Kratší rodičovská - nový zákon. Jaký na to máte názor?
Ahoj holky, dneska mi padl do oka článek, kde se řeší potencionální budoucí možnost čerpání rodičovské během jednoho roku s tím, že by objem peněz zůstal stejný - čili měsíčně by rodič pobíral větší částku. Má to prý motivovat rodiče, aby se vraceli co nejdříve do práce. Odkaz zde: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1810057... Viz citace z článku: "Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš podotkl, že navrhované opatření motivuje příjemce, aby „peníze rychle vyčerpali a rychle se vrátili do práce“."
Jaký máte na tohle názor? Využily byste takovou možnost? Máte pocit, že má stát ošetřené, jak bude o tyhle dětičky postaráno? Nemám pocit, že by v ČR fungovala nějaká stabilní síť jesliček, roční dítě přece do klasické školky nepatří...ani je tam nepřijmou.
Já sama mám trochu obavy vypadnout na tři roky z pracovního rytmu...takže bych tuto možnost v podstatě uvítala (na plný úvazek bych asi pracovat nešla, ale alespoň částečný bych uvítala už kvůli možnosti zůstat v kontaktu s profesí). Žádnou velkou kariéru nebuduji - jsem učitelka, ale mám přirozeně strach, že ztratím pracovní návyk, přehled...že budu po pár letech prostě "out".
Zajímal by mě hlavně názor maminek, co třeba před touhle volbou stály...je podle vás lépe být co nejdéle doma s dítětem, nebo vidíte větší přínos v brzkém nástupu do práce?
Díky za všechny názory a zkušenosti.
@slunicko333 jenze v ČR to je ojedinělý jev... v zahraničí sice ne, ale otázka je, kolik tech zenských se realne tak brzy vrací. Nebo zda nemají školky třeba při zaměstnavateli a stále třeba i při práci kojí. Myslím, že prokojící vlna je i v zahraničí (a to přes kratší rodičovské či mateřské)
@slunicko333 a to že se spousta mimin kojí v roce nekolikrát denně. Dle mě je to hodne díky tomu, ze je s tou mamou furt. Moje holka v roce byla uz převážně na příkrmech a mléo měla max. 2x denně.
Diskusi jsem nečetla, ale přečtu si. Skutečnost je taková, že MPSV už nějakou dobu systematicky pracuje na tom, aby se naše rodinná politika srovnávala se zahraničními trendy. Tzn. mažou se rozdíly mezi manželstvím a partnerstvím, všude se mluví o genderu, diskriminaci žen apod. A jedno z opatření je právě i umožnit matkám, aby se co nejdříve vrátily do práce. Už je rozjetý i projekt mikrojeslí (předškolní zařízení pro děti od 6ti měsíců). Na veškeré připomínky reagují tak, že jde pouze o možnost volby. Nicméně zainteresované osoby se domnívají, že se jedná o postupné přizpůsobování se Evropě a postupně přijdeme i o naši nadstandardně dlouhou rodičovskou, byť výzkumy ukazují, že žen, co chtějí jít do práce do jednoho roku dítěte, je velmi málo.
@jancip no je to rozhodne zajímavé. Ale jak uz jsem zminovala. Treba tady v DE je rodičák do roka dítete. Ale neznamená to, ze by vsichni šli hned pracovat. Dost často si i chlap vybírá 2 mesíce rodičáku a pak se pobírá do 14 mesíců dítete. A matka zůstáva dale doma, nebo jde max. na pár hodin týdne pracovat /dle oboru). V mém okolí je vetsina holek, co jsou do 3 let doma, nez jde dite oficialne do školky. A i tam mají jen pak nejake castecne uvazky (povetsinou). Ale mame taky známou, co šla po druhém díteti, v jejích 2 letech, na plný uvazek do práce. A s manzelem se střídají, že on jde brzy do práce a deti ve 4 vyzvedne a ona zase ráno odváží a vecer prijde pozdeji.
@patrusa co právě znám a není jich málo včetně mého dítěte tak v roce to bylo daleko četněji než 2x to kojení... asi máš svoji vlastní zkušenost jinou... to jen poznámka.
@chris_n Já vím, že v zahraničí to tak je. Když jsem byla v USA, tak tam musela jít do práce holka dokonce po šestinedělí. Ale naše společnost na to není nastavená, ale nemyslím si, že bysme měli za každou cenu kopírovat trendy v Evropě. Ano ty zkrácené úvazky udělají hodně. Zatím jsou ale u nás v plenkách, i když i na nich se pracuje.
