icon

Neadekvátní rodičovský příspěvek

angelinie
8. říj 2017

Zajímal by mě váš názor...když jsem před 9 lety čekala dceru, byla výše tříletého rodičovského příspěvku cca 7600. Od té doby šly ceny pochopitelně nahoru, zvýšil se průměrný plat, minimální mzda, apod., ale tříletý rodičák místo toho klesl na cca 7100. Trochu marné že?

Strana
z6
mili_ilim_ilmi
13. říj 2017

@marcinek To jsem psala já. Ale myslela jsem tím případ, kdybych měsíčně jen trochu nevycházela, že bych si došla požádat o příspěvek na bydlení, pokud bych na něj dosáhla místo toho, abych šla na brigádu jen kvůli penězům. Samozřejmě, pokud by to nestačilo nebo bych na něj neměla nárok, tak bych také musela skočit po nějakém přivýdělku. Ale štvalo by mě to.

luckystrike
14. říj 2017

@marcicek84 Ono je hlavně ostudné, že lidi jako
@mili_ilim_ilmi jsou natolik špatně placeni, že vůbec musí o podobné situaci přemýšlet. Využití dávek SSP v téhle situaci vidím jako prosté dorovnání platu, který by už tak měli za takovou práci dostávat. Obecně je hodně smutné, jak je spousta potřebných zaměstnání podhodnocená oproti těm mnohdy naprosto zbytečným. Můžeme jen poděkovat lidem typu
@mili_ilim_ilmi , kteří svou práci dělají z přesvědčení, nevím, co by si bez nich společnost počala.

marcicek84
14. říj 2017

@luckystrike - jenže to je na jinou debatu, ono se ví, jaké platy jsou v jakých oblastech, můžeme tu polemizovat nad tím, jestli jsou dostatečné, ale všeobecně se o tom ví...plat zrcadlí kvalifikační předpoklady, které je nutné splnit na danou profesi a zodpovědnost při výkonu dané práce, příp. psychickou náročnost.

marcicek84
14. říj 2017

@bayt - psala jsem, ýe u nemocných lidí ty dávky mají smysl a jsou tu právě pro ně 😉

marcicek84
14. říj 2017

@mili_ilim_ilmi - tak mi řekni, proč ten nezručný a nešikovný nestudijní typ, který ví, že bude na dávkách, si po zralé úvaze pořídí 3 děti, které mají logicky špatné výchozí podmínky, jako měl on, proč když ví, že ho je bude živit stát, nemá např. jedno, proč se chová neozpovědně?
Rodičovský příspěvěk slouží rodiči, který se stará o dítě, má mít formu ušlého výdělku, aby vyšel rodič a byly zaplaceny jeho základní potřeby, nemá nahrazovat výpadek příjmů. Proto je pro všechny stejný.
kdo má nárok na příspěvek, ať si o něj požádá o tom žádná, ale nemělo by se brát jako automatika, že stát musí a postará se, jednou třeba na to mít nebude a co chceš dělat pak?

mili_ilim_ilmi
14. říj 2017

@marcicek84 Nelze paušálně říci proč. Ale obecně je to tím, že v tom vyrůstali a přijde jim to tak přirozené a chtějí mít velkou rodinu. Někdy si ani neuvědomují, že by to mohlo jít jinak. A nepořizují si ho po zralé úvaze, pořizují si ho, protože ho chtějí nebo k tomu prostě došlo. U někoho také může jít obranný mechanismus kompenzace. Ale lepší by bylo se zeptat přímo někoho z těch lidí.
"Rodičovský příspěvěk slouží rodiči, který se stará o dítě, má mít formu ušlého výdělku, aby vyšel rodič a byly zaplaceny jeho základní potřeby..." Ale však tohle já jsem tu, na rozdíl od některých jiných diskutujících, nevyvracela. Jen jsem nechápala, proč u mne to, že bych ho vybrala, vadí, a např. u tebe to nevadí.
"...plat zrcadlí kvalifikační předpoklady, které je nutné splnit na danou profesi a zodpovědnost při výkonu dané práce, příp. psychickou náročnost." Kdyby to skutečně tak bylo, tak bych si lebedila... Ale takhle to úplně nefunguje.

