icon

Mateřská přes otce dítěte?

gopina
17. lis 2015

Ahoj holky,nikdy bych si nemyslela, že budu toto řešit, ale život je někdy překvapení. Pracuji 10 let, z toho přes 9 u jednoho zaměstnavatele (za tu dobu jsem byla 2x na nemocenské, pokaždé jen na nezbytně nutnou dobu -4 dny-to jen pro info, že opravdu nejsem někdo, kdo by cíleně zestátní kasy jen sosal..), poslední rok a půl jsme se snažili o mimi, ale nedařilo se, přestoupila jsem plynule do jiného zaměstnání,s vidinou, že mimi asi jen tak nepůjde, a co se nestalo, otěhotněla jsem druhý měsíc zkušebky. Z nového zaměstnání se vyklubalo docela stresující prostředí. Teď v listopadu mi končí zkušebka, nebýt mimca, už bych tam nebyla a hledala něco jiného, ale teď nevím. Kvůli nároku na mateřskou bych tam musela být do konce ledna cca, abych se vešla do ochranné lhůty. Ale to fakt nevím, jestli nervama vydržím.. Uvažovali jsme ještě s partnerem teď odejít, nestresovat se, jít na pracak a zkusit vzít mateřskou na něj. Zkusil by to probrat se zaměstnavatelem. Kdyby mu to neschválil, slyšela jsem že se dá čerpat tedy i rodičovská na něj. Protože mě by se jinak automaticky načetl příspěvek na 4 roky, že? Už nevím, jak z té situace ven.. Samozřejmě jsem hrozně ráda, že se nám to povedlo, ale že někdy budu řešit toto, to by mě ani ve snu nenapadlo.:-/.. Moje otázka zní-co doporučujete?

xpila
17. lis 2015

@gopina Mateřská přes otce nijak vzít nejde. Pokud ty na ní nemáš nárok a on ano, tak by mateřskou musel čerpat pouze on, takže by během mateřské nemohl pracovat na stejnou smlouvu. Pokud by mu zaměstnavatel vyšel vstříc a dal mu během té doby jinou smlouvu, tak to je samozřejmě možnost (ale ne všude to jde, musí to být jiná náplň práce).
Pokud by mateřská na otce nešla, tak bys pak rodičovskou brala normálně ty ode dne porodu (v případě, že bys byla na PN, tak až po šestinedělí), jen by se doložil jeho příjem, aby sis mohla zvolit výši RP a neměla automaticky 4letou variantu.

gopina
autor
18. lis 2015

@xpila Děkuji za info🙂

summ
18. lis 2015

Tak teoreticky bys ještě mohla jít na neschopenku. Příjem po dobu PN by byl nižší, ale na mateřskou bys měla nárok, jestli máš jinak odpracováno.

zuzapra
18. lis 2015

@gopina my dokladali prijem partnera, protoze ja jako servirka mam napsany minimalni plat. A ja chtela jit jen na dva roky,protoze pak jsme chteli dalsi mimi.

stastnazenuska
18. lis 2015

Zkus jit po zkusebce na nemocenskou, dle tveho popisku odpracovano mas 🙂

xpila
19. lis 2015

@stastnazenuska Proč by měla jít po zkušebce na nemocenskou? v čem by jí to pomohlo?

stastnazenuska
19. lis 2015

@xpila tak kdyz by otehotnela a nechce tam zustat zkrze nervy, tak lepsi nemocenska, nez odejit z prace a nevlezt se do ochranne lhuty...

xpila
19. lis 2015

@stastnazenuska Ona už těhotná je 😉

stastnazenuska
20. lis 2015

@xpila proto rikam at jde po zkusebce na rizikove, kdyz tam nechce zustat, co na tom nechapes??

xpila
20. lis 2015

@stastnazenuska Klid, jo? Jen že ne každý doktor ji dá jen tak PN, to je celé.

gopina
autor
20. lis 2015

Já hlavně ani nemám povahu na nějaké předstírání něčeho...🙂 Nikdy jsem to neuměla a nedělala, no nějak to tam asi budu muset doklepat, protože jako nechat to státu-když mám odpracováno tolik a teď jsem v takové situaci-to se mi teda nechce..Ale je to síla..:/...Ale děkuji všem za reakce 🙂

summ
20. lis 2015

@gopina A co děláš za práci, že tě to tam tak ubíjí?

stastnazenuska
21. lis 2015

@xpila proč bych nebyla v klidu, vzdyt jsem se pouze slusne zeptala, co na tom nechapes. Myslela jsem to tak, ze pokud je to psych. narocne a nezvladala by to, at jde radeji po zkusebce na rizikove, nez odejit z prace...