Jak řešíte s mužem peníze na rodičáku?

katule1990
17. kvě 2021

Ahoj holky,

chtěla bych vás poprosit o zkušenosti, jak řešíte s partnerem/manželem finance, pokud jste na rodičáku. Máme s manželem půlročního syna a doteď jsme finance moc neřešili. Muž platí náklady na bydlení (byt je jeho) a já větší část jídla pro nás a pro kočky a některé další provozní věci (např. drogerii). Teď už jsem ale na rodičáku, který mám 10 tis. Kč, což tyto náklady sotva pokryje (a s věkem syna porostou) a přijde mi hloupost, abych sahala do úspor (které na to sice mám), když muž má v tuto chvíli příjem několikanásobně vyšší. Chystám se s ním promluvit a navrhnout řešení dalšího fugování, tak by mě zajímalo, jaký systém se vám osvědčil, nemám s tím zkušenosti. Posílá vám např. manžel měsíční částku na účet (příp. kolik), máte společný účet nebo třeba hradí konkrétní věci?

Moc děkuju za názory a zkušenosti. Nepotřebuju ale psát, že muž je debil, že už to neřešil sám, že jsme to měli řešit dřív atd. 😅.

Hezký den.

rnika
17. kvě 2021

@katule1990 U nás odchází všechny věci ohledně bydlení, poplatku atd... z manželova účtu. Platí vše kolem auta a pod. Mě chodí na účet pouze rodičovská a to používáme na platby školkovného, stravného a pod a také placení jídla, které ale platí i manžel ze svého účtu, jednoduše jak se to povede a kdo zrovna nakupuje. Neposílá mi tedy nic, ale nikdy jsem to nechtěla.
Ač máme účty zvlášť tak to nijak extra neřešíme. Většina peněz je u manžela. Včetně nějakých rezervních, protože jsme se dost vydali tím, že postupně provádíme rekonstrukci domu, který máme na hypo.

treasurka
17. kvě 2021

My máme společný účet, kam chodí jeho výplata , ke kterému máme oba přístup a nakupujeme, co je potřeba. Na větších výdajích, jako pračka a td. se tedy domlouváme. Rodičák a mateřská chodí na druhý účet, který máme jako spořák, z něj kupujeme opravdu velké věci, jako teď auto, jinak na něj nesaháme.

katule1990
autor
17. kvě 2021

@rnika Děkuju. My to máme právě taky takhle "pocitově", ale když jsem teď orientačně koukla na účet, tak moje měsíční náklady za to jídlo a věci kolem koček a syna + nějaké osobní věci utratím třeba těch 10 tis. měsíčně a při tomto systému to bude do budoucna víc. Přemýšlím teda, jak to zorganizovat, ideálně bych se chtěla vyhnout tomu, že budu říkat "vybrala jsem synovi kolo, zaplatíš ho"?

jeyre
17. kvě 2021

@katule1990 Před dětmi jsme taky platili každý něco, i když u nás od svatby panuje systém oddělené účty ale společné finance. S dětmi se pak postupně přešlo na to, že muž platí v podstatě všechno ze svého účtu, já chodím na nákupy a když mi dojdou peníze, tak mi pošle další na účet nebo používám jeho kartu. Co zbyde, to převedeme na společný spořicí účet.

te_reza
17. kvě 2021

Standardně dává domů 10 tisíc, dva dávám automaticky stranou. Dělal to i celý rodičák. Náklady na bydlení platí on, já zbytek-školka, jídlo, drogerie, oblečení. Sice se snažím šetřit, ale i tak to někdy zmizí, někdy něco zbyde. Záleží jaké máte příjmy.

inah91
17. kvě 2021

My máme společný účet, tam chodi výplaty/ teď MD pak RD, z toho účtu trvalými příkazy odchází každý měsíc všechny poplatky atd, z účtu nakupujeme, a sporime na jiném účtu. Neřeším jestli nakoupim já za tisícovku jídlo nebo on benzin za tolik a tolik.... akorát velké výdaje spolu probereme, ale nemáme rozděleno ze já ziju z MD a on z výplaty 👍

ejmate
17. kvě 2021

@katule1990 My dáváme do společné kasy každý 5 tis. měsíčně, z toho kupuji jídlo, pleny, drogerii...muži dávám ještě 800 Kč na elektřinu. Bydlíme ve vlastním, takže nájem neplatíme. Já mám 2 koně, které si musím živit sama. Dosud jsem měla rodičák 7 tis a protože s těma koňma by mi to nevyšlo, celou dobu co lze pracují při mateřské a při řidičáku na dohodu z domova. Je to hukot, ale nedá se svítit.

