Kdy je výhodnější odejít na mateřskou dovolenou?
Holky chtěla jsem se informovat -počítala jste si některá kdy je výhodnější odejít na MD? Jestli 6-8 týdnů před porodem? Napadlo mě jít už 8 týdnů před porodem a zbytek dovolené co nestihnu vybrat si nechat proplatit mezi MD a RD. Jinak papír žádost o PPM který mi dají na gynekologii předávám do práce a oni pak na sociálku? Nebo ho musím z práce na sociálku doručit sama? Na sociálku kam spadá zaměstnavatel nebo tam kde mám bydliště? Předem děkuji za rady. Hezký den
Mela jsem termín v dubnu, na MD jsem šla 6t před porodem a celou dovolenou (5t) mi ted zaměstnavatel mezi MD a RD proplatil. Nebyla jsem ani na PN,takže finančně OK.
Tam je myslím důležité kolik dní v tom roce odpracuješ(počítá se do toho i mateřská) , aby ti vznikl nárok na dovolenou k proplacení.
@krtikkrtovaty Marti pokud nebudeš marodit, máš nárok na celou dovolenou. Nemusíš si ji vybrat před MD, já si ji vybírala mezi md a rd.
@lenoulinkaa @megi89 Krácení bude větší, protože je potřeba započítat nejenom dny na PN před nástupem na PPM, ale i ty po ní, takže to budou 4/12 nebo 5/12 nesčítala jsem to přesně na dny.
@j.a.n.i Ono to pak při další nemoci neběží od začátku? Teď přesně nevím.
Mám 19,5dni dovolené, 14tydnu MD tam je pevných 5 dnů dovolené, které se mi nebudou krátit, že? Takže zbylých 14,5 dní bude po krácení kolik asi? Ja jsem z toho úplně popletena...
@megi89 za mateřskou dovolenou se dovolená nekrátí. Ta se počítá do odpracovane doby. Krátí se za nemoc.
@lenoulinkaa Ne, sčítají se všechny zameškané dny za daný kalendářní rok, nejenom PN, ale třeba i OČR, neplacené volno, RD.

@megi89 řekla bych,že by to mělo být o 2/12 pokud to je od začátku roku.