Nízký rodičovský příspěvek, co si o tom myslíte?
Dobrý den, rozjela jsem takovou akci jak vyburcovat všechny k tomu aby se nemluvilo jen o přidávání peněz důchodcům ale aby se zaměřili i na maminky. Zajímal by mě váš názor na to, že nám maminkám dají prostě jen 220 000 a víc ani korunu. A navíc jsem zjistila že tato částka byla stanovena někdy před deseti lety a to bejvalo levněji.
Tak jsem přečetla první stránku diskuze a mám dojem, že maminky okolo mě jsou z jiného kraje než ty, co tu diskutují! To opravdu srovnáváte naši zemi se zahraničím?? Vzďyť tohle nikdy srovnávat nemůžete proboha. Co země, to jiná ekonomika. Jiné příjmy, jiné výdaje. A vám opravdu výše rodičovského příspěvku přijde dostačující?? Za to, že jsme doma prý... To na to nesmíte koukat jako na možnost se flákat a nic nedělat. Ale jako na příležitost být dobrou hospodyní, kuchařkou, uklízečkou, učitelkou, zdravotnicí, účetní, manažerkou, volnočasovou pedagožkou, vychovatelkou, ošetřovatelkou, cukrářkou, řidičkou, milenkou... Ale především MÁMOU! Tak a teď všem těmhle ženskejm dejte za jejich práci sedm tisíc 🙂 Každopádně jste mi odpověděly na mou otázku, proč se stále řeší důchodci a jejich neustálé navyšování důchodů. Oni spokojení nejsou a nedrží hubu! Maminky u nás ovšem spokojené jsou. Proč taky ne. Vždyť kdo vám dá sedm tisíc za nic, že jo?! Pak se ovšem, milé dámy, nerozčilujte, že vám chlap s ničím nepomůže. Proč taky, vždyť vy vlastně nic neděláte. Je smutné, že místo toho, abyste se praly za možnost být s dětmi co nejdéle a dát jim to, co potřebují, a radostí naklušete po třech letech do práce. A fakt rada "tak se za prací odstěhuj..." To je přesně ono! Práce, práce, práce! Ale že mám někde vybudovaný domov, rodinu, přátele, oblíbená místa, vzpomínky, to už je jedno. Hlavně, ať mám dobrou práci! Už se nedivím, že to tu vypadá, jak vypadá...
@svetlus_pepca tak to se snad ani nedá komentovat😭jako byste si něco slehla😞
@svetlus_pepca mit rodinu je dobrovolné rozhodnutí nas vsech. A nemuzem ocekavat ze nam to bude hradit stat /potazmo ostatní lidé)....
@svetlus_pepca klidně buď doma s dětmi až do puberty. To je tvoje věc. Co s tím má výše rodičovského příspěvku? Když se tak rozhodneš, tak snad proto, že víš, že to utáhnete z rodinného, ne státního rozpočtu...
...nemluvě o tom, že ukázat dětem pracovní návyky a zdravé ambice je stejně důležité jako naučit je vytřít si zadek.
@svetlus_pepca Já bych s dětmi byla klidně i déle doma,ale nejsem jen máma, ale jsem i manželka, kamarádka a hlavně žena a ono se celou dobu zaobírat jen s dětmi není jen tak.. Své děti miluji,ale obětovat se nehodlám. Abych mohla být dobrá máma, potřebuji být spokojená i já... děti rostou a taky potřebují něco jiného než jen maminku s její opičí láskou.. Jsem šťastná, že jsem loni dostala od koníka možnost pracovat z domu, za rok jsem dobrala ještě dva přivýdělky a děti spíše mými zaměstnáními získávají🙂) A proč ženy chtějí/musí do práce,? Plno mužů si myslí, že rodičák je pohodička a kolikrát nepomohou fyzicky, natož materiálně.. a ze vzduchu se zatím žít nedá...
@svetlus_pepca zvlastni pohled na partnerstvi a rodinu. Pokud to tak citis, bud s detmi jak dlouho budes chtit a bud skvela kucharka a pecovatelka. Ale nevidim fuvod, proc bys za to mela dostat zaplaceno? Mit dite je tvoje zpdpovednost, nemuzes to prenaset na stat.
