Petice za navýšení rodičáku
Maminky tak odsouhlasili navýšení rodicaku , ale ne úplně fér . Jak k tomu přijde maminka co porodí předčasně i když měla termín v roce 2020. Zkusíme s tím něco udělat ????
Jasně hodný pan Bureš se sejde s představiteli petice, řekne že je to vše jen kámpaň, peníze, které nejsou, sebere někde jinde, kde nejsou, a bude to zase ten milý pán s koblihou.
@78marcela nebylo to konkrétně na tebe, tvou situaci neznám. Ale 220000 je spousta peněz a fakt mi to přijde poměrně dostatečný. Vždyť se to dokonce jmenuje “příspěvek”, už lingvisticky z názvu tedy vyplývá, že to jen přispívá na péči o dítě. Nejmenuje se “zajištění” nebo “náhrada platu”. A je každého volba, jestli to vybere za osm měsíců do roka věku dítěte (27500,- už snad zas tak málo není) anebo si to rozloží na tři roky, ale pak ta suma je nižší, logicky. Být placeně doma tři roky, to není v žádné civilizované zemi, ale tady budou všichni frfňat, že za sezení doma je jim to málo. Já bych celý rodičovský příspěvek klidně oželela, kdyby tu fakt byla reálně fungující prorodinná politika. Ale v mém stotisícovém městě jsou přesně jedny jesličky a tři školky, které podle jejich stránek berou děti od dvou let (a do tříd, kde je max. 15 dětí, čili 45 dětí ve věku 2 roky tu může chodit do školky). Jistě jsou pozice, kde lze pracovat z domova a ještě je jedno kdy člověk pracuje, bohužel, v mém oboru home office neexistuje. Můj zaměstnavatel mě rád vezme zpět, jistě i na zkrácený úvazek, ale státní nemocnice je prostě moloch, který na změny ve společnosti reaguje se zpožděním desetiletí. Že by nemocnici napadlo přijmout chůvu a umožnit i mámám malých dětí přijiit do práce (a třeba si tak doplňovat praxi k atestaci). Vždyť bychom svou prací na tu chůvu vydělaly bohatě. Proč provoz sálů i ambulancí musí končit ve tři? Klidňe bychom se v půl čtvrté mohly sejít na sále my, matky z rodičovské a do osmi operovat. Zase, pro nemocnici vysoce zisková činnost, ale tohle “ thinking out of the box” jim prostě nejde. Nakonec na tom bude můj zaměstnavatel bude tratit, protože pracovat budu, ale s největší pravděpodobností pro někoho jiného.
@verdos taky se mi to nezda. Bud at to daji vsem (do veku 4 let, jak to slibovali) a nebo at to daji tem nove narozenym detem v roce 2020. Ja bych to treba udelala tak, ze ten kdo poda zadost v roce 2020 tak dostane 300 tisic. Ale porad to pro nekoho bude nespravedlivy, protoze mu to utece o jeden den. To si clovek nevybere.
@drep ne, to opravdu není každého volba, za jak dlouho si ten příspěvek vybere. Je to omezený výši platu, potažmo PPM. Mám tříletou dceru, RP byl zastropovan ještě před dvěma lety a víc jsem čerpat nemohla, skoro 50tis státu zůstalo, když jsem porodila syna.
Teď už se může nastavit RP dle výše PPM. A kdo dosáhne na 27500? Pět, deset procent žen? Já, učitelka s 19 lety praxe, jsem měla přes mateřskou čistou mzdu cca 16tis. Z toho se počítá PPM a RP. Max strop, který bych mohla čerpat byl 12tis.
V ostatních státech mají zařízení pro malé děti. Nemám přehled kde je co, mám jen zkušenosti s Rakouskem a jejich Tagesmutter. Symbolicky placené hlídání, podporované státem. Jen přídavky na dítě, co mají, jim pokryje péči u Tagesmutter, takže klidně můžou jít do práce a vydělávat. Tady to ale není. A platit chůvu nejde. Nebo ty si možná svou prací vyděláš na chůvu. Já ale ne. Většina ne. Takže nezbývá nic jiného než zvolit si tříletou variantu. A to pak ten příspěvek fakt není moc.
@jajulin naprostý souhlas, ale nevěřím tomu. Mě spíš příjde, že to vypustili jako takovou testovací zprávu, co jako lidi na to, teď budou všichni"urputně" hledat ty chybějící peníze a za nějaký čas oznámí, že je teda sehnali a budou pro spoustu lidí za hrdiny a budou je volit znovu. Mám jen strach, že takhle to dál nepůjde( a nemyslím tím zrovna to navýšení řidičáku) zachvílu přijde nějaký odvážlivec s utahováním opasků a pak se ještě budeme divit.
@alcar já si naprosto beze studu koupila kočárek na bazaru za 12000 (maxi cosi), ač bych na nový jistě měla, prostě mi to přijde jako zbytečné plýtvání a už tuplem bych si ho koupila ojetý, kdybych na to neměla. Pokud jsem na štíru s financema, můžu používat látkový pleny, ty jsou levnější, pokud si teda nenakoupím 30 kusů nových all in one. Jako chtít po daňových poplatnících peníze na hračky a na nový kočárky je trošku drzost.
