icon

Jak řešit dobu mezi koncem rodičovské a novou mateřskou?

18. kvě 2022

Ahoj, zajímá mě jak to je, když v srpnu mi končí rodičovská s prvním dítětem, ale momentálně jsem těhotná a termín mám 3.12. Co dělat v tom mezičase? Lze se nějak domluvit na neplacené volno nebo domluvit si nemocenskou abych nepřišla o mateřskou od zaměstnavatele? Nevíte někdo?

Strana
z2
bara88
20. kvě 2022

@malenka3 tak pokud má áčka tak ji snad určitě vyhodit můžou nebo si snad těhotná nemusí jen tak chodit do práce?

malenka3
20. kvě 2022

@bara88 pokud nějak prokáže, že jí vedoucí řekla, ať se ozve v září, myslím, že by u soudu okamžitá výpověď neuspěla, byť došlo někde k mylným informacím a dle zákona ta neomluvená absence je. Ale někteří zaměstnavatelé to s těmi ženskými takhle dělají, že jim to přehodí automaticky, pokud neprahnou po tom je vyhodit.
Já se paní nezastávám, jen obvykle, pokud zaměstnanec nenastoupí do práce a zaměstnavatel s tím má problém, už by to dávno řešil. Tady se tak neděje, takže je nasnadě, že asi domluva bude nějak možná.

blondynka400
20. kvě 2022

@malenka3 já úplně nesouhlasím, že by to u soudu uspělo, je to tvrzení proti tvrzení a je jasná vina na straně zaměstnance. Kde naopak souhlasím je to, že to zaměstnavatel neřeší, tedy s tím problém nemá. Nejlepší řešení je tedy se s ním spojit, dát to i do papírové verze a je po problému.

malenka3
20. kvě 2022

@blondynka400 v momentě, kdy bude paní na pojišťovně odhlášena z rodičovské dovolené a přehlášena na péči o dítě, tak to zaměstnavatel u soudu neuhraje ani omylem, protože učinil kroky, které jsou v rozporu s případným tvrzením u soudu, že měla paní nastoupit. A vzhledem k tomu, že jí rodičovská dovolená skončila v dubnu a nikdo se neozval a na té pojišťovně to účetní obvykle řeší ihned, tak považuji za víc než pravděpodobné, že by okamžitý vyhazov nedostala.
Ale jak píšu, já ji neobhajuju, vina je jednoznačně na její straně, má nějakou zákonnou povinnost, které nedostála a musí se snažit to teď nějak vyřešit. Na druhou stranu má i zaměstnavatel své povinnosti a nějak to musel s paní formálně vyřešit, i když ona o tom neví.

malenka3
20. kvě 2022

@blondynka400 a jinak, proč si myslím, že by u soudu okamžitá výpověď neuspěla, vycházím z několika rozsudků soudů, kdy se to řeší. Bere se v potaz celá řada faktorů při zhodnocení, zda je okamžitá výpověď za neomluvené absence relevantní trest. K dobru paní by bylo zcela jistě to, že nenastoupila kvůli péči o dítě, k tíži zaměstnavatele to, že ji nevyzval k nástupu. K dobru paní by též mohlo hrát to, že by měla svědectví nebo důkaz, že jí v práci řekli, že se má ozvat v září. A také to, že její absence neohrožuje chod podniku.
Zkrátka a dobře i když nastoupit měla, dát zaměstnanci okamžitou výpověď není snadné ani při absenci. A pokud učinil zaměstnavatel kroky k tomu, že je zřejmé, že s absencí počítá, pak by se to k soudu ani nedostalo.

blondynka400
20. kvě 2022

@malenka3 já neříkám, že by to bylo až tak lehké,ale nemyslím si, že soudní judikatura vyznívá až tak jasně,jak zde uvadíš. Navíc s tím mám i reálnou praxi na straně zaměstnavatele. Ale hádat se nehodám a ani to není předmět dotazu.

j.a.n.i
20. kvě 2022

@malenka3 Tak ona by hlavně neuspěla z toho důvodu, že je to již několik měsíců a zaměstnavatel to nijak neřešil.

Strana
z2