Co dělat po skončení rodičovské?

seiffi
6. led 2022

Dobrý den,
pobírám RD do 4let věku dcery,které budou 4 roky 1.8.2022.
V průběhu rodičáku (loni na podzim) se mnou zam-tel ukončil pracovní poměr.
Chci se zeptat,co mám dělat po skončení rodičáku,jít se hned v srpnu hlasit na UP?

Děkuji za komentare

barmil
6. led 2022

@seiffi pobírás RP, na RD bys byla, kdybys byla zaměstnaná, jsou to dvě věci.
a co si začít hledat práci s nástupem od konce RP, abys ani na ten UP nemusela? Nebo začít pracovat už teď, vzdyt dcera uz může do školky, Ty mužes někam na zkrácený úvazek, v tomhle věku už není docházka do školky hlidana a muzes normalne pracovat jak chceš při pobírání RP.

seiffi
autor
6. led 2022

@barmil
Děkuji za odpověď.Jinak tedy ZP i SP mám tedy v pořádku,chci se jen zjistit?

kemija
6. led 2022

@seiffi myslím, že to je takto... buď se nahlásit na ÚP a čekat jestli bude nějaká práce 🙂 a nebo se nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let a stát po tu dobu, než nastoupíte do zaměstnání, bude platit zdravotní. Sociální ne, když nejste už zaměstnaná. Řeším podobnou situaci a tak jsem se o to trošku zajímala, ale nevím, jestli jsem ty informace správně pochopila. Teprve se do toho budu muset položit.

gracinka7
6. led 2022

@seiffi buď se nahlaš na úřad práce a nebo si najdi práci, abys hned v 1.8. nastoupila.

jipe
6. led 2022

jít pracovat?

bara88
6. led 2022

no nejlépe si už ted hledat práci a jít do práce a nebo tedy na ten pracák no,dostaneš podporu.pokud pracovat nechceš tak se nahlásit na pojištovnu

izz76
6. led 2022

@seiffi To siuzes rozhodnout sama co chceš dělat. Můžeš být žena v domácnosti, můžeš se nahlásit na UP, můžeš nastoupit do práce.

janinaklinku
6. led 2022

S dovolením se tu připíchnu, také mě to za chvíli čeká

j.a.n.i
6. led 2022

@kemija jo, pochopila jsi to správně

intonace
6. led 2022

Ahoj. Ono už neplatí, že při pracovním poměru ti musí zaměstnavatel držet místo? Myslela jsem, že nemůže na rodičovské dát někomu výpověď? Děkuji za odpověď

barmil
6. led 2022

@intonace platí, ale pouze do tří let věku, jelikož jejímu dítěti už budou 4, tak jí logicky už místo nikdo nedrží.

blondynka400
6. led 2022

@intonace když je dané pracovní místo zrušeno nebo pro nadbytečnost, tak samozřejmě může. Dle ZP to podléhá odstupnému.
@barmil ani po ukončení RD nemůže zaměstnavatel jen tak PP ukončit, stále to podléhá ZP a PP je aktivní

intonace
6. led 2022

@barmil aha,děkuji za informaci. To jsem nevěděla,neřešila. Nebudu se moc vrátit 🙈

barmil
6. led 2022

@blondynka400 může, on rekne, ze nabízí zkrácený úvazek, nebo jinou pozici, ona řekne, že nechce a konec. Nebo řeknou, že ji nemohou vyhovět z vážných provozních důvodů a taky konec. Je naivní si myslet, že každá zenska, co se vrací z mateřské nebo rodičovské tam ma dveře otevřené a vsichni ji chtějí vyjít vstříc. Kor ve výrobě, nemůžeš všechny ze směn najednou dát někam na jednosměnný provoz a nejlépe ještě vlastně na 6h, aby stihaly školku. Je to krutý, ale je to tak, to bys tu fabriku musela zavřít, kdybys každému vyšla vstříc.

