Můžou mě vyhodit ve zkušebce? Po konci zkušebky zaplatí nemocenskou stát?
Zdravim, mam dotaz jsem z toho docela v pasti, byla jsem zamestnana cca dva roky z toho posledni tri mesice jsem byla na nemocenske, po te mi 28.2. Dali vypoved, 4.3. Jsem nastoupila do noveho zamestani o dva dny pozdeji jsem zjistila ze jsem tehotna, zkusebni doba mi konci 4.6. Dnes jsem ve 13tt a nevim jak dlouho to v praci jeste vzdrzim, proto se Vas ptam, zda me muzou vyhodit ve zkusebce nebo po skonceni zkusebky mi bude platit nemocenskou stat a zda mam narok na materskou. Na materskou podle vypoctu muzu nastoupit 5.9. A od zitrejsiho dne to je 141 dnu coz je mene jak tech 180 dnu ochranne lhuty. Dekuji moc vsem za nejake rady.
@eliesch1 jeste me napadla jedna vec. Je to sice risk, ale pokud to uz opravdu nemuzes vydrzet v praci, zkus se na personalnim domluvit, zda by prac.pomer nemohli ukoncit alespon na konci zkusebni doby. Krom par dnu dovolene navic jim o nic nejde (teda pokud budes mit odpracovano 60 kal.dni, pokud ne, tak ani dovca se tim nezvysi a pro ne se nic nezmeni)
můžu se taky vetřít s jedním podobným dotazem? já teda už mám zkušebku za sebou a už jsem dostala smlouvu na dobu neurčitou, ale pracuju teprve od loňského září (předtím tři měsíce práce na dohodu o provedení práce a ještě předtím rodičák) a jak tak studuju na stránkách ČSSZ tak píšou že pro nárok na PPM musím mít odpracováno 270 dní. Nevíte prosím někdo, jestli se do toho počítá i ta práce na dohodu, nebo případně kdybych teď šla na neschopenku, jestli ta by se do toho počítala? Díky🙂
@nita1984
@priefi uff, díky holky. Byla to sice dohoda o provedení práce hluboko pod 10000,- takže nic, ale pokud se počítá alespoň ta neschopenka, tak s tou to dám snad s přehledem🙂 Zatím teda na neschopenku nenastupuju, zatím práci zvládám, ale pokud nastoupí nevolnosti jako v předchozích těhotenstvích, tak to nebude na dlouho...
@priefi jo, já to poptvé taky vydržela až do 38tt - chodila jsem i při mateřský, protože za mě pořád nikoho neměli, ale to byl relativní klid v kanclu. Teď pracuju jako prodavačka v potravinách a tam občas není moc čas se napít a najíst a mám strach že mi nebudou dělat dobře ty "vůně" sladkého, salámů a tak... Uvidíme, doteď to jde vydržet, i když cítím to všechno o dost silněji než dřív... Děkuju🙂
@bassetlady a kolik teda mám mít minimálně odpracovano abych měla nárok na materskou?

@eliesch1 přesně jak píše
@nita1984
Ještě je možnost mít PPM přes otce, ale to je trošku složitější.