Matka na RD pracuje, otec doma s dítětem

nick1234
12. říj 2015

Dobrý den, prosím chtěla bych se zeptat jestli někdo máte zkušenosti s tím, že je matka na rodičovské dovolené, ale u toho pracuje, a otec doma s dítětem (momentálně v invalidním důchodu). Lze to takhle udělat?
PS: otec nejde na rodičovskou dovolenou z toho důvodu, že byl od října 2014 v pracovní neschopnosti, tudíž nevím, zda by měl nárok zvolit si délku rodičovské dovolené.

Děkuji za rady

xpila
12. říj 2015

@nick1234 Pokud matka pracuje, tak není na rodičovské dovolené. Rodičovská dovolená je omluvené volno z práce. Takže by takto nebyl na rodičovské dovolené ani jeden, pouze by jeden z vás pobíral rodičovský příspěvek (je jedno kdo).

pety91
12. říj 2015

Já to vidím stejně, mělo by to tak být. 🙂

nick1234
autor
12. říj 2015

@xpila Aha tak děkuji za radu, takže bych nepřišla o peníze, brala bych pouze rodičovský příspěvek, a mohla dál chodit do práce? Zatím to ještě nemám úplně promyšlené, jsem teprve na začátku těhotenství, ale ráda bych věděla jaké jsou možnosti, a pokud bych byla třeba doma na mateřské dovolené, potom bych byla např. půl roku na rodičovské dovolené (opravdu doma) a potom šla do práce? Lze to takhle udělat? Děkuji
PS: samozřejmě si to všechno přesně zjistím na sociálce, jen mě to tak zajímalo dopředu, jestli to takhle jde vůbec udělat

xpila
12. říj 2015

@nick1234 Ano, jde to. Klidně může být RP psaný na otce dítěte, to je jedno.

vercik83
12. říj 2015

Rodičák. Si vezmeš na sebe, pak přendáš na. Otce ditete a muzs pracovat neomezene

j.a.n.i
12. říj 2015

@vercik83 není důvod ho přendavat na otce, pracovat neomezeně může i tak a alespoň bude mít nárok na OČR, kdyby bylo potřeba.

ladyhacek
12. říj 2015

při pobírání rodičovské příspěvku můžeš pracovat neomezeně jen dítě do urč. věku je omezeno navšťevováním školky - což není tvůj problém 🙂.
Délka rodičovského příspěvku závisí na výšce mzdy 🙂

nick1234
autor
12. říj 2015

@jani tak jsem si právě myslela, že bych si ho nechala celou dobu napsaný na sebe, a u toho pracovala, protože při rodičovské dovolené si můžu neomezeně vydělat.

j.a.n.i
12. říj 2015

@nick1234 Ano, akorát je to tedy při pobírání rodičovského příspěvku, na rodičovské dovolené nebudeš, pokud budeš pracovat ve své původní práci na původní smlouvu.

xpila
12. říj 2015

@ladyhacek No, s tou délkou rodičovského příspěvku závislého na výšce mzdy to není zas až tak pravda. Do 7600 Kč je jedno, kolik vydělává.

ladyhacek
12. říj 2015

@xpila no mě právě řekli, že já si můžu zvolit max xxxxx (už nevím) Tak jsme to brali přes manžela

xpila
12. říj 2015

@ladyhacek Pokud jsi pracovala, tak vždy si můžeš volit do 7600 Kč. Pokud bys chtěla víc, tak se to odvíjí od příjmu,

vercik83
12. říj 2015

@j.a.n.i aha, ja myslela, ze kdyz mam rodicak, tak nemuzu na plnej. Dekuju a omlouvam se za mylne tvrzeni

mysicka_lb
12. led 2016

Ahojky, rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená jsou dvě různé věci. Rodičovská dovolená je volno od zaměstnavatele, rodičovský příspěvek jsou peníze od státu. Na rodičovské dovolené, tj, mít volno od zaměstnavatele, může být matka, otec nebo oba zároveň (!). Rodičovský příspěvek ale může být napsán jen na jednoho z nich. Pokud bys pracovala v jiné práci než v té původní a manžel byl s dítětem doma (jedno zda z titulu RD u zaměstnavatele, nebo ID), pak skutečně můžeš pracovat, být na RD u původního zaměstnavatele a pobírat RP. Dokonce pokud byste plánovali druhé dítě a Tobě vznikl nárok na další mateřskou, počítala by se jako součet z obou zaměstnání. Pokud bys chtěla pracovat ve svém původním zaměstnání s tím, že by byl doma manžel, samozřejmě to také lze. Pak už ale logicky nebudeš na rodičovské dovolené. Byla by to stejná situace, k jaké dochází u mnoha párů, akorát u vás by byla výdělečně činná žena a ne muž.

xpila
12. led 2016

@mysicka_lb S tou mateřskou to není úplně tak pravda - aby se počítala z obou zaměstnání, tak by v obou zaměstnáních musela odděleně splnit podmínky pro její nárok.

mysicka_lb
12. led 2016

@xpila Ano, vždyť píšu, že by jí musel vzniknout nárok na další mateřskou, tj. že by musela splnit podmínky.

xpila
12. led 2016

@mysicka_lb Právě, že nepíšeš - nárok na mateřskou bude mít tak jako tak, když zůstává i ve svém předchozím zaměstnání.

mysicka_lb
12. led 2016

@xpila Péíšu přece "nárok na další mateřskou". Myslela jsem to každopádně přesně tak, jak píšeš ty.

xpila
12. led 2016

@mysicka_lb A to je právě to, nárok na další mateřskou bude mít tak jako tak. Jen je to prostě matoucí, aby si třeba nemyslela, že do jiné práce nastoupí na měsíc a mateřská se jí bude počítat z obou zaměstnání, což tak prostě není.

mysicka_lb
12. led 2016

@xpila Aha, už chápu, napsala jsem to dvojsmyslně🙂. Nějak doma ztrácím vyjadřovací schopnosti.

pavlina276
23. led 2016

@xpila Dobrý večer, můžu se na něco zeptat? Naskytla se mi práce na HPP, rodičák mi končí v srpnu a já bych měla nastoupit už teď. Může jít manžel místo mně na rd a hlídat malou do tří let? Jde mi o to, že když to nahlásí u zaměstnavatele - musí ho zaměstnavatel na RD pustit?(takhle rychle). A musela bych rodičovský příspěvek přepisovat na manžela?Díky moc.

j.a.n.i
24. led 2016

@pavlina276 Ano, musí a rodičák přepisovat nemusí.

pavlina276
24. led 2016

@j.a.n.i Dobrý den,děkuji za odpověď, a bude tedy stačit napsat žádost zaměstnavateli o uvolnění do tří let dítěte (a je to vyřešené) - sociálce se to hlásit nemusí? Ještě jednou díky za odpověď.

j.a.n.i
24. led 2016

@pavlina276 Ano, jen tedy nikoliv o uvolnění, ale o poskytnutí rodičovské dovolené (může napsat i za účelem prohloubení péče o dítě podle paragrafu 196 zákoníku práce) a ideálně specifikovat do kdy. Ne, sociálce hlásit netřeba.

pavlina276
24. led 2016

@j.a.n.i děkuji moc za odpovědi a přeji hezký zbytek neděle-)