Otec pobírající PPM, jak na pracovní smlouvy?

matire
19. říj 2018

Ahojky. Potřebovali bychom radu od někoho znalého. Manžel si začíná zařizovat pobírání PPM a bude při tom pracovat. Změnu pracovní pozice už má domluvenou (jiná práce u stávajícího zaměstnavatele), ale narazili jsme na nejasnosti u pracovních smluv. Ta smlouva, ze které plyne nárok na PPM, se musí ukončit nez se podepíše nová nebo má být stále "aktivní"? Mysleli jsme si, že by manžel na své staré pracovní pozici dal výpověď a nová smlouva by byla na dobu neurčitou a tedy by na nové pozici zůstal i po dobrání PPM. Podle jejich účetní ale "musí mít, kam se vrátit", tedy prý by mu běžely dvě smlouvy na hlavní pracovní poměr zároveň. To se nám ani jednomu nezdá... Popravdě paní účetní původně ani nevěděla, že při PPM může pracovat. Teď z toho máme akorát strach, aby nebyl průšvih, když něco uděláme špatně a manžel přemýšlí i o tom, že bychom se PPM dobrovolně vzdali. To bych nerada, když nárok jasně máme a potřebujeme každou korunu.
Víte někdo, jak na to, aby bylo vše ok?
Díky.

lida9
19. říj 2018

manzelovi musi bezet dal pracovni smlouva na kterou pobira onu materskou... jinou praci u stejneho zamestnavatele muze vykonavat ale na jinou smlouvu s jinym predmetem co dela... aspon takto jsme to museli mit pred dvema lety.

lida9
19. říj 2018

jinak nam to na urade vysvetlovali, ze materska je neco jako nemocenska, plati stat, ale na zamestnance, jen ten nemuze pracovat ne z duvodu nemoci ale z duvodu mimina🙂) treba ale nekdo vysvetli lepe...

katkaloch626
19. říj 2018

určitě nedávat výpověd na první smlouvu,když se na ni bere mateřská. Manžel to taky tak měl

dulmich
19. říj 2018

Paní účetní to říká správně 🙂

matire
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
matire
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
lenoulinkaa
20. říj 2018

@matire on bude mít poměry dva, ale když nastoupí na PPM, tak ten z kterého bude čerpat bude neaktivní. Docela se divím, že vám v tom vyjde zaměstnavatel vstříc, protoze do těchto aktivit se mu obvykle moc nechce. Nastupuje na ni po ukončení sestinedeli, což by si měla účetní pohlídat, od kdy to presne je.

nita1984
20. říj 2018

@lenoulinkaa není to v dnešní době až tak neobvyklé. Znám několik párů, co to takhle mají.

lenoulinkaa
20. říj 2018

@nita1984 však nepíšu, že to je neobvyklé, ale že se mu do toho nechce, protože je s tím akorát práce navíc. V podstatě to je obcházení..

matire
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
elher
Autor odpověď smazal
Zobraz
lenoulinkaa
20. říj 2018

@matire neaktivní je, když nastoupí na PPM, rodičovskou dovolenou.

lenoulinkaa
20. říj 2018

@elher přivydělat si můžeš, ale na jinou smlouvu. Jenže u stejného zaměstnavatele je to prostě zavádějící a sociálka taky není úplně blbá.

ai30
20. říj 2018

@matire Hele, obchazeni to je, to prece neni o nazoru :D Penezita pomoc v materstvi je na to, aby se clovek misto prace venoval diteti. Nema to byt extra kapesne za to, ze to dite vyplkne. Proto je tam prave ten zakaz 'privydelku' na stejne pracovni pozici u stejneho zamestnavatele. Kdyby to system dovoloval, tak se nic neresi a pracuje dal tam, kde je. System to nedovoluje, proto to musite slozite obchazet.

matire
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
matire
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
matire
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
matire
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
barchen
20. říj 2018

