Oba pracujeme, ale nemůžeme si dovolit dítě
Ahoj, už jsem prošla modrou střechou, aktuálně řeším beremko a pomalu bych se ráda přesunula sem 🙂 .
S přítelem se budeme brzo brát a už u nás také často mluvíme o miminku. Oba pracujeme, ale pořád mám strach, že to nezládneme ☹ . Příteli je 28 a mě 24, máme byt, auto a nemůžu říct, že jsme sociální případ, ale mám strach, že můj odchod ze zaměstnání by ho z nás udělal. Přítel vydělá 18-19 tisíc, já 11, ale máme strašně moc nákladů. Když sečtu pravidelné výdaje (byt, telefony, internet, pojištění, atd...) dělá to 13000 měsíčně a to nepočítám naftu, jídlo atd. Vezmu-li v úvahu, že nemocenskou bych měla 5000, protože bych určitě musela odejít na rizikové těhotenství a rodičák by následně nebyl o moc lepší, nevím jak to udělat. Přítel po miminku moc touží, u mě jsou nějaké zdravotní problémy, kterým dlouhé odkládání může šance na početí ještě zhoršit, ale bojím se, že by to bylo nezodpovědné....
Pořád si kladu otázky. Opravdu je dítě tak nákladná záležitost? Jak to dělají rodiny, které mají ještě nižší příjmy než my a mají děti?A je vůbec zodpovědné mít v naší situaci dítě?
@j.a.n.i já u první látkovala taky. Platili jsme za vodu a elektriku stejně . U druhé už ne a hlavně nebylo kde sušit, tam jo.
@barbarkaaa Já u obou, u prvního plně, u druhé kombinuju s papírovkama.
@edeltraut přesně, já zjistila že moje starší teď poprvé má novou bundu. Potřebovala nutně sofšelku, protože denně kvůli budování na jejich škole chodí kilometr a půl za každého počasí na jinou školu,a pak to samé zpátky. Tak potřebovala něco co fakt nepromokne a neprofoukne. Jetě jsme ji sehnala jen za 420 a to má 152. A je to skokojené a šťastné dítě
Myslím, že jste na tom finančně tak jako většina tady. Jestli tedy neplanujetě ještě nějaké velké výdaje jako svatba, auto, dozarizeni bytu, máte nějakou rezervu tak se není čeho bát. Ale i tyto věci se daji pořídit i za levno, u nás to bylo dohromady za 500 tis, ale jsme starší jako vy, takze jsme měli víc času na to vydělat.
jak nakupujete jídlo a vše potřebné, když jste doma za 7500 korun??, jsem pro kupovat oblečky na bazarku, nemusíme mít nové,,, ale jíst musíme 😖
@anna383 my máme čistý rozpočet 6000 pro 4 lidi. A dá se. A to podotýkám, že chlap teda jí za tři. Zaležíí kolik Vám zbává čistého, jeden rok jsem táhla jako samoživitelka za 2 000 na měsíc a přišlo mi, že maso bylo častěji než teď :D
Tak podle mě jste na tom ještě dost dobře 😉 nám se v březnu narodí druhé miminko, manžel teď změnil práci, takže začíná na nižším základním platu, když to dobře dopadne, budeme mít ze začátku dohromady 23000,-, výdaje máme cca 19000,- (hypotéka, inkaso, pojistky, půjčka na auto, telefon,..), takže s tím zbytkem MUSÍME vyjít. ano je pravda, že oblečení, kočárek a ostatní věci máme po prvním dítěti, ale každé je v jiném ročním období, takže něco nakoupit stejně musím, ale nakupuju po bazárkách, atd... Pokud dítě chcete, je hloupost takhle přemýšlet, jestli jo nebo ne, prostě se trochu uskromníte a bude.. jinak byste taky to dítě nikdy mít nemuseli.. když takhle bude člověk přemýšlet, nikdy nic mít nebude.. my jsme si dřív taky žili "královsky" a ano chybí mi večeře v restaraci, kino, divadlo,... ale mám krásného, zdravého, chytrého chlapečka, kterého miluju a všichni už se těšíme na miminko a až kluci odrostou, tak se těšíme na dovolené, kina, divadla s nima... 😅
Já pracovala do osmého měsíce. Takže do výbavičky jsem si investovala tak 25.000Kč a chlap koupil kočárek a ještě nějaké věci. Peníze od té doby co spolu žijeme máme společné. Já jsem teď na RD beru 7.400Kč a chlap vydělá cca 21.000Kč. Výdaje máme celkem nějak 12.000 ( hypotéka, nafta, paušál ..) Jinak malá má 2r a 7 měsíců a za měsíc vypije karton Sunaru - 1200Kč. A tak 10 - 11.000 Kč měsíčně dáme za jídlo. Ale doma je autoservis takže jsou i peníze navíc. Pokud si jistá nejste, že to zvládnete, s miminkem počkejte...Ale zase je otázka ..jak dlouho ??? Mám kamarádku --- ta bere 3.500 z pracáku a chlap má 9.000 plat. Platí 7.000Kč nájem+500 za telefon. Takže mají kolem 5.000Kč na měsíc na jídlo a vše kolem, což já si nedovedu představit :/

@nikinnna
manžel vydělává někdy ještě méně a máme 2 děti 😵 😵 😵 😵