icon

Mateřská a souběh dvou zaměstnání. Jak se počítá?

kuki012
2. zář 2025

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu někoho z oboru nebo někoho s vlastní zkušeností se souběhem 2 zaměstnání ve vztahu k výpočtu výše mateřské. Jsem zaměstnaná x let, pro posledního zaměstnavatele jsem před nástupem na mateřskou pracovala cca rok a čtvrt. Posledních několik měsíců jsem zároveň pracovala na klasický pracovní poměr, ze kterého samozřejmě odcházely odvody, pro 2. zaměstnavatele. Mateřskou mi vypočítali z obou pracovních poměrů a nyní mi řekli, že je to špatně a chtějí po mě peníze zpátky. Jak je to s účastí na pojištění 270 dní? Nemám nárok na mateřskou z 2. zaměstnání, protože jsem u TOHOTO zaměstnavatele pracovala kratší dobu, ale kdybych u prvního zaměstnavatele dala výpověď a nastoupila k druhému, do mateřské se mi tato práce počítat bude? Připadá mi to postavené na hlavu.

Děkuji za reakce.

merope
2. zář 2025

Vybavuji si, že mi taky říkali cosi o dvou zaměstnavatelích a že se to počítá jen od jednoho. Byl v tom strašný chaos, rodila jsem v únoru a peníze přišly v srpnu.

Jinak celá logika je v tom, že když máš jeden pracovní poměr a seženeš si někoho, kdo tě naoko zaměstná na poslední 2 měsíce před nástupem na mateřskou, asi by z toho neměly být peníze od státu na dalšího půl roku, kdežto když jenom změníš zaměstnání, je to ok.

Ale zase pokud jsi vše správně doložila a nic nezamlčela, tak od toho všeho musíš mít výměry a minimálně bych se bránila nějakému vracení peněz zpátky (nemám, nedám, tady máte výměr, do budoucna opravte, do minulosti nechte).

j.a.n.i
3. zář 2025
@merope

Vybavuji si, že mi taky říkali cosi o dvou zaměstnavatelích a že se to počítá jen od jednoho. Byl v tom strašný chaos, rodila jsem v únoru a peníze přišly v srpnu.

Jinak celá logika je v tom, že když máš jeden pracovní poměr a seženeš si někoho, kdo tě naoko zaměstná na poslední 2 měsíce před nástupem na mateřskou, asi by z toho neměly být peníze od státu na dalšího půl roku, kdežto když jenom změníš zaměstnání, je to ok.

Ale zase pokud jsi vše správně doložila a nic nezamlčela, tak od toho všeho musíš mít výměry a minimálně bych se bránila nějakému vracení peněz zpátky (nemám, nedám, tady máte výměr, do budoucna opravte, do minulosti nechte).

@merope I pokud nic nezamlcela, tak pote, co to odmitne vratit, tak uz je to nezákonné obohacení, neb si chce nechat neco, na co nema nárok. Asi jsko když nekomu omylem posles penize na ucet.

j.a.n.i
3. zář 2025

@kuki012 No, je to vlastně jednoduché, pokud mas mit ppm ze dvou praci, tak musíš mít taky 270 dnu soubeh dvou praci a zároveň musi ke dni nastupu ten soubeh trvat.
Takže pokud ta druha netrvala alespoň tech 270 dnů, tak z ni opravdu narok na ppm nemáš a tedy ano, byla to jejich chyba, ale i tak mas ty nadbytecne penize povinnost vratit.

kuki012
autor
3. zář 2025
@j.a.n.i

@kuki012 No, je to vlastně jednoduché, pokud mas mit ppm ze dvou praci, tak musíš mít taky 270 dnu soubeh dvou praci a zároveň musi ke dni nastupu ten soubeh trvat.
Takže pokud ta druha netrvala alespoň tech 270 dnů, tak z ni opravdu narok na ppm nemáš a tedy ano, byla to jejich chyba, ale i tak mas ty nadbytecne penize povinnost vratit.

@j.a.n.i Děkuji za odpověď. Ty jsi přímo z oboru? Ještě se blbě zeptám - pokud mi teď běží mateřská, následně rodičovská "načítají" se další dny do těch 270 pro druhou mateřskou? Ne všude je to formulováno úplně šťastně, takže si to člověk může vykládat různě...

j.a.n.i
4. zář 2025
@kuki012

@j.a.n.i Děkuji za odpověď. Ty jsi přímo z oboru? Ještě se blbě zeptám - pokud mi teď běží mateřská, následně rodičovská "načítají" se další dny do těch 270 pro druhou mateřskou? Ne všude je to formulováno úplně šťastně, takže si to člověk může vykládat různě...

@kuki012 Pokud ti stale trvaji oba pracovní poměry, tak ano. A jinak ne, ale sama jsem mela ppm ze kombinace zamestnani a osvc, takze jsem to resila.