Mám nárok na porodné? Trvalé bydliště jinde než manžel

katerinanov
3. dub 2012

Ahojte holky, chci se zeptat maminek, které už o porodné žádaly nebo zjišťovaly, jestli mám nárok na porodné v případě, že mám trvalé bydliště jinde než manžel - jestli se bude posuzovat příjem členů domácnosti v mém trvalém bydlišti nebo manželův. Volala jsem na ÚP a paní mi řekla, že se bude posuzovat příjem mojí rodiny a na trvalém bydlišti nezáleží, teď jsem se dočetla na internetu že se posuzuje příjem členů společné domácnosti. Děkuji za jakékoliv informace.

petruska_007
3. dub 2012

Ahojky 🙂 Já mám taky jiné trvalé bydliště než přítel a porodné v r.2011 jsme nedostali,protože přítel je uveden v rodném lístě 😠 Nevím,jak je to teď,protože to stále mění 😠

kajalka
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
nikollita
3. dub 2012

Tak já na tom mám zase jiný názor. Porodné by měli dostávat všechny matky na první dítě, na další už nikdo.
A podojit stát? To mě teda trochu zvedá ze židle, protože rodina je jediný základní kámen každé společnosti a stát by se měl starat především o to, aby se děti rodily, protože už takhle nemá kdo živit dnešní a budoucí seniory. A to jestli mám nebo nemám nárok na porodné, to je dost minimální částka na to, co tady provádějí jiné skupiny (etnické, podnikatelské, politické a jiné). To že si někdo ulije bokem na státní zakázce 10 milionů je rozhodně větší hřích než vdaná nepracující těhotná studentka, která chce porodné, nehledě na to, že po jednom, dvou dětech pak bude makat celý život.

yesu
3. dub 2012

Nevím jak to přesně je s tím trvalým bydlištěm, ale určitě se posuzuje příjem Vás obou a mám pocit, že je to 3 měsíce před porodem a nesmíte přesáhnout něco okolo 18 tis...
A co se týče slečny nebo paní, která se tu vyjádřila, že s tím "nesouhlasí" tak takhle bych to určitě nebrala....pokud na to má člověk nárok, tak to tam má jako nechat??Ani náhodou....já sem před těhu podnikala, platila sociální, zdravotní a odváděla daně, teď jsem na neschopence a nikdo mi nedá ani korunu, to je spravedlivý? A spousta matek, který jsou s dětma sami si to asi sami nevybraly že?!!!!

peroli
3. dub 2012

trošku mimo původní dotaz (pardon 😅 ) ale nedá mi to nereagovat.. 😉
souhlasím jak s @kajalka tak i s @nikollita ...
s kajalkou souhlasím v tom že pokuď manžel pracuje a aspoň trošku slušně vydělává tak hledat za každou cenu způsob jak "podojit stát" není zrovna moc hezký.. (i když nadruhou stranu chápu, že kdo by nechtěl nějakou finanční injekci, že jo?).. nesouhlasím ale v tom o těch maminkách co zůstanou samy.. do takové pozice se ženská může dostat ani neví jak.. to je tak lehký říct že si svým způsobem za to můžou samy.. ale ne vždy je to pravda..
s nikollitou zase souhlasím v tom, že by porodné měly na první dítě dostávat všechny maminky... zakládat rodinu, chystat komplet celou výbavičku je totiž fakt dost finančně náročný..

martinatrnkova
3. dub 2012

Nezáleží na trvalém bydlíšti. Pokud je uveden otec v rodném listě, uvádí se přijmy tvé a jeho. Nesmíš přetáhnou hranici kolem 18.tis. (myslím že je to 2,4 násobek životního minima).Počítá se to z předcházejícího čtvrtletí než se narodilo dítě.

petrufa86
3. dub 2012

@katerinanov ahoj, počítá se příjem tvůj a otce dítěte. A nárok na to mají ty, co mají příjem nižší než 2,4 násobek životního minima. Dnes to je 18 508 Kč. A počítá se to za předchozí čtvrtletí.

mitote
3. dub 2012

posuzuje se prijem matky a otce a dohromady nesmi presahnout cca 18tis hrubeho. Takze pokud pracuji oba v domacnosti (casto staci i aby pracoval jen jeden), sance na porodne je nulova a dostanou ji opet ti co nepracuji a ani neodvadeji soc, zdrav a dane... no klasika v nasem state 😀

ladus88
13. črc 2012

jak tak ctu tak na porodne narok mi urco nebudu kdyz ja vydelam cca 9tis. a pritel 16tis. ty kraso co to je za logiku v tom nasem state.

blahova_andrea
13. črc 2012

my taky nic nedostaneme, já měla před porodem 13tis a přítel 9tis. jak ale může někdo tvrdit, že s tím příjmem tu injekci nepotřebujeme? ti nahoře by z takových peněz nevyžili ani týden a my z toho máme živit rodiny. to nemluvě o tom, že těch 13tis dávno nemám, že?

paaajaj
21. črc 2012

Ahoj holky chtěla jsem se zeptat čekáme první miminko a já mám trvalý pobyt u rodičů a přítel zase u svých rodičů ale bydlíme v pronájmu.Chtěla jsem se zeptat jak to je jestli mám nárok na porodné když s přítelem nedosahujeme 2,4život.minima a jestli mám nárok na přídavky na dítě jestli se nebudou na to vztahovat příjmy ještě matky a otce nebo jen nás dvou.