lv
17. kvě 2021

Společný účet, já z toho obstaravam platby, spořim, větší vydaje probereme, jinak kazdy ma kartu a dispoziční práva. Na rodicaku to bylo stejně.

tinaprofi
17. kvě 2021

Muž vydělává víc tudíž zabezpečí bydlení, provoz a dělá velké nákupy jidla. Co si vydělam já je moje a dětem kupujeme věci spolu, jednou já, jednou on. Prakticky co si vydělam já jde z většiny na moje hobby a pojištění a drobnosti pro děti. Až budu pracovat zase na 100% budeme platit nájem a naftu napůl, protože já dost s dětmi cestuju.

rnika
17. kvě 2021

@katule1990 Rozumím... NO my tedy třeba i kolo vybíráme společně a je u nás automaticky jasné, že to jde z manželova účtu 😉

hanyzka11
17. kvě 2021

Máme taky účty zvlášť, ale nejsou to moje a jeho peníze. Prostě peníze jsou obou. Domlouváme se na větších výdajích. On platí inkaso, pojištění, náklady na auta spoří. Já nakupuju jídlo, oblečení, vše pro děti (včetně školy, kroužků). Když jsem byla na rodičáku posledně, domluvili jsme se, na určité částce, kterou mi měsíčně z platu posílal. Tak abych pokryla náklady a něco mi na účtu zbylo. (nesnáším, když tam mám míň, jak 1500 😳) Teď teprve na rodičák přecházím, takže uvidíme, kolik budu "potřebovat". Ale uděláme to zase takto. Vyhovovalo to oběma.

pipi_puncocha
17. kvě 2021

Máme každý svůj účet plus jeden společný, na ten společný máme trvalý příkaz na určitou částku peněz a z něj platíme vše - poplatky za domácnost, hypotéku, jídlo, benzin atd., byly doby, kdy jsem tam já posílala víc než manžel, kdy oba stejně, teď tam posílá on většinu (taky mám 10tis rodičák). Ty vlastní účty máme asi pro náš pocit, třeba pozvu kámošku v kavárně, koupím manželovi dárek, nebo sobě nějaký rozmar a jakoby to nejde "ze společných," i když ve výsledku je to jedno. Takhle mi to vyhovuje.

barmil
17. kvě 2021

@katule1990 tak tohle by chtělo si vyřešit předem, než jste si pořídili dite. Jak to bude finančně. Teď za pochodu je to asi těžší, ale snad je jasné, že když nevydelavas, bude většinu nákladů platit on.

martt
17. kvě 2021

@katule1990 Nečetla jsem komentáře. Ale u nás to je tak , ze mi manzel posila 10 000 na účet. Z ktere platim energie,pojistky a nákupy. Manzel plati , hypotéku, svoji pojistku, paušály a když je něco potřeba tak i nakoupi. Zbytek kdyz mu zbyde dává bokem a používá se to buď na začátek školního roku, na vanoce , dovolenou. Kdyz na to třeba nevyzbyde na našich účtech.

konidana
17. kvě 2021

@katule1990 kdo má ten platí. A právě u větších položek (kolo, oprava auta, apod. ) si prostě ten kdo potřebuje, tomu druhému o peníze řekne. A to i teď, když dávno oba pracujeme.

andelka
17. kvě 2021

Tak já mám celkem 14 tis. Tři děti. Platím z toho část jídla, drogerii, všechny běžné věci pro děti a sebe ( školní věci, léky, oblečení,boty, telefon..). Obvykle mi zbude ještě. Manžel platí úplně všechno ostatní. Větší položky platí ten kdo má. Dovolenou platíme z vrátky daní.
Já mám dva účty,manžel jeden, hospodaření máme společné.