@svetlus_pepca stát ti dá 220.000,-- Kč to se ti fakt zdá málo? A práce, práce, práce. Ano, musíme pracovat, aby zase další maminky mohly dostat to co jsme dostaly my. Ve světě je běžné, že se lidé stěhují za prací i tisíce kilometrů jen Češi sedí na prdeli a čekají, že jim všechno přilítne do klína. Vybudované zázemí a přátelé tě neuživí.
@svetlus_pepca No, vyjádřím se ke Tvému příspěvku asi takto. Skutečně, jak jsem již psala, není ve světě lépe zabezpečená matka, jako v ČR.
Nějaké stěhování za prací považuji také za radikální blbost, protože jednou v regionu práce je a pak zase není, není recept na to, kde se usídlit a nehledě na to, jsme lidé, né vlaštovky. Spíše by se měli zaměstnavatelé zamyslet nad tím, zda nezaměstnat více žen na pevnou směnu (klidně i částečný úvazek), aby vyplnili prac. místo, než zaměstnávat nežádoucí cizince. Když byl náš sny malý, chtěla jsem pracovat v obchodě na pouze odpolední směnu, abych měla hlídání zajištěné,- to nešlo, a ba ani v případě, kdybych k sobě měla další paní, která chtěla pracovat jen na ranní směnu.
A co se týče důchodců? Ano, jsou tací, kteří opravdu peníze nemají, ale když vlezu na úřad a sedí tam důchodce za nějakých dvacet, tak to je fakt moc, obzvláště ve státnítním sektoru. Tak buď budeš chodit do práce, nebo budeš doma a pokud máš chuť a sílu pracovat, jdi na pokladnu do obchodu... . Není tomu tak dlouho, mluvila jsem s paní, která pracovala v kanceláři a povídám, tak vy už jste doma, do práce nechodíte? A víš co mi řekla, no už ne, už od konce roku, taky v 85 letech už bylo načase....! Jsem málem upadla.
Jinak považuji rodičák za dostačující, nikde není napsáno, že pokud jsem pracovala a mám se kam vrátit, že musím být doma 4 roky. - toto nastavení je hlavně pro ty, co nepracovaly
Myslím, že v našem státu se máme královsky na jedno dítě "jednorázově" 220 000,- + cca 1300,- odpočty na daních, "zdarma" zdravotnictví- když je dítko nedej bože nemocný třeba slepák (v Americe cca 11000 dolarů), jedeš na pohotovost, tam ho příjmou odoperují, zařídí hospitalizaci, rekonvlescenci a lázně, a nemusíme absolutně řešit, jestli na to máme... když si vezmu moji rodinu 4 děti a 2 dospělí zdrav soc. cca 3500,- tj za naší rodinu 21000,-, školka za 280,- měsíčně, škola zdarma (ano něco stojí pomůcky...) obědy cca 22,- pro boha co byste víc chtěla? V denšní době sehnat práci není si myslím, až takový problém, kdo pracovat opravdu chce, tak si myslí, že ji má hned... a když je dítko nemocné, tak stejně do školky, k chůvě nebo někam nemůže...
A s tím, že si máme šetřit na důchod, to jasný ne? My jsem sami zoodpovědný za sebe... Stát nám dá nějaký základ a kdo chce víc, musí e o to prostě postarat...
Jo, ty slevy na dani na ty bych zapomněla, měsíčně na každé dítko nemalá částka k platu navíc.
Ještě si mužeme z daní může manžel odepsat manžlku na MD nebo nezaměstnanou +cca 25000,- školkové se taky z daní odepisuje, hypotéka taky... pro boha... kdybychom my (se čtyřmi dětmi) měli platit školu (plat učitele, nájen prostor, vybavení třídy-platí stát), zdravotní péči, obědy v plné výši bez příspěvků, kdybych já neměla rodičák... tak si to apočítejte, kolik to je...
Jen to chce chodit do práce, což považuju za morální skoro až povinnost, se sám o sebe a svoji rodinu postarat sám a když příjde nějaká mimořádná situace, nedej bože nemoc, nebo prostě něco, kvůli čemu se sám o sebe a svojirodinu nemůžu postrat, tak přijmout pomoc, ale při první příležitosti se postavit na svoje vlastní nohy...