@jancip jo to souhlasím. Me to prijde celkem v pohode treba tady v bavorsku. Do roka rodičák, od roka do tří let muze byt dávka 150€. Ale díte nesmí chodit do skolky. Jak jde do školky, peníze nejsou a nazdar. Ale tak tady je ta spolecnost víc nastavená na návrat do práce nebo nevydelavající Hausfrau
Nečetla jsem diskuzi, jen prvních par příspěvků, osobně mam RD nastavenou na 3 roky a dřív se vracet nehodlám, i kdybych mela možnost kam dat dite. Odcházela jsem sice z dobre pozice se solidním platem, ale uz me nemotivovala. Proč ale píšu, chci přidat pohled z druhé strany k těm co píšou, jak je špatně dite v 1 roce "odložit". Moje mamka šla do práce, kdyz mi byl 1 rok, jeste za hlubokého totace. Nevěděla jsem to, az kdyz jsem byla těhotná to z ni vypadlo, ze prý z toho mela tehdy hrozně špatné svědomí. Zkoušeli me dat do jesli, coz neslo kvůli neustálým nemocem, takže se o me staral kdo mohl, hlavně babicka. Rozhodne z toho nemám žádný "trauma", s mamkou jsem mela vždycky fajn vztah.
@jancip Kam to bude směrovat dlouhodobě těžko říct, nicméně snahy zajistit mnohem větší možnosti pece o děti do 3 let skutečně jsou, a to hlavně proto, ze na to tlačí EU. Je to ve spojitosti se snahou o zvyšování zaměstnanosti žen, snížení rozdílů v platech a spol. Vždycky jsem to vnímala spis v te rovině možnosti, aby pokud žena chce do práce, nebyly žádné překážky, jestli to ale jednou někdo uchopí z druhé strany restriktivne, to se muze stát. Ten tlak ze strany EU je na nas (ČR) ale opravdu hodně velký, aby se do toho i lilo mnohem vic peněz, odtud vane vítr, CR se tomu spis bráni (resp. je tu volnější přístup).
@chris_n ja tomu nerozumim. Jaktoze na to nedosahnes? Melajsem za to, ze mesicni prispevel nesmi byt vyssi nez plat pred materskou a myslim, ze tak prumerny plat i na venkove neni pod 15tisic. I kdyby se to nedalo vybrat cele, tak furt lepsi nez 11500, coz je aktualne maximum. Nebo to tak neni?
Určitě je fajn mít tu možnost.Přesně to směřuje k nastavení v jiných zemích, ve srovnání se zahraničím na tom jsme s délkou rodičovské velmi dobře. Jen trochu zaspali s možností umístění tak malých dětí. Jeslí je málo, firemních školek ještě méně. Pár soukromých bere od 2 let.
Samozřejmě je to otázka příjmu a motivace.Pokud budu mít příjem 20 k, nebo do práce chodím jen proto, abych zaplatila složenky, samozřejmě se budu snažit návrat oddálit, co to půjde. Pokud mě práce baví, naplňuje, kolektiv je super, budu se na to dívat jinak. Dost často slyším děsivý názor: "V práci je to na houby, asi si pořidíme dítě." Opravdu skvělá motivace k založení rodiny. V takových případech neveřím tomu, že je lepší matka jen proto,že s dítětem dřepí doma 3 nebo 4 roky.
Je to o kvalitě toho společného času, ne o množství. Delší rodičovská u nás je dost zažitá, takže označení kariéristka a krkavčí matka bude pro ty, co to využijí časté.
Moje mamka šla do práce, když jsem měla 1/2 roku. Vychovávala mě babička, dokonce jsem u ní i bydlela. Nepřipadám si tím nějak ovlivněná. Jasně, babička není cizí paní z jeslí, ale takhle nás tehdy měla 7 vnoučat od 6 do 36 měsíců. Dneska babičky většinou ještě chodí do práce, takže i ta případná pomoc ze strany rodiny je omezená.
Tak jako jsme každá jiná, každému vyhovuje něco jiného. Jen se mi nelíbí moralizování, co je pro děti nejlepší. Pro každé to bude něco jiného. Je to prostě možnost volby, nic víc.
Holky, tot otazka, protoze vetsina maminek s vysokymi prijmy se vraci do prace hodne brzy (co znam ve svem okoli, tak dokonce po 6 mesicich a nektere uz po 3 mesicich pracuji z domova). Za soucasnych okolnosti pro ne ten limit jednoho roku je porad vysoky...

@slunicko333 ale ten nivy system prave umozni byt doma o oul roku dele, kdyz bude moci byt RP vysoky. A rocni dite uz se opravdu nekoji xkrat denne. Tipla bych tak 2 kojeni.