icon

Nízký rodičovský příspěvek, co si o tom myslíte?

dvorka100
12. říj 2016

Dobrý den, rozjela jsem takovou akci jak vyburcovat všechny k tomu aby se nemluvilo jen o přidávání peněz důchodcům ale aby se zaměřili i na maminky. Zajímal by mě váš názor na to, že nám maminkám dají prostě jen 220 000 a víc ani korunu. A navíc jsem zjistila že tato částka byla stanovena někdy před deseti lety a to bejvalo levněji.

kvakuska
14. říj 2016

@magdalenax no to je mi teda novinka 😀 ... jeden rodič státní občan ČR + dítě narozené na území ČR, to je přece nejběžnější způsob získání státního občanství ČR, takhle ho získala jistě většina z nás 😀 😀 😀

magdalenax
14. říj 2016

@lajla Nééé, občanství lze získat automaticky, - to je to, co jsem uvedla

magdalenax
14. říj 2016

@kvakuska Teď nevím, jak to myslíš. Ale dobrá. Co dítě, které je na území našeho státu nalezeno?

lenka5731
14. říj 2016

Ad to stabilní právní prostředí, co jsem zaznamenala, tak za nějakých 15 let proběhlo snad 6 změn ve výměře/způsobu přidělení rodičovského příspěvku. To mi tedy moc normální nepřijde. Stejně tak ve všech ostaních oblastech. Opravdu je to tak i v jiných státech??? Nevím. A to tady ještě někteří volají po tom, aby byl odnímány některé výhody, které byly dříve na základě zákona přiděleny.... kam až v tomhle dojdeme? Budou za pár let nějak sankcionovány třeba ženy které pobíraly 4 letý rodičovský příspěvek, protože jsou vlastně nemakačenka? Nebo se vztáhne trest smrti na některé trestné činy za které byl doted udělen jen trest výjimečný?

lenka5731
14. říj 2016

@serenna30 nemusíš se omlouvat, je to sice starší zkušenost, ale zase rozhodně ne tak pravěkká, abych se ji tu musela obávat zmínit 🙂 😉

lajla
14. říj 2016

@magdalenax ale dítě co je nalezeno...to je nabytí občanství, stejně jako to co se tu narodí cizince...no asi jsem.fakt mimo... stejně jako člověk co tu 5? Let pracuje může zažádat a nabýt občanství...atd...
Asi mám někde velkou mezeru

kvakuska
14. říj 2016

@magdalenax pokud je tomu nalezenému dítěti méně než 15 let a nelze prokázat, že narozením získalo občanství jiného státu, tak se stává občanem ČR 😉

rebe
14. říj 2016

@serenna30 Nemá na ni nárok každý, musíš mít bydliště v ČR. Pokud tady třeba 20 let pracuješ a platíš daně, pak porodíš, tvůj manžel dostane nabídku práce v zahraničí a ty se odstěhuješ za ním, tak mateřskou dostaneš, ale rodičovskou ne, na tu nemáš nárok.

magdalenax
14. říj 2016

@lajla No, tak krátkodobý pobyt je jasný, dlouhodobý se dává na dobu jednoho roku a lze ho obnovovat, trvalý už má jiná uskalí, ale to je jedno. Je tu debata o rodičáku, ale to, že máme pllné ulice Vietnamek s břichem a porodnice zaplněné z padesáti procent jej jimi, ..., tak to nikdo neřeší. Za pár let budou mít "Češi" šikmé oči

lenka5731
14. říj 2016

@rebe ber to jako dotaz od někoho, kdo to opravdu nezná, ne jako rýpání. Na základě čeho tedy nemáš nárok na pobírání RP, na základě toho, že máš trvalé bydliště v zahraničí? Proč si ho ty ženy tedy nenechávají u rodičů v ČR (většinou je to myslím možné), pokud si ho změní do zahraničí, tak proto že se jim to asi vyplatí?? Proč si mění trv. bydliště do zahraničí, když se tím zřeknou RP, který je údajně celosvětově unikátní a báječný, jak je tady v diskusi opakovaně zmiňováno a všichni nám ho závidí?

lajla
14. říj 2016

@magdalenax jasný souhlas...ale .přistěhovalce a imigranty fakt nevyřešíme😞

rebe
14. říj 2016

@lenka5731 Nejde o trvalé bydliště, to si klidně můžeš nechat v ČR, ale jde o skutečné bydliště, o místo, kde bydlíš. A to už moc neobejdeš, protože pokud žiješ v zahraničí, potřebuješ tam být třeba pojištěná, mít tam zdravotní pojištění pro děti, chodit tam k doktorovi, ... K tomu všemu se musíš oficiálně odhlásit z České republiky a ztrácíš tím nárok na rodičovskou. A v zemi svého bydliště velmi často nedostaneš nic, protože jsi tam nikdy nepracovala nebo protože tam žádná dávka, srovnatelná s rodičákem, jednoduše neexistuje, třeba ve Švýcarsku je 3měsíční mateřská, kterou platí zaměstnavatel, a potom už vůbec nic. Což mi třeba přijde docela nespravedlivé, když u nás porodí klidně cizinka, která nikdy nepracovala, na rodičák nárok má...

