Můžeme si dovolit miminko?

myval456
15. led 2017

Zdravím všechny,

s přítelem plánujeme miminko, ale já se bojím, jestli to finančně zvládneme.
Moměnálně bereme oba cca 19 000,- Ale pokud půjdu na mateřskou/rodičovskou budu dostávat jen cca 6500,-
Plánujeme koupi bytu na hypotéku to je cca 9500 splátka + poplatky za bydlení 6000,- a elektřina 1200,- (cena dle bytů ktré jsme si byli prohlédnout). K tomu měsíčně cca 5000 za jídlo.
V tuhle chvíli ještě platíme auto 2500 a benzín 3000, ale to budeme prodávat - přítel by měl do půlroka dostat firemní (jako benefit k platu takže ho nebdueme platit a ani benzín)

Myslíte, že je reálné aby jsme měli miminko? dá se to finančně zvládnou? Kolik to cca stojí? Vím že je težké to odhadnout, ale zkuste dát třeba příklad jaké máte cca náklady a příjmy vy.

Děkuji mnohokrát za všechny názory a rady.🙂

g_m
15. led 2017

A proč si nevemete menší hypo? My máme byt a hypo platíme měsíčně cca 5tis, právě abychom pak nějak normálně vyžili a ne jen přežívali...
A každý má jiné náklady na mimi, ale s těmi příjmy bych v tom neviděla vůbec problém...

dasa.77
15. led 2017

@myval456 Po přečtení příspěvku jsem malinko na vážkách. Vaše výlohy po koupi bytu budou 22 tisíc měsíčně. Bez výdajů spojených s užíváním auta. A to se mi zdá docela hodně na to,že Váš společný příjem bude v době rodičovské dovolené cca 26 tisíc.
Když připočtu nějakou rezervu na nečekané výdaje + občas nějaká večeře, oblečení .... bude to tak tak. Nehledě na to,že teď jste zvyklí na nějaký standard. S dítětem se budete muset uskromnit. Pro někoho to může být veliký problém a z toho pak vznikají hádky.
AUTO- i když partner dostane služební auto,není firma,která by si spotřebu a najeté km aspoň trošku nehlídala. Takže si nemyslím,že by Vám bylo k dispozici bez jakéhokoliv omezení. Pokud ano,tím líp pro Vás.
Můžete oponovat,že je spousta párů,kteří mají i nižší příjem, dítě a zvládají to. ANO, dá se to zvládnout,ale na druhou stranu nemají asi tak velké výdaje spojené s bydlením.😉
V případě,že budete kojit ušetříte nemalou částku za UM. Ale na to se nedá spoléhat.Jednorázové pleny/látkové pleny. Taky záleží,pro co se rozhodnete 😉
POKUD BY VÁM TY 4 TISÍCE ZŮSTAVALY NA MIMINKO,dá se to v pohodě zvládnout a ještě něco málo zvládnete ušetřit.

dura175
15. led 2017

V tomto je asi těžké radit... Finančně to vypadá dost napjatě. Výdaje podle tvého popisu dávají dohromady cca 22 000 a finanční rezerva je cca 3500. To není mnoho, když evidentně nezohledňuješ další výdaje typu drogerie, mobily, oblečení, kultura, atd. I když bude mít přítel firemní auto, tak to zase zadarmo není. Firma si strhává určitou částku, která pokrývá soukromé využití auta (to zas firma není charita, že). Něco zas příteli přibude tím, že si může dítě a partnerku odečíst z daní.
Mám pro tebe 2 rady: Pokud už to neděláš, zapisuj si úplně každý výdaj. Ale opravdu každý, i kafe z automatu. Najednou člověk zjistí, že vydá spoustu peněz za úplné blbosti, bez kterých se obejde. A zárověň si zkuste vyjít jen s těmi penězi, které byste měli s dítětem, a ty uspořené se budou vždycky hodit 🙂
Jinak malé miminko, pokud je kojené, tak nepotřebuje mnoho. Oblečení se dá sehnat z bazaru, spoustu věcí dostaneš a jen ty plíny jsou drahé (ale to se dá taky vychytat). Nejhorší jsou počáteční investice do postýlky, kočárku, autosedačky, atd. Jak ovšek prcek roste, narůstají i náklady. Ale zas je to vykompenzované tím, že tvoje náklady poklesnou.
Já osobně bych do toho nešla, ale myslím, že zvládnout se to dá.

