icon

Kterým dnem končí mateřská dovolená a začíná RD?

bbibianca
3. srp 2015

Zdravím, nikde jsem žádný návod nenašla a vrtá mi hlavou termín nástupu na RD. Je to teprve měsíc co jsem na MD nastupovala jsem 4.7.2015 a podle mých výpočtů by měla MD končit buď 16. 1. 2016 nebo 23. 1. 2016. Potom bych si chtěla vybrat dovolenou u zaměstnavatele a měla bych požádat o RD na OSSZ nebo ÚP, ale nevím, jestli musím znát přesný termín ukončení MD a kde ho zjistím. Řeknou mi to na OSSZ nebo bych se měla nejdříve zeptat zaměstnavatele? Nechci být za blbce a vím, že naše účetní v tomto směru asi nepomůže ani neporadí... :(

Strana
z2
xpila
3. srp 2015

@bbibianca Mateřská je přesně 28 týdnů, takže ti končí 15. 1. 2016. Od 16. 1. pak budeš čerpat řádnou dovolenou a po jejím skončení nastoupíš na rodičovskou dovolenou. O rodičovskou dovolenou žádáš zaměstnavatele, s tím není OSSZ ani ÚP nic společného.

bbibianca
autor
3. srp 2015

@xpila aha, já to chápala, tak že o RD žádám na ÚP nebo OSSZ. A nějaký formulář nebo jen napíšu zaměstnavateli dopis??

tristizia
3. srp 2015

@xpila A můžu se zeptat, kde budu o RP žádat já, pokud mi zaměstnanecký poměr skončil? Na mateřskou nárok mám, byla jsem v ochranné lhůtě (+ odpracováno). A s jakými doklady a jak dlouho předem se na příslušný úřad dostavit?
Děkuji Ti, vím, že jsi v těchto otázkách přeborník na odpovědi 🙂

leniczka23
3. srp 2015

PPM trvá 28 týdnů, takže jestli ti začala 4.7. končí ti 16.1. jak píšeš..Dovolenou od zaměstnavatele mi proplatili a automaticky mi naskočila RD, takže ti v únoru 2016 přijde poměrná část za MD a poměrná část za RD..Být tebou udělám to spíš jak píšu, tu dovolenou si nechat proplatit..Stejně si o RD musíš jít zažádat tak alespoň měsíc předem, takže ano, musíš to vědět a od toho dne to nahlásit ale tuhle informaci mají i na OSSZ.

leniczka23
3. srp 2015

@xpila Já teda musela jít žádat na OSSZ a vyplnit papíry s částkou atd..

leniczka23
3. srp 2015

A pak jsem byla i na úřadu práce..

fwllo
3. srp 2015

@leniczka23 dovolená se proplácí jen při skončení pracovního poměru, jinak se klasicky čerpá 😉 A když na md nastoupila 4.7. tj. v sobotu, logicky bude končit v pátek, tj. 15.1.

profiss
3. srp 2015

@tristizia Ahoj, to si měla dostat či ještě dostaneš dopis od sociálky, kde budeš mít napsané datum i od kdy do kdy budeš mít mateřskou, kolik budeš brát a Kdy ti končí. Tak měsíc před koncem je důležité, aby sis s tím dopisem zašla na sociálku a zažádala si o rodičák.

xpila
3. srp 2015

@bbibianca Každý zaměstnavatel to má jinak, takže si to musíš zjistit u toho svého. Na ÚP žádáš o rodičovský příspěvek.

@tristizia O RP se vždy žádá na ÚP, o rodičovskou dovolenou nežádáš, když nejsi zaměstnaná. Vyřizovat 1-2 měsíce před skončením mateřské. Nejdříve ti musí OSSZ potvrdit formulář Potvrzení o nároku na dávky (náhrady) ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku, se kterým pak půjdeš společně s žádostí o RP na ÚP.

leniczka23
3. srp 2015

Žádost o rodičovský příspěvek se vyřizuje na Úřadu práce po narození dítěte nebo na konci mateřské dovolené
Žádost se předkládá na tomto formuláři – můžete si jej vytisknout a vyplnit, nebo si vyzvednout prázdný tiskopis na některé pobočce Úřadu práce, nebo žádost můžete podat i čistě elektronicky prostřednictvím webového portálu mpsv.cz
Kromě formuláře s žádostí může být potřeba přiložit i další dokumenty jedná se především o následující
Rodný list dítěte, na které je podávána žádost
Potvrzení o denním vyměřovacím základu, podle kterého se stanovuje výše a délka rodičovského příspěvku

fwllo
3. srp 2015

@bbibianca doporučuji skupinku: https://www.modrykonik.cz/group/5730/ Vše je tam vysvětlené..

xpila
3. srp 2015

@leniczka23 Jenže tam jsi žádala o rodičovský příspěvek a ne rodičovskou dovolenou, a to je podstatný rozdíl. Navíc dovolenou ti neproplatili, ale musela jsi ji čerpat. A rozhodně nic není automatické, ani čerpání dovolené, ani čerpání rodičovské dovolené.

