Můžeme si dovolit miminko?
Zdravím všechny,
s přítelem plánujeme miminko, ale já se bojím, jestli to finančně zvládneme.
Moměnálně bereme oba cca 19 000,- Ale pokud půjdu na mateřskou/rodičovskou budu dostávat jen cca 6500,-
Plánujeme koupi bytu na hypotéku to je cca 9500 splátka + poplatky za bydlení 6000,- a elektřina 1200,- (cena dle bytů ktré jsme si byli prohlédnout). K tomu měsíčně cca 5000 za jídlo.
V tuhle chvíli ještě platíme auto 2500 a benzín 3000, ale to budeme prodávat - přítel by měl do půlroka dostat firemní (jako benefit k platu takže ho nebdueme platit a ani benzín)
Myslíte, že je reálné aby jsme měli miminko? dá se to finančně zvládnou? Kolik to cca stojí? Vím že je težké to odhadnout, ale zkuste dát třeba příklad jaké máte cca náklady a příjmy vy.
Děkuji mnohokrát za všechny názory a rady.🙂
@caverina přesně tak, jen je změna v tom, že v dnešní době se to dá lépe ,,naplánovat", resp. odložit nebo se otěhotnění vyhnout úplně. Navíc si nemůžeme vybrat dobu, do které své dítě přivedeme, buď ho přivedeme do současné doby (rozmezí 20 let), nebo vůbec. Těžko ho přivedeme do doby před 50 lety nebo za 100 let...
Ja bych do toho sla. Kdyz jsem nevedela,kam mi mizi vsechny penize,nainstalovala jsem si do mobilu aplikaci Wallet,kam jsem zapisovala vsechno vydaje a prijmy a zjistila jsem,za jake kraviny utracim a zacala setrit. Mam osmimesicniho syna a byt maminka je to najkrasnejsi na svete,urcite bych to neoddalovala kvuli penezum,pokud se jde nejak uskromnit-coz si myslim,ze u vas jde. Radeji bych si pronajala jiny levnejsi byt a celkove se snazila snizit vydaje. Az se ti narodi miminko,totalne se ti zmeni priority a radeji odepres neco sobe,abys jemu doprala 🙂
Toho jsem se bala taky, ze nevyjdeme ☺ Tak jsem zacala brigadnicit a kdyz si vydelam 7tis k rodicaku, tak uz je to pohoda 😉 A muzem si dovolit i trochu utracet 😉 Je to vsechno o tom chtit neco delat 😉v dnesni dobe uz je prace tolik, ze bych se nebala 😉
@luj89 ráda to upřesním. Mohlo by se zdát, že 8 tis. za jídlo je moc. Ale taky si zakládám na kvalitní stravě, ryby, hovězí, ořechy, zelenina, atd. To, co investuju teď do kvalitních potravin, ušteřím ve stáří za léky. Toť můj názor. Nebo snad tvrdíte, že kvalitní strava je hloupost?
Vyskakování je pro mě dovolená u moře, hospody, kina, divadla, velké auto...
No a s tím dítětem. Není odsunuto kvůli penězům, my je nechceme vůbec. Finanční situace je pouze jedním z argumentů, nikoliv však hlavním.
@dura175 Tak to jsem tě špatně pochopila, já myslela, že dítě odkládáte kvůli financím. My si taky zakládáme na kvalitní stravě, ale bohužel máme nějaký finanční strop... A tak je to se vším, každý by chtěl kvalitnější auto, bydlení, oblečení, jídlo, pití atd., ale prostě to často musí být kompromis a snaží se o co nejkvalitnější věci vzhledem k finančním možnostem.
Já neměla takové štěstí a kojila jsem jen týden, takže náklady na mléko teď ve 2,5 měsících jsou 300-500 za krabici, podle toho kterou kupujeme(kupovola jsem bebu HA a teď máme sunar premium) Za měsíc zbaští těch 5 krabic, k tomu pleny, pojištění malého na úrazy atd plus spoření aby měl taky jednou něco do začátku, oblečení už vůbec neřeším, jen dokupuju dokola větší a větší velikosti. První výbava než se narodil nás vyšla zhruba na 70 tisíc, ale to jen z důvodu naší pohodlnosti a nakoupili jsme vše ve specializovaném centru. Vás rozpočet je hodně naplý vzhledem k tomu že si chcete brát hypotéku. Uvidíte, zvládnout se dá vše když se chce.
Dle mého je ideální mít nasetrenu sumu, která se rovná výpadku příjmů na MD a později RD. Ono s dítětem výdaje stoupnou a příjmy rapidně poklesnou. Může přijít nedej bože nemoc živitele a je problém
tak teda asi ziju jinde, alebebu jsem kupovala kolem 300 kc a sunar ted beru synovi kolem 200 kc, takze ceny jsou jinde nez psala pani....ale kjila jsem castecne az do 11 mesicu.. byl to boj, ale slo to...
jinak komplet vybava stala do 40000.. něco nove, něco starsi, dost věci nadstandart navíc pro mou pohodlnost.. postýlka, kolebka, ohradka, prebalovaci pult s vanickou, druhy prebalovak na zed do patra, kos na papirove pleny, mraky hracek, kocarek stal asi 15000, sterilizator, ohrivacka, rychlovarna konvice, lahvičky, kremicky , obleceni az do roka, latkove pleny, monitory dechu.. dva klasicke, jeden na plenku, latky.. sila jsem vse do postlek sama, ruzne decky, zavinovačky, dopředu pleny, podlozky.......proste vse potrebne...........po narozeni syna jsme dokupovali hlavne kapicky bio gaja , espumisan a kapky do nosu, jinak lekarnicka byla vybavena...
nektere věci jsme nakonec nepotrebovali a sli pryc, ale většinu mam schovanych pro druhé mimco nebo rovnou prejdou v další uzivani..🙂
Tyyy jo od kud jste že tak drahý být?My kupovali minuli rok a mame hypotéku ani ne 4500.
Pocitejte i s vydaji typu lekarna,kdyz dite omarodi,casto nechavame 500kc jen za leky. Ja pouzivala dm pleny a dm mleko a i rak medicne ba mimi 4000-5tis. Obleceni,a zarizeni jsme meli z druhe ruky a nebo levnejsi variantu. Prvni rok to bylo tip top.

mam kamarada a vzdycky kdyz nekdo rekne tuhle vetu"do dnesni doby privest dite???"tak se vzdycky vztekne a odpovi..."a do jake doby by jsi ho chtel privest???do valky,do doby kdy lide trpeli hlady??kdyby takhle uvazovali nasi predci tak tady nejsme ani my" podle me je to o prioritach...