Navýšení rodičáku v roce 2019

matla8
7. říj 2018

Zdravím. Od července příštího roku se má navyšovat rodičák o 40 tisíc....Jsem na rodičáku s teď tříměsíční....tam je to jasné.
Ale v popisu toho navýšení se píše, že nárok na to mají rodiče s dětmi do 4 let. Rodiče, kteří částku již vyčerpali, si budou moci požádat o vyplacení zbylých 40 tisíc korun.
Mám doma ještě dvou a půl letou, na kterou mi skončil rodičák teď v červnu. Myslíte, že se na ní také vztahuje navýšení, když jí v roce 2019 ještě nebudou 4 roky? Nebo si mohu jít taky potom zažádat o navýšení/doplacení-
Děkuju

berenika39
7. říj 2018

Příspěvek bereš vždy na nejmladší dítě.

emamaira
7. říj 2018

@matla8 Ne, pokud máte další dítě, nárok na rodicak na první zaniká...

leniczka23
8. říj 2018

hlavne neni nic schvalenyho, takze je naprosto zbytecny se tim zaobirat..

alicie_k
8. říj 2018

Ještě to není jisté a zatím to vypadá, že paní ministryně neví, kde sehnat na navýšení prostředky.

holanci
8. říj 2018

Také jsem o tom četla, dceři budou 3 roky v únoru, já nastoupím zpět do práce, kdyby to takto dopadlo jak psali, tak by se mne to také týkalo, je to tak? Doufejme, že to klapne 😉

katkatomaskova
8. říj 2018

Mám to teda chápat správně, že pokud mám teď malou tříměsíční, a nárok mají rodiče do 4 let věku dítěte, lze o těch 40tis. žádat??

Beru to orientačně - vím, že je dost nepravděpodobné, že se ty peníze VŮBEC dokážou někde sehnat sotva pro ty, co v té době budou na rodičák nastupovat (viz jak obtížně se shání peníze pro zdravotnictví), ale bylo by fajn vědět, jestli bych na to měla nárok. Už se mě na to táta ptal, a já se o to teda nezajímám, protože pochybuji, že se peníze vůbec seženou, ale zaujala mě poznámka založitelky příspěvku, že nárok žádat mají rodiče do 4 let věku dítěte.

lcn162
8. říj 2018

@katkatomaskova má to začít platit za 3/4 roku, to se ještě 1000x změní. Myslím si, že to bohužel byly jen předvolební řeči.
Ale pokud by to tak zůstalo... Tvoje malá bude mít rok, takže s ní budeš na rodičáku a podle mě by se měla automaticky navýšit měsíční dávka. Ale jak říkám, je to za dlouho a kdoví, jak to bude.

katkatomaskova
8. říj 2018

@lcn162 No právě. Proto jsem psala, že pochybuju, že se korunky najdou. To by si totiž naši mocipáni nemohli dvakrát ročně odsouhlasit 20% navýšení svých mezd, a naopak by museli nalít peníze do sociální a zdravotní sféry... jenže tohle je na úplně jinou diskuzi, a já nechci, aby mi praskla cévka v mozku 😂 Takže to nemám chuť pitvat.

nedele007
8. říj 2018

@holanci male budou v unoru taky 3 roky. Podle vseho by se nas to tykalo, jen si o to budeme muset pozadat. Tak doufam, ze to schvali, penize by bodly 🙂)

holanci
8. říj 2018

@nedele007 Že jo já to také tak pochopila, to by bylo fakt super, už jen proto, že jsem nestihla dočerpat rodičák na první, brzy jsem otěhotněla. Asi 50 000 jsem nestihla dočerpat, přestože jsem si to ihned po zjištění druhého těhu navýšila. To by se fakt bodlo .... Ak si to budeme hlídat 😉

matla8
autor
9. říj 2018

Děkuju moc za odpovědi. Všem 🙂 Je mi jasné, že ještě není nic schváleno a stejně ve finále kdyby to schválili budu volat na sociálku, kde mi to řeknou s určitostí. Ale jen jsem si přečetla ten článek a chtěla vědět, jak to tedy je nebo není. Je mi jasné, že se mi navýšší rodičák na tu mladší- nebo si jí teda já osobně protáhnu na více měsíců...
Ale zarazilo mě, že pokud už jsme příspěvek vyčerpali můžeme žádat o vyplacení....třeba se to týká jen těch, které už potom nemají další mladší dítě, na které se ten rodičák vztahuje.
Uvidíme 🙂
Jen jsem chtěla slyšet názory ostatních 🙂

smudlik11
28. říj 2018

No,ale hlavně,že všude se přidává každý rok a s rodicakem se nechybalo už kolik let,je to strašné a je to almuzna

smudlik11
28. říj 2018

@holanci já také a nechápu,že to propadne,ta nevyverpana částka

suromana
28. říj 2018

@katkatomaskova
Pokud máš další dítě, o částku už žádat podle mne u čtyřleté nemůžeš. Ale navýší se ti to u miminka.

