Mateřská dovolená po návratu z Velké Británie

zajickova16
27. led 2015

Ahoj, rada bych se u Vás poradila ohledně mateřského příspěvku. Od roku 2010 do listopadu 2013 jsem pracovala v ČR, poté jsem byla do prosince roku 2013 do prosince 2014 zaměstnaná ve Velké Británii. v prosinci 2014 jsem se natrvalo vrátila zpět do ČR, kde jsem od ledna 2015 evidovaná na úřadu práce. Jsem těhotná a termín porodu je 6.6.2015. Slyšela jsem něco o ochranné lhůtě 180 dnů. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli budu mít nárok na mateřský příspěvek i v případě, že jsem rok pracovala v zahraničí. Předem děkuji za radu 🙂

jitavrtule
27. led 2015

Ochranná lhůta 180 dní platí, ale od posledního zaměstnání v ČR. Zároveň taky platí, že poslední dva roky před nástupem na MD musíš být alespoň 270 dní účastná na nemocenském pojištěním. Čili zaměstnaná v ČR nebo si ho platit (např. jako OSVČ). Práce v VB nemá žádný vliv, nijak se nezapočítává. Logicky, chceš-li z jednoho státního systému čerpat, musíš do něj i odvádět. To žes odváděla jinde je fajn, ale nárok v ČR ti z toho nevzniká.
Pokud dobře počítám, do ochranné lhůty (od posledního zaměstnání v ČR) se nevejdeš, nárok na mateřskou tudíž nejspíš mít nebudeš.
Před porodem nastoupíš na nemocenskou a po porodu budeš čerpat rovnou rodičovský příspěvek.

xpila
27. led 2015

@jitavrtule Do ochranné lhůty by se určitě vešla (termín porodu má 6. 6. a zaměstnaná byla do prosince). A ta práce v zahraničí by se počítala, ale posledního zaměstnavatele by musela mít v ČR...

@zajickova16 V ČR nárok mít nebudeš, zkus si zažádat ve VB, ale to netuším, jaké tam mají podmínky.

jitavrtule
27. led 2015

@xpila zaměstnaná v ČR byla ale jen do prosince 2013, takže do ochranné lhůty se vejít nemůže.
práce v zahraničí, pokud by se nejednalo o práci pro zaměstnavatele v ČR, se jí do nároku počítat nemůže - nedává to smysl, každý stát jede provozuje svůj vlastní oddělený systém dávek. Ale může jí z ní vzniknout nárok na danou dávku v zahraničí, to souhlas. jak to funguje v VB taky netuším.