Chybí mi 9 dní na nárok na PPM, co teď?
Zdravím, moc prosím o pomoc/radu.
Termín porodu mám 25.4.2016. Na mateřskou mám nástup od 1.3. - 8 týdnů před porodem.
Celou dobu jsem v pohodě a včera jsem zjistila, že mi chybí 9 dní na nárok PPM. Co teď? 😒 Jsem z toho zoufalá.
Zaměstnání jsem měla: 13.10.2013 - 26.6.2014, 1.9.2015 - 22.10.2015 a nyní od 1.12.2015 do 29.2.2016. jinak jen DPP, takže to nepočítám. Lékařka mě chtěla nechat několikrát, na PN, ale nechtěla jsem, abych měla mateřskou a teď toto... u zaměstnavatele by byla šance prodloužit smlouvu, ale to mi asi nepomůže v téhle situaci, že? Jediné co, tak asi jít orodovat k lékařce, aby mi posunula termín porodu o 9-10 dní a tím by se to vyřešilo?
Děkuji moc za rady
Ale já nebudu mít MD. Nevychází mi to. I kdybych pracovala do porodu...
@vali90 Kdyby ti ale TP posunuli o těch 9 dní a do nástupu na MD (24.3.) prodloužili smlouvu, tak ti to vyjde. Ale to záleží samozřejmě na ochotě doktora.
Jinak se po skončení smlouvy přihlaš na ÚP a nebo jdi na PN, to je výhodnější, protože bys na ní byla až do konce šestinedělí...
Na tu PN můžu nastoupit nejdřív kdy? není to 6 týdnů před porodem? Což ted jsem 8 týdnů... nebo když mi skončí smlouva, tak do 7 dní můžu na PN ne?
ahojky, řeším teď podobný problém, že netuším, jak to bude s mateřskou příp rodičovskou. V listopadu jsem měla zamlklé těhu a revizi v 9tt. Teď se snažíme a zatím nevím, jestli jsem těhu nebo ne. Bohužel jsem z organizačních důvodů musela podepsat dohodu o ukončení práce k 31.3. Pokud bych byla těhu ihned nastupuji na PN. No a teď nevím, jak se co počítá, pokud bych rovnou z PN šla na MD a jestli bych rodičák mohla mít jen na tři roky. V pracovním poměru jsem byla po návratu z rodičáku od 09/2014.
Díky za pomoc v pochopení.
jj to jsem pak zjistila taky. Byla to podpásovka a blesk z čistého nebe. Jednala jsem jak robot. Uplně na mě uhodil a řekl že na to mám deset minut plus nějaké výhružky,..., ale to už je teď jedno. Holt příště budu chytřejší 🙂. Ta lhůta je tuším 180 dní?
holky prosím mužu se zeptat ja dělam jen DPP takže je mě jasné že nemám nárok na mateřskou ale chtěla jsem se zeptat kdybych to nepsala přes manžela a šla na 4 letou variantu mužu od porodu brat každej měsíc furt stejnou častku a nebo musím mít tech 9 měsícu tu větší častku( nevím tedka kolik je )
a pak do 4 let brat tu malou myslím cca 3200 jde mě o to zda jde napsat že budu doma 4 roky ale za cca 4500 měsíčně
a nebo když bych si chtěla zvolit tu častku tak to už m,us byt přes manžela?
děkuji
Ahojky, holky nevím jestli je mezi vámi někdo, kdo se v tom vyzná, ale řeším zda budu mít nárok na PPM. Všude na stránkách kde jsem si to zjišťovala píšou, že za poslední 2 roky za mě muselo být hrazeno 270dní sociální pojištění. Byla jsem dlouhodobě v PN (zaměstnaná), pak jsem nastoupila na půl roku do zaměstnání a jakmile jsem otěhotněla tak opět na PN (ale opět se smlouvou na dobu neurčitou). 270 dní jsem fyzicky neodpracovala, zaměstnaná jsem byla, ale převážnou část v PN.....nikde jsem podobný konkrétnější případ nenašla. Nemáte někdo zkušenost, popř. nějaké info?

@vali90 a to se fakt neda nejak posunout?To je mi lito ☹