dasa.77
15. led 2017

@dura175.... čteš mi myšlenky 😉

properjoey
15. led 2017

Souhlas s holkám.jen pro představu pokud nekojis,máš dítě na Nutrilonu a pliny Pampers,tak první půl rok u nás bylo dítě měsíčně 5000,-ale já jsem maniak a fakt jsem často prebalovala.mliko bylo 3000,-

myval456
autor
15. led 2017

@g_m Pokud chceme nějaký rozumný byt tak hypotéka bude prostě kolem téhle částky (těch 9500 je opravdu strop spíš to bude méně) Ale když už kupovat byt, tak takový, kde nám bude dobře. A pokud koupíme levněji, tak zas budeme platit hromadu peněz alespon za tu základní rekonstrukci.
@dura175.... Auto dostane přítel místo "přidání" takže on za něj bude platit, ale na příjmech to nepoznáme - ty budou stále stejné.
Jinak děkuji za nápad, zkusit si snížit výdaje "jakoby bylo mimčo" už to zkoušíme druhým měsícem a daří se nám docela šetřit, ale platíme nájem v bytě, kde opravdu miminko mít němůžeme - takže ty podmínky jsou a budou jiné.

myval456
autor
15. led 2017

Jinak bych chtěla ještě dodat, že všechny čísla výdajů jsou trošku nadsazená a počítám stou nejhorší možnou variantou, taky už jsme vyděli byt kde by hypotéka byla asi 9000 a poplatky na bydlení 4500 + elektřina ...

marketa11112
15. led 2017

pokud se vam podari neco nasetrit uz ted, tak bych do toho sla... budete tak mit na vybavicku, pripadne na necekane vydaje.... pokud, jak pises, se naklady daji treba o 2000 mesicne snizit, uz to take vypada o moc lepe..... jen asi bych take nebrala tak vysokou hypoteku a koupila tradeji byt levnejsi a pripadne postupne jej opravovala.. to nejnutnejsi , co bude treba... ono mit 2 tisice mesicne a nemit hodne udela...

luj89
15. led 2017

@myval456 Ahoj, příjmy máte krásný, ale je škoda k nim mít tak vysoký výdaje. To mi přjde rizikový i kdybyste oba stále pracovali. Dali byste téměř jeden plat za bydlení, a to je celkem dost. Skoro by se nabízela otázka kolik ten byt stojí, na jak dlouho máte hypotéku a jakou máte fin. rezervu, ale nechci vyzvídat.

zuzineckah
15. led 2017

@myval456 za mě vám zbyde hrozně málo, i kdyby to bylo 6 tisíc jakože "volných"peněz, ani tak bych do toho nešla. Stačí nemoc, zádrhel s kojením nebo něco podobného a budete na štíru... Pokud přítel bude mít auto, že ho dostane místo přidání, pak to není benefit (pokud nepůjde o nějakou luxusní značku), ale kompenzace, což bych jako výhodu vzhledem k vašim plánům neviděla...Já bych radši brala peníze (z těch mu běží odvody jestli je zaměstnanec) a auto pořešila jinak, pokud ho je potřeba, ale to jste asi promysleli. Jinak nevím co máte v plánu kupovat, ale zdá se mi dost vysoká jak ta splátka, tak náklady na bydlení. Jen pro představu - my máme RD kousíček za Prahou, 160m2, poměrně vysokou hypo (splátka 15 tisíc) a náklady na energie do 5 tisíc vč. vody...
Mimino nemusí stát moc, ale také celý majlant. Záleží od kojení, zdraví, plen a vašich nároků. Provozní náklady na naši nejmladší (5m) jsou měsíčně kolem 1500,- (bez oblečení).
Druhý syn, který byl s odstupem 11 let, stál přes 70 tisíc, dcera pak už asi jen 15 (ty největší položky podědila...). Ale já nenakupuji na bazarech, mají vše nové. Z druhé ruky můžeš nakoupit podstatně levněji.