@matire Ahoj. Pokud s tím souhlasil jeho zaměstnavatel, tak máte z větší části vyhráno. Po 6 týdnech od narození nastoupí tvůj manžel na "rodičovskou dovolenou" ale bude u toho pobírat PPM (mateřskou). Schválně píšu v uvozovkách, protože otec nenastupuje na mateřskou (jak se tomu obvykle říká u ženy-matky ale jedná se pouze o formální pojem ale stejně se používá pojem "mateřská") ale samozřejmě podmínky výdělku jsou v tomto případě stejné. Takže on se zaměstnavatelem uzavře novou smlouvu (HPP, DPP, IČO nebo brigáda...atd.). Na původní smlouvu ani původní prac. zařazení pracovat nesmí, (bude na ni pobírat ten PPM, tedy dávku nemocenského pojištění) ale na tu novou smlouvu bude pracovat úplně normálně podle toho, jakou smlouvu uzavře. Ty mu musíš svěřit legálně a písemně-úředně ověřeno, dítě do péče. Formuláře poskytuje OSSZ. Není potřeba tu jeho původní smlouvu nijako rušit ani pozastavovat, prostě to je stejné jako u matky na MD, nic se tam nemění po dobu těch XY týdnů. Co si musíš ohlídat ty, je tvoje zdravotní pojištění po dobu, než otec bude pobírat PPM. Pro jistotu si tohle všechno ověřit na zdravotce, jestli budeš dokládat nějaké papíry, že otec je na "mateřské" a ty budeš mít po tu dobu vedena s jiným statusem - tohle přesně nevím, jak je to dnes.

petrafletna
20. říj 2018

Podle mě je jedno jestli při PPM bude mít dva úvazky nebo jeden. Důležité je, že v den nástupu na PPM splní věchny podmínky (doba pojištění, dohoda o převzetí dítěte do péče, nevykonávání činnosti ze které mu plyne PPM) co se děje po nástupu na PPM už OSSZ nezajímá (může si najít jinou práci, může dát výpověď..). Zajímavé je i pravidlo, že otec dítěte může pobírat PPM po dobu 22týdnů až do prvních narozenin dítěte, tedy nemusí jít hned po šestinedělí, když se mu to tak nehodilo.

avestsikova
20. říj 2018

@matire na úvod, co děláte vy? Od toho bych se odpichla, neboť to není tak úplně jednoduše výhodné. Prijdete o 6 týdnů PPM plus vas čeká hrazení zdravotního pojištění za vas.

petrafletna
20. říj 2018

Jelikož po dobu čerpání PPM bude mít dítě v péči pouze otec (formálně), tak vy se můžete přihlásit na úřad práce, abyste byla státní pojištěnec (pokud nemáte už starší dítě do 7 let, abyste mohla mít v péči to)

petrafletna
20. říj 2018

Ještě dodám, že ikdyž je muž na rodičovské dovolené, ale pobírá PPM, tedy v situaci, kdy by žena byla na mateřské dovolené, tak se to období rodičovské dovolené u zaměstnavatele počítá do odpracované doby, tj. nabíhá za ni dovolená apod. (narozdíl od následné rodičovské dovolené, kde je tomu jinak)

matire
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
matire
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
pataja
20. říj 2018

Novou smlouvu bych udělala na dobu určitou přesně do termínu nástupu na rd. Při rodicaku už může být zaměstnán normálně. Max. bych pak třeba udělala jen dodatek k původní pracovní smlouvě, že místo výkonu práce je doma.

petrafletna
22. říj 2018

@matire je to §34 odst.2 zákona o nemocenském pojištění (ostatně téměř vše kolem PPM je v tomto zákoně). Je pravda, že úřednice na OSSZ neobvyklým případům moc nerozumí, my jsme řešili ještě komplikovanější situaci, měli jsme spoustu dokumentů na doložení, několikrát jsme na různých místech vysvětlovali co chceme a proč na to máme nárok a nakonec se vše podařilo. Bohužel ne všichni znají zákony dobře.

Kdyby na to přišlo, tak lze mít několik (plných) úvazků najednou a být na každém z nich na rodičovské (mateřské) dovolené. Zákon počítá i s tím, že rodič má dítě v péči (např.na základě dohody), ale vykonává u toho činnost, ze které mu bude plynout (plyne) dávka PPM, tedy že pracuje, v tom případě mu za dobu co pracuje PPM nenáleží, ale potom ji zase může čerpat dál, až bude na rodičovské dovolené a pracovat nebude. Ono se dá vymyslet spoustu variant, ale není to běžné.