marcicek84
14. říj 2017

@mili_ilim_ilmi - no fungovat by to mělo tak, že pokud plat na danou pozici tohle nezrcadlí, tak to nikdo dělat nebude a pak bude tlak na zvýšení, pokud se najdou lidé, co to za ty peníze dělat budou, nezmění se nic.
Mně nevadí, že někdo bere rodičák (výše je stejná, všichni ji mají stejnou), mně jen vadilo, že někdo napíše, že vyrostl z toho, si na sebe vydělat, aby tu podporu státu nepotřeboval, že raději půjde pro dávky. Možná to bylo napsáno neštastně, každopádně si nemyslím, že příspěvek na bydlení někoho až tak vytrhne, to si myslím, že na té brigádě si člověk přilepší víc, ale třeba chápu, že s těmi 3 dětmi, někdy hold není čas, ono asi bude chyba v tom, že se vždy na ten soc.systém státu spoléhalo a tak to je všeobecný fenomén, že je to norma, ale už nikdo moc nevidí, že jsou lidé, kteří z toho systému moc nevyberou a jen vkládají a druzí moc nevkládají a vybírají, že bez těch prvních by ti druzí neměli z čeho brát, přitom ten soc. systém má sloužit opravdu potřebným, např. zdravotně postiženým.
Uvažovalo se o tom, že by každý měl místo soc. dávek zaištěný od státu základní příjem a s tím by hospodařil jak by uznal za vhodné a už se nikomu nic navíc neplatilo, bylo by to rozhodně zajímavé, jak by si kdo poradil a co by to přineslo.

mili_ilim_ilmi
14. říj 2017

@marcicek84 Pokud bych za to nedělala, tak bych musela jít pracovat nejspíš mimo obor, který by mne třeba vůbec nebavil. Možná by se ty peníze za pár let zvedly. Ale mě by utekla léta praxe a z oboru bych vypadla. Teď se zdá, že se ta situace trochu zlepšuje.
Ale já vidím, že jsou lidé, kteří do toho systému jen dávají peníze a moc si neberou a pak tací, kteří do něj nic nedávají a jen berou. Třeba moji rodiče měli hodně vysoké příjmy a nikdy nic nečerpali, jen odváděli a odváděli. Já sama jsem také ve fázi, kdy také jen odvádím (když nepočítám, že jsem dvakrát čerpala neschopenku), sice neodvádím žádné závratné částky, ale něco odvádím.
No a nemyslím si, že využití příspěvku na bydlení (který jsem nikdy zatím nevyužila) znamená nepostarat se sama o sebe. Je to jen pomoc v určité situaci, z té vetší části bych se živila sama. Prostě bych nechtěla brát jakoukoli brigádu, pokud by to nebylo nutné. Znám dost lidí, co jsou pořád v práci nebo na brigádě, protože nic nechtěj brát nebo nevědí, že mají nárok. A jsou zničení, podepisuje se jim to na zdraví i na vztazích v rodině. Kolikrát to skončí nějakým problémem v té práci na HPP, protože tam usínají nebo jim tam ujedou nervy. Nebo jim to nevydrží zdraví a skončí na neschopence a jsou na tom ve výsledku ještě hůř. A něco takovýho pro sebe samozřejmě nechci.
A ten systém nemá sloužit jen zdravotně postiženým. Tak by se to třeba líbilo tobě, ale není to tak. Dost je toho určeno právě i pro nízkopříjmové rodiny.

brunetka11
14. říj 2017

@luckystrike která zaměstnání jsou podle tebe zbytečná?

luckystrike
15. říj 2017

@brunetka11 Zejména ta, která využívají různých slabostí společnosti, namísto aby jí něco přinášela.

brunetka11
15. říj 2017

@luckystrike Můžeš to nějak specifikovat?
Tvá odpověď není srozumitelná.

luckystrike
15. říj 2017

@brunetka11 To mě mrzí, že to pro tebe není srozumitelné, ale nechci se tu zaplétat do téhle části debaty, není to k tématu.

bekyc
15. říj 2017

@marcicek84 S tím zrcadlením fakt nesouhlasím. Už třeba zmiňované pomáhající profese jsou hodně psychicky náročné a zodpovědnosti je tu potřeba ne zrovna málo.

brunetka11
15. říj 2017

@luckystrike Ach tak. Takže jen soudy o ničem.

monulec
25. lis 2017

@journals Ano, asi brečí nejvíc ty ženy, které vydělávaly málo, protože neměly z čeho našetřit......než ty, které měly příjem třeba 30 tis měsíčně. Je to snad logické ne?????
Prostě mají smůlu a tak tak přežívají.....☹

journals
25. lis 2017

@monulec Jen je otázka, jak moc je to smůla a jak moc to mohou/nemohou a chtějí/nechtějí samy ovlivnit... pokud vydělám málo, nemohu přeci spoléhat, že to někdo "vezme za mě" a už vůbec ne nadávat, že to, co dává je málo. To se tu na mě holky nezlobte. Příspěvek je příspěvek...

Strana
z6