78marcela
15. led 2017

Tak ja nakupuju a ziju levne. Komplet vybavu na miminko jsem poridila za neco malo pres 15tisic (2postylky, kocarek, povleceni, prosteradla, droverka, hadriky do vel.68/74, kosmetika, plenky na cca 3mesice a komoda). Komoda nova z ikea, nove povleceni, jinak vse z druhe ruky. Do pul roku jsem prevazne.kojila.
Prijmy, mam jen rodicak 11500 a alimenty 2tisice. Jak mela mala 13 mesicu, chodila jsem si přivydělat.
Bydlime u babicky, davam ji 3tis na inkaso, cca 3tis na jidlo, 1tis benzin, 1tis mobil+net, za zbytek obleceni, boty, plenky, drogerie a neco zvladam i usetrit.
Celkove si.myslim, ze maly mimi nic moc nepotrebuje, pokud nema nejake alergie. Plenky se daji koupit slusne levneji, kupuju Dada plenky, mesicne dam cca 600 za plenky.
Ve vasem.pripade bych pockala, nez si najdete byt. Abys vedela presne, jak na tom budete s placenim. A pak bych do toho sla s tim, ze si vytvorite nejakou rezervu v prubehu snazeni, tehotenstvi a PPM. Na to.mas rok a pul i v případě ze otehotnis hned. A za tu dobu se da udelat slusna rezerva na dobu, kdyz budes brat jen RP.

wenisa
15. led 2017

Ahoj, my se s přítelem snažíme o miminko taky a oba bereme kolem těch 18000,- čistého, ale máme byt v nájmu což je 13000,- měsičně, plus k tomu máme každý měsíc dva paušály, internet, každý legitku, pojištění a ještě nákupéy jídlo + drogerie do domácnosti... do toho má přítel půjčku na školu... Vím, výdajů je hodně, ale jsou na tom lidi hůř a zvládají to taky, je fakt, že mě představa toho, že z výplyty 18000,- bude mateřská a pak ještě hůř rodičak cca 7000,- taky děsí ale zvládli to ostatní, tak mi to přeci taky zvládneme....

whitechocolate
15. led 2017

Já mám snad jen takový poznatek, že tak jednoduše, jak to máš rozepsané s výdaji, se to nedá dost dobře spočítat. Těch výdajů je mnohem víc a pět tisíc pro tři lidi na jídlo jsem si taky plánovala a nikdy jsme se do toho nevešli a to nekupuji žádné vybrané pochutiny.
A co pojistky, drogerie, ošacení, výdaje v lékárně popř. zubař, telefony, internet?
Docela důležité je, jestli máte našetřené nějaké rezervy do začátků?
Jak už tu někdo psal, zapisovala bych si všechny výdaje do detailů a počítala s tím, že všechny výdaje, se kterými člověk počítá ohledně bydlení jsou vždy spíše vyšší. Kolik se nám u nás doma vystřídalo řemeslníků a ani jeden neudělal práci za cenovou nabídku, kterou nám dal dopředu, vždy to bylo více. Bydlíme v domku, ale když tak poslouchám známé, co bydlí v bytovkách, kolik platí do fondů oprav, či jak se ty povinné poplatky v bytovkách jmenují, tak to je celkem slušná částka.
Jinak si myslím, že to zvládnete, i když to možná bude nadoraz.🙂

vineta
15. led 2017

@myval456 Už bylo napsáno hodně- jen bych dodala, že tu hypo ještě nemáte, tj. v první řadě bych pořídila bydlení tak, abyste vycházeli s penězi. Ano, chcete byt, kde vám bude dobře, ale chcete ho na úkor toho, že odložíte dítě? A na kdy? Až budete mít byt, pochybuju, že naspoříte, budete primárně sypat peníze do vybavení. Máte výhled na lépe placenou práci? Na kdy byste dítě odkládali? Kolik vám je?
Já bych radši sehnala nájem s nižšími náklady, než vyměnila dítě za hypotéku.