eviicka
6. led 2022

@intonace tak to jestli se můžeš nebo nemůžeš vrátit je mezi tebou a zaměstnavatelem. Já jsem například po třetích narozeninách požádala o neplacené volno a bylo mi vyhověno. Takže problém s návratem bych třeba neměla.

intonace
6. led 2022

@eviicka Já ano. Byla jsem na pozici kdy v noci zavolají a jedeš do práce,kdy pracovní doba není nikdy jistá a když se něco stane musíš tam být. A zároveň jde o práci kde se nikdo neptá jak máš čas. Prostě ho mít musíš. Miluji svou práci,moc ráda bych v ní pokračovala,ale syn je víc 😉

eviicka
6. led 2022

@intonace já to nepochopila, myslela jsem, že reaguješ na komentář, že to nejde kvůli překročení tří let RD. 🙂
Ani já se nebudu moct vrátit, práci jsem milovala, ale pracovní doba je také s rodičovstvím a vzdáleností kam jsem se přestěhovala neslučitelná.

intonace
6. led 2022

@eviicka V pohodě 😉 Ta práce mě fakt mrzí,ale lámat se to nedá 🙂

j.a.n.i
7. led 2022

@barmil Tak on nemuze nabizet zkraceny nebo jinou pozici, on musi ve vsech bodech vyhovet platne pracovni smlouve.

ada22
7. led 2022

Dva roky zpátky jsem řešila něco podobného. Dceři byly 4 v červenci. Na srpen a září jsem měla péče o dítě do 7 let. Tam bacha dítě může do školky jen dopoledne a pak se mi povedlo najít práci. Do těch 4 let jestli pobíras rodicak máš soc a zdrav kryté. V době péče o dítě do 7 let je placené zdravotní pojištění a sociální platit nemusíš, ale nejdou ti pak roky do důchodu a možná to má i jiné nevýhody. Jinak si zjisti do kdy jsi krytá tím rodicakem . Teď si nejsem jistá jestli se do toho nezapocte ještě celý měsíc v kterém se dítě narodilo, takže by jsi srpen měla pokryty. Jinak jestli dítě ještě nechodí do školky, tak s tím doporučuji začít, protože dcera byla první rok školky víc doma než ve školce.

barmil
7. led 2022

@j.a.n.i ano, ale kdyz žena přijde, že na tu zpět nemůže nastoupit a požádá o zkrácený, nebo přeřazení, musí se ji snažit vyhovět. Ale to prostě u nižších admin pozic, nebo ve směnném provozu, třeba ve výrobě, nelze. Takže žena chce zpět, ale ne na svoje místo, chce 8h jednosměnný místo 12h trismenny a zaměstnavatel prostě vyhovět nemůže.. Takze žena pak tu výpověď dostane, i když ji zaměstnavatel to místo držel.. O to mi šlo..

j.a.n.i
7. led 2022

@barmil No, v tomhle případě výpověď fakt nedostane, ale bude ji muset dat ona, protože zamestnavatel pro ni misto odppvidajoci jeji smlouve ma.

dasipe
7. led 2022

@seiffi no buď teda otěhotnět anebo jít do práce. Poslední možnost je jít na pracák. Nechápu, že když může dítě dávno do školky, proč už nechodíš do práce??

beata.n
7. led 2022

Neni lepsi necekat na konec RP a zacit uz ted hledat praci? Na dobrou praci se ceka a je lepsi ji hledat s predstihem.
Kdyz se pripadne najde driv, dite muze chodit do nejake detske skupiny,nebo soukromé skolky-pokryl by to RP.

lenulacek
7. led 2022

@seiffi než ti skončí rodicak, tak si najdi práci 🙂

blondynka400
7. led 2022

@barmil já rozhodně nikde neřekla, že každá ženská má dveře otevřené a budou jí tam vítat. Ono je to hodně i na druhou stranu, chtít po zaměstnavateli držet stejné místo x let je prostě nesmysl. Já spíš reagovala na to, co jsi napsala, protože do byla dezinformace.