icon

Konec rodičovské - nový systém od roku 2016

dajat
11. únor 2016

Maminky, kterým bude končit RD pozor, náhodou jsem se stavila na pracáku (jsem podruhé těhotná a zjišťovala jsem nějaké info), mylně jsem se domnívala, jako asi každý, že rodičák mě končí dnem 3. narozenin mé dcery,ale omyl. Od nového roku 2016 mají na ÚP nějaký nový systém, kde jako např u mě:
dcera má 3 roky 24.4.2016 - logicky jsem si myslela že do 24.4. mám rodičák,
ALE
nový systém spočítal, že poslední dubnový rodičovský příspěvek je o pár korun nižší než předchozí měsíce a tudíž jej přiřadí již do března a od 1.4.2016 jsem nepojištěná - takže buď bych musela jít do práce nebo v mém případě na ÚP.
Akorát o tom tak nějak neinformovali maminky, takže doporučuji se stavit nebo zavolat na pracák, do kdy máte rodičák, abyste se nedivili.

Strana
z3
lomanta
17. kvě 2016

@majdiiska Na tom rodičáku tedy ještě jsi nebo jak? nebo ti jen přestaly chodit peníze? Pokud jsi ještě na rodičáku. Každopádně jen stačí donést neschopenku zaměstnavateli, prostě rovnou do té práce nenastoupíš. Můj případ: 2.4. mi končil rodičák (peníze mi přestaly chodit o měsíc dřív, to ale nevadí, záleží, do kdy máš domluvený rodičák se zaměstnavatelem, měli by tam mít nějaký dopis, že žádáš o rodičovskou např. do tří let věku dítěte - a podle toho se to řídí), taky jsem rovnou šla na neschopenku. Dr. mi řekl, že neví, od kdy mi ji má napsat, aby to bylo návazné jak má. Volala jsem všude možně, na pracák, na ossz, známé účetní,... a nakonec z toho vyplylnulo, že je nejlepší, abych si tu neschopenku napsala už od 1.4. - i kdyz do 2.4. jsem měla rodičák, prý to neva. Max, kdybych ještě pobírala nějaké peníze, tak se to může pokrátit, ale ten den je stejně šumák, stejně jsou první tři dny zadara. Taky mi jedna paní na pracáku nebo kde radila, at normálně na den nastoupim do práce a pak dám druhý den neschopenku, ale může to být nevýhodné, protože ti zaměstnavatel může pokrátit peníze. Já jsem měla něco na smlouvě a něco v odměnách a jsme si skoro jistá, že ty odměny by mi nepřiznali, kdyz vědí, že bych nastoupila jen na den a pak sla zas marodit. Ale zase prý se počítají peníze za souhrn předešlého roku, tak by to třeba tak znát nebylo... no radši jsem to udělala takhle. Ale u tebe asi záleží, kdy jsi domluvená se zaměstn. na nástup do práce po rodičáku

xpila
17. kvě 2016

@lomanta No, pokud je na RD, tak na neschopenku nemůže, resp. by jí byla naprosto k ničemu.

lomanta
17. kvě 2016

@xpila já ji mám od doby, co jsem byla na rd., krylo se to o den - nesch. od 1.4. a rodičák do 2.4.

lomanta
17. kvě 2016

http://www.aperio.cz/poradna/23878
neschopenku si vystavit může už na rodičáku, jen pokud má příjem z rodičáku, nebude jí vyplácena neschopenka. To může být výhodnější pro zaměstnavatele. Já jsem radši nechala neschopenku napsat už na domu, kdy jsem byla ještě na rodičáku, byt 1 den, aby se mi neschopnenka počítala z platu před prvním těhu. Doporučili mi to tak i na OSSZ i účetní

xpila
17. kvě 2016

@lomanta Klidně může brát neschopenku i RP, to se nijak nevylučuje. Ale vylučuje se neschopenka a RD, tedy volna u zaměstnavatele. Neschopenka nahrazuje ušlý příjem a když je na RD, tak ji žádný příjem neuniká. Mimochodem to je hned první věta v odpovědi v tom článku.
Ty pleteš totiž RP a RD, což jsou dvě naprosto rozdílné věci.

majdiiska
17. kvě 2016

Holky RP mi ukončili k 30.4., RD ukončuji nyní, po domluvě se zaměstnavatelem k dnešnímu dni. Takže si mohu nechat vystavit neschopenku od kdy(od dnes, zítra?)? Nebo musím nejdřív nastoupit do práce a až pak neschopenku?

lomanta
17. kvě 2016

@majdiiska já měla neschopenku o den dřív, než mi skončila rodičovská dovolená a problém v tom nebyl 😉

lomanta
17. kvě 2016

@xpila která věta prosím konkretně?

andrejinda
17. kvě 2016

@dajat teda, díky moc za upozornění, to jsem vůbec netušila!☹ Teď v říjnu mi taky bude končit rodičák (malý se narodil 11.10.), tak jsem si naivně myslela, že do zaměstnání (pokud nějaké teda seženu) nastoupím od 12.10. a do té doby že budu brát peníze od státu...to teda taky raději zavolám na pracák...DÍKY MOC za upozornění🙂

gepe
17. kvě 2016

A proc nenastoupite byt na tech par mesicu zase do prace?

