icon

Jak vycházíme s penězi?

anny87
25. čer 2019

Ahoy holky mám osobní a možná netaktni dotaz. Kolik vydělávají vaší chlapi? Doopravdy mě zajímá jak to mají jinde. Já máme vyjít s české mateřské a jedním platem? Můj chlap má cca 20000, já těch 9000 a jak s toho vyjít?

odula
Autor odpověď smazal
odula
25. čer 2019

@sudylichozrout přesně🙂

avadake
25. čer 2019

@nita1984 já pocházím ze střední třídy a mít splátky 45t tak si to snad hodím

sudylichozrout
25. čer 2019

@avadake Hypo na 20k mesicne, leasing auta za 10k mesicne, energie a platby typu telefon, internet, pojisteni, sporeni... A jsi v tom.

avadake
25. čer 2019

@sudylichozrout Takhle to zní lépe, většinou jsou ale myšleny splátky jako placení dluhu (hypo, úvěry treba na spotřebiče, auto atd), plus náklady na život tj ta el., tel., Atd Spoření úplně mimo. Tak jsem to pochopila.

puhelin
25. čer 2019

Ja jsem v prvnim tehotenstvi hodne setrila, nekupovala nic zbytecneho, nechodili jsme do restaurace, do kina, na dovolenou. Hodne jsme se uskromnili, vydaje (jidlo, bydleni, nafta, vybava) sly jen z manzelova prijmu. Celou materskou jsem davala bokem, aby bylo z ceho na rodicovske zit. Stale mame hodne usporeno, ale za ty 2,5 roku jsme na dovolenou nejeli, ani nemame vydaje mimo nutnost. Z usporeneho jsme dcerce koupili nabytek do pokojicku. Ted jsem presla na druhou materskou a opet jde cela na "horsi casy". Obleceni jsme dcerce kupovali neutralni, vse muzeme pouzit i ted (pohlavi opet nechceme predem vedet). Co ma holcici, je darovane od babicek a teticek.
Prijem mame obdobny vasemu, manzel ma zdravotni problemy a omezil praci. Nestoji nam za to, aby byl ve 40 letech vyrizeny a zdravotne odpadl.

ah1234
25. čer 2019

Ja mam s rodicakom, vyzivnym od otca (este studujem) a pracou cca 50 tisic, priatel ma vseho vsudy asi 100 ale ma OSVC, tak cast musi odkladat na dane, poistenia..
Byvame v Prahe. Hypo a naklady na byvanie mame 20 tisic, 30 tisic mesacne dame do noveho bytu na dokoncovanie rekonstrukcie alebo povraciame mojej mamke, ktora nam pozicala nejake peniaze na byt.. nieco padne na auto, psa (vecne chory), dieta (nemame len nezbytnosti priznavam),1x do tyzdna (mala som skolu) sme mavali opatrovatelku cez semester, to tiez nieco zozralo penazi. Inak nenakupujeme nejake drahe znackove oblecenie, haraburny domov, som vegan, takze na stravu doma moc neminieme, kozmetiku nevedieme.. ale jeme casto von, mame pomerne "drahe" konicky, vela cestujeme.. a usetrime relativne dost z toho samozrejme este 🙂
Tazko sa porovnava s ostatnymi. Ja ked to spocitam, odmyslim si psa, necham auto a upravim to, co cpeme do bytu (nie je vsetko nutne hned a nieco vobec ako klima).. vyhodim vsetko luxuries akoze sme kupili vozik za bicykel za 28 tisic a podobne, tak v Prahe by sme potrebovali podla mna aspon 45 tisic (pocitam 20 najom, 10 byt a splatka mame a 15 by nam zostalo na jedlo, auto a ostatne. Plati priamo umera vim visc hladnych krkov, tym vacsie vydaje, keby moj chlap zaraba 20 tisic a musim na konikovi riesit, ako z toho vyzit, tak by som nemala hned dieta, ale najprv zlepsila svoju zivotnu situaciu

veruuu_kubesovic
25. čer 2019

Nevím, kolik můj manžel vydělává, někdy má vic/nekdy má min a dá se úplně normálně s tím vyjít není třeba mít vše super luxusní, občas se uskromnime = hlavně ať mají děti, ale nijak si nestěžuji...

zuzineckah
25. čer 2019

@klea81 víc máš, víc utratíš. Růst životního standardu je přirozený. O tom je přeci snaha o větší výdělek 😉 Někdo strká do punčochy, někdo investuje a žije.