@drep moc diky. Presne tak to bylo a je.
@drep no to je teda drzost si poridit novy kocar, ktery vim, ze mi poslouzi minimalne dva roky. Stejne tak je drzost davat decku papirove plinky, kdyz se mi latkove proste eklujou a jsou mi proti srsti. No a koupit decku dva plysaky...no to je doslova nehoraznost!
Mimochodem kocarek z bazaru za 12tis je docela drahy. Za tu cenu se da sehnat novy.
@bayt to netvrdím. Ale argumentovat tím, že musím mít ausgerechnet nový kočár a proto mi má někdo zvýšit dávku, to mi drzý přijde. Těch diskuzí o výbavičce je tu mraky a jen mi oči přechází, co za kraviny a za jaký peníze se nakupuje. Já do poslední chvíle vydělávala fakt dobře a přesto mám většinu věcí z bazaru a oblečení ze sekáčů, protože umím hospodařit a přijde mi zbytečný dát majlant za věci na pár týdnů/měsíců. Protože to jsou přeci spojité nádoby a když vím, že mi dost klesne příjem, tak se snažím si na to období našetřit a holt nemám všechno fungl nový a značkový.
@alcar není drzost si koupit nový kočár nebo třeba šatek za osm tisíc nebo pět tisíc hrazdiček a hojdavaků a plyšáků a vímjáčehoještě, ale je drzost to používat jako argument pro zvýšení sociálních dávek.
Mám kočár maxi cosi limitku, nový by stál 30000, byl prakticky nepoužitý, takźe s ním taky počítám na dvě děti a přišlo mi to jako dobrá koupě.
@drep To nevim, jestli nekdo tvrdi. Ja treba v sekaci nenakupuju. Urcite to je ekologicky a dobry i pro penezenku, ale bylo by super, aby to byla kazdyho volba a ne nutnost. Ale to sme se dostali nejak daleko od tech 80 tis. Proste je to davka, kterou ma kazdy, a co si z ni poridi je jeho vec. Otazka je, co je moc a co malo. 220 ti. ani 300 tis. pro me moc fakt neni. Jelikoz to ma castecne suplovat muj prijem.
@drep ja si nevsimla, ze by to nekdo pouzival jako argument pro ziskani 80tis. Toto srovnani bylo v novinach, jen pro predstavu, jak moc se veci zdrazily, ale rodicak nenarostl (tudis vlastne klesl). Mohli tam dat treba brokolici nebo léky...to je uplne jedno. Podstata te veci je snad vsem jasna a nema cenu tady resit, proc si nekdo drze koupi kocar novy a nekdo z bazaru a ty prachy da na neco jineho. To je kazdeho vec. Ale chtit po statu, aby navysil rodicak o 2tis mesicne (nebavim se tady o kazdorocnim navyseni, ale jednou za 10let je to namiste) mi jako drzost neprijde. Neznam nikoho, kdo by po tom nesahl.
@alcar ale to srovnani je zavadejici. Pulku tech veci kupuju v DM od Babylove za daleko mene penez. Mleko, kase, vyzivy (v drtive vetsine ale delame domaci sklenicky) i pleny. Do toho srovnani sly logicky ty nejdrazsi produkty, aby to vypadalo co nejkontrastneji.
@sudylichozrout no ja teda nevim, ale velka sklenicka se bezne pohybuje kolem 46kc (pokud nechci kupovat nejaky humus typu Hamanek), pleny jsou bezne pres 300kc, Sunar Complex stoji taky pres 200kc. Nevidim na tech cenach nic nepravdiveho nebo zavadejiciho.
Tak samo boty, pyzamo, autosedacka a postylka...vidim, ze ty ceny naprosto souhlasi. U sedacky je dokonce cena za prumer bez isofixu. Kvalitni znackova sedacka s isofixem se pohybuje kolem 7tis.
Otázka je, zda je sociální dávka na to, abychom si koupili postýlku, sedačku, plyšáka atp... Dle mého, pokud jsem příčetný člověk, který se rozhodne mít dítě, tak počítám s tím, že minimálně prvotní náklady budou velké (kočárek, sedačka, postýlka...) a tedy v době kdy jsem ještě ekonomicky aktivní bych si na toto měla našetřit. Pak můžu být střelec a doufat, že vše bude v pohodě, nic se nepodělá, budu v ideálním případě kojit, dítě nebude potřebovat nic speciálního (alergie atd...) a pak vím kolik zhruba dostanu a s tím musím vyjít (tedy mohu koupit jen to na co mám) a pokud mám nároky vyšší (chci vše nové, nejmodernější...), tak proč ne, jak bylo řečeno, je to má volba, ale musím si tuto volbu zaplatit ze svého, protože primární funkce sociální dávky nemá být zajištění nadstandardu, ale pokrytí toho nejnutnějšího...
Navíc je omyl se domnívat, že konkrétně rodičovský příspěvek je dávka která podléhá inflaci... Stejně tak je velký omyl myslet si, že je to něco co nám nemůžou omