Nevíte, jak lze prodloužit rodičovskou dovolenou?
Maminky,
nevíte některá, zda nějak prodoužit rodičovskou? měla jsem rodičák na dva roky, ale jelikož nemá pro malého školku nemůžu nastoupit do práce. Lze nějak prodloužit rodičovskou bez nároku na peníze?? prosím o radu. děkuji.
Dobry den, muzu se zeptat...jsm na rodic.prispevku, maly ma 18mm, ted jsem otehotnela a mam termin v rijnu. To je asi 10mm...za tento cas ovsem nestihnu ten rodicak vycerpat,zbyva mi tak 120 000.Je to stale tak, ze nejvyssi mesicni davka je 11 500? Asi to neni tak, ze by mi to na konci vse doplatilu nejak jednorazove ze?
@petrabarcakova25 Ne, nic ti nedoplatí a zbytek propadne.
@xpila " podle § 7 zákona č. 48/1997 Sb., je stát mimo jiného plátcem zdravotního pojištění za ženy na mateřské a rodičovské dovolené...." tak to je uvedeno v tomto článku http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d...
nebo se mílí???
@xpila OK vyjádřila jsem se nepřesně
"Pokud po dobu mateřské a rodičovské dovolené trvá Váš pracovní poměr u zaměstnavatele, pak pro účely sociálního pojištění jste v pracovním poměru (byť nemáte příjem a neodvádí se z něj pojistné na sociální zabezpečení) a tato doba se Vám počítá jako doba pojištění pro účely důchodového pojištění. " z téhož článku
Měla jsem tedy napsat, že po dobu mateřské a rodičovské dovolené se člověk nemusí nijak trápit starostma s placením soc. a zdrav. pojištění
@kamste stát platí pouze zdravotní pojištění, nikoli sociální. to se odvádí pouze z výdělku. v práci je možné požádat o neplacené volno, ale to, že vám to zaměstnavatel umožní, neznamená, že vám musí dále držet místo 😉
proč pořád všichni plácají dohromady zdravotní se sociálním pojištěním? 😲 😅 nikdy za vás nikdo sociální platit nebude, pokud nebudete pracovat! 😉
@blahova_andrea po dobu 3 let RODIČOVSKÉ DOVOLENÉ (podle Vaší písemné žádosti) je zaměstnavatel ze zákona povinnen místo držet => a tedy pro účely sociálního pojištění jste v pracovním poměru (byť nemáte příjem a neodvádí se z něj pojistné na sociální zabezpečení)
Po skončení 3leté RD je možné zažádat zaměstnavatele o neplacené volno (pokud Vám ho poskytne, pak Vám nejspíš místo chce držet - jinak by asi pracovní poměr ukončil)
@petrabarcakova25 zbytek propadne. měla jsem to také tak. jak jsem našla //, šla jsem hned dát na maximum, ale co jsem nestihla vybrat, to už jsem nedostala, stát si to nechává 😉
@blahova_andrea Já to taky nechápu 😀 Ale je to pořád dokola...
@kamste a? není tam nic, co by vyvracelo to, co jsem napsala. to, že zaměstnavatel neukončí pp hned, neznamená, že to neučiní později. prostě už to místo držet nemusí
účely sociálního pojištění pro důchod a placení sociálního pojištění jsou také dvě různé věci. věčně se tu plácají hrušky s jabkama 😉
Dobrý večer,prosím vás mám dotaz..Máme 15 měsíční dítě které je psáno na matku,ale pritel si chce dítě napsat na sebe aby byl na materske on a já jelikož jsem ve 3 měsíci tak já bych šla na UP nez se to malé narodí.Je možné aby pobíral přítel na první dítě mateřskou a já na to druhé jak se narodí...Tak nám to poradila paní na úřadě tak se chci zeptat jestli to tak některá z vás má ...děkuji Marcela
@xpila @blahova_andrea
původní dotaz byl "jak prodložit RD?" tedy pro zaměstnané:
do 3 let => žádost o RD zaměstnavateli na max 3 roky (ze zákona má povinnost držet místo)
do 4 let => žádost zaměstnavateli o neplacené volno (nemusí vyhovět, nemusí dál držet místo...)
do 7 let (máte-li více dětí do 15 let) => zůstat doma jako "žena v domácnosti" (můžete na OSSZ a zdrav. pojišťovně požádat o zproštění od úhrady povinného sociálního a zdravotního pojištění)
přidružený dotaz byl "Pokud je rodičák na dva roky a chci byt doma tři, kdo platí poslední rok sociální a zdravotní poj..???"