zuzineckah
25. čer 2019

@veruuu_kubesovic "nevím kolik můj manžel vydělá"... to je pro mě snad nejnepochopitelnější věta v manželství😎

oveckaluky
25. čer 2019

No, rozhodně bych nekoukala, jak to mají jinde. Důležité přece je, jestli vycházíte, ne? A že si jiní můžou dovolit víc? S tím se přece dá něco dělat.
A mmch, pokud je dcera náročná na čas a pozornost už teď, kdy ji jsou tři měsíce, nečekejte, že se to v dohledné době změní. 😁

sluckynek
25. čer 2019

Tak já teda nevím případnu si jako chudý příbuzný . Děti nemáme bohužel platíme hypotéku na byt + energie 15 000 + jídlo tak 5000 + telefony 2000 + alimenty 3000 Manžel bere tak těch ,25 000 já tak 17 000 , takže nám na žití (- zůstává jen můj plat někdy více někdy méně a pořád si myslím že ušetříme ;)

veruuu_kubesovic
25. čer 2019

@zuzineckah manžel je placený od prodeje, kolik prodá tolik má, jen nevím k čemu mi bude, kdyz má peníze pokaždé jinak, kolik vydělá? Má výplatu + % z prodeje + proplaceny benzín + proplaceny pausal...

sudylichozrout
25. čer 2019

@zuzineckah No, já to také nevím, respektive to nevím dopředu (já i manžel jsme osvč, takže nám nechodí každý měsíc pravidelně určitý obnos na účet). Každý měsíc je jiný, záleží na zakázkách. A předpokládám, že přesně takto to bylo myšleno.

laka_lacenda
25. čer 2019

Česká rodičovská je luxusní. Vážně. Nikde tohle neexistuje. Tady máte mateřskou, která je teda 100% průměrného platu zhruba ve stejné délce jako u nás a pak nazdar. Dostanete tak 60-70Eur měsíčně na prilepsenou. 🙂 Drtivá většina žen se tedy vrací do práci, když má dítě 4-6měsíců. V CR je neuvěřitelnej luxus být doma tak dlouho, tak si toho vaz. 🙂
Jak už bylo psano: nepomerovat se. Někdo je bohatej, někdo chudej, ale pokud člověk neumírá hlady pod mostem, tak to zas tak špatný nebude. Jen si holt někdy nemůžeme dovolit vše.

nita1984
26. čer 2019

@avadake hele, my jsme také normální střední třída, ale prostě se to tak semlelo. Hypo 10500, úvěr na rekonstrukci 8000 a k tomu tedy měsíčně 22000 za mého exmanzela. Naštěstí 10000 už jen tři roky a zbytek 4 roky. Pak se budeme mít královsky 🤣 každopádně to je právě to, co jsem chtěla napsat, že se to zkrátka nedá porovnat. Někdo by si to v naši situaci šel hodit a my jsme fakt spokojeni. Dokážeme si i při tom všem zajet na výlet, zajít na večeři, teď jsem si koupili bazén (tedy, žádný zázrak, ale na osvěžení super, někdo nemá ani to). Základ mého příspěvku byl, ukázat, že konkrétní částky jsou absolutně nic neříkající 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ a přesně tvoje reakce tomu odpovídala.

@sudylichozrout přesně tak nějak jak píšeš. Aktuálně se nám pracovně daří, takže všechno nasazeno hodně vysoko, ať se toho brzy zbavíme. Když to zmakneme ještě pět let, za pět let budeme bez dluhů, hypotéky a můžeme jít ve 45 letech do důchodu 😉

nita1984
26. čer 2019

@zuzineckah vidíš a já vlastně taky nevím, kolik manžel vydělává 🙄 upřímně? Já se o to nikdy moc nezajímala. Vím, tak nějak plus minus, ale jestli dostal daně, odměny, diety neřeším. Jednu dobu jsme měli společný účet a mě to moc nevyhovovalo, ráda si svoje peníze utratim podle svého a nechci, aby měl manžel pocit, že on nemůže. Takže máme domluvené, co kdo zaplatí měsíčně, každý z nás měsíčně posílá určitou částku na společný sporici účet pro strýčka příhodu a jinak když je nějaký větší výdaj, tak se prostě domluvíme, kdo to zaplatí. On je velký rozdíl být zaměstnanec a OSVČ.

