Mám nárok na druhou mateřskou?

karlajasmine
9. čer 2015

Moje známá teď řeši jednu situaci, na net moc nechodí, tak se ptám za ní -

Má jedno roční dítě, a teď zjistila, že je znovu těhotná. Zaměstnaval jí drží místo ve firmě 3 roky, ale v současné době je na RD, do práce nechodí a nemá v plánu se tam před porodem druhého dítěte vracet. Zajímá ji, jestli má nárok na druhou mateřskou od toho samého zaměstnavatele? Nebo jestli musí mít nějaké minimum odpracovaných dní za ten rok? Pokud nemá nárok na mateřskou, může nějak přes plat otce dítěte? Nebo prostě půjde znovu na RD.
Pokud půjde znovu na RD, bude mít zase nárok na 11.500Kč (předtím 11.500Kč pobírala) anebo se jí tenhle nárok sníží?

Díky!

xpila
9. čer 2015

@karlajasmine Pokud je stále zaměstnaná (což podle toho, co píšeš, je), tak má opět nárok na mateřskou. Je to stejné jako u prvního, opět nastoupí 8-6 týdnů před TP (pro ní je nejvýhodnější 6 týdnů) na MD, mezi MD a RD bude čerpat řádnou dovolenou (za MD ji opět naběhne, protože MD se považuje za výkon práce) a současně už může čerpat RP. Jelikož má nárok na PPM, tak si opět může zvolit sama výši čerpání.
Jelikož mezi prvním a druhým dítětem nenastoupila do práce, takže se ji ani nijak nezměnil příjem, a na druhou MD nastupuje do 4 let věku prvního, bude mít mateřskou ve stejné výši jako u prvního.
Jen tedy nestihne vybrat celou částku RP (220 tisíc) před nástupem na mateřskou, tak nesmí zapomenout ukončit pobírání RP na první dítě.

shine2015
9. čer 2015

Na ppm nárok ma, i na RP.....přejde normalne z rodicaku zase na PPM a pak po 28tydnech na RP...samozřejmě s novým miminkem, ne vyčerpaný RP na starší dítě zanikne a bude pouze na nejmladší v rodině.

karlajasmine
autor
9. čer 2015

@xpila
@shine2015
To je fajn, to bude mit radost 🙂 Oni by ji to stejne v praci urcite rekli ale chtela mit jistotu nez tam pujde..

cejina
9. čer 2015

Holky a jak je to u osvc nevite? Platila jsem si nemocenske, brala materskou a PPM mam tu nejvyssi do 5/2016 a osvc jsem uz ukoncila. A mimi by melo byt 1/2016.