journals
15. led 2017

Co jsem to tu tak pročítala, tak naprosto souhlasím s tím, že než nové auto, jako benefit, tak bych raději brala peníze. Toho, že někdo jezdí v lepším autě se bohužel ještě nikdo nenajedl. A prodávat auto s tím, že v práci mu slíbili... při svých zkušenostech bych byla opatrná a své auto prodala až v případě, že nové bude stát před barákem, dřív ne (možná to tak naplánováno je, jen to na mě působí, že své auto chcete prodávat už teď). Taky bych úplně nespoléhala na to, že auto bude úplně zadarmo bez jakéhokoliv omezení. Moje zkušenost je bohužel taková, že když zaměstnavatel slibuje, je to sice pěkné, ale v reálu to je pak trochu jiné 😉
K tomu příjmu - také mi přijde, že vaše výdaje jsou dost velké a naplánování peněz s miminkem na jednu stranu nezohledňuje vše, co se v běžném provozu platí - známe to, když se daří, tak se daří a seběhne se to všechno najednou - zubař, chcípne pračka, odře se auto, manžel bude na nemocenské, přijdou nějaké doplatky... nechci nic malovat na zeď, ale tak to bohužel v životě chodí.
Nevím, kde plánujete bydlení, ale hypotéka skoro 10 tis. při příjmu 25 tis. mi přijde teda jako docela luxus... Do toho bych nešla, nevím. Přijde mi to jako potencionální stresová situace, která bude vyvolávat hádky. Ono by taky bylo asi dobré, zkusit si zjistit, jakou hypotéku vůbec dostanete a taky záleží na tom, kolik už máte v hotovosti. Spekulovat tu nějakými čísly není úplně hra natuty a skutečná situace může být úplně jiná...

dura175
15. led 2017

Jen tak pro orientaci, jak to chodí u nás. Manžel má na starosti všechny výdaje spojené s bytem a autem. To dohromady cca 12 000. Já platím veškeré jídlo, což je pro dva lidi asi 7-8 tisíc za měsíc a to nekupuji hlouposti (vařím každý den pro oba do práce a snažím se nakupovat kvalitní suroviny), další cca 2000 jsou výdaje typu drogerie, lékárna, domácnost... To je dohromady přes 20 tisíc a nejsou do toho započítané věci jako naše ošacení, zábava, relax. A to si nijak nevyskakujeme, jen ty nejnutnější věci... Příjmy máme o něco vyšší než zakladatelka, ale dítě si nechceme pořídit taky kvůli penězům. Můj příjem by nám podstatně chyběl a ten stres z nedostatku peněz jsem v jednom období zažívala a nedokážu si to moc představit ještě s dítětem. Chce to dobře propočítat a zvážit různé varianty.

78marcela
15. led 2017

@dura175 takze si vubec nechcete poridit dite?

luj89
15. led 2017

@dura175 nechci rýpat nebo být nepříjemná, je určitě fajn ukázat zakladatelce, jak to funguje v jiných rodinách 🙂. Jen mě zarazilo, že utratíte ve dvou lidech 8 000 Kč/měs. za jídlo a v zápětí, že nekupuješ hlouposti a že si nevyskakujete. Myslím, že se dá v pohodě vyžít s polovinou za jídlo 😉. Samozřejmě je to na každém, kolik za co utratí, jen bych u tak vysoké částky za jídlo byla opatrná s větou, že si nevyskakujete a že si nemůžete z fin. důvodů pořídit miminko.

journals
15. led 2017

To snad nebylo myšleno tak, že dítě vůbec ne?
@luj89 ono to jde velmi snadno. Když kupuješ dobré potraviny, tak to jde rychle a nemusíš mít pocit, že si vyskakuješ. My se snažíme jíst hodně ryb (a tím nemyslím pangase). Minimálně jedna rybka týdně. Jen za ryby dáme ve dvou určitě tak 800 - 1000,- a nemáme pocit, že by to byl nějaký velký luxus. Ale samozřejmě to není na úkor ničeho jiného. Každopádně bych tohle nerazila dohromady s tím, že na dítě bohužel není. Já to pochopila tak, že je miminko jen odsunuto...

absintka19
15. led 2017

@myval456 1.proc pocitate RP tak maly, dejte si na 2 roky a to uz bude pres 10tis. 2.kdyby jste otehotnela ted mate jeste 9 mesicu na setreni a prala bych vam aby vam to slo hned. Zvladaji to i maminky samozivitelky, i lidi s mensim 'prijmem'. My mame penez vic nez dost a bylo nam to k nicemu kdyz nam to nesli a cekame mimi po IVF....

