icon

Chybí mi 9 dní na nárok na PPM, co teď?

vali90
24. únor 2016

Zdravím, moc prosím o pomoc/radu.
Termín porodu mám 25.4.2016. Na mateřskou mám nástup od 1.3. - 8 týdnů před porodem.
Celou dobu jsem v pohodě a včera jsem zjistila, že mi chybí 9 dní na nárok PPM. Co teď? 😒 Jsem z toho zoufalá.
Zaměstnání jsem měla: 13.10.2013 - 26.6.2014, 1.9.2015 - 22.10.2015 a nyní od 1.12.2015 do 29.2.2016. jinak jen DPP, takže to nepočítám. Lékařka mě chtěla nechat několikrát, na PN, ale nechtěla jsem, abych měla mateřskou a teď toto... u zaměstnavatele by byla šance prodloužit smlouvu, ale to mi asi nepomůže v téhle situaci, že? Jediné co, tak asi jít orodovat k lékařce, aby mi posunula termín porodu o 9-10 dní a tím by se to vyřešilo?

Děkuji moc za rady

Strana
z3
mrskato
24. únor 2016

@vali90 a to se fakt neda nejak posunout?To je mi lito ☹

vali90
autor
24. únor 2016

@mrskato Bohužel :/ S paní jsme to řešily a nevychází mi to... musela bych otěhotnět daleko dřív :(

Teď řeším, jak to mám se zdravotním, když koncem února mi končí smlouva. Tak jestli se hlásit na pracák do porodu nebo hradit si pojištění sama...?

xpila
24. únor 2016

@vali90 Vždyť prodloužení smlouvy by ti pomohlo, stačí, když ti to prodlouží do nástupu na MD. Pak bys ani neřešila zdravotní pojištění, nic.

vali90
autor
24. únor 2016

Ale já nebudu mít MD. Nevychází mi to. I kdybych pracovala do porodu...

xpila
24. únor 2016

@vali90 Kdyby ti ale TP posunuli o těch 9 dní a do nástupu na MD (24.3.) prodloužili smlouvu, tak ti to vyjde. Ale to záleží samozřejmě na ochotě doktora.
Jinak se po skončení smlouvy přihlaš na ÚP a nebo jdi na PN, to je výhodnější, protože bys na ní byla až do konce šestinedělí...

vali90
autor
24. únor 2016

Na tu PN můžu nastoupit nejdřív kdy? není to 6 týdnů před porodem? Což ted jsem 8 týdnů... nebo když mi skončí smlouva, tak do 7 dní můžu na PN ne?

xpila
24. únor 2016

@vali90 Ano, do 7 dnů po skončení pracovního poměru. Nicméně budeš doma prvních 14 zadarmo.

vali90
autor
24. únor 2016

@xpila Takže jestli tomu dobře rozumím... od 1.3. nastoupím na nemocenskou. Prvních 14 dní nic a pak dostanu kolik cca? A jsem na neschopence do konce šestinedělí, vycházky mám neomezený a pak dostávám rodičák. Chápu to dobře?

xpila
24. únor 2016

@vali90 Prvních 14 dní nic, pak už vyplácí sociálka - dle předchozího příjmu. Na neschopence do konce šestinedělí, vycházky samozřejmě omezené max. 6 hodin denně. Pak bereš rodičák.

vali90
autor
24. únor 2016

@xpila S těma vycházkama si seš jistá? Někde jsem se dočetla, že by měly být snad neomezený, že je to jiná nemocenská než normální...

xpila
24. únor 2016

@vali90 Nemocenská je jen jedna, takže má stejná pravidla.

vali90
autor
24. únor 2016

@xpila Aha, aha, tak asi zase nějaká chybka. Inu, super, děkuji moc za cenné rady!!!!

kvakuska
25. únor 2016

@vali90 to mě mrzí, že to fakt nevyšlo ... neschopenka se ti teď vyplatí, pořád lepší něco než nic ... jen nechápu, proč bys měla být na neschopence do konce šestinedělí? Ode dne porodu máš nárok na rodičák ... na tvém místě bych neschopenku dnem porodu ukončila 😠

xpila
25. únor 2016

@kvakuska Proč? Protože to je pro ni mnohem výhodnější a takhle to prostě je dané. Bude na nemocenské v souvislosti s porodem. Vždyť rodičák začne brát pak a takhle by se připravila o peníze za těch 6 týdnů PN.