@andrejinda rodicovsky prispevek neni vazany na rodicovskou dovolenou. Rodicovskou dovolenou dava zamestnavatel, Rodicovsky prispevek vyplaci UP.
Jinak ja posledni vyplatu RP taky mela nizsi posledni mesic byt o par korun, nebudou preci preplacet strop.

lenka5731
17. kvě 2016

@dajat taky si myslim, ze toto upozorneni ma smysl a dekuji. Je docela podstatne vedet, ze pojistena doba konci driv. Nekoho se to tyka, nekoho ne, to si kazdy prebere podle sve situace.

andrejinda
17. kvě 2016

@gepe aha, díky za vysvětlení...vím samozřejmě, že je daná určitá max. částka výše RP a pokud ji někdo vyčerpá, tak si může RD sice prodloužit klidně až do 4 let věku dítěte, ale pak už by nic nedostával, akorát by mu stát platil sociální a zdravotní...takže máte pravdu, že RP není vázaný na RD.

lenka5731
17. kvě 2016

@gepe treba je na tom zakladatelka uplne jinak a ty taky, ale kdyz si predstavim, ze bych jako tehotna matka maleho ditete nastoupila po rodicovske na par mesicu do prace .... to by me tam privitali opravdu s velkym nadsenim 😀 😀

bartovka83
17. kvě 2016

Ano je to opravdu tak. Syn je narozen 4.6. takže jsem se domnívala, ze do tohoto data mám kryté zdr. pojištění. Ale omyl. Poslední dávku mi pridruzili do té dubnové, tudíž mi poslední řidičák přišel začátkem května a od května už jsem nepojistena. Nevím, jak je to v případě, ze máte zaměstnání a budete se do něj vracet, ale v mém případě (zamestnana nejsem a do nové nastupují až v srpnu) to budu řešit žádosti na pojišťovně o Péči o dítě, abych si ty měsíce mezi tím nemusela doplácet sama. Doporučuji každému si ověřit konkrétně svoji situaci. Ja to zjistila zcela náhodou, nikdo mě neinformoval a mylně jsem žila v domnění, ze do data narození jsem kryta, přesto, ze už mi nebudou chodit dávky.

gepe
17. kvě 2016

@lenka5731 tak asi jak koho by vitali. Ja v pohode nastupuju ofi po RD v srpnu (male budou 3r) a v cca rijen/listopad, pokud vse bude ok tak na MD. RP nepobiram jiz od zari 2015, pojistena jsem, jelikoz RD mi konci jak jsem jiz zminila v srpnu. Takze stale to mame dle Tebe obe uplne jinak? Nejdriv se ptej, nez budes usuzovat, pro jindy 🙂

Neni dobry porad motat RP a RD.

lenka5731
17. kvě 2016

@gepe s tim ty pojmy vubec nesouvisi. Je to spis o hrosi kuzi, samozrejme ti nikdo nemuze zakazat nastoupit / jako tehotne matce maleho ditete na par mesicu zpet do prace. Je s tim spojeno spoustu administrativy a takova osoba stejne nebude tech par mesicu plnohodnotnym pracovnikem, byt si treba myslis neco jineho. Takze jesli mas naturu tam pred kolegy a vedoucimi jen tak sedet, ber to s trochou nadsazky, tak proc ne. Osobne to povazuju spis za vec, ktera te zene z dlouhodobeho hlediska spis uskodi. O tom jsem psala a Lomanta to pochopila. O RP, RD a pojisteni jsem nepsala nic. Ale pro sebe bych toto tema povazovala za vycerpane.

gepe
17. kvě 2016

@lenka5731 soudis a ani nevis, co delam za praci, jake mam zamestnani vcetne pozice a to i pri RD. Nemam praci, kdy sedim cele dny za stolem a kynu se stouranim v nose a hraju solitaire, ci varim kafe. Jako spousta jinych, ktere mas zrejme na mysli. 🙂
Takze se zklidni a nez budes dal soudit, tak jak jsem psala, nejdriv se zeptej, pak teprve sud damo. Ja nejsem z tech, ktera taha ze systemu penize, pridavky, porodne atd a vali si zadek doma na gauci.

