icon

Nízký rodičovský příspěvek, co si o tom myslíte?

dvorka100
12. říj 2016

Dobrý den, rozjela jsem takovou akci jak vyburcovat všechny k tomu aby se nemluvilo jen o přidávání peněz důchodcům ale aby se zaměřili i na maminky. Zajímal by mě váš názor na to, že nám maminkám dají prostě jen 220 000 a víc ani korunu. A navíc jsem zjistila že tato částka byla stanovena někdy před deseti lety a to bejvalo levněji.

nnell
12. říj 2016

Teda četla jsem jen uvodní příspěvek a poslední stránku a za sebe musím říct, že spousta z vás, co tu přispíváte, by se měla stydět. Těch 220 tisíc, o kterých tu píšete s takovým despektem, je něco naprosto neobvyklého, jak v západním vyspělém světě tak i kdekoliv jinde, o tom, že stát za nás platí zdravotní pojištění apod. ani nemluvím - to je luxus, který tady všichni berou jako samozřejmost a ještě na něj nadávají, podívejte se, jak to funguje v zemích, kde povinné pojištění (nebo státní) nefunguje.
A ty řeči o víčkách, to už je fakt buď naprostá neinformovaniost nebo hloupost, nevím.

magdalenax
12. říj 2016

@efulin Zdravotní? Není náhodou rodičovský příspěvek ze sociální sféry?

magdalenax
12. říj 2016

@racerunner to ujeté vůbec není, protože pokud se nemá matka "kam vrátit" - do zaměstnání, tak by podle Tebe měla možnost rodičáku na dva roky a protože by pak neměla práci, stát by vyplácel příspěvky?

nnell
12. říj 2016

@efulin za studenty doktorského studia stát platí zdravotní pojištění až do 28 let, pokud jsi musela platit, tak to asi není chyba státu...Btw. dítě snad má i otce, tak jsi mohla délku RD volit přes něj, teda jestli to taky není doktorand. A pořídit si dítě bez toho,abys měla cokoli odpracováno, byla tvoje (vaše) volba, proč si stěžuješ na podmínky, které byly jasně dané dávno předtím, než jsi otěhotněla?

magdalenax
12. říj 2016

@andy80 Jo, zlatý oči, který tohle vidí. Dneska je trend otce neudat, zůstat "samoživitelkou", pobírat veškeré dávky a chlapa mít doma "ve skříni". No a když je otec uveden v rodném listě a najednou se narodí po iks letech druhé dítě..., - stejnému otci, tak se náhodou znovu potkali...

anazuzzuzana
12. říj 2016

1) na takovýchto diskuzích mě nejvíc baví to, že ty ti, kteří dělají za 20 se strašně strachují, co všechno se platí z jejich daní... pro vaší informaci, z vašich daní se nepokryje ani to, co vy sami využíváte... vy rozhodně nemakačenka neživíte a do určité míry také parazitujete na těch horních procentech, které to opravdu platí... to by si měl každý uvědomit...
2) náš zdravotní systém založený na principu solidarity mi obecně přijde jako nejlepší možný... to že v jeho exekuci hodně věcí nefunguje (korupce, plýtvání...atd.) je věc jiná, ale rozhodně bych neměnila... naopak bych klidně zvýšila spoluúčast, pokud by to zajistilo, že vážně nemocní dostanou tu nejlepší možnou péči
3) sociální pojištění jde na důchody, neplatí se z toho dávky. Ty se platí z daní... takže pokud někdo má důchod větší než někdo jiný mzdu, tak je to proto, že měl vyšší plat a víc odváděl
4) rodičák mi přijde ok - máme se v tomto ohledu skvěle... proč už bylo řečeno výše
5) každá mince má rub a líc... zaznělo zde, že když má někdo nadprůměrný plat, tak že neví, co to je žít z ruky do huby... nemyslím si, že každý má 100% to, co si zaslouží, ale velká většina raději nadává na systém, ukazuje na ostatní, než by začala sama u sebe... ano, někdo tu hůře placenou práci dělat musí, ale proč to musíte být zrovna vy? Já jsem makala osm let za hodně nadprůměrný plat, ale zrovna rok před otěhotněním jsem byla mimo EU, takže jsem bez mateřské a mám rodičák na čtyři roky - mám tedy od státu méně než zakladatelka, která předpokládám na daních odvedla mnohem méně než já... nevadí mi to...umím si i na rodičáku přivydělat tak, abych se měla dobře a nemusela žít z ruky do huby...z ruky do huby jsem žila v prváku na vejšce, když jsem přežívala na čínskejch polívkách, sdílela byt s pěti dalšími a jezdila jen stopem... zatímco ti, kdo šli hned po maturitě do práce si mohli kupovat hadry a chodit na párty... ono to je něco za něco...
je ale mnohem snadnější být nespokojený s tím, co mi dává stát než s tím, kým jsem já sám...