78marcela
15. led 2017

@journals
@luj89 na me to pusobilo prave tak, ze vubec ne..coz je každého vec..
Akorat teda.. ae zacinam bat, jestli jsem se nespletla, kdyz jsem se troufale vrhla do dvou deti jako samozivitelka..a prijem s danovyma vyhodama budu mit 22tis cisteho. Plus asi 4tis alimenty.

journals
15. led 2017

@78marcela Myslím, že ne 🙂 chvíli tě tu sleduju a moc ti fandím! Ty jsi si tím byla jistá a (když to řeknu blbě) asi neměla moc možností rozhodování, jestli jsem to dobře pochopila. Taky máš o dost jiné náklady na bydlení než zadavatelka.
A hlavně mi připadáš jako super akční máma, která se o sebe vždycky bude umět postarat. Nemám pocit, že bys byla typ člověka, který by sedět na místě se založenýma rukama 😉 Což tedy nechci říct o zadavatelce, že tenhle typ je, to bych nerada aby to tak vyznělo, ale hodně často to tu vidím. Nejde to, protože tohle a tamto a tohle bude komplikovanější...

marketa11112
15. led 2017

je pravda, ze nam 7-8000 staci na jidlo, drogerii, sunar, plenky a pod.... a musim rict, ze u nas se zere.. ano, varime, zavaruji, peceme... ale ve velkem.. synovi jsou sice 2 roky, ale ji za dve tak male deti.. dopravame si dobrutky, hodne ovoce, zeleniny, masa, mraky syru... mame zasoby vseho 🙂)....ta castka je opravdu vysoka.. u nas by se dala o neco snizit urcite......
jinak ja kdyz otehotnela, davali jsme doma dohromady cca 31000.... zaplatili vse.. od nakladu na domek, pojistek, hypoteky pres 6000, dalsi penize jsme kazdy mesic rvali do donku a slo to....na zacatku me materske a tesne pred ni to bylo tezke.. manzel bez prace, ja rodila o 9 tydnu driv, velke vydaje za mimco .. za doplnky a pod...materska neco pres 5000(z minimalni mzdy.. ted je to vic).. manzel ale nasel lepsi praci a hned bylo lepe.... a diky za to.. muzeme si poridit druhe dite a vime, ze to dame...a nemeli jsme nasetreno dopredu temer nic, vybavicku jsem nakupovala behem tehotenstvi a meli jsme vse.. neco jsem koupila nove, neco starsi...ono se to fakt da.. pokud nasetrite dopredu, budete na tom lepe.. ale fakt bych hodne premyslela o vysi hypoteky...ono to fakt udela hodne...a clovek pokud neco chce, vetsinou musi z neceho jineho trosku slevit... my meli kvuli tomu dite pozdeji, chteli jsme uz bydlet ve svem.. ale zase to pak komplikoval tezsi prubeh tehotenstvi i porod.. pokud bych mohla vratit cas, prehodnotila bych to...dite bych mela driv..... on se totiž pak clovek musí uskromnit tak i tak, život se zcela zmeni... u me je prevraceny naruby uz přes dva roky a nelituji niceho...

luj89
15. led 2017

@ journals vždyť to je v pořádku, pokud na to máte 🙂. My bychom asi zase tolik za ryby dát nemohli a ani nechtěli. Šlo mi o tu vysokou částku + vyjádření, že si nevyskakují + vyjádření, že nemají finance na dítě. Ale nechci být za rýpalku, tak tohle téma opustím. Bylo to psáno pro zamyšlení, ne pro naštvání a odsouzení kohokoliv.
@myval456 Ještě mě napadlo, že po narození mimča bude mít manžel možnost využít slevy na dani 🙂, což dělá další tisícovku měsíčně k dobru.