magdalenax
14. říj 2016

@lajla to máš pravdu a je to strašný, bohužel

lenka5731
14. říj 2016

@rebe moc dekuju za odpověď. Ale zase v zahraničí muž ženu bez příjmu víceméně v pohodě uživí, takže vás těch chybějících 220 t Kč do bídy neuvrhne, ne? A pokud ano, tak proč se tedy Češi do zahraničí stěhují? Kvůli kolonce v CV?

rebe
14. říj 2016

@lenka5731 Tak třeba konkrétně v tom Švýcarsku, není rozdíl těch 220 tisíc, ale mnohem víc, protože si tam musíš sama platit zdravotní pojištění a musíš ho platit i pro děti, navíc zdravotní pojištění ti kryje náklady až od poměrně vysoké částky, do té doby si vše platíš sama, takže třeba preventivní kontroly si platíš víceméně sama. A rozhodně to nejdou částky srovnatelné s Českem, jedna kontrola stojí cca 3-4 tisíce, ultrazvuk kyčlí 5 tisíc a podobně. Bydlení stojí několikanásobně víc, potraviny, potřeby pro děti, vše je několikanásobně dražší. Ano, muž vydělá víc, ale musí mít opravdu dobrou pozici, aby si mohl dovolit živit celou rodinu. V naprosté většině rodin se to řeší tak, že se žena vrací do práce. Do školky jsou přijímány děti od šesti měsíců. Motivace Čechů odstěhovat se do zahraničí je různá, nedovolím si to psát za všechny, u nás třeba to byla výrazně zajímavá pracovní možnost pro manžela, nešlo o položku v CV, ale o vysněnou pracovní možnost. V našem případě hrála roli i možnost žít v opravdu vyspělé zemi se skutečnou svobodou a vysokou kvalitou života, zejména pak možnost porodit přirozeně. Ale pečení holubi tam do pusy vážně nelítají – můj muž třeba pracoval 14 hodin denně 6 dnů v týdnu se dvěma týdny dovolené ročně.

lenka5731
14. říj 2016

@rebe dekuju moc, poradne si to proctu zitra.

rebe
14. říj 2016

@lenka5731 Aby to teda nevyznělo, že u nás je to super, a jinde hrůza, tak jsem to taky nemyslela. Každá země má své, každý systém. Reagovala jsem hlavně na to, jak jsi psala, že rodičovská je pro každého, tak že není a připadá mi to hodně nespravedlivé. Myslím si, že česká máma, která tu celý život platí daně, by na rodičák nárok mít měla, i když se na pár let odstěhuje jinam. Upřímně, kdy jindy je lepší čas zkusit si žít v zahraničí, než během rodičovské, kdy řešíš zaměstnání jen pro jednoho a neřešíš školy pro děti...

magdalenax
14. říj 2016

@rebe No, to jistě. Ale ty přídavky na dítě stojí za zmíňku

rebe
14. říj 2016

@magdalenax Jaké přídavky na dítě máš na mysli?

magdalenax
14. říj 2016

@rebe nic, neřeš to

zuzineckah
15. říj 2016

@lenka5731 to úplně nejsem přesvědčená. Tyhle matky totiž většinou nechtějí hodně dětí, stačí jim dvě, se kterými by ale chtěly být doma klidně do 6 let. To už s pracovitostí moc nehraje, spíš by to systém vysálo ještě víc, protože žena v produktivním věku bude jen brát a ne přispívat. To by mi moc rozumné nepřišlo. Navíc si myslím, že těch úlev a podpory je slušně. Když už, tak by stát měl popřemýšlet jak tyhle vzdělané matky, které děti mají a chtějí mít, motivovat k návratu do práce (kratší úvazky, podpora firemních školek a pod.)

zuzineckah
15. říj 2016

@magdalenax Jednoduché je to jen v případě, kdy se dítě narodí smíšenému páru, kde je otec Čech a přizná otcovství. Jakmile je dítě třeba osvojeno, tak je proces mnohem složitější. Když pominu soud při složitějších případech, tak matrika nejdřív vydá osvědčení o státním občanství, které se odesílá na speciální matriku v Brně a až ta vydá český rodný list. Ten je nutný ke všem dalším úkonům (třeba pas, nebo OP, což jsou jediné relevantní doklady občanství a totožnosti).
Takže ano, lze to, ale úplná rychlovka a samozřejmost to není. Proce mnou popsaný trvá 2-3 měsíce.

