Mám nárok na mateřskou a RD? Student a následně pracák
Ahoj holky, prosím vás o rady.. Jsem studentka na denním studiu VŠ, ale studium budu v srpnu ukončovat (bude mi 26) a hned nastupuji na pracák.. Když jsem zběžně nakoukla do zákonů, nárok na mateřskou a rodičovskou bych teoreticky měla mít, ale nikde nebyla zmíněna tato situace.. Do toho mám od března brigádu - vztahuje se na příspěvky i výdělky z brigády? TP mám na konci září.
Děkuji za rady. 🙂
@medinka13
Přesně moje situace, jen ten pracák jsem nestihla.
Mateřská ne, rodičovskou má ze zákona každý. V tomto případě nejnepříjemnější variantu 4 roky - proto bych se to snažila uhrát přes otce dítěte. Na pracáku vyzvednout všechny dokumenty dvakrát (za matku i otce - podklady pro mateřskou, rodičák, porodné, přídavky).
Otci na sociálce spočítají denní vyměřovací základ a bude-li v určité výši, je možné volit i jinou variantu čerpání RP.
Doporučuju vše vyřizovat co nejdřív, zvlášť pokud počítáte každou korunu. Mě nutili žádat i o mateřskou, že prý o RP bez papíru o mém zcela zjevném "nenároku" nelze žádat (co úředník, to jiný názor) - jenže se rozhodnutí někde dva měsíce ztratilo, pak měsíc rozhoduje úřad o RP, vše jsem dělala kvůli předčasnému porodu až po šestinedělí a nakonec peníze přišly, až když bylo dítěti půl roku.
@prostejina Bez urážky, ale prosím nepište něco takového bez uvedení patřičných argumentů, jste totiž úplně vedle 🙂 Než něco plácnu bez hlubší znalosti, aspoň zkusím google 🙂 Mateřská je dávka nemocenského pojištění, je tedy určená jen pro pracující s dostatečnými sociálními odvody v určité lhůtě před porodem. Zcela nezávisle na vzdělání. Četla jsem přesné podmínky v zákoně, stejně mi to vyložila odbornice na právnické fakultě, které jsem během přednášky položila úplně stejný dotaz jako zakladatelka, a v praxi se mi to taky potvrdilo.
@xpila Ale od roku 2010 už se škola nepočítá snad do ničeho, ani do odpracované doby pro důchod... Kdo si soc. poj. neplatí samostatně nebo nepracuje při studiu, začíná úplně na nule. Je to sice pochopitelné, ale taky házení klacků pod nohy mladým ženám, které nechtějí po vysoké odkládat mateřství a najednou nemají až do porodu na nic nárok, ačkoliv ze zdravotních důvodů mají hodně omezené možnosti samostatné obživy. Taky mi vadí ty krátké lhůty, během nichž se ty dny počítají. Můžu mít odpracováno klidně milión dní, pak přijít na rok a půl o práci, otěhotnět a stejně budu mít nejspíš smůlu.
@j.a.n.i To bezpochyby. Dítě si ale přece nepořizujeme kvůli/podle nároku na mateřskou. Navíc ne každý si to může přesně naplánovat a plán mu klapne. Proto mi ty lhůty pořád přijdou nespravedlivé - někdo se snaží o dítě třeba deset let, vše roky poctivě platí, pak najednou na nějaký čas vypadne z pracovního procesu a je na tom pak finančně úplně stejně jako někdo, kdo si pojištění neplatil nikdy, tj. že se mu nevrátí ani část vlastní investice. Debaty o průběžném systému financování sem prosím nezavádějme 🙂
@xpila Tak proč mi na PF UK odborníci přes danou oblast tvrdili, že ne, a sociálku ani pracák moje vzdělání vůbec nezajímalo? Jen odvody a podaná daňová přiznání... V tom případě nerozumím už ničemu a všechny výklady nároku na mateřskou by mohly být podávány v úplnějším znění.
@petralauf Viz třetí odstavec: Do doby účasti na nemocenském pojištění pro nárok na PPM se započítává doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno." http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...
A opravdu netuším, proč ti to řekli, když to není pravda. Ale ono prostě samotná škola nestačí, tak jde o to, jak přesně byla položena otázka.
@xpila Přesně tyhle stránky znám, četla jsem je snad stokrát a tuhle pasáž si vážně nevybavuju. Ještě si pamatuju svoje rozhořčení, že trčím na VŠ, abych jednou měla větší možnosti, a pak se mnou utřou, jako kdybych snad nechtěla pracovat.
Můj dotaz padl v květnu 2014, stránky byly aktualizovány v únoru 2015... nicméně pořád mi to nejde do hlavy, o případných změnách do budoucna nás vždy vyučující informovali. Vyučující dodala, že kdo chce dítě po škole i s mateřskou, ať si včas platí pojištění třeba jako osvč, kde jsou počty dnů jiné.
Každopádně děkuju za vyvedení z omylu.
@xpila ukončené studium se počítá jako soustavná příprava k vykonávání zaměstnání. Tudíž nárok ma.
xpila má pravdu ale, paní musí být zaměstnaná, to je další podmínka kromě ukončeného vzdělání.
@prostejina Ano, počítá, ale nesplní druhou podmínku - tj. když ukončí školu a nenastoupí do práce, tak nebude ke dni porodu zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě po skončení zaměstnání. Takže nárok NEMÁ!!!

@xpila Pravda, to byl nejčastější příklad, aby to tazatelku ještě více nedomotalo 🙂