@angel456 Tak já teda nevím, na jednu stranu se tu strašně hájí důchodci, jen ať jim přidají, na druhou stranu nikomu nevadí, že až my budem v důchodu, tak budeme mít akorát velký kulový a budem žít z toho, co jsme si našetřili. Tak to mě teda vadí, nejsme zas takoví pracháči, abychom měli našetřeno na živobytí na 20 let dopředu 😖
@angel456 Se docela vyznáš, a co podnikatel, který má doma invalidní protějšek, také lze uplatnit slevu na dani?
@mandala to ale není problém současných důchodců, že na naše důchody nebude...
@lajla Nedá-li se to komentovat, pak nechápu, proč komentuješ 😉
@svetlus_pepca Tvoje děti = tvoje zodpovědnost a tedy tvoje věc, jaké jim dáš finanční zabezpečení. Nikdo ti nebrání být s nimi doma klidně do 20ti, ale nevidím důvod, proč by tí to měl stát platit....
@chris_n Já neříkám, že mi stát má živit rodinu. Ale co si budem povídat, jsou tu tací, které stát živí větší částkou než jakou normální rodina vydělá. Tak co je lepší?? A ano, mít rodinu je naše soukromé rozhodnutí. Ale ten stát tu porodnost také potřebuje, tak proč se nesnaží rodiny a maminky víc podpořit?? Třeba vhodnými pracovními úvazky za odpovídající pat, cenami, možnostmi, aj.
@svetlus_pepca to jakože by měl stát všechno regulovat?? To už tu bylo, říká se tomu socializmus... 😲
@svetlus_pepca A ještě umělou zaměstnanost bych vrátila..
. Podívej tohle je sci-fi a firmu by jsi takto přivedla ke krachu. Ale s jedním se souhlasit da, částečně úvazky by mely být více podporovány.
@zuzineckah Jasně. Báječná ukázka děte. Ve dvou letech tě šoupnu do jeslí, ve třech do školky. Odvede a přivede tě ten, kdo bude k ruce. Maminka po práci nakoupí, doma uvaří, vypere, vykoupe, uloží. Nádherná realita, jak dětem ukázat pracovní návyky a zdravé ambice 😉 A být to opravdu na mně, tak s dětmi budu doma, jak to půjde. Ale není. Manžel jako STÁTNÍ zěstnanec bezpečnostní složky (která je tu mimochodem proto, abyste vy všichni nadmíru chytří měli klidné spaní a pr*del v bezpečí) nevydělá tolik, abychom si to mohli dovolit! A ne proto, že já nechci makat, ale proto, že manžel by chtěl, aby o malého, o něj a o domácnost bylo postaráno na 100%.
@svetlus_pepca víte... možná kdyby všichni státní zaměstnanci bezpečnostní složky dělali svou práci tak jak maji, tak by možná víc dostali😉 růžové brýle po tom, co jsem několikrát viděla...už dávno nemám...
@zuzineckah To určitě ne, ale nechápu, že to nikomu nevadí, ba dokonce všem to přijde normální, že si na stáří musíme našetřit 😒
@kami1984 Nevím, jestli je ti zcela jasný pojem "opičí láska". Každopádně pravě proro, že jsem žena, chci být pro své nejbližší nejlepší máma, manželka a kamrádka. Ale to jaksi s prací se čtyřhodinovým dojížděním dennodenně a platem 10 tisíc, ze kterých 4 tisíce projedet, moc nejde. A o obětování tu nikdo nemluví. Ovšem, nastoupím-li po rodičovské na svou původní pozici, pak to oběť bude. Vám všem na úkor vlastní rodiny. Pracovala jsem totiž pro státní sektor... A to je fér??

@chris_n nevim, co delate, ale v zahranici ziji 11 let (zila jsem v uk, nemecku, svedsku a ted i finsku) se s cr neda srovnat. I vztazeno-li na to, kolik dam na naklady, tak ekonomicky jsem na tom o dost lepe. Teda ve finaku to neni takova hitparada, porad teda jsem na tom lip, ale v uk/nemecku se zije mnohem snaze. A to jsme nezminila "drobnosti" jako kvalita sluzeb, zbozi, vzdelani, mira korupce, celkove idejove Klima. Nejde jen o penize.