Mateřská a rodičovská - smlouva na dobu určitou 🙂

ivis314
8. led 2018

Ahoj všichni, moc Vás všechny zdravím🙂
Měla bych pár otázeček na někoho, kdo rozumí této problematice nebo podobnou situací prošel 🙂 Jistě tady na diskusích toto téma je, ale už je toho mraky a to hledání je náročné. 🙂

Jsem nastávající maminka, momentálně jsem v 10.týdnu těhotenství, zaměstnavateli jsem ještě nic neřekla z osobních důvodů, ráda bych počkala na konec prvního trimestru. Pracuji zde od 1.4.2017, smlouvu mám na dobu určitou, protože jsem záskok za mateřskou, tj. do září 2020. Protože mám účast na nemoc. pojištění 270 dní, tak budu mít nárok na PPM-mateřskou a potom rodičovský příspěvek. Termín porodu mi vychází na srpen 2018. A mé otázky: v termínu září 2020, mi automaticky končí smlouva? Nebo bude zaměstnavatel ,,čekat,, až se vrátím, cca 2021 a potom mi smlouvu ukončí/prodlouží ? A pokud by se už předem vědělo, že mi ji v daném roce neprodlouží a já znovu otěhotním, budu mít opět nárok na PPM? Snad to píšu dost srozumitelně. Jsem těhotná poprvé a nemám s těmito smlouvami zkušenosti. 🙂

Moc děkuji za vysvětlení a přeji hezký den 🙂))

I.

blahova_andrea
8. led 2018

smlouva ti vyprším dnem, který je uveden ve smlouvě. pokud je na dobu určitou do září 2020, tak tehdy ti vyprší a ty budeš už nezaměstnaná pobírat rodičovský příspěvek. na to, aby jsi měla nárok na ppm bys musela být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě po ukončení smlouvy. pokud tedy nebudeš chtít mít děti hodně rychle po sobě, tak u dalšího dítěte nárok na ppm mít nebudeš. leda by jsi měla mezi nimi větší mezeru a nastoupila mezitím opět někam do práce.

ivis314
autor
8. led 2018

Moc děkuji 🙂

robin92
8. led 2018

Nene nebudou cekat az se vratis do prace, smlouva ti skonci dnem jak je uvedeno ve smlouve, takze pak to bude chtit nastoupit jinam nebo se nahlasit na pracak. A pokud druhe dite nestihnes porodit do zari 2020 nebo v ochrane hlute od konce smlouvy, tak potom narok na ppm uz mit nebudes, pokud tedy nebudes uz pracovat jinde.

blahova_andrea
9. led 2018

@robin92 po vypršení smlouvy se ale nemusí hned hlásit na úp nebo si najít něco jiného, dokud bude pobírat RP

robin92
10. led 2018

@blahova_andrea Aha, takze staci az ji skonci rodicak? A kdyz skonci treba v polovine mesice, tak hned nebo az dalsi mesic staci?

robin92
10. led 2018

@blahova_andrea Aha, takze staci az ji skonci rodicak? A kdyz skonci treba v polovine mesice, tak hned nebo az dalsi mesic staci?

zmrz_lina
10. led 2018

Jen doplním,že ochranná lhůta je 180 dní od ukončení zaměstnání,tzn. termín porodu druhého dítěte by musel být cca v únoru 2021, pokud máš smlouvu do září 2020, abys měla nárok na PPM i u druhátka.

blahova_andrea
10. led 2018

@robin92 no to záleží vlastně na tobě. pokud chceš mít rodičák i podporu v nezaměstnanosti, klidně se můžeš nahlásit hned po vypršení smlouvy. ale hlásíš se jako uchazeč o zaměstnání, takže musíš počítat s tím, že tě budou honit na pohovory. většina žen v takové situaci práci nehledá, chce mít klid a řeší vlastně jen, aby bylo zaplacené zdravotní pojištění. to je ti hrazeno po celou dobu pobírání rodičovského příspěvku a s prací jako takovou to nesouvisí. i pak není tvá povinnost se hlásit na úp. pokud nebudeš hledat práci, tak proč taky. další možnost jak mít zaplacené zp je nahlásit se na pojišťovnu jako matka pečující o dítě. to už ale jistá omezení přináší.

ivis314
autor
15. led 2018

Moc Vám všem děkuji 🙂 Vzhledem k tomu, že jsem si vždycky přála mít děti věkově u sebe, tak by nám to takto mohlo vyjít a druhé mimi bychom stihli🙂 Ale uvidíme🙂 Teď hlavně to první🙂))

robin92
4. kvě 2018

@blahova_andrea Jasne to by nemelo moc smysl se tam hlasit, kdyz nebude hledat zamestnani, pak by ji asi stejne vyradili ponejake dobe.

ivis314
autor
9. pro 2018

Ahoj, měla bych pár otázek...tentokrát kolem RODIČÁKU. Teď v prosinci si budu žádat o RP a musím si určit, na jak dlouho tedy chci RP, a protože jak jsem psala v úvodu, bychom chtěli druhé miminko brzy, nejspíš si dám RP na rok a půl...ale co když tedy po roce vyčerpám celý příspěvek a těhotná ještě nebudu? Mohu být jakoby na mateřské, ač bude příspěvek vyčerpán? Nebo je doba na RP vázáná na tom, že maminka pobírá peníze?
Uvedu to na příkladu...Třeba květen 2020 budu těhotná, ale bude to poslední měsíc příspěvku RP, do práce samozřejmě nenastoupím, protože na pár měsíců to nebude mít význam, nárok na PPM budu mít až třeba od srpna. Co tedy ty měsíce, které budou plonkové? Nevadí mi, že nebude příjem, ale budu stále jakoby na RP a tedy nemusím řešit zdravotní a sociální?
Díky za odpoved

j.a.n.i
10. pro 2018

Pokud budes zamestnana, tak je resit nemusis. Pokud ne, tak bys musela, plus bys tedy nemela narok na PPM.

opicka123
10. pro 2018

Můžeš si snížit měsíční dávku rodicaku až na 50 Kč měsíčně