78marcela
15. led 2017

@absintka19 ona je to moznost, dat si na dva roky. Ale chce to promyslet, jestli ma pak.hlidani, nebo moznost jesli, skolky, nebo zda bude mit do dvou let druhé..je to jen moznost, ale asi to neni uplne pro kazdeho.

marketa11112
15. led 2017

s tou dvouletou variantou rodicaku ma pani pravdu.. hezke korunky. nam se to take hodilo. ale ..... my chteli dalsi ditko.. a nastesti se podarilo.. do prace jsem se vratit nemohla, nemame hlidani .. a doma byt bez penez.. jako dali bychom to, ale tezce...... me ted ceka jeste chvili nemocenska , pak opet materska a rodicak.. tentokrat do vice jak trech let ditete.. aby pak v zari mohlo nastoupit rovnou do skolky a ja snad do prace...
ale pokud clovek nemá hlidani, pokud v okoli nejsou jesle a nebo i jako ja nechce maminka ditko do jesli v tomto veku dat, pak urcite rodicak do trech let... aby pak slo rovnou do skolky......

78marcela
15. led 2017

@journals dik..myslim si to o sobe taky, ze jsem akcni a ze se snazim😀 nemam rada, kdyz si nekdo stěžuje a neni schopny a ochotny neco udelat pro to, aby se mel lip. Ja se vzdycky snazila a makala vic nez ostatni..kolegyne mi.nejednou rikaly, ze nejedou na raketovy pohon jako ja😀
Na druhoz stranu jsem ted trochu zlenivela..sice jsem od Alcinyho roku zacala na par hodin si privydelavat, ale moc se mi nechce...chci si ji uzit..
No a jestli jsem mela moznosti se rozhodnout..mela..vzdycky je nejaka moznost. Mohla jsem prijmout to, ze deti mit proste nemuzu a.nechat to plavat..ale ja si to dite strašně prala..a kdyz se.mi po sestym ivf povedlo, tak jsem naraz chtela jeste jedno..coz bylo mimo plan..tak jsem sla na sedmy pokus ivf..a bude druhy mimco..
S penezma jebto ted docela tezky, na.hrane..a asi.jeste chvili bude, nez nastoupim do.prace..ale vsechno se da zvladnout, kdyz clovek chce a snazi se.

wenisa
15. led 2017

holky ale když si dám rodičák na dva roky, tak mi to asi nevyjde úplně pak s hlídáním... 🙂 nebudou hlídací babičky a školka bere děti až od tří let... takže snad s tím rodičákem na tři roky vyjdeme... sice to bude asi o hubu ale jak už jsem psala, zvládli to jiní my to dáme taky

journals
15. led 2017

@78marcela Máma je superhrdina, co zvládne všechno. Věřím, že to zvládnete a děti ti to potom několikanásobně vynahradí!
@luj89 Je to holt o prioritách, jako všechno 😕 Sice nerozumím tomu, proč někdo děti nechce kvůli nižšímu životnímu standardu, ale respektuji, že to tak někdo chce a přeju mu, aby toho nikdy nemusel litovat. Ony se ty hodnoty časem bohužel mění....

sofie2015
15. led 2017

Nechci být rýpat ale když nakoupíte chytre... Nurtrilon měsíčně max 1800..a to mám dítě Jedlika... Mam dvě po sobe obě pleny...cca 1500- 2000...my jídlo...cca 7000...benzín 1500 bereme plnou...hypotéka 8000...nějaké pojistky stavebko 5000 to je cca 25000 měsíčně dohromady já na řodičáku přítel plat cca 30000...hold je potřeba nastavit to tak abych šlo....a mít trochu rezervu....děti mají oblečení z bazaru....něco i nové kupují Lídl, kik,pepco... Stejně z toho raz dva vyrostou...kočár máme z druhé ruky, postýlky v akci..šoustá věci se dá půjčit Id známých a rodiny. Jděte do toho děti jsou poklad. A počítejte první pul rok mateřskou...y mě cca 14000.. Dá se ušetřit a pořídit kde co....i do budoucna...mateřská cca 70%hrubého příjmu..