Čerpání dovolené při přechodu z PN na MD na konci roku

mar22
1. lis 2014

Prosím o radu, pokud by někdo věděl, jak to je. Jsem na nemocenské a mám nevyčerpanou dovolenou. Kdy je vhodné a jakým způsobem ( ukončením nemocenské před nástupem na mateřskou?) si dovolenou vybrat, aby to neovlivnilo výpočet ( neponížilo vyplácenou částku) následné mateřské dovolené? 😒
Díky moc za rady.

xpila
1. lis 2014

@mar22 Proč by to mělo ovlivnit výpočet mateřské?

j.a.n.i
1. lis 2014

@xpila Tak ovlivnit to výpočet v některých situacích může.

luccy.luccy
1. lis 2014

@mar22 mateřskou dovolenou to vůbec neovlivní, jakmile ti bude končit mateřská a budeš přecházet na rodičovský příspěvek, měla by jsi písemně zažádat zaměstnavatele o čerpání (proplacení) řádné dovolené. Zaměstnavatel by ti měl v podstatě proplatit dovolenou, kterou u něho máš k čerpání 🙂

roseinka
1. lis 2014

@luccy.luccy A nevíš, zda to jde proplatit i dříve? Na mateřskou půjdu v březnu, myslela jsem, že by mi dovolenou proplatili na konci roku. 😒

xpila
1. lis 2014

@j.a.n.i To sice jo, ale nemůže PPM snížit, ne?

@roseinka Neproplácí se, musí se klasicky vyčerpat. Takže pokud budeš na MD, nemůžeš zároveň čerpat klasickou dovolenou.

gosa22
1. lis 2014

@roseinka já si o to také požádala, musí se to podat ke konci mateřské v návaznosti na začátek rodičovské, jinak to nejde...pozor na ta data, kdybys je popletla, nemusí ti to vyplatit...musí to navazovat
vyplácet by to měly až po podaní za období, ke kterému se to vztahuje (např. podáš v srpnu, peníze dostaneš hned v návaznosti v září, případně říjen...dle počtu zbývající dovolené), někdo to platí naráz celou částku, někdo postupně a někdo se cuká (já to tahala ze zaměstnavatele půl roku, nakonec po výhrůžkách s právníkem mi vše doplatil)

gosa22
1. lis 2014

@roseinka a ještě jedna věc...nikde nesmí zaznít "proplácení"...jde o čerpání, které obdržíš ve formě peněz 😉

roseinka
1. lis 2014

@xpila Ale já jí nemůžu čerpat, když budu až do mateřské na nemocenské, tak to moc nechápu. 😀

roseinka
1. lis 2014

@gosa22 Jakože když v březnu budu přecházet z nemocenské na mateřskou, podám žádost v tom měsíci a následující bych to měla dostat? Jsem z toho úplně jelen.... Jinak já už jsem se šéfovou domluvená, že mi jí proplatí. Původně mi jí chtěla proplatit už teď, ale když mi nic nepřišlo, tak mi došlo, že to asi nejde letos a zatím jsem s ní nemluvila.

monkus
1. lis 2014

Ahoj, já čerpala dovolenou ihned po mateřské. Zároveň s rodičovskou.

xpila
1. lis 2014

@gosa22 Nikdo to určitě neplatí celé naráz, to ani nejde.

@roseinka Pokud jsi až do nástupu na MD na nemocenské, tak si zažádej o čerpání dovolené mezi MD a RD. Nejde mít souběh nemocenské a dovolené nebo MD a dovolené, to máš smůlu. A dovolená se proplácí pouze při skončení pracovního poměru, ty ji budeš klasicky čerpat.

roseinka
1. lis 2014

@xpila Áha, tak moc děkuju za info. 🙂

xpila
1. lis 2014

@roseinka Navíc za MD ti nabíhá další dovolená (stejně, jako kdybys byla v práci). A také jedna podstatná věc - termín čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, pouze v případě, kdy si zažádáš o čerpání mezi MD a RD, tak musí vyhovět 😉 Zároveň už i můžeš pobírat rodičák.

j.a.n.i
1. lis 2014

@xpila Může ji i snížit, není to tedy typická situace, ale například pokud máš na podzim nějaké prémie či přesčasy a vysoké vánoční odměny, pak jdeš hned v lednu na neschopenku a jsi na ní celé těhotenství, tak ti dovolená před MD (počítaná z minulého čtvrtletí a tedy pouze ze základního platu) může mateřskou snížit, protože čím déle si na neschopence, z tím menšího počtu měsíců se počítá a pak už tam jeden měsíc čerpané dovolené může udělat paseku.

xpila
1. lis 2014

@j.a.n.i To máš pravdu, zatím jsem se s tím v praxi právě nesetkala. A teda zatím ani s tím, že by si někdo čerpal dovolenou před MD.

j.a.n.i
2. lis 2014

@xpila Tak s tím čerpáním před PPM já taky ne, ale s tím případem, co jsem popsala ano, vyšlo to takhle kolegyni a díky prémiím před vánoci měla PPM vyšší než normální plat.