nita1984
26. čer 2019

@klea81 jinak my se s příjmy kolem těch 70 tisíc dostaneme, ale máme hodně vysoko nastavené splátky, abychom se jich co nejdříve zbavili. Nechci platit hypotéku do 70ti let. Oba máme v plánu jít "Do důchodu " nejpozději v padesáti, ideálně tak ve 45ti. Navíc teď jsme mladí a plní sil, tak makáme, ale zároveň ani nijak dramaticky nešetřime (to přijde po doplacení splátek, hypo a tak), Když máme chuť jdeme na jídlo, jedeme na výlet atd. Nechceme vzpomínat jen na to, jak jsme makali 🤷‍♀️ ale každý to má jinak. Bohužel, oba jsme s manželem kdysi zažili dobu, že nebylo co do pusy, takže nás tahle zkušenost tlačí jiným směrem. Manžel maka v práci a ještě společně budujeme mojí firmu, aby, bylo právě na ten důchod

zuzineckah
26. čer 2019

@sudylichozrout
@veruuu_kubesovic jasně, ale aspon přibližně výši výdělku znáte, ne? Já se totiž setkala s tím, ze manžel své ženě vůbec nesdeloval kolik vydělá, dal ji částku, kterou on uznal za vhodné (ne, která odpovídala nákladům) a víc se nestaral. Nechal ji platit a zarizovat vše. Ji to přišlo normalni. Podle mě je to totálně nenormální. Proto mě to vždycky zarazí😉

nita1984
26. čer 2019

@zuzineckah já myslím, že normální je to, co vyhovuje oběma ve vztahu. To jak to přijde druhým zas tak relevantní není

zuzineckah
26. čer 2019

@nita1984 manžel je také OSVČ, já mám svou firmu... nemyslim, ze je to o tom. Spis o důvěře. Společný účet jsme nikdy neměli, ale vždy jsme věděli, kdo kolik peněz vydělá. Já manželovi dělám i účetnictví. Nepotřebuji se vrtat ve výdajích. Řešíme vše společně, ale konzultujeme spolu především větší částky. Oba jsme soudní, takže naše výdaje jsou úměrné příjmům.

klea81
26. čer 2019

@zuzineckah není mým cílem žít konzumním životem, takže já bych víc neutracela, mám vše co potřebuju a ne nadarmo se říká nejlepší věci jsou zadarmo.

klea81
26. čer 2019

@nita1984 někdo se chce splátek rychle zbavit, já třeba nemám vůbec žádné 😉

dzogobela
26. čer 2019

Zalezi, kde zijes (jine naklady mas v praze a treba v Pardubicich nebo v nejake male vesnici) a taky jestli platis najem, hyposku, nebo nic... pokud nevyjdete, manzel muze zmenit praci, ted je prace vsude hodne....

nita1984
26. čer 2019

@klea81 to ti můžu jen přát. 😉

nita1984
26. čer 2019

@zuzineckah vidíš a já si zas myslím, že je o důvěře neřešit, kolik druhý vydělává. Je to jen o úhlu pohledu

krasomilkazcech
26. čer 2019

@klea81 to je velmi zajímavá otázka / odpověď. Jestli s takhle nízkými příjmy nemáte žádné splátky, znamena to, že jste bydlení dostali? 🙂 Co znám z okolí, tak spousta lidí, co neumí vydělat peníze, z toho dělá ctnost, že "nestojí o konzumni život". Přitom pravda je úplně jinde.

nita1984
26. čer 2019

@krasomilkazcech nechtěla jsem do toho rýpat, ale jsem ráda, že to udělal někdo za mě 😂😂😂

sudylichozrout
26. čer 2019

@zuzineckah no, jasne, znam. Rikame si v prubehu mrsice, kolik kdo a kdy fakturuje, ja pak delam sobe i manzelovi dane, takze prehled mam. Ten model, co jsi nastinila, je z meho pohledu sileny... 😞

sudylichozrout
26. čer 2019

@krasomilkazcech no, to zni skoro az utocne. Treba bydleni zdedili, coz se naopak skvele. Maji o starost mene. Take nemame zadne solatky, proste si nepujcujeme. Platime jen bydleni, ale to nepocitam, protoze malokdo si muze dovolit vysazet x mega na drevo. Osobne vnimam spis jako plus, ze nemaji splatky a divam se na to z jineho uhlu. Pokud nedluzi, kuluji bud v hotovosti, nebo nekupuji. Naopak mi to rozhodnuti nedluzit, prijde moudrejsi. Spise ten, kdo nema, bere vse na splatky. A je jedno, v jake hladine orijmu se pohybuje. Vzdy bude neco, nac nema.

Strana