jaja01k
17. kvě 2021

Když jsem byla na rodičáku (a vlastně to tak máme pořád, sice už pracuju, ale na zkrácený úvazek a vydělávám výrazně míň než manžel), manžel platil vše kolem bytu, auta, dovolené, zkrátka větší položky. Já jsem platila každodenní nákupy a věci pro děti. Když jsme šli nakoupit společně, platil manžel. A posílal mi na účet každý měsíc "kapesné". Jednou za čas se mě zeptá, jak s penězi vycházím a případně mi pošle nějakou větší částku.

jjasmina
17. kvě 2021

@katule1990 než se narodila malá, jeli sme ve všem na půl, co je malá, neresime sám řekl, že i jeho peníze jsou naše peníze a sme rodina

orisek56
17. kvě 2021

U nás je ten systém trochu jiný. Z pozice živnostníka musíme fungovat jinak. Takže veškeré peníze, které muž donese ať už formou bezhotovostně nebo za hotove, se musí rozpočítat a naorganizovat tak, aby se prvně zaplatily veškeré faktury, daně, odvody. Potom teprve můžeme rozpocitavat pro osobní spotřebu a na pravidelné platby související s domácností. Naštěstí jsme oba v tomto vice nez zodpovědní, takže i když si můžu vzít peníze na jídlo, nebo zaplatit něco z bu, musím vždy počítat, že to nejsou ciste peníze, jen naše, tak jako třeba je výplata u zaměstnanců.
Co se týče výdajů do domácnosti, nákladů. Tak samozřejmě větším tahounem je manžel. Oba máme účty a zároveň jeden společný, oba mám na všechny přístup a platíme tak co je běžné potřeba. On teda na rodicak nesahá, ale já stejně vypomaham a posílám třeba nějakou kačku na hypotelu, na spoření. Jídlo zaplatí ten, kdo zrovna nakupuje a jedno z jakého účtu, z jakych peněz. My to ne rozdělujeme, všechno bereme dohromady. Naše priorita je mít veškeré povinné záležitosti zaplacené, zároveň víme, že jsme oba svedomiti a máme financni zodpovědnost.

jako_mala_holka
17. kvě 2021

Nějak extra to neřešíme, teď ani dřív... Když jsme chodili oba do práce, plat jsme měli cca stejný, takže manžel platil bydlení a já posílala na spoření cca stejnou částku... Teď na rodicaku akorát neposilam spoření, jinak fungujeme stejne a vyhovuje nám to... Účty máme každý svůj

izz76
17. kvě 2021

@katule1990 Máme kazdy svůj účet, manžel vydělá podstatně víc, každý měsíc mi posílá určitou částku. Z mého účtu se platí výdaje za bydlení, já nakupuju jídlo, oblečeni pro sebe a dceru. Manžel platí vše kolem aut,dovolene,vylety, zařízení do bytu, udržuje chatu, pojistky, internet.

maki90
17. kvě 2021

@katule1990 máme společný účet,kam chodí manželova výplata a rodicak, já mám výplatu v hotovosti. Finance jsou společné, neprepocitavame kdo kolik vydělá...děti, dům i zvířata jsou nás obou, takže tak 🙂 teď třeba vydělává víc manžel, za pár let to budu zase já, neřešíme to.

mimi1004
17. kvě 2021

Jakmile jsem přešla z mateřské na rodičák, dohodli jsme se, že budeme používat jen můj účet. Rodičák a jeho výplata chodily tam, nastavila jsem všechny potřebné trvalé platby a jemu zřídila kartu, plné dispoziční právo a přístupy do internetového bankovnictví. Nikdy jsme neřešili, co kdo koupil sobě či do domácnosti. A tak fungujeme i od doby, co jsem se vrátila do práce. Platit vše na půl není myslitelné.

