icon

Můžou mě vyhodit ve zkušebce? Po konci zkušebky zaplatí nemocenskou stát?

eliesch1
18. dub 2018

Zdravim, mam dotaz jsem z toho docela v pasti, byla jsem zamestnana cca dva roky z toho posledni tri mesice jsem byla na nemocenske, po te mi 28.2. Dali vypoved, 4.3. Jsem nastoupila do noveho zamestani o dva dny pozdeji jsem zjistila ze jsem tehotna, zkusebni doba mi konci 4.6. Dnes jsem ve 13tt a nevim jak dlouho to v praci jeste vzdrzim, proto se Vas ptam, zda me muzou vyhodit ve zkusebce nebo po skonceni zkusebky mi bude platit nemocenskou stat a zda mam narok na materskou. Na materskou podle vypoctu muzu nastoupit 5.9. A od zitrejsiho dne to je 141 dnu coz je mene jak tech 180 dnu ochranne lhuty. Dekuji moc vsem za nejake rady.

Strana
z2
bassetlady
21. dub 2018

@eliesch1 přesně jak píše
@nita1984
Ještě je možnost mít PPM přes otce, ale to je trošku složitější.

priefi
21. dub 2018

@eliesch1 jeste me napadla jedna vec. Je to sice risk, ale pokud to uz opravdu nemuzes vydrzet v praci, zkus se na personalnim domluvit, zda by prac.pomer nemohli ukoncit alespon na konci zkusebni doby. Krom par dnu dovolene navic jim o nic nejde (teda pokud budes mit odpracovano 60 kal.dni, pokud ne, tak ani dovca se tim nezvysi a pro ne se nic nezmeni)

majvik
21. dub 2018

můžu se taky vetřít s jedním podobným dotazem? já teda už mám zkušebku za sebou a už jsem dostala smlouvu na dobu neurčitou, ale pracuju teprve od loňského září (předtím tři měsíce práce na dohodu o provedení práce a ještě předtím rodičák) a jak tak studuju na stránkách ČSSZ tak píšou že pro nárok na PPM musím mít odpracováno 270 dní. Nevíte prosím někdo, jestli se do toho počítá i ta práce na dohodu, nebo případně kdybych teď šla na neschopenku, jestli ta by se do toho počítala? Díky🙂

nita1984
21. dub 2018

@majvik neschopenka se do toho počítá, dohoda pouze za nějakých okolností. U té záleží na výši příjmů, pokud se nepletu.

priefi
21. dub 2018

@majvik zalezi, jaka to byla dohoda. Pokud dpc a presahla mesicne 2500, tak ano, pokud mene, tak ne, pokud dpp a mesicne presahla 10tis, tak ano, pokud mene, tak ne.

majvik
21. dub 2018

@nita1984
@priefi uff, díky holky. Byla to sice dohoda o provedení práce hluboko pod 10000,- takže nic, ale pokud se počítá alespoň ta neschopenka, tak s tou to dám snad s přehledem🙂 Zatím teda na neschopenku nenastupuju, zatím práci zvládám, ale pokud nastoupí nevolnosti jako v předchozích těhotenstvích, tak to nebude na dlouho...

priefi
21. dub 2018

@majvik zalezi, co mas za praci. Ja mela po ruce nonstop studenou vodu a rohlik k prikusovani a trochu to pomohlo, nevolnosti jsem mela do 3.trimestru a s temito pomocniky a lizatky jsem to zvladla v praci do materske. Preji hodne stesti 😊

majvik
21. dub 2018

@priefi jo, já to poptvé taky vydržela až do 38tt - chodila jsem i při mateřský, protože za mě pořád nikoho neměli, ale to byl relativní klid v kanclu. Teď pracuju jako prodavačka v potravinách a tam občas není moc čas se napít a najíst a mám strach že mi nebudou dělat dobře ty "vůně" sladkého, salámů a tak... Uvidíme, doteď to jde vydržet, i když cítím to všechno o dost silněji než dřív... Děkuju🙂

priefi
22. dub 2018

@majvik jj, nektere profese jsou pro tehotne narocne a tato profese urcite patri mezi ne. Drzim pesti, at to zvladas 😊

majvik
22. dub 2018

@priefi díky🙂 snad to chvilku ještě půjde. Strávit celé léto na neschopence s vycházkami se mi moc nechce...

priefi
22. dub 2018

@majvik nevim, jak to ted je s vychazkami, ale kamaradka, ktera je tehu ma nemocenskou a pry zadne omezeni ohledne vychazek. Brkni doktorovi, jak to ted je, treba tehotne nemaji vychazky nijak omezene. Ale nevim, co je na tom pravdy, predavam tak, jak mi to kamaradka rekla 😉

nita1984
22. dub 2018

@priefi neomezené vycházky neexistují! Max 6 hodin denně.

majvik
22. dub 2018

@priefi jsou omezené. švagrová byla ještě před dvěmi měsíci na neschopence kvůli těhotenství a měla vycházky jen 6 hodin☹

eliesch1
autor
23. dub 2018

@bassetlady a kolik teda mám mít minimálně odpracovano abych měla nárok na materskou?

nita1984
23. dub 2018

@eliesch1 musíš placené nemocenské pojištění minimálně 270 dní za poslední dva roky. Plus musíš mít aktivní pracovní poměr nebo být v ochranné lhůtě, která je dlouhá jako poslední zaměstnání maximálně však 180 dní

priefi
23. dub 2018

@nita1984 ja byla taky hrozne prekvapena. Ptala jsem se ji, jak ma vychazky, kdy se muze stavit a ona mi napsala, ze je ma neomezene a ted dokonce jela i na vikend pryc. Ja koukala jako jelen.

priefi
23. dub 2018

@majvik tak to nechapu, co mi to psala za bludy 😅 no snad ji teda neprijde kontrola

nita1984
23. dub 2018

@priefi obávám se, že to je argument těch, kdo prostě vycházky nedodržují. Ale to je na svědomí každého

priefi
23. dub 2018

@nita1984 hm... asi ano, ale ona je zrovna ten typ, co by to dodrzoval. Budu se ji muset zeptat, jak to presne myslela, nebo jak to s ni je

Strana
z2