icon

Co vše dokládat, když chci rodičák "přes manžela"?

bayt
27. čer 2018

Ahoj, jsem trochu zmatená, už dvakrát jsem neuspěla na úřadech, zatímco jsem chtěla žádat o rodičák přes muže. Co vše jste musely dokládta, pokud jste to takhle chtěly řešit? Dnes mi ta úřednice dokonce oznámila, že obcházím zákon, přitom mně to tedy přijde jako zcela regulérní možnost....

Strana
z2
vilibalda
27. čer 2018

@bayt Podle 4. odrážky je tam "nebo", takže by mělo stačit jen od manžela. Ale co jsi dokládala posle 3. odrážky: "pokud některý z rodičů má nárok na peněžitou pomoc v mateřství, nemocenské poskytované v souvislosti s porodem a náhradu mzdy podle § 192 zákoníku práce, Potvrzení o nároku na dávky (náhrady) ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku"? Podle toho by to mělo být potřeba vždy...
Asi taky záleží i na úřednici. Byla jsem si na ÚP pro formuláře a když jsem řekla, že mám mateřskou, ale chci přes manžela, dostala jsem jen jeden formulář pro něj a ten, který po tobě chtějí, ne... Nicméně si ho pro jistotu nechám potvrdit taky.
Jedna maminka tady z koníka neměla ani jeden z těch dvou formulářů, přiložila jen dopis o tom, kolik jí přiznali mateřskou a na jakou dobu (některé OSSZ to posílají, některé ne), vše poslala poštou a rodičák prý má, aniž by tam chodila. Takže ono záleží, koho tam potkáš.

Strana
z2