vikinkav
17. kvě 2021

U nas je to dost volne, kazdy mame nastavene nejake platby, ktere jdou z meho nebo manzelova uctu. A dal to je tak, ze kdo ma, ten plati 😄 Prevazne ja si platim svoje a manzel svoje, deti platime nasledovne: kdyz ja jdu s nimi nekam nebo jim jdu koupit obleceni, zaplatim ja. Pokud jdeme vsichni, zpravidla plati muz. Kdyz mam v mesici vetsi vydaje, nemam problem manzelovi rict, at mi neco posle na ucet, stejne tak obracene. Ted si vybiral darek k svatku, tak jsem mu rovnou rekla, ze si ho i musi zaplatit, protoze me uz nezbylo z provoznich penez nic 😄 a na uspory kvuli drobnemu darku fakt sahat nebudu, usporeno mame na upravy baraku atd. Proste ac jsou na ruznych uctech, jsou to nase spolecne penize a penize nasich deti 😉

malinkaelinka
17. kvě 2021

Co jsem na mateřské, tak z mého odchází peníze na stavebka, plus na spoření a víceméně všechno se platí z manželova účtu. Ale už předtím jame to neměli nějak rozděleno, od té doby co jsme manželé a začali jsme stavět. Já jsem spíš sporici typ, takže mám pod palcem to šetření, ale platit včas účty a hlídat to, nikdy nebyla moje silná stránka:D takže to má pod palcem manžel. O větších výdajích se spolu prostě bavíme, řekněme si, kolik je teď na kterém účte, a podle toho postupujeme. Já budu doma ještě dlouho, do klasické práce se vracet nechci, chci po druhém porodu pomalu najet na podnikání a být s malymi dětmi hodně doma, takže u nás se to přirozeně rozdělilo, že já jsem ta hospodařící sporiva část, vařím několikrát denně, nákupu do domácnosti tak, abychom měli výdaje v rozumné výši a manžel je ten, kdo domů peníze nosi.

eniripsa
17. kvě 2021

My mame dva spolecne ucty... na jeden chodi pritelovy penize z podnikani, na druhy chodi penize z meho podnikani. Nicmene rozdily v penezich nedelame a mame k uctum oba dispozicni prava. Tim, ze i pracuji jako financni poradce nechava pritel veskere starosti co se tyka penez na me, takze jakmile nejake prijdou, staram se o to abych je zainvestovala, odlozila a byly spravne nastavene trvale prikazy. Bydlime spolu, budoucnost taky planujeme spolu, ted je na ceste prcek, takze nevidime duvod delat rozdil v penezich nebo jit na pul. Samozrejme o vecech co se nekupuji bezne se radime, zda je to opravdu potreba, ale jinak vubec nedelame rozdily v tom ci je ci 😉 Bezne nakupy spolu vubec neprobirame, ale je to i tim, ze on cely tyden pracuje v zahranici, takze stejne nakupuji ja😁

drep
17. kvě 2021

Máme a vždycky jsme měli společné peníze a každý vlastní účet. Já platím bydlení a větší položky (dovolené atd), nákup platí ten, kdo na něj jede a plus mínus si každý platíme své auto. Vždycky říkám, že jediný spravedlivý systém je si rozpočítat, kolik potřebujeme měsíčně a každý poslat tolik, aby nám oběma zbylo stejně na “své” útraty. Například pokud rodina potřebuje 40000,- měsíčně a jeden vydělá 40000 a druhý 10000, tak je to 50000 výdělků mínus 40000 nákladů a zbýva 10000 “volných. Jeden tedy zaplatí 35000,- a druhý 5000 a oběma zbyde stejně.

kacka1994
17. kvě 2021

My máme od svatby každý svůj osobní účet, kde si necháváme pro vlastní potřebu oba stejně a pak máme společný účet, ze kterého platíme vše ostatní. Nechtěla jsem abych se jednou musela prosit o to, aby mi poslal peníze, asi bych si připadala jako bych žádala o kapesné 🙂 A kdybych měla jen kartu k jeho účtu, tak bych zase neviděla zůstatek, co třeba potřebuju koupit ještě tento měsíc a co počká po výplatě ;)

uzivatelkapetra
17. kvě 2021

Když jsem potřebovala, řekla jsem mu ať mi něco pošle a bylo.

lenerka1
17. kvě 2021

Od svatby vše, co vyděláme, je společné, máme "společný" účet se 2 kartami a oba máme k němu přístup, tam chodí naše výdělky + jsme si domluvili kapesné (pro oba stejnou částku), které odchází každému na jeho soukromý účet, ze kterého si platíme tomu druhému dárky, případně to, s čím druhá polovička nesouhlasí (zatím nevyužito), já to třeba používám, když chcu koupit dražší dárek pro mou rodinu než je běžné, tak je mi blbé to brát z rodinného účtu.