MD napsaná na otce. Dá se to tak udělat?

finlay
29. kvě 2011

Ahoj, slyšela jsem o možnosti nechat si napsat MD (první půl rok nebo jak to je), kterou platí zaměstnavatel, na manžela. Dá se to tak nějak udělat, že to bude napsané na něj, když má větší příjem? A jak to má pak v práci, normálně mu vyplácí i plat i MD? A jak si to já zařídím v práci, jak tam budu vedená, když budu s dítětem doma, ale nic mi platit nebudou?

luciana43
29. kvě 2011

Ahojky, manžel si na sebe může vzít MD, ale musí na ní i skutečně být a vyplácí mu pouze mateřskou. Při mateřský nemůže vykonávat svoje zaměstnání. Většinou se to dělá, buď třeba když se žena chce po porodu vrátit hned do práce páč má větší plat než muž, tak je otec na MD anebo kvůli rodičovskému příspěvku, kdy matka nemá nárok na mateřskou a chce si zvolit tříletou nebou dvouletou variantu, pak je otec doma na mateřské třeba jen víkend.

finlay
autor
29. kvě 2011

@luciana43 třeba jen víkend? A jak se to potom řeší dál? To už pak rovnou nastoupím na RD, jakou si vyberu?

luciana43
29. kvě 2011

Nejdřív musí požádat manžel o rodičák - vyplní papíry o rodičáku + papíry o délce pobírání rodičovského příspěvku a následně to převedete na tebe. Rodičák se pobírá měsíčně, takže to půjde asi až k prvnímu následující měsíce, ale to nevadí, manžel může být pář dní na rodičáku a zároveň normálně chodit do práce. Jen bohužel nevím jak to bude s tebou. Když pořádně zapátráš takovéto diskuze už tu byly, také sem tu před rokem hledala, jenže já šla z jednoho rodičáku na druhý a neměla nárok na mateřskou, páč sem předtím byla OSVČ.