2hanah
21. črc 2012

Na porodné máte určitě nárok u prvního dítěte bez ohledu na to, kde bydlíte nebo jakou máte životní úroveň. A co se týká příspěvků, nevím, jestli nenastala změna, ale jestli ne, musíte na příslušném úřadě buď nahlásit a možná prokázat, že žijete v pronájmu a ne ve společné domácnosti s rodiči a nebo tam přepsat trvalé bydliště a mohli byste mít nárok na příspěvek na bydlení a jako svobodná matka na nějakou sociálku, s přítelem nevím, ale jestli nedosahujete život. minima, tak Vám snad i tak něco přiznají. Držím palce, ať Vám to dobře vyjde a počítejte s tím, že to bude na dlouhé lokte a hooodně obíhání úřadů i s bříškem ☹

krmv
21. črc 2012

ahojky, ja myslela ze porodne uz je zrusene prece?

polbery
1. led 2013

Dobrý den, holky já jsem ho na první dítě dostala bez problémů neboť malej je narozenej 2010. Teď by mě, ale zajímalo jestli má mamina, která už jedno dítě má, ale s jiným partnerem, nárok na podorné s partnerem, s kterým ted je.Jelikož je to první společné dítě. Poraďte. Jinak, když to tady tak čtu tak kdo má nárok na porodný jsou a budou jen a jen naši spoluobčané Romské národnosti. Hlavně, že náš stát od nás chce zvýšit porodnost, ale nic pro to nedělají. Každé dítě, které se narodí by mělo mít nárok na nějakou částku jako startovné do života. Zamysleme se tedy nad tím, koho náš stát podporuje. Poctiví lidé dělají, aby něco měli a jiní to dostávají zadarmo. Trpí na tom, ale jen a jen naše děti. Ať si pánové nahoře uvědomí, že oni mají statisíce a živí jen sami sebe a my máme někteří s ledabídou dohromady 20tis a máme živit sebe a dvě děti. To jim to porodný nestoupne ani náhodou. S prominutím do dnešní doby rodit děti je sebevražda, ale co oni nám to vynahrazujou tím co dokážou. Holky držte se a budte rádi, že děti máme.

aneta0707
1. led 2013

@polbery na druhy dite narok nemas, jen na to prvni. a nasi spoluobcane maji taky narok jen na prvni dite, kdyby to bylo pokazdy s jinym partnerem, tak by toho vyuzivaly... jinak ja souhlasim s tim, ze by melo byt porodne jen na prvni dite, stejne ti veskera vybava zustane a pouzivaji to po sobe.

jituliiii
1. led 2013

Holky, ale neni uz nahodou porodne zruseny?????? Uz se podle me zrusilo uplne - i na prvni ne??

bellka
1. led 2013

otázka je sice už dávná, ale třeba to bude zajímat ostatní budoucí maminky 😉
http://wiki.aktualne.centrum.cz/finance/porodne...

janeska92
1. únor 2013

Dobrý den všem, chci se zeptat jestli mám nárok na porodné jsem studentka i když nerada protože není práce. Přítel pracuje jako učitel a má příjem okolo 16000 až 18000 Kč a nejsem trvale hlášená v Brně ale u rodičů stoho důvodu že nemusíme být spolu navěky.... 😒 Bydlím tam s přílelem a jeho otcem už v důchodu....

pavl22
22. dub 2016

Hezký den všem,
píšete tu,že porodné se počítá z příjmu partnerů a v případě,že je otec v rodném listě. Ale co když otce přiznaného nemám a trvalé bydliště mám u ročičů ? Máte i s tímto někdo zkušenost ? 😨

daniellem
22. dub 2016

@pavl22 v případě, že otec nebude v rodném listě a vy jste plnoletá se budou posuzovat pouze vaše příjmy. 🙂

lucysmidkova
22. dub 2016

Ja zadala a nedostala 😃 no jo no hold jsem pracovala a mela penízky 😃

nikolastrmar
9. kvě 2016

Ahojky maminky prosim vas chci se zeptat ? Zjistila jsem ze me muj pritel podvadi , jsem v -29 tt bohuzel spolu uz nekomunikujem , proste nechcem spolu byt mam moznost mit prez rodice podnajem u babicky ktera je bohuzel nemocns v nemocnici , ale co me zajima jak je to s porodny ? Kdyz zustanu sama ? Zitra chci vyridit zmenu adresi , bohuzel jsem do toho na ryzikoven tehu :( takze mi to moc neulehcuje ale bohuzel spolu byt nemuzem , jako otec ditete je jiz uveden za tim si stojim miminko sme spolu moc chteli bohuzel se stalo to co se stalo ale kdyz zustanu sama jak to budu mit s porodnym mam na nej vubec narok ,? Muzu si o nej mubec zazadat ? Prosim najde se tu maminka se stejnym problemem predem moc dekuji :(

lucie009
27. čer 2016

Nikolka: musis si vyridit tvt. Potvrzeni o vylouceni osoby z okruhu posuzovanych osob... musi to podepsat osobne plus chteji overene podpisy...to se nikde nebude dokladat jeho prijem pouze tvuj a pokud pracujes tak se modli aby si nemela velkou vyplatu

okinkaa
16. zář 2016

@lucie009 mám stejný problém kde se to prosím vyřizuje??

lucie009
19. zář 2016

Na socialce reknes, ze chces vyloucit osobu z okruhu posuzovanych daji ti prohlaseni a on to musi vyplnit

sovulka
7. lis 2016

Holky, když se porodné počítá za poslední čtvrt rok před porodem, když marodím a mám příjem z nemocenské, počítá se mi to z nemocenské asi, že?

anetagsxr
7. črc 2017

Tak jsem to tady pročetla. A chápu to dobře, že když čekám dvojčata, ale otec bydlí jinde než já, bydlím v bytě sama a napíšu ho do rodného listu tak stejně nárok na porodné mít nebudu?