Jak se platí mateřská a rodičák, když se mění v půlce měsíce?

Mam dotaz jak je to mateřské na rodicak ppm mi končí 19.3 v dubnu jsem dostala korunky za těch 19 dní a v květnu dostanu první rodicak částku 7000 a co ten zbytek v březnu cca 12 dní to dostanu nějaký doplatek k řodičáku? děkuju

katjja123
4. dub 2019

@jituskastasinkova pokud jsi měla za těch 19 dní min nez těch 7000, kterých sis zvolila, tak se ti rodicak doplatí do té částky 7000. Pokud jsi měla ppm za 19 dní vyšších než 7000 tak se ti nemá co doplácet a rodicak dostane od 1.4. Ve výši kterou sis zvolila.

jituskastasinkova
autor
4. dub 2019

Dobře děkuji právě že jsem měla menší částku cca o 2000 menší.takze uvidím zda mi dorovnaji děkuji moc

kikina_8
4. dub 2019

Dobry vecer, chtela jsem se zeptat v cervnu mi konci MD, jsem tehotna a predpokladany porod je v prosinci, jak to je s tou prodlevou? Musim na UP nebo? A jak se pocita druha MD, kdyz mszitim nepujdu do prace na HPP, maximalne brigada na DPC? Mate nektera zkusenost? Dekuji

malenka3
5. dub 2019

@kikina_8 trvá ti stále pracovní poměr, ze kterého jsi měla první mateřskou (myslím mateřskou, ne rodičák, tobě očividně končí v červnu rodičák a ne MD). Pokud ti trvá stále smlouva v práci a nastoupíš na druhou MD do 4 let věku prvního dítěte, budeš mít původní mateřskou.

miba10
5. dub 2019

@jituskastasinkova ahoj, já to měla tak že mi byla vyplacena mateřská, pak mi zamestvatel proplatil dovolenou a nastoupila jsem rodicak. Těch 12 dní je prostě "nulovych". Tenkrát (než jsem se dozvěděla, že si můžu dovolenou nechat proplatit) mi paní na úřadu řekla, že v jednom měsíci nemůžu pobírat mateřskou a ještě rodicak. Takže za těch 19 dní vyplácena mateřská a od dalšího měsíce rodicak. Nic se nedoplaci

kikina_8
9. dub 2019

@malenka3 smlouvu uz nemam, tudiz nejsem zamestnana a rodicak mi konci v cervnu, resim jak vyresit cas do porodu dfuheho potomka, resim to tady, jelikoz se mi pekelne moc nechce za tou neprijemnou pani na urad, i kdyz moc dobre vim, ze me to nemine. Chci vedet aspon nejake informace napred....dekuji

verunka95
9. dub 2019

@kikina_8 sniz si rp tak aby ti to vyšlo a nemusíš nic řešit. Pokud nemáš za poslední 2 roky odpracovano 270 dní tak ppm nedostaneš a půjdeš rovnou na druhý rp

malenka3
9. dub 2019

@kikina_8 předně - nárok na druhou mateřskou už nemáš v té výši, kterou jsi měla, protože ti skončil pracovní poměr. Pokud budeš dělat na DPČ, musela by si mít odvody na sociální pojištění, abys mohla vůbec uvažovat o mateřské počítané z té brigády, ale tam je podmínka 270 dnů účasti na pojištění, což už nestihneš do prosince. Takže nárok na mateřskou prostě nemáš a budeš čerpat rovnou rodičák.

K dotazu, jak to překlenout do porodu - budeš muset řešit zdravotní pojištění (sociální nejsi povinná platit, když nemáš zdanitelný příjem).

1. možnost je, že budeš mít z brigády odvedeno minimální pojistné (ale to musíš mít jistotu, že si vyděláš každý měsíc dostatek peněz).
2. možnost je, že se nahlásíš na pracák, pak za tebe bude zdravotní pojištění platit stát. Ale budeš dostávat nabídky práce a jak přesně to je s podporou, to ti teď neřeknu.
3. možnost je, že se nahlásíš na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let. Pak za tebe bude platit zdravotní stát. Ale - dítě má omezení, že nesmí chodit naplno do školky a ty si nesmíš moc vydělat. Takže tě to bude dost omezovat.
4. možnost je, že si budeš platit zdravotní sama a pak máš naprostou svobodu, ale jsou to asi 2 tisíce měsíčně. Nebo si budeš doplácet zdravotní do minima jen v ty měsíce, kdy nebudeš mít tohle pokryté z odvodů z brigády, to je ke zvážení, co to bude za brigádu.
5. možnost a dle mého názoru nejvýhodnější (pokud bys neuvažovala o té podpoře v nezaměstnanosti) je to, že si dojdeš prodloužit rodičák až do porodu (můžeš ho pobírat až do 4 let věku dítěte, ale max do porodu, resp. mateřské, kterou mít ale ty nebudeš). V momentě, kdy jsi pobiratel rodičovského příspěvku, pak za tebe platí zdravotní stát a u dítěte nad dva roky jsi absolutně neomezená tím, jak bude chodit do školky a kolik ty si můžeš vydělat.

kikina_8
9. dub 2019

@malenka3 super, parada. Mockrat dekuji za informaci, jeste to proberu s muzem, ale myslim si, ze se oba priklonime k te posledni moznosti. Kazdopadne dekuji za vycerpavajici informace i straveny cas 🙂