gosa22
2. lis 2014

@xpila proplácí, kamarádka dostala celou částku naráz, prostě se s ní tak domluvili a sami si to rozúčtovali, jak potřebovali 😉

gosa22
2. lis 2014

@roseinka jakmile ti bude končit mateřská, podáš si žádost k zaměstnavateli, uvedeš správně konec mateřské a začátek rodičáku, zažádáš si o "čerpání dovolené v návaznosti na ukončení mateřské dovolené..atd." a je to...zadej si to do googlu a najdeš tam i vzory, jak ta žádost má vypadat 😉

j.a.n.i
2. lis 2014

@gosa22 Neproplácí, dovolená se musí čerpat... to, jestli to někdo ošidí a zaúčtuje jako čerpání přece neznamená, že to oficiálně jde.

zmrz_lina
2. lis 2014

Zkusím to vysvětlit na svém příkladu:
Termín porodu mám 19. 3. 2015, nástup na MD 6 týdnů před, tj. 5. 2. 2015. V práci tedy budu naposledy 4. 2. 2015. PPM budu pobírat od 5. 2. po dobu 28 týdnů, tj. do 19. 8. 2015. Protože mi po dobu pobírání PPM běží nárok na dovolenou za rok 2015, zažádám si o čerpání dovolené od 20. 8. 2015, u nás máme dovolenou 25 pracovních dní, tzn. dovolenou budu čerpat do 23. 9. včetně. Na RD tedy nastoupím od 24. 9. 2015.

Holky - @j.a.n.i aspol. - kdyžtak mě, prosím, opravte, jestli to tam mám špatně.
Plus mám na Vás dotaz - dovolená za rok 2015 se bude počítat z čeho? Z platu před odchodem na MD? Tzn. za poslední uzavřený kvartál, tj. 10,11,12/2014, kdy jsem byla ještě v práci? Nebo z posledního uzavřeného kvartálu (3,4,5/2015), kdy jsem byla na PPM?

j.a.n.i
2. lis 2014

@zmrz_lina Máš to správně a dovolená se bude počítat z 4,5,6, tam nemáš žádné příjmy, takže se pro výpočet použije pravděpodobný plat, tedy nejčastěji to co máš uvedené ve smlouvě či mzdovém výměru.

zmrz_lina
2. lis 2014

@j.a.n.i supr, díky. Je to teda škoda, páč teď byly odměny, ale jsem ráda, že mi aspoň maličko zvednou PPM jako takovou 🙂

gosa22
2. lis 2014

@j.a.n.i samozřejmě se žádá o čerpání, ale po mateřské s nástupem na rodičovskou to přece čerpat nejde, takže čerpání proběhne formou proplacení 😉 byť se to stále bude nazývat čerpání, alespoň takhle to bylo u mě, u mých dvou kolegyň

xpila
2. lis 2014

@gosa22 Není to pravda, po PPM jsi na klasické dovolené, kterou čerpáš, a teprve pak začíná rodičovská dovolená! Je to úplně to samé, jako bys byla na dovolené kdykoliv jindy.

gosa22
2. lis 2014

@xpila to je dost zvláštní, protože na ÚP mi řekli, že to navazuje, zaměstnavatel neváhal ani minutu, že bych si něco měla vybrat...navíc mi toto "čerpání" poradila známá ze sociálky...neznám nikoho, kdo by to klasicky čerpal a nic nedostal...samozřejmě že čerpáš, ale přece ti musí přijít peníze za ty dny dovolené, ne 😉

xpila
2. lis 2014

@gosa22 Na MD navazuje dovolená (pokud je) a na to RD, samozřejmě tam nesmí být žádná prodleva, proto to navazuje. A je to tvoje povinnost si o dovolenou a potažmo RD zažádat, ne zaměstnavatele, tak proč by ti o tom měl říkat? Asi si pleteš dojmy - čerpání dovolené znamená to, že za ty dny dostaneš samozřejmě zaplaceno, ale není to proplacení dovolené, ale její čerpání s náhradou mzdy (prostě úplně klasická dovolená, to jsi přece taky nebyla doma zadarmo).

mar22
autor
2. lis 2014

Jde mi o starou dovolenou za tento rok, kterou musím vyčerpat do konce roku.
Uvedu modelovou situaci: Zbývají mi 3 dny dovolené, od 1.12. nastoupím na nemocenskou od 2.1. na mateřskou. Co s tou starou dovolenou? pokud bych si jí vybrala v prosinci a oddálila tak nástup na nemocenskou, nebo v lednu a oddálila tak nástup na mateřskou, pak mám za poslední měsíc před nástupem na mateřskou na výplatní pásce pouze výplatu za 3 dny dovolené a tudíž to při výpočtu mateřské z hrubé mzdy posledních 12 měsíců výrazně sníží průměr. Nebo je to jinak?
Pokud vím, tak se příjem z nemocenské nezapočítává do mateřské a počítá se opravdu z posledních 12 měsíců v práci před nástupem na nemocenskou, nebo je to taky jinak?

j.a.n.i
2. lis 2014

@gosa22 Protože na UP řešíš rodičovský příspěvek, což je něco úplně jiného než rodičovská dovolená 😀

j.a.n.i
2. lis 2014

@mar22 Prostě si tu letošní dovolenou vyčerpáš společně s tou za rok 2015 v návaznosti na MD a je to.

gosa22
3. lis 2014

@xpila s tím vším souhlasím, však jsem nikde nenapsala, že zaměstnavatel musí oznamovat...naopak, oni moooc rádi toto nepřipomínají 😉