede ani na kolo ani na lyze, hlavne aby me nemusel pulku na vybaveni pridat.

terry1512
7. srp 2017

Tak to jde lehce spočítat. Kalkulaček je na netu habakuk.
Např. Muž s platem 27 000,- by na 2 děti ve věku 0-5 let měl platit minimálně 4860,- a maximálně 7020,-
Zdroj. www.samoživitelky.cz

mku
7. srp 2017

@terry1512 ovsem praxe je jinde... me se ted naposled soudce vysmal proc jako chci vyssi alimenty, ze tohle odpovida standardu. Muj argument, ze jsem byla na neschopence pred MD a RD ho vubec nezajimal.
Jeste podotkl, ze at nezapomenu, ze muj soucasny manzel ma taky vyzivovaci povinnost k nam obema (proc by mel mit k dceri kdyz neni jeho????)

ruzenkas
7. srp 2017

@janiiiiiiiii pokud to řeší rodiče soudně, tak soud zkoumá příjmy a výdaje obou. Co mám zkušenost z práce, tak většinou platí druhý z rodičů 20 - 30 % čisté mzdy. Ale jak píšu, záleží na domluvě rodičů, popř.taky na soudci.

terry1512
7. srp 2017

@mku já vim. Tohle je spíš orientační o kolik si aspoň říct. Není samozřejmě dané že to dostane. Třeba kámoš s platem cca 26 000,- dává bývalé na 2 děti 5,3 roky dohromady 8000,- . Soudce byla ženská. Druhej dává s platem hrubé přes 30000,- na syna 15 let necelé 4 tisíce. Soudce byl chlap.
Je to hrozně individuální,a asi i záleží na tom kdo to rozhoduje.

jancaand
8. srp 2017

Ex vydělává 33 tis. čistého na černo, ale u soudu tvrdil, že chudáček vydělává jen 14000 Kč, nikdo nezjišťoval, jaká je skutečnost. Alimenty jsou stanovené na 2500 Kč měsíčně. Posílá jen cca 200 Kč jednou za čtvrt roku, abych nemohla podat na něj trestní oznámení. Exekuce na něj běží rok a půl neúspěšně. Využívá pouze jen svá práva - občas vídat dítě. Bokem se na ničem nepodílí, jen dítěti koupí asi 5x do roku autíčka, aby si dítě tzv. kupoval a hraje před ním divadlo, jaký je úžasný otec..

denisa3101
8. srp 2017

Ahojte tak bývalý platí na 3 děti celkem 6000 Kč z platu 24 tisíc to ještě před skoro 2 lety Jakš takš přispíval i nad ramec výživného ... Dle jeho platu by výživné bylo.vyssi sdělil soud ale já souhlasila jelikož se zajímal a kupoval i mimo alimenty věci ... No jelikož si našel babu teď už jsou svoji s ní jsem se xkrat hádala jelikož slíbil že přispěje třeba na kroužky a školu a vykašlal se na to tak padly hádky a jeho přítelkyně řekla že už přispívat nebude že to jsou i její peníze no nic nezmuzu ... Jsou již manželé a už mají anrozene dítě jenže jemu plat se zvedl ona měla také příjem nájemné neplatí žijí v zahradní chatě od rodičů tudíž peněz mají dost budu podávat navýšení alimentů tak snad uspejeme a děti dostanou to co je jejich ... Jelikož financuje její 2 děti a na své už jaksi kašle .... Posledně mi přispěl tisícovkou údajně na oblečení a boty na všechny 3 a věkové jsou 5,6 a 8 let ... Já vím aspoň něco ale co to je na 3 dečka :/ když vím že peněz mají sakra dost ja jsem na UP takže tak tak vyzivame

morningstar
8. srp 2017

A jak to je v případě, že otec má vyživovací povinnost na dvě děti v manželství se kterými žije ve společné domácnosti a jedno dítě z předchozího vztahu? Jakým způsobem se ty další děti zohledňují?

