icon

Lze pobírat rodičovský příspěvek na jedno dítě a mateřskou na druhé dítě najednou?

nicol22
29. bře 2018

Lze pobírat rodičovský příspěvek na jedno dítě a mateřskou na druhé dítě najednou? Vím, že rodičák lze pobírat pouze na nejmladší dítě ale jak je to v kombinaci rodičák + mateřská?
Mám rodičák na syna do ledna příštího roku, pokud se mi podaří otěhotnět, na mateřskou bych nastoupila na podzim. Díky za vaše zkušenosti.

rebe
•
29. bře 2018

Ne, nelze. Jakmile znovu nastoupíš na mateřskou, rodičovský příspěvek ti bude odebrán.

nat
•
29. bře 2018

Nelze brat obe davky najednou,ale muzete si zmenit castku na RP aby jste vycerpala co nejvice penez 😉

absintka19
•
29. bře 2018

Catku RP muzete zvolit do vyse PPM.

leniczka23
•
29. bře 2018

Ne, ale zvys si ted rodicak jak pisou holky..

lenoulinkaa
•
29. bře 2018

@absintka19 není to náhodou 30 násobek 70 % DVZ. Teď uz bez ohledu na hranici 11.500,-.

j.a.n.i
•
29. bře 2018

@lenoulinkaa Je a to je přesně výše mateřské za 30 denní měsíc 😉

lenoulinkaa
•
29. bře 2018

@j.a.n.i tak asi jo... protože já jsem na tyhle věci hrozná, sice je mám načtený, ale za celou dobu co mi chodila PPM a RP, tak to nenapadlo přepočítávat 🙂

kac_kac
•
29. bře 2018

PPM se počítá z příjmu matky, ale RP se může vypočítávat i z příjmu otce, záleží kdo bere víc. 😉 Mě to teď vychází že mám RP výrazně vyšší než PPM, protože manžel má vyšší příjmy.

j.a.n.i
•
29. bře 2018

@kac_kac Jasně, ale i tak ten rodiáčák odpovídá PPM toho otce (kdyby ji bral).

absintka19
•
29. bře 2018

@lenoulinkaa a to je presne ppm 🙂 70%dvz 🙂

lenicka2323
•
29. bře 2018

Dobry večer, nemohl by mi nekdo poradit jak je to s rodičakem? 19.5 nastupuji na materskou a jak mi skonci na rodicak výše rodicaku se nejak liší nebo ma kazdy narok na 220.000kc a mesicne podle toho na jak dlouho si rodicak urci? =) moc dekuji za radu

nat
•
30. bře 2018

@lenicka2323 kazdy ma castku stejniu tech 220 tis a muzes si ji rozlozit max do 3 let a nebo treba jen na rok 😉 proste az pujdes na UP zadat o rodicak tak musis vedet na jak dlouho a jakou castku chcrs pobirat

verik87
•
30. bře 2018

Holky,dala jsem vypoved,behem vypovedni lhuty jsem otehotnela. Byla jsem na neschopence,pak nasledovala materska a mam ted rodicak. Snazime se ale o dalsi. Pokud se zadari,budu pak prechazet z rodicaku na rodicak nebo mam narok i u dalsiho na materskou?

lenoulinkaa
•
30. bře 2018

@verik87 na mateřskou není nárok, protože nejsi zaměstnaná.