@profiss Ne každá OSSZ to posílá, spíše to neposílají.

dapele
3. srp 2015

@leniczka23 Ahoj, musíš rozlišovat rodičovskou dovolenou (RD) a rodičovský příspěvek (RP). O RD žádáš zaměstnavatele a v podstatě to znamená, že mu řekneš jak dlouho (max. do 3 let věku dítěte) hodláš být doma, než se vrátíš do práce ... týká se tedy pouze zaměstnaných. Na RP mají nárok všichni a je to částka, kterou dostáváš od státu a žádá se o ni na Úřadu práce. Délka RD a doba pobírání RP se vůbec nemusí shodovat.

leniczka23
3. srp 2015

@fwllo máš pravdu, mně zmátly ty prachy..tak jsem se o den sekla bože..Jde hlavně o to, že se žádá na úřadu práce..u zaměstnavatele se žádá jen o PPM

tristizia
3. srp 2015

@profiss Co mám informace od několika holek, tak některým dopis žádný ani nedorazil a jenom pak na účet začly chodit peníze.
Uvidím, zda mi něco dorazí, potřebovala bych nějaký dokument už i kvůli zdravotní pojišťovně.
Jinak na MD bych měla být od 20.7., kdo ví, zda bývalý zaměstnavatel papíry už poslal na OSSZ.

xpila
3. srp 2015

@leniczka23 Nemáš pravdu. A o PPM se taky nežádá u zaměstnavatele, ten jen žádost přeposílá.

leniczka23
3. srp 2015

@dapele Díky za vysvětlení a né jen upozorňování! 🙂 Už mlčim a to jsem si myslela že toho vím o tomhle dost..🙂

leniczka23
3. srp 2015

@xpila Jo bože už mi to tu bylo vysvětleno, s tim papírem vim že posílají, šlo mi o to, že ho nenesu na OSSZ ale dávám ho zaměstnavateli..

profiss
3. srp 2015

@tristizia tak si musela dostat papír od svého gynekologa. žádost o mateřskou, ta se nosí buď do práce, kde to vyřídí účetní a dostaneš vyrozumění a nebo musíš jít s tím papírem na sociálku, Kde ti budou zjišťovat, jest-li máš na MD nárok či ne. Tam to s tebou všechno vypíší atd.

xpila
3. srp 2015

@leniczka23 Nechápu, proč reaguješ takhle přehnaně.

profiss
3. srp 2015

@xpila za mě to vyřizovala účetní z práce, tak mi poslali jen vyrozumění...

leniczka23
3. srp 2015

@xpila Protože místo upozorňování že né, takhle to neni, nemáš pravdu by bylo fajn mi to vysvětlit proč to tak neni, jako to udělala dapele..A hlavně když už mi to vysvětlila nechápu další komentář pod tím..

fwllo
3. srp 2015

@profiss mně třeba papír od ossz nepřišel vůbec, prostě jen mateřská začala chodit na účet a pak zase přestala 🙂 je to nejspíš pracoviště od pracoviště.. A taky mi to vyřizovali z práce..

tristizia
3. srp 2015

@xpila Děkuji. A ještě poslední dotaz. Mohu si, jako nezaměstnaná (avšak s nárokem na mateřskou) určit, jak dlouho chci RP dostávat? (samozřejmě dle pravidel). Chtěla bych být doma s malým do jeho 3 let.

xpila
3. srp 2015

@profiss Tak ono i když to vyřizuje účetní, tak ve většině případů nic nepřijde.

@leniczka23 Vždyť jsem ti to vysvětlila. A další komentář pod tím se týkal PPM, jestli sis nevšimla.

xpila
3. srp 2015

@tristizia Jelikož máš nárok na PPM, tak můžeš.

tristizia
3. srp 2015

@profiss ano, ten sem dostala a předala bývalému zaměstnavateli

profiss
3. srp 2015

@fwllo Tak mě to posílali před 3 lety. A na úřadech se to pořád mění 🙂
@xpila

tristizia
3. srp 2015

@profiss avšak ne vždy sociálka posílá vyrozumění...

tristizia
3. srp 2015

@xpila děkuji za ujasnění 😉

Strana
z2