icon

Budu mít mateřskou? Zaměstnaná do 18.8.2016

sarikslezak
3. srp 2016

Ahoj, holky chci se zeptat, ráno jsem si dělala test a objevila se mi tam druha slabsi carka (budu testovat kazdy den) ale protoze premyslim dopredu tak me zajima jesi budu mit narok na materskou? Pracuji od 17.8.2015 a mam smlouvu do 18.8.2016.. budu brana jeste v te ochrane lhute?? Děkuji

prostenika85
3. srp 2016

Nebudeš, ochranná lhůta je max 180 dní, takže bys musela být cca ve třetím měsíci. Zaměstnavateli těhotenství oznamovat nemusíš, tak jestli bude mít zájem, prodluž pracovní smlouvu.

dapona
3. srp 2016

@sarikslezak Pokud nenavrhnou prodloužit smlouvu (oznamovat těhotenství nemusíš), tak je ještě řešením zkusit přes lékaře nastoupit myslím do dvou týdnů od ukončení pracovního poměru na PN až do plánované mateřské, pak by nárok na mateřskou vznikl. Jinak nárok mít nebudeš.

sarikslezak
autor
3. srp 2016

Oje, ale ja jeste ani nevim 100% jestli jsem tehotna..

sarikslezak
autor
3. srp 2016

@dapona a to bych mohla jit uz pristi tyden, kdyby se potvrdilo tehotenstvi na PN?

sarikslezak
autor
3. srp 2016

A je mozno to udelat prez pritele? (otce miminka) Ten ma zamenstnani na dobu neurcitou... jestli ne, co a kolik bych jinak pobirala??

dapona
3. srp 2016

Tak na PN by tě poslal samozřejmě lékař, pokud bys měla nějaké zdravotní potíže. V ranném těhotenství se objevit taky můžou, to já nevím, jak na tom jsi. Já byla na PN jednou první dva měsíce a pak zase šla do práce, když už jsem bylo OK. Každopádně, neradím ti tu simulovat něco. Pokud bys němela ze zákona (podmínka placení soc. pojištění) nárok na mateřskou, budeš od narození dítětete( od toho dne) brát rodičovský příspěvek, který se ti tím rozpočítá na delší dobu. Nevím, co chceš "udělat bez přítele" -nepochopila jsem dotaz. Na přítelův - otce dítěte - plat si pak můžeš na sociálce (OSSZ) udělat možnost volby rodičovského příspěvku. (takže si můžeš zvolit rodičák např. na 3 roky, ten ale bude menší než mají maminy, co mají mateřskou). Je to 220000 děleno počet měsíců, které bys ho brala. Pokud bys neměla mateřskou a neměla tak možnost volby, budeš na rodičáku do 4 let věku dítěte, za stejných 220000, to si spočítej. Každopádně - první krok je čekat, v práci neoznamovat, zatnout zuby a doufat, že ti smlouvu prodlouží. Jinak poradenství ti může poskytnout mj. Úřad práce (ne zaměstnávání, ta část, kde se řeší dávky a rodičák apod.) nebo právě správa soc. zabezpečení.

sarikslezak
autor
3. srp 2016

Tak smlouvu mi uz neprodlouzí, jsem učitelka MŠ a vybiram ted az do konce smlouvy dovolenou.. tak mam asi smulu

sarikslezak
autor
3. srp 2016

myslela jsem pobirat materskou z pritelovy vyplaty

vilibalda
3. srp 2016

@sarikslezak Pokud si nenajdeš jinou práci, nárok na mateřskou mít nebudeš, protože se nevejdeš do ochranné lhůty. A nepomůže ti v tom ani PN, jak uváděla @dapona. Pobírat mateřskou z výplaty manžela jde jen v případě, že bude na mateřské on (ale to by pak nepobíral plat).

xpila
3. srp 2016

@dapona Neschopenka by na nárok na mateřskou neměla vliv. Takže i kdyby šla na neschopenku, tak nárok na mateřskou mít nebude!

@sarikslezak Mateřská z přítely výplaty pobírat nelze.

sarikslezak
autor
3. srp 2016

Děkuji za rady, novou práci právě mám, na konci srpna mám nastoupit...

prostenika85
3. srp 2016

@sarikslezak Pokud Ti stávající zaměstnavatel neprodlouží smlouvu, tak doufej v bezproblémové těhotenství, abys nastoupila na mateřskou až klasických 6-8 týdnů před porodem a nový zaměstnavatel Tvé těhotenství neodhalil během zkušební doby, během které se s Tebou může kdykoliv rozloučit.

sarikslezak
autor
3. srp 2016

Vidím to stejně.. doufám, že to dopadne aspon tak...