Jak řešit dobu mezi koncem rodičovské a novou mateřskou?
Ahoj, zajímá mě jak to je, když v srpnu mi končí rodičovská s prvním dítětem, ale momentálně jsem těhotná a termín mám 3.12. Co dělat v tom mezičase? Lze se nějak domluvit na neplacené volno nebo domluvit si nemocenskou abych nepřišla o mateřskou od zaměstnavatele? Nevíte někdo?
Prodluž si RP do doby, než nastoupíš na MD. Rozpočítej si zbytek peněz na počet měsíců
Domluvit neplacené volno nebo se na ty 2 mesice vratit do prace, pokud ti tedy opravdu konci RD a ne jen pobirani rodicaku. Kolik je prvnimu diteti?
Jdi na nemocenskou
@j.a.n.i dceři bylo 3 v dubnu
A tak ti už si snad měla jít do práce v dubnu né?
Presne tak, pak si mela byt od dubna v praci nebo uz to musis mit nejak domluvene, ne?
Jak psáno výše, pokud v dubnu byly dceři 3, už jsi měla být den po jejích narozeninách v práci, jinak máš od té doby Áčka. Jak to máš tedy vyřešené?
Nejčistší je požádat o neplacené volno. Vyhodit tě jako těhotnou nesmí, ale pokud nesouhlasí s neplaceným volnem, musíš nastoupit zpět.
Nemocenskou nekomentuji, pokud nemáš zdravotní potíže, opravdu to není standardní postup a lékař se dopouští podvodu, pokud ji napíše.
@j.a.n.i jako neco se da vzdy najit.... Me nechala doma kvuli tomu abych netahala tezke veci v praci a nebyla jsem sama, co jsem to tak mela a ruzni diktori..... Muze to byt i kvuli tlaku... A anamnezu dotazovane nezname...... Horsi je, ze pokud mela rodicak do dubna tak uz mela met v praci vyreseny nastup jak psala malenka3..... S tim, co dal... At uz nemocenska, dovolena/neplacene volno... Vzdy to nějak jde..... A srovnavat vykradeni bytu a nenocenskou kvuli tehu je fakt trapne 😂
@malenka3 No.. Teď jsem teda zaskočená. Já si na úřadu práce prodloužovala do září kvůli dítěti a školce a když jsem se pani ptala jak je to s prací, jestli je to automaticky taky prodloužený, tak kývla. Sama šéfová se mě ptala do kdy to mám, tak jsem ji říkala že do září a ona že ok, ať se pak ozvu. Ale v tu dobu jsem ještě nevěděla, že budu těhotná znovu.. Tak teď jsem z toho vykulena
No tak to rozhodně automaticky není rd s rp nemá nic společného
To automatické určitě není, pobírání RP nemá nic společného s RD. Teď kdyby zaměstnavatel chtěl, může tě vyhodit za neomluvenou absenci. Podej si oficiální žádost o neplacené volno.
Co na to říct. Neznalost zákona neomlouvá a na úřadu práce pracují často ženský, který poskytují s přehledem nerelevantní informace.
Na úřadu práce řešíš rodičovský příspěvek. To je sociální dávka, která je na dítě a náleží rodiči (bez ohledu na to, zda pracuje). Můžeš ji pobírat až do 4 let.
V práci čerpáš rodičovskou dovolenou. Ta s rodičovským příspěvkem nijak nesouvisí, rodičovská dovolená je zadarmo. Poskytuje ti jen garanci toho, že nepřijdeš o práci. Má na ni nárok jen a pouze ten, kdo je zaměstnaný, nikdo jiný. Ani student bez práce, ani ženská, jejíž pracovní poměr už skončil. Dle zákona jí můžeš čerpat maximálně do 3 let věku dítěte. Ani o den víc, i kdybyste si to se zaměstnavatelem odsouhlasili a podepsali. Na to je zákon, navazují na to další věci, prostě do 3 let max. Den po 3. narozeninách jsi povinná nastoupit do práce. Úřad práce nemá na rodičovskou dovolenou žádný vliv. Stejně jako zaměstnavatel nemá žádný vliv, ani právo vědět, jak to máš s rodičovským příspěvkem.
Takže doporučuji vyřešit okamžitě v práci, jak to máš teď v práci vedeno. Protože v nejkrajnějším případě to máš fakt za neomluvené absence. Osobně spíš sázím na zaměstnavatelský úzus, že tě nechtějí vyhodit a tak nějak ti tam interně v systému to neplacené volno nastavili sami. Tím pádem tě ale museli také na pojišťovnu odhlásit z rodičovské dovolené a nejspíš nahlásili péči o dítě.
Dej si to do kupy, ať se nedočkáš někde nepříjemností. Pokud to tak skutečně bude, pak dva měsíce před porodem nastoupíš plynule na mateřskou, papíry z gyndy doneseš do práce. Pokud si neprotáhneš rodičovský příspěvek až do nástupu na mateřskou, tak doporučuji na pojišťovně ověřit, že tam máš ten status osoby pečující, abys nemusela ještě řešit pojištění.
@malenka3 Moc děkuju.. Ještě se zeptám, co když po tom co jim zavolám, že už jsem vlastně měla být v práci ale nevěděla to, mi udělají nějaký problémy, nebo rovnou vyhodí nebo budou chtít ať hned nastoupím, jak to řešit pak, když nastoupit nemůžu, protože se musím starat o dceru. A jak je možný že se mě šéfová ptala do kdy to mám a sama to nevěděla?
Jestliže po tobě budou chtít ať nastoupíš a ty "nemůžeš", nezbylo by ti nic jiného než PP ukončit. A to že šéfová to neví, není nic neobvyklého. Toto musíš řešit s HR, ne nadřízeným. Pak to takto dopadá....
Nejjednodušší by bylo prodloužit si rodičovský příspěvek až do porodu.
Tak to snad musíš vědět ty, tvoje povinnost je chodit do práce a vyhodit tě můžou a neuděláš nic
Zavolala bych si asi nejdřív na zdravotní pojišťovnu a zeptala se, jak tě tam má aktuálně zaměstnavatel nahlášenou. Podle toho bych se řídila dál. Pokud tam bude ukončená rodičovská dovolená, místo ní péče o dítě a nahlášený pobírání rodičovského příspěvku, asi by to byla nejjednodušší varianta pro tebe.
Jinak vyhodit těhotnou není tak snadné, a to asi ani v případě, že máš neomluvené absence.

Však půjdeš na mateřskou né?