=> je rozdíl mezi "rodičovskou dovolenou" (uvolnění ze zaměstnání - žádáme zaměstnavatele max. do 3 let dítěte) a "rodičovským příspěvkem" (peníze - žádáme na ÚP na 2 - 4 roky celkem max. 220tis)
=> myslím, že většinu mamin nezajímá "kdo to platí" ale "kdo to vyřizuje" (kam podat kterou žádost) - hlavně aby to pak po nich nikdo zpětně nevymáhal
tedy:
do 3 let => žádost o RD zaměstnavateli na max 3 roky (ten to nahlásí na OSSZ a ZP)
do 7 let (při více dětech do 15 let) => žádost o zproštění od úhrady povinného sociálního (na OSSZ) a zdravotního pojištění (zdravotní pojišťovně)
tak snad je to srozumitelné
@macikpl vzhledem k věku dítěte už těžko bude přítel pobírat mateřskou. zřejmě ti jde o rodičovský příspěvek. já jen nějak nechápu, proč bys nemohla ještě pár měsíců pobírat příspěvek ty a vyměnit se až později. proč bys měla být na úp?
@kamste hele, nám to tu vysvětlovat nemusíš. my víme o čem je řeč. já aspoň orientačně a poučovat xpila mi teda přijde až drzé 😀
dotazy byly zodpovězeny, jen to někteří nedokáží pochopit a stále plácají dohromady věci, které k sobě nepatří.
je mi jasné, co maminky zajímá. a mělo by je hlavně zajímat to, že placení sociálního pojištění nemusí řešit a ne tu pořád dokola toto omílat, plést jim hlavy a přiřazovat sociální pojištění k pojištění zdravotnímu!
sociální pojištění je strháváno pouze při výdělku. pokud žena nepracuje, toto neplatí! pojistná doba pro různé účely je něco jiného!!! pokud budu doma pečovat o děti, tak sociální neplatím, ale tato doba se mi započítává jako náhradní doba pojištění. u zdravotního je za mě pak plátcem stát. musím se na hlásit na pojišťovně. žádné složitosti v tom nejsou.
@blahova_andrea neznám Vás ani Vaše zaměstnání ani netuším, co dělá xpila - jen jsem ze slušnosti odpověděla a nakonec napsala myšlenky souhrně do přehledu, aby se v těch příspěvcích neztratil hlavní obsah diskuse (pro ty, co nejsou na takové výši, jako Vy dvě)
toť vše
@kamste no xpila já třeba věřím i to, co by mě v životě nenapadlo, že je možné a ono výcucy jsou fajn, ale pokud jsou v nich nepřesnosti či zavádějící informace, tak to stejně tápajícím maminkám nemusí pomoct 😉 xpila ví o čem píše, nedělá si závěry na základě špatně vyloženého článku někde z netu, takže pokud ona ti napíše, že něco nesedí, tak jí můžeš věřit. ona celá otázka v základu položená je špatně. jak prodloužit rodičovskou dovolenou? rodičovská dovolená je prostě maximálně na tři roky, pak už prodloužit nejde. to vše co tu řešíme jsou jen způsoby, jak zůstat déle doma s dětmi, nikoli už však na rodičovské dovolené
@blahova_andrea @xpila OK - já s tím problém nemám - jsem laik
píšu jen to, jak jsem to pochopila - pokud tam jsou nepřesnosti zásadního charakteru, tak to prosím doplňte nebo upřesněte tak, aby to bylo jasné i podobným laikům jako já
@kamste nwni to tak ze na max 3 roky, ale kdyz pozada o RD na 3 roky zam.je poviny vyhovet. Muze pozadat i o 4 ale zde jiz vyhovet nemusi.
@absintka19 O 4 požádat nemůže, protože RD do 4 let nejde 😉
@xpila me ted psal nas pak z HR ze muzu pozadat i o 4 🙂 tak nevim jak to chce udelat 🙂 ja zadam o 2 🙂
@absintka19 Tak ono to nejde, na ten 4. rok se už musí žádat o neplacené volno.
@victress Protože zákon umožňuje pouze do 3.

@kamste ja pobirala RP 11500 Kc, nedavno jsem si to rozvolnila do 4 let a zaroven planujeme dalsi mimi. Kdyby se zadarilo, upravim si rp tak, abych ho stihla vycerpat