matuzd
25. únor 2016

ahojky, řeším teď podobný problém, že netuším, jak to bude s mateřskou příp rodičovskou. V listopadu jsem měla zamlklé těhu a revizi v 9tt. Teď se snažíme a zatím nevím, jestli jsem těhu nebo ne. Bohužel jsem z organizačních důvodů musela podepsat dohodu o ukončení práce k 31.3. Pokud bych byla těhu ihned nastupuji na PN. No a teď nevím, jak se co počítá, pokud bych rovnou z PN šla na MD a jestli bych rodičák mohla mít jen na tři roky. V pracovním poměru jsem byla po návratu z rodičáku od 09/2014.
Díky za pomoc v pochopení.

xpila
25. únor 2016

@matuzd Tak ono záleží na tom, jestli by ses stihla vejít do ochranné lhůty. Jinak největší blbost byla podepsat dohodu. Kdyby sis nechala dát výpověď a během ní otěhotněla, tak se ti zastaví běh výpovědní lhůty a nemusela nic řešit, pracovní poměr by ti pokračoval dál.

matuzd
25. únor 2016

jj to jsem pak zjistila taky. Byla to podpásovka a blesk z čistého nebe. Jednala jsem jak robot. Uplně na mě uhodil a řekl že na to mám deset minut plus nějaké výhružky,..., ale to už je teď jedno. Holt příště budu chytřejší 🙂. Ta lhůta je tuším 180 dní?

xpila
25. únor 2016

@matuzd Tak bych to klidně napadla, že to bylo pod nátlakem 😉 Jj, max. 180 dní.

matuzd
25. únor 2016

@xpila 🙂 já jsem na to srágora, nemám na to nervy. Když nestihnu těch 180, tak mi hrozí ta čtyřletá rodičovská? Snad né

xpila
25. únor 2016

@matuzd Když bys byla na PN, tak si budeš moct vybrat do 7600 Kč.

matuzd
25. únor 2016

@xpila uffffff 🙂 děkuji za uklidnění. Takže nejrozumnější volit variantu PN. V životě jsem ji neměla, to bude prča 🙂 Teď jen trnu jestli jsem nebo nejsem a hlavně kdyby jo, to ať to dopadne. díík

vali90
autor
25. únor 2016

@kvakuska Co už no. Paní na úřadě radila, že mám zůstat do konce šestinedělí a zvolím si pak ten rodičák, což je pro mě furt lepší varianta.

@xpila A tobě ještě jednou děkuji 🙂))

xpila
25. únor 2016

@vali90 Není zač. Pro tebe je tohle nejvýhodnější řešení.

@matuzd Jj, určitě takhle to je nejlepší.

vali90
autor
25. únor 2016

@xpila To 100% 🙂)

lukza
25. únor 2016

holky prosím mužu se zeptat ja dělam jen DPP takže je mě jasné že nemám nárok na mateřskou ale chtěla jsem se zeptat kdybych to nepsala přes manžela a šla na 4 letou variantu mužu od porodu brat každej měsíc furt stejnou častku a nebo musím mít tech 9 měsícu tu větší častku( nevím tedka kolik je )
a pak do 4 let brat tu malou myslím cca 3200 jde mě o to zda jde napsat že budu doma 4 roky ale za cca 4500 měsíčně
a nebo když bych si chtěla zvolit tu častku tak to už m,us byt přes manžela?
děkuji

xpila
25. únor 2016

@lukza Když by sis chtěla zvolit částku, tak jedině přes manžela. Automatická 4letá varianta má ty částky jasně dané.

lukza
25. únor 2016

@xpila děkuji moc tak pokud vše dotáhneme do konce ve zdraví tak to budu řešit přes manžel 🙂))

netty89
28. únor 2016

Ahojky, holky nevím jestli je mezi vámi někdo, kdo se v tom vyzná, ale řeším zda budu mít nárok na PPM. Všude na stránkách kde jsem si to zjišťovala píšou, že za poslední 2 roky za mě muselo být hrazeno 270dní sociální pojištění. Byla jsem dlouhodobě v PN (zaměstnaná), pak jsem nastoupila na půl roku do zaměstnání a jakmile jsem otěhotněla tak opět na PN (ale opět se smlouvou na dobu neurčitou). 270 dní jsem fyzicky neodpracovala, zaměstnaná jsem byla, ale převážnou část v PN.....nikde jsem podobný konkrétnější případ nenašla. Nemáte někdo zkušenost, popř. nějaké info?

xpila
28. únor 2016

@netty89 Není to sociální pojištění, ale nemocenské. A i když jsi fyzicky nepracovala a byla na PN, stále jsi byla zaměstnaná, tudíž i ta doba se do těch 270 dní počítá.

netty89
28. únor 2016

@xpila Děkuji, už jsem mnohem klidnější. Měla jsem strach, že nemám nárok a ještě navíc místo 3leté 4letou dovču jsem opravdu nechtěla. 😉

Strana
z3