majdiiska
17. kvě 2016

já bych nastoupila, ale nemohu. Kromě toho, že moje práce je hodne o cestování po celé republice, což teď už nemůžu(6.měsíc) a nemají pro mě ted jinou pozici. Tak mám nějaké problémy( nízký tlak, motá se mi hlava a hodně mi tvrdne břicho a otékají nohy), takže by mě dr. ani nepustila. Do teĎ jsme nemocenskou neřešili, jelikož jsem byla na RD(a brala RP), což se teď mění. A být do porodu doma bez peněz není ideální( nejsme na tom finančně bůh ví jak dobře, ipřesto, že muž pracuje jak divý).. Ale jinak bych se do práce klidně vrátila, malá je teď velmi intenzivní :D

terry1512
17. kvě 2016

No ono je to těžký.nekdo má možnost zpět do práce nastoupit a někdo ne.ja tu možnost nemám.rd my končí 26.6 a nástup na další Md nejdřív 16.8 a na měsíc a půl mě nikdo zpět nevezme.bylo by stim víc problémů než když zůstanu doma.takze pro mě jiná možnost nez pn není.abych nezůstala bez peněz.neco nasetreno mám,ale žádná hytparada to není.od školy pracují a na pn sem nikdy nebyla,a nemám sebemenší důvod na ni teď nejít.a jako vyzirka si rozhodně nepřijdu.

lenka5731
17. kvě 2016

@gepe psala jsem, ze toto tema povazuju za vycerpane, ale i tak dekuju za tvuj prispevek, jen nevidim, o cem diskutovat. Jen holka trochu nadsazky a rozhledu.

lenka5731
17. kvě 2016

@gepe diky za odpoved, plati posledni veta meho predchoziho prispevku.

gepe
17. kvě 2016

@lenka5731 Tobe trochu soudnosti v oblasti souzeni lidi, aniz bys cokoliv o nich vedela.

xpila
17. kvě 2016

@lomanta "Pokud otěhotníte v době čerpání rodičovské dovolené a Vašeho těhotenství bude shledáno jako rizikové, tak bohužel v této době Vám nemocenské být vypláceno být nemůže."

xpila
17. kvě 2016

@majdiiska Pokud předčasně ukončíš RD (samozřejmě se souhlasem zaměstnavatele) a ihned nastoupíš na PN, tak počítej s tím, že budeš pro sociálku značně podezřelá a nedivila bych se zvýšeným kontrolám. Ale jo, takhle to samozřejmě jde.

lenka5731
17. kvě 2016

@gepe nevim, kde jsi vzala, ze te tady nekdo soudi, nikdo te nesoudi. To bude jen tehotenska vztahovacnost a precitlivelost, to neber za objektivni fakt. Proste jsem si jen dovolila napsat, ze tehotna matka maleho ditete obvykle do prace na par mesicu nenastupuje, neb tim zamestnavatele jen na.ere. To je proste fakt a jestli ty to mas jinak, tak si gratuluj. Uz jsme si vsechno vysvetlily, tak si nemusime uz psat, vid? 😅

majdiiska
17. kvě 2016

@xpila kontroly klidně chodit mohou. Nemám problém být doma dle vycházek. s malou chodíme ven jen na pár hodin odpoledne, jinak jsme doma. A Já stejně nikam moc nemůžu.Chvilka aktivity a mám břicho jak kámen.
Nikdy jsem na žádných příspěvcích a dávkách nebyla, ale teď je to prostě potřeba. Z něčeho žít musíme..
Každopádně moc děkuji za informace 🙂

gepe
17. kvě 2016

@lenka5731 ale no tak, to ze jsem tehotna, neznamena ze jsem automaticky vztahovacna a precitlivela, nebo je to vseobecne spolecenske dogma? 🙂 ja Ti odpovedela za sebe. A proste si stojim za tim, ze napr neschopenka je zbytecne nejednou zneuzivana a to uz mj napr v tehotenstvi 🙂 chapu to i z pozice zamestnavatele, avsak se domnivam, ze ne vzdy to musi byt problem, samozrejme zalezi na vykonavane praci a ne/zbytnosti zamestnance. Klidne uz nemusime 😅 , klidne muzeme dal 😀

eldrag
17. kvě 2016

me bylo teda sdeleno ze rodicak bezi do 3.let ditete, ale davka je vyplacena o mesic driv (ta posledni nejnizsi), takze koukam , ze v tom maji damy na uradech uz jasny bordel...

lomanta
17. kvě 2016

@xpila no však jo, to jsem tam psala, že neschopenku mít může, avšak peníze se pokrátí (prostě po dobu, co je na mateřské dovolené nebude dostávat neschopnost, i kdyz na neschopence být může) - takhle mi to bylo řečeno

lomanta
17. kvě 2016

@xpila no ve finále jak píšeš to je zbytečné, ale já se bála, aby mi v práci nenapsali mín peněz, kdybych nastoupila na nemocenskou dýl, prostě takhle mi to doporučili na ossz i učetní. Ale vždy je lepší, aby si dotyčná zavolala na ossz nebo fakt dobré učetní a vše si to ověřila na svůj konkrétní případ 😉 já toho obvolala fakt fůru, než mi někdo něco byl schopny poradit

Strana
z3