icon

Kdy je výhodnější odejít na mateřskou dovolenou?

mirkasormova
9. říj 2016

Holky chtěla jsem se informovat -počítala jste si některá kdy je výhodnější odejít na MD? Jestli 6-8 týdnů před porodem? Napadlo mě jít už 8 týdnů před porodem a zbytek dovolené co nestihnu vybrat si nechat proplatit mezi MD a RD. Jinak papír žádost o PPM který mi dají na gynekologii předávám do práce a oni pak na sociálku? Nebo ho musím z práce na sociálku doručit sama? Na sociálku kam spadá zaměstnavatel nebo tam kde mám bydliště? Předem děkuji za rady. Hezký den

Strana
z2
lenoulinkaa
10. říj 2016

@megi89 řekla bych,že by to mělo být o 2/12 pokud to je od začátku roku.

lamia
10. říj 2016

Mela jsem termín v dubnu, na MD jsem šla 6t před porodem a celou dovolenou (5t) mi ted zaměstnavatel mezi MD a RD proplatil. Nebyla jsem ani na PN,takže finančně OK.

hojda
10. říj 2016

Tam je myslím důležité kolik dní v tom roce odpracuješ(počítá se do toho i mateřská) , aby ti vznikl nárok na dovolenou k proplacení.

veroniquecz
10. říj 2016

@krtikkrtovaty Marti pokud nebudeš marodit, máš nárok na celou dovolenou. Nemusíš si ji vybrat před MD, já si ji vybírala mezi md a rd.

j.a.n.i
10. říj 2016

@lenoulinkaa @megi89 Krácení bude větší, protože je potřeba započítat nejenom dny na PN před nástupem na PPM, ale i ty po ní, takže to budou 4/12 nebo 5/12 nesčítala jsem to přesně na dny.

lenoulinkaa
10. říj 2016

@j.a.n.i Ono to pak při další nemoci neběží od začátku? Teď přesně nevím.

megi89
10. říj 2016

Mám 19,5dni dovolené, 14tydnu MD tam je pevných 5 dnů dovolené, které se mi nebudou krátit, že? Takže zbylých 14,5 dní bude po krácení kolik asi? Ja jsem z toho úplně popletena...

lenoulinkaa
10. říj 2016

@megi89 za mateřskou dovolenou se dovolená nekrátí. Ta se počítá do odpracovane doby. Krátí se za nemoc.

j.a.n.i
10. říj 2016

@lenoulinkaa Ne, sčítají se všechny zameškané dny za daný kalendářní rok, nejenom PN, ale třeba i OČR, neplacené volno, RD.

j.a.n.i
10. říj 2016

@megi89 A ty už si njakou vybírala nebo zatím ne? KOlik máte dovolené za rok?

megi89
10. říj 2016

@j.a.n.i máme 20 dní. Z minulého roku jsem ještě měla 0,5 tento rok jsem vybrala 1 den.

j.a.n.i
10. říj 2016

@megi89 Tak ten 0,5 ti zůstává celý a z těch 20 letošních budeš mít buď 13,5 dne nebo 11,5 dne, tedy ti bude zbývat buď 13 nebo 11 dní, podle toho, kolik tam bude skutečně zameškaných pracovních dní, mě se je nechtělo podle kalendáře počítat.

megi89
10. říj 2016

@j.a.n.i moc děkuji... Ty jo, to mi sežere hodně dovolené... Ale chápu to, měla jsem neschopenku, tak to tak je...

Strana
z2