andelka
8. srp 2017

@morningstar to je taky jak kde. Někdo zohledňuje že má více vyzivovacich povinností,někdo moc ne. Někdo přihlíží k příjmům nového partnera,někdo ne. Obecně by se dalo říct,že kdo nemá na průměrné tabulkové alimenty na první dítě,měl by hodně zvážit pořízení dalších,resp.snazit se mít finance pro všechny. Někdo naopak je schopný alimenty na první dítě snížit.
My máme běžné tabulkové alimenty,plat otce už je za ty tři roky jinde,ale platí včas, bere si je hodně, platí i půlku věcí nad rámec a já pracuju,takže o zvýšení neuvažuju,k soudu už se mi fakt nechce. Člověk nikdy neví jak dopadne.

denisa3101
8. srp 2017

@andelka tak to je jiná ... Pokud bývalý přispívá i nad rámec alimentů ... To klobouk dolů a můžeš být ráda nám jen slibuje a teď už ani to ne už se nezajímá zda něco nepotřebují nebo tak sice mám chlapa ale ten má syna v péči a ještě vyživovací povinnost na druhé dítě a spolu čekáme mimčo ale co mu bývalá napíše tak přispěje bez keců a já s tím souhlasím je to jeho dcera a pokud potřebuje koupi to se ale nedá říct ó mém bývalém bohužel a ó jeho babě která je furie děs fakt :/ proto chci později navýšení alimentů navíc od září mám 2 předškoláky a dcera kde do druhé třídy ... Naposledy jim pořídil každému zimní bundu a boty a toť vše a v září každému cvičky a tepláky a od tý doby nic :/

andelka
8. srp 2017

@denisa3101 ono,my nemáme dohromady tolik dětí. Já s ex dvě, přítel s ex jedno. Všichni otcové platí,i navíc, matky neprudi, vycházíme spolu bez větších problémů. My s ex máme skoro stridavku,tak to je taky jiné než když vidí otec dítě pár dní v měsíci.
Jsem ráda že to tak je,to víš že jo.
Na oblečení,boty apod nepřispívá navíc,ale dělíme se třeba o SRPŠ, kroužky,náklady na 1. třídu..Taky to nebylo hned takhle,byla jsem rok na ÚP a mockrát jsem ho musela upomínat o peníze na něco,na čem jsme se předem domluvili. On peníze prý neměl,ale já musela mít. To mě štvalo,ale už pracuju taky a též už i on nabídne že něco zaplatí,už se to všechno usadilo.

denisa3101
8. srp 2017

@andelka tak bývalý má děti když si řekne jen mám problém s tím že kašle na hygienu :/ což mi děsně vadí a nechávají děti samotné třeba doma nebo v autě kdyz jdou do obchodu i když jsem mu řekla že si to nepřejí tak to dělá dál bohužel no .. děti má semnou 3 které chtěl takže by se měl dle toho chovat ... Ja také někde ty peníze na jejich potřeby brát musím :/ na školu taky řekl že přispěje a přispěl akorát cvickama a bílím tričkem toť vše 😂 na fond slíbil ale i když jsem připomněla tak se na to vykašlal tak nevím jak s ním když má zakázané přispívat na děti od jeho nynější ženy ...

blahova_andrea
8. srp 2017

@denisa3101 já si nedovedu představit, že bych tomu svému zakázala dát něco dětem z prvního manželství. nehledě na to, že si ani nedokážu představit, že by mě poslechl 😀

denisa3101
8. srp 2017

@blahova_andrea tak bohužel :( aby nezůstal sám poslechne radši svou babu která jak se mi zdá velí u nich ohledně financí já to.nemam jak ovlivnit on má už rozum bylo.mu 40 tak by mohl uvažovat sám ... Já taky nezakazují příteli aby přispíval na malou 🙂 vždy když jeho bývalá napíše vždy přispěje a ještě se domlouváme kolik atd ale vždy co chce tak dostane bez problémů je to prostě jeho dcera a ta taky potřebuje 🙂 jen jak jde vidět jsou lidi různí no ...

blahova_andrea
8. srp 2017

@denisa3101 tak já taky do loňského roku ohledně financí velela, ale způsobem, že když na dárek dětem neměl on, tak jsem ho zafinancovala já 😀 to je ex takovej zoufalec, že je pod pantoflem jen, aby nebyl sám? 😲 no v dnešní době po tom "sám" spíš hodně lidí touží 😀 no je to fakt v každé rodině jinak a kolikrát chudáci děti ☹

denisa3101
8. srp 2017

@blahova_andrea no zoufalec byl kdyby zůstal sám což určitě nechtěl tak bude radši s takovou babou ... Nemám k tomu co říct a už ani sílu s ním cokoli řešit je to marné ...