magdalenax
12. říj 2016

@anazuzzuzana Vše, co vyplácí OSSZ jde ze sociálního pojištění, tzn. důchody, nemocenská, rodičovský příspěvek. příspěvek na bydlení atd.

anazuzzuzana
12. říj 2016

@magdalenax ok, jsem se vyjádřila špatně... jde to na tvůj důchod, na tvojí nemocenskou, na tvojí podporu... ne na příspěvky někoho jiného... ne na dávky pro někoho jiného... takže kolik odvedeš, tolik dostaneš... a samozřejmě velká většina jde na ty důchody

magdalenax
12. říj 2016

@anazuzzuzana Jo, tak podle toho, co píšeš..., mohla bych tedy vycházet z toho, že pokud budu bezdětná, budu pracovat od 18 let, nebudu marodit a nebudu potřebovat žádný příspěvek na bydlení, tak se mne to nasčítá a budu mít vyšší důchod?
Prosímtě, nech si ty svoje úvahy o ničem. Já jsem na sociálce pracovala a vím, o čem mluvím. Sociální pojištění je povinné stejně, jako zdravotní, jen s rozdílem, že abys platila sociální, musíš buď pracovat, nebo jej mít hrazené státem

anazuzzuzana
12. říj 2016

@magdalenax tak jsi asi moc nepochopila svojí práci... sociální pojištění, které odvádí zaměstnanec a zaměstnavatel má tři složky: důchodové pojištění, nemocenské pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti... ty svých 6,5% hrubé mzdy dáváš v celé výši na důchodové pojištění a zaměstnavatel 25% tvé hrubé mzdy dává na ty složky v tomto poměru: 21,5%; 2,3% a 1,2%... rodičák, příspěvk na bydlení, na dítě atd. jde z daní...
http://www.penize.cz/socialni-pojisteni
http://www.mpsv.cz/cs/1349

anazuzzuzana
12. říj 2016

takže z celkové částky sociálního pojištění jde 88% na tvůj důchod

nnell
12. říj 2016

@anazuzzuzana to % možná sedí, odmítám to v tuhle chvíli přepočítávat, ale určitě to nejde na budoucí důchod @magdalenax ale spíš současným důchodcům, v mojí kategorii cca 30+ si myslím, že až to přijde, tak důchody spíš nebudou....

magdalenax
12. říj 2016

@anazuzzuzana No, tak o tom, zda jsem svoji práci pochopila, či ne, o tom se bavit nebudeme. Ty jsi sama napsala to, co jsi napsala. Je zcela momentálně jedno, kolik procent jde tu, a kolik procent tam. Sama ses vyjádřila tak, že by si člověk mohl říct, co si nevyčerpám, jde na mne..... . Je mi zcela jedno, jaké přerozdělění peněz se v naší ekonomické sféře děje, podstatné je, že nemá zdrav. poj. nic společného se sociálním pojištěním. Proto tu nežvaň něco ve smyslu, že kolik odvedu, tolik dostanu..... .

racerunner
12. říj 2016

@magdalenax nene, myslím to v případě tady paní doktorantky,která učí, pracuje, nefláká se a není nezaměstnaná.. Ona se samozřejmě má kam vrátit a dokonce si myslím, že se tam bude možná vracet dříve, než spousta z nás ... U nás je situace na doktorantském studiu taková, že jsou tito "ač studenti" vcelku pracovně zneužíváni. Já nyní mluvím teda o doktorantech lékařích - tam vím o čem mluvím.

magdalenax
12. říj 2016

@nnell Obávám se, že to bude dřív, jsem o nějaký ten rok starší, než Ty, jenže dokud bude náš stát ...., to by bylo na jinou diskuzi

racerunner
12. říj 2016

@nnell a ještě jen malé uklidnění, kdybys četla diskuzi celou, většina z nás tady naopak systém v ČR hájí a mě osobně velmi mile překvapilo, že většina holek zde si je vědoma toho, jak laskavě je v ČR sociální systém k maminkám nastaven ... Možná ta poslední stránka zkresluje, ale rychle přelítni ty předchozí, zakladatelka byla "uargumenována" 😀 takže klid a mír

dokument
12. říj 2016

@dvorka100 aha, už jsem to našla. Takže 15 tisíc zbyde po zaplacení nutných nákladů, je v tom i jídlo? Já bych se nestarala o ostatní, ale o sebe. To jsou fámy, ze sociálně slabí maji víc. Nemají, to už by nebyli sociálně slabí a ty peníze by proměnili ve zboží a jiné požitky, kdyby si to mohli dovolit.