lenka5731
15. říj 2016

@zuzineckah mimo téma, chci ti poděkovat za tip na YR kosmetiku, vyzkoušela jsem a už mám od nich skoro vše. Včera jsem poprvé použila olej na zničené vlasy a jsem nadšená, tak obrovskou změnu k lepšímu jsem nikdy po použití kosmetického výrobku nezaznamenala 🙂

zuzineckah
15. říj 2016

@lenka5731 to jsem moc ráda 😉

efulin
16. říj 2016

@nnell Jasně, já si vlastně nestěžuju. Jsem ráda, že můžu dostávat rodičák. CO by za to jinde dali. Bohužel, když jsem si jej před těmi 2 roky zajišťovala, mi paní úřednice řekla, že mně to čerpání prostě změnit nemůže a basta. Netušila jsem, že je možný, aby to "šlo přes manžela" a nenapadlo mne to ani hledat, protože jsem jako odpověď na úřadě na otázku, zda skutečně musím příspěvek vybírat jedině ve výši, kterou mi určili jako maximální, dostala odpověď, že ano a nejde s tím nic dělat, brala jako tečku a jasně danou věc. Protože kdo by mi měl říct víc, než paní, která to má pod palcem? No co, rodinu jsem připravila asi o 30 000 Kč, protože jsem blbka a úřednici nepodezírala z toho, že by mi třeba neřekla všechno. Beru to jako cennou lekci. Jinak ano, do 28 to za mně platil stát. Ale pokud překročí výše přivýdělku na úvazku někde jinde nějakou hranici (už si nepamatuji tu částku), tak se z toho odvádět musí také. Tak mi to teda říkal můj zaměstnavatel a je možné, že jsem mu zase jen neměla věřit anebo jsem to zase nepochopila (jo, tyhle byrokratické věci jsem nikdy nechápala a obdivuju lidi, co v tom umí chodit). Jinak, tu jedovatost byste si mohla odpustit. Chápu, že lidem doktorandky vaděj. Však jsme jenom vyžírky, co si chtějí prodloužit mládí na účet společnosti, a proto je to zařízené tak, jak se teď učím, že je. Ale poznámka, že jsem věděla do čeho jdu, je zcestná. Komu vychází jeho život podle nástěnky, kterou si naplánoval s rodiči v patnácti? Omlouvám se všem, že jsem ujela trošku mimo téma, ale v mateřský depresi, ve který se poslední týdny plácám právě m.j. kvůli tomu hloupému doktorátu a mému postavení ve společnosti, jsem si nemohla nějak pomoci. Všem přeji úspěšný boj s úředním šimlem a hlavně víc rozumu, než mám já.

nnell
16. říj 2016

@efulin tos mě špatně pochopila, jsem ta poslední,komu by vadili doktorandi, naopak, sama mám vš vzdělání a uvědomuju si jeho důležitost stejně jako význam doktorského studia. Ale ani to, že je někdo doktorand, ho neomlouvá (spíš naopak), že není schopen si zjistit relevantní informace a pak se jimi řídit.
A taky mi nevyšel život, jak jsem si přála a plánovala, to tě můžu ubezpečit, ale rozhodně kvůli tomu nebudu kopat do státu, který je podle mě štědrý dost. To, že pani na sociálce jsou špatně informovaný, je smutná pravda, kterou ti tu potvrdí každá druhá, a za to si určitě kritiku zaslouží, tak ale původní příspěvek formulovaný nebyl. Se studiem i úředním šimlem ti přeju hodně štěstí, naopak máš můj obdiv, že to zvládáš a určitě zvládneš 😉

damada
17. říj 2016

@rebe to mě překvapilo (že nemáš nárok na rodičák tady), nebyla to třeba zas jen nějaká neinformovaná pracovnice na úřadu? Protože mý švagrový sestra žije v Německu x let, a vím, že normálně rodičák měla z ČR (trvalý pobyt má asi tady, to nevím jistě). Ještě si to nějak vyřizovala zpětně...

efulin
17. říj 2016

@nnell Dekuji moc. Asi jsem to fakt naformulovala zprvu cele spatne. Jsem fakt rada, ze muzu byt doma s ditetem a mit to de facto placene. Jen ze mne mluvi asi nejaky neuvedomnely komplex ze spatnyho rozhodnuti nebo co. :D Tenhle tyden na urad jedu a mam z tech furii tam vitr. Tak snad budou mit dobrou naladu.

rebe
17. říj 2016

@damada Ne, je to opravdu tak, ověřovala jsem si to pečlivě. Podmínkou pobírání rodičovské je bydliště v České republice. Tvoje příbuzná ji buď pobírala ještě v době, kdy tato podmínka neplatila, nebo porodila v Česku a bydliště jinde nepřiznala, pokud zůstala pojištěna v ČR, nemají úřednice moc možností, jak na to přijít. Já porodila v zahraničí, a vzhledem k tomu, že vyřízení rodného listu pro děti narozené v zahraničí trvá několik měsíců, neměla jsem možnost cestovat a vyřizovat vše v ČR, takže jsem to přiznat musela... Po přestěhování do ČR jsem jen pak vyřizovala a řeknu ti, úřednice byly neskutečně podezíravé, jestli nepodvádím, vyřízení rodičovské znamenalo předložení asi 25 různých formulářů, dokladů a potvrzení...

damada
17. říj 2016

@rebe porodila všechny tři děti v Německu... Tak já to schválně zjistím a dám vědět...🙂 Třeba by ti to ještě dali zpětně? Takže jste už zpátky, jestli to chápu dobře?

Strana