suromana
28. říj 2018

@smudlik11
To je stejné, jako když nevyčerpáš částku u prvního dítěte, protože se to druhé narodí třeba hned za rok, to začne běžet rodičovská na druhé dítě a na první dítě ti ta nevyčerpaná částka prostě zanikne.

katkatomaskova
28. říj 2018

@suromana Ne, mám doma první, nyní tříměsíční a pár týdnů k tomu 🙂

leniczka23
28. říj 2018

@smudlik11 Jsme jeden z mala statu kde maji matky financni podporu az do 3 let veku ditete..a ne malou..nechapu na co si zensky v CR stezujou..na vic pokud chci dite, mam na nej mit a to tak, aby me ta, jak rikas almuzna neohrozila..pokud ohrozi tak je to muj problem ze na to financne nemam..ja simporidila dite, ne stat..ja se mam starat, ne stat.😉

alcar
28. říj 2018

@leniczka23 pokud chce stat zachovat nejakou porodnost (tim myslim obcany s ceskou narodnosti), tak by se nejak angazovat mel. Ja si ale nestezuju... Letos stat navysil rodicovsky prispevek na dvojcata, coz uz bylo opravdu zadouci a potrebne.

leniczka23
28. říj 2018

@alcar ale.on se angazuje az az..je zajimave, ze v jinych zemich nejaky pojem rodicovska dovolena vubec neznaji a deti se rodi taky..Narazela jsem spis na ufnukane komentare, kde si zensky stezuji ze maji malo penez a jak maji vyzit..vubec netusi ze zrovna ČR je jedna z tech zemi, kde je podpora nejvyssi..a ano bylo nespravedlive, ze na jedno a dve deti se dostavala stejna vyse, ale zase jsme u toho ze si budu porizovat dite az budu vedet ze jsem na nej financne pripravena.

suromana
28. říj 2018

@katkatomaskova
Tak to byste případně nárok na zvýšení určitě měla.

suromana
28. říj 2018

@leniczka23
Jenže v zahraničí pracuje většina žen s malými dětmi na částečný úvazek, u nás tak nepracuje ani 1%. Žena s malým dítětem tak zůstane naprosto závislá na příjmu manžela nebo si musí peníze do zásoby našetřit, což také není jednoduché, šetří se hlavně na bydlení, systém obecního nájemného bydlení nebo startovních bytu pro mladé rodiny u nás neexistuje. Já si nestěžuju, já i manžel vyděláváme víc než nadstandardně a já ten výpadek příjmu na RD rychle doženu, ale většina lidí v republice tu situaci

suromana
28. říj 2018

@suromana
nemají jednoduchou. Třeba v Polsku rodinná politika téměř neexistuje a většina mladých má jen jedno dítě, víc si prostě nemohou dovolit. Do takového stavu by to u nás dospět nemělo.

eva2bb
28. říj 2018

Tak s těmi ostatními státy nutno srovnat i platy, ze kterých se šetří na dítě ☺️ a spoustu dalších věcí.

lcn162
28. říj 2018

@leniczka23 ano, měly bychom si uvědomit, že je to jen příspěvek a ne náhrada mzdy, ale na druhou stranu - ČR je sociální stát. Máme dlouhou rodičovskou, protože ženská, která se chce vrátit do práce dřív, nemá ani moc možností, kam s dítětem. To je v zahraničí daleko propracovanějši. A patřím do skupiny těch, které si nestěžuji, že máme málo, ale když se podívám okolo, je opravdu ostuda, že výše RP je několik let stejná a budu jen ráda, když se zvýšení bude platit i pro nás.

blackhole
28. říj 2018

@leniczka23 tak ale v jiných zemích mají taky odpovídající systém jeslí, případně jiných možností, díky kterým se lze dříve vrátit do práce. Tady člověk je tak 2 roky odkázán na rodičák, než to dítě vůbec někam vezmou - a i to jsou v drtivé většině soukromá zařízení (minimálně teda v Praze), která nejsou zrovna levná. Nemluvě o tom, jak "skvělé a dostupné" jsou pracovní nabídky pro matky s malýma dětma po návratu z rodičovské. Takže kdyby se tyto podmínky zlepšily a ta částka rodičáku by šla vyčerpat vyšší a dříve, určitě by to spousta rodičů uvítala.

divined
28. říj 2018

Před 14 dny jsem o rodičák žádala, ptala jsem se při té příležitosti na ono slíbené navýšení 🙂 na úřadě zatím nic neví, nic není definitivně rozhodnuto, takže asi tak 🙂

martina0888
4. lis 2018

Tak dnes ve zprávách bylo, že se rodičovský příspěvek bude zvyšovat od roku 2020 a o 80 000 Kč, ale nebylo tam, koho se to bude týkat.

katkatomaskova
5. lis 2018

Mě včera informovali naši, že ty, co začnou pobírat rodičák do konce tohohle kalendářního roku, dosáhnou na zvýšení 40tis. od července roku 2019 🙂 Čili by to mělo klapnout

leniczka23
5. lis 2018

@katkatomaskova to asi ne..protoze predpoklad navyseni je nejdriv od 1.1.2020.

ckei
5. lis 2018

@katkatomaskova jistého není nic a zatím je dohodnuté toto: https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/2642339...