magdalenax
12. říj 2016

@dokument No, nechci Ti brát iluze, ale ti opravdu sociálně slabí a silní v pigmentu to mají trošku jinak

racerunner
12. říj 2016

@magdalenax 😀 hezky řečeno, mě teď náhodou jedna taková mile zorientovala na pracáku - nabyla jsem obdivu, jak skvěle znají své nároky a možnosti. A já blbá si nechala utéct podporu 😁

yerry
13. říj 2016

@lajla jj vicka sbiram prubezne i kdyz zrovna neni v okoli pro koho. Vsak on e zase nekdo brzy najde. Zapojila js do toho i tchanovce a sveho tatu. Neni to zadna prace a nekomu to pomuze.... ale melo by se to otocit.... at na tyto deti prizpiva stat s tem co dava zbytecne ( myslim ty co cucaji umyslne system) bychom mohli posilat vicka.... by se asi vsichni divili 😨

yerry
13. říj 2016

@racerunner jj rika mze my se tady nemame zas tak spatne jak nekteri tvrdi..... nerikam ze by nemohlo byt lepe ale taky muze byt a zrejme bude podstatne hure 😥

yerry
13. říj 2016

@dvorka100 takovych lidi je malo. Mam znamou co ma dite se svalovou distrofii, uplne nehybne* dycha ventilatorem, krmene sondou,.... jrozny pohled na krasnehi klucinu. Jen to pisu a kutali se mi slza 😕
A te uz nekolikrat vykradli sbirku. A pritom bez pomoci penez ze sbirek se neobejdoum to dite potrebuje specialni uplne vsech a pojistovna nehradi prakticky nic krom zakladni pece.... v nektrerych pripadech bych se vratila do stredoveku: za tyto kradeze potrebnym bych sekala ruce a ti co ublizuji detem (hlavne pedofilove) by meli dostat trest nejvyssi....
Fuj jsem se po ranu zase nastvala nad nespravedlnosti sveta 😤

dokument
13. říj 2016

@magdalenax pravidla jsou pro všechny stejna

dokument
13. říj 2016

@magdalenax jestli někdo využívá možnosti sociálního systému, dosáhne na nějakou dávku, tak se určité netopi v penězích. U ciganu jde o něco jiného. Kultura chudoby, nevím, jestli ti to něco říká, to je životní styl podle jiných zákonitosti, než jsme zvykli. Uvažují jinak, maji jiný svet. Jsou sociálně slabí, celkově.

dokument
13. říj 2016

@magdalenax myslím v našem světě a perspektivě.

ilonne
13. říj 2016

@dvorka100 Částečně bych byla pro, ale jak se říká "každému podle zásluh ". Základní RP ve výši 220000,-Kc je podle me pro skupiny "nepracujicich " a tedy do systému nic neodvadejicich štědrý. Vždyť, který stát i ds peníze jen za to, ze jsi porodila. Co se týká pracujich - měla by částka být rozhodně vyšší, nebo by měl být nějakým způsobem zajištěn "hlídací system" v případě dřívějšího návratu do práce. Případně by se měly více využívat částečně úvazky, což je problém.

dvorka100
autor
13. říj 2016

@racerunner prne jak pisete byla jsem uargumentovana a jsem za to rada proto jsem otevrela tuto diskuzi abych si precetla nazory oszatnich a abych se zjistila jestli je to ok nebo ne clanek na svem blogu bud uvedu na spravnou miru nebo smazu

dvorka100
autor
13. říj 2016

@ilonne to je hodně velky problem kdyz se maminka nema kam vratit a nebo ma ale byla by tam spatna pracovni doba ja se napriklad do prace vratit muzu ale 12-ti hodinova turnusova pracovni doba asi nebude realna

lajla
13. říj 2016

@nnell jak to prosím myslíte s těmi vickami...tyto sbírky, víčka, probíhají i na školách...co je na tom hloupé? Děkuji za vysvětlení
To že chceme pomáhat... vám připadá hloupé???

tulikiss
13. říj 2016

@lajla sla jsme spat takze ke strane 5 😀 a placeni zdravotniho, to vim ale protoze dcera chodi do skolky(soukrome) na cely den kdyz jsme v patek ve skole tak musim, protoze by mohla jenom na 4 hodiny a to bych nestihla skolu...

@dvorka100 ale ja jsem vedela ze kdyz se mi dite narodi v zari bude to se skolkou problem ani sme necekala od statu ze to za me bude resit. je to moje dite tak se musim postarat ja.

Strana