verusky
8. srp 2017

@denisa3101 predne Te obdivuju, ze jsi s tolika detmi (pocitam i pritelovo v peci) a za cas pribyde spolecne. mam podobnou zkusenost za sebou.
ale k tomu vyzinemu chci napsat, ze moznost mas. dat to na soud. zdarma jen pres ospod. me to ted bude cekat v zari. ex plati na deti 10, 11 let od zacatku 1500 na kazde dite. je ted druhym rokem nezamestany, pravdepodobne nejak financne zastiteny svym otcem (ten penize ma a dari se mu pracovne, ma firmu). ja chci penez vic, to mi pritel rekl, ze neda, tak to zkusim pres soucialku. treba ho primeji pracovat a treba se neco zvedne. kdyz vezmu, ze mam na starsi deti 3000, na mladsi 5000, materska 3800, pridavky na deti 2200, tak je to naproste bajo..... rekl, ze ho to nezajima a dal si frajeri doma bez prace. ma jeste dvouletou dceru a ozenil se, tak uvidim, jak to vyjde. muj bratr se rozvadi v rakousku a alimenty ma na 46 nebo 48 procentech z platu na tri deti. svagrova si stezuje, ze je to malo, ale takto urcil soud. svagrova je cela nestastna, ze musi do prace, protoze se potrebuje starat o deti (11, 13, 15 let). no chci jen ukazat, jak jsme kazdy jiny, jak se to vsude resi nejak a ze tedy je i moznost pres ospod o zvyseni pozadat.

denisa3101
8. srp 2017

@verusky je to hnus ale bývalý tedy pracuje asi by si nedovolil nepracovat 😀 mě to stve z toho.duvodu že vím že prachy má a má více než měl když jsem to dávala na soud ... V té práci bude 3 roky tudíž má plat vyšší okolo 30 ttisic ... Věřím že uspejeme i když je ženatý a má mimino ale přece jen ty děti mají nárok taky na víc ... Já ó práci netakopla jelikož je to složitý s dětma :/ a když se něco naskytlo tak daly přednost jiným

zzzipp
8. srp 2018

Tak já mám dva kluky z každého manželství. Na mladšího 8 platím 4000 a na staršího teď 5000 (zvednuté ze 3 tisíc). Nikdo se se mnou moc nebavil. I když jsem poslední 4 roky dával klukovi měsíčně 500 kapesné a 400 mobil. A vedlejší výdaje? Taky to soudkyně v Rokycanech nezajímalo. Byly na mne 4 ženské.

zelenaesmolda
8. srp 2018

Me pritel posila podle zakonu zeme kde zije 10% z hrubeho prijmu ale posilal mi dobrovolne i neco navic kdyz mel takze mezi 6-9 tisici,tedka vydelal min takze poslal jenom 3...

denisa3101
8. srp 2018

@zzzipp jak říkám jsou tatínci a "tatínci" dokud bývalý nicim aspoň za půl roku přispěl dětem na boty držela jsem pusu a byla ráda 🙂 přece jen šatit a obouvat 3 děti není levný ale jeho madam mi sama sdělila že už to jsou její peníze a že ničím navíc nepřispěje a opravdu za celý rok a skoro půl nicixm nepřispěl

obla
8. srp 2018

Upřímně si nedokáži představit, že můj muž přispěje na dítě jen to nutné, soudem vyměřené a dál by se nezajímal. Vždyť to dělá pro své dítě ! Ve své podstatě to prostě nechápu. Pokud je v mém zájmu to nejlepší pro dítě .. Rozumím, když nechtějí své ex přispívat na nehty, kadeřníka a dvojku bílého s kámoškou, ale pro své dítě ?
Ženský, jste velmi silné, obdivuji vás a je mi líto, že musíte řešit téměř existenční problémy a situaci, kdy není na boty a pomůcky do školy. Jste skvělé mámy ♥️