Dostala jsem výpověď pro nadbytečnost a pak jsem zjistila, že jsem těhotná

evca_
5. čer 2019

Dobry den prosim o radu 20.5. Me vyhodili z prace pro nadbytecnost a 21.5. Jsem jim podepsala dohodu o ukonceni prace pro nadbytecnost k 31.5. Hned 3.6. Jsem se zaregistrovala na urade prace. Ted jsem zjistila ze jsem tehotna v dobe podpisu vypovedi jsem o tom netusila. Dr mi vystavil potvrzeni ale nechteji me vzit zpatky. Poradite mi prosim co dal? Dostanu vubec materskou? Nove zamestnani nemam. Pokud bych si platila sama socialni do doby tech 6-8 tydnu pred nastupem na meterskou mohla bych ji pak pobirat? Nevite prosim jak to je? Moc dekuji za kazdou radu ☺️

laka_lacenda
5. čer 2019

Nárok na mateřskou mas, pokud jsi v posledních 2 letech odpracovala min. 270dni a v době nástupu na mateřskou (tzn. max 8 týdnu před porodem) neuplynulo víc než 180dni od skončení pracovního poměru. Je to tzv. ochranná lhůta. Gynekolog zasílá pak dokumenty poslednímu zaměstnavateli a on pak socce.

nita1984
5. čer 2019

@laka_lacenda což na 99% nesplní

nolies
5. čer 2019

@evca_ Zpět tě vzít nemusí. Nepodepsala výpověď, ale dohodu. Výpověď dohodou neexistuje. Teď záleží, jestli se vlezeš do ochranné lhůty.

laka_lacenda
5. čer 2019

@nita1984 Taky si myslím, že ne...Ale těžko říct, někdo zjistí těhotenství až za dyl. 🙂

nolies
5. čer 2019

@evca_ ještě bych doplnila, že podepsáním dohody, ses připravila o část peněz na ÚP.

nolies
5. čer 2019

@evca_ pokud teda nemáš přesně uveden důvod dohody, tam by se ti nic krátit nemuselo.

evca_
autor
5. čer 2019

Pracovala jsem ve firme vic jak 270 dni. Tehu jsem teprve 4+5. Dohoda byla taky paragraf 49 a duvod je pro nadbytecnost, jelikoz dostanu odstupne tak narok na podporu nemam to vim. Jde mi o to jestli budu mit narok na materskou. Termin porodu predpoklad ze bude vse ok je 6.2.2020 tak tedy netusim jestli to splnim. Pak mam teda smulu? A kdyz bych si platila socialni sama? Moc tomu nerozumim takze materskou mit vubec nebudu tech 6 mesicu a pak az rodicak? Dekuji vsem☺️

gracinka7
5. čer 2019

@evca_ budeš mít rodičák hned od porodu.

evca_
autor
5. čer 2019

Aha dekuji takze materska se vynecha a bude hned rodicak? To jsem netusila ze to to je mozne

laka_lacenda
5. čer 2019

Jj, budeš mít rovnou rodicak, to nestihneš....Můžeš si to spočítat tady: https://www.babyonline.cz/vypocty-terminy/termi.... Já končila v práci 8+6 a do ochranné lhůty se vlezu asi jen o 12 dní.

evca_
autor
5. čer 2019

@laka_lacenda jee dekuji presne toto jsem pocitala a nevlezu se tam o 14 dni 😰 to je pech

elinka90
5. čer 2019

tak běž někam pracovat třeba jen ve zkušebce potom se vejde

evca_
autor
5. čer 2019

@elinka90 a kdyz me ve skusebce vyhodi tak pak se pocita tech 180 dni od posledniho zamestnavatele?

nolies
5. čer 2019

@evca_ Ne, ochranná lhůta nemůže být delší, než je délka posledního zaměstnání. Takže pokud by tě vyhodili po 2 měsícich, tak je ochranná lhůta jen ty dva měsíce. Pokud je zaměstnání delší než 180 dní, tak je strop ochranné lhůty 180 dní.

jitka_cv
5. čer 2019

@evca_ pokud budeš ve zkušební době vyhozena tak ochranná doba bude dlouhá jen tak dlouho jak dlouho jsi byla v nové práci.

evca_
autor
5. čer 2019

Aha tak uz jsem moudrejsi dekuji vam vsem moc jste mi pomohli. Tak se budu muset spokojit s rodicakem

zlorenka
6. čer 2019

@evca_ hele zkus si za tim zamestnavatelem dojit, jestli by tu vypoved neposunul aby ses vesla. Rozumny HR by mohlo pomoct, pokud jste se rozesli v dobrym.

zlorenka
6. čer 2019

Jinak teda o dohode o nadbytecnosti jsem neslysela, tam je to holt o dohode viz vyse, v pripade vypovedi pro nadbytecnost je ta vypoved neplatna, pokud jsi pri podpisu byla v jinym stavu.

bayt
6. čer 2019

@evca_ Hlavně tě donutili podepsat dohodu a to je pro tebe nevýhodné. Kdyby ti dali výpověď, tak jsi na tom líp.

antoinet
6. čer 2019

Ja bych se sla poinformovat na inspektorat prace. O tehotenstvi mluvit nemusis (prvni trimestr je stejne bud a nebo), ale nezda se mi to ukonceni, predlozit nekomu dohodu a okecat to, je vetsinou podraz a ten inspektorat by to mel proverit. Tohle si dej ve svem zajmu nejdriv do poradku, mozna te okradli nejen o cast podpory, ale i o odstupne. Lidi se nepropousti jen tak na hodinu, to lze jen ve zkusebce.

m_tina
6. čer 2019

@antoinet tak ono autorka pise, ze je to paragraf 49 a dohoda s odstupnym, coz je podle me v pohode a neni tam nic napadnutelneho... odstupne dostane, a §49 je klasicka dohoda, ne nadbytecnost...

tulikiss
6. čer 2019

neplette ji tu proboha, pokud nastoupi do nove prace, tak se ji zastavi beh ochranne lhuty a pokud by skoncila po zkusebce, tak normalne ta lhuta bezi dal. lhuta bezi vzdy z posledniho zamestnani kde prokazatelne otehotnela, tedy z toho co ji ted konci, dalsi zamestnani jen pozastavi beh lhuty.

pampeliska1
6. čer 2019

Já už se v tom vůbec neorientuju, tak si jen matně vzpomínám, ale co kdyby teď nastoupila na PN? Do 7 dnů od ukončení pracovního poměru? To by ten nárok na PPM vyřešilo, ne? Ale jestli je už nahlášená na ÚP.. No nejsem si jistá, snad někdo napíše víc.

pampeliska1
6. čer 2019

Odbornice na paragrafy je tu @j.a.n.i snad nevadí, že ji takto označuju

tulikiss
6. čer 2019

@evca_ nespokoj se s rodicakem, staci kdyz nastoupis na mesic jinam a pak ti ochranna lhuta vyjde viz. muj predchozi prispevek

svatuse
6. čer 2019

@evca_ jestli se nevlezes do ochranne lhuty jen o dva tydny, domluv se s gynekologem, at ti 'posune' papirove termin porodu... Pro gynekology se kterymi jsem se setkala je to stejne jen 'nejake' datum..

makronka222
6. čer 2019

Najsi si jinou praci, muzes to tajit pri zkusebce

evca_
autor
7. čer 2019

@antoinet ja prave odstupne dostanu a proto kdyz mam odstupne podpora tudiz nemuze byt

evca_
autor
7. čer 2019

@svatuse no to bych mohla zkusit jen on je az moc poctivej i potvrzeni ze jsem tehu tak jsem ho musela ukecavat rekl ze ano potvrzuje ale neni co muze to byt jeste mimodelozni, neuchyti se to a pod.

evca_
autor
7. čer 2019

@tulikiss jo to by slo jenze kdyz budu u noveho zamestnavatele priklad 2 mesice tak se ochranna lhuta snizi na 2 mesice vzdy je to kolik odpracuji tolik ochranna lhuta. To mi nepomuze musel by me nekdo zamestnat aspon na 4 mesice ale nevim jestli to opravdu jde i kdybych skoncila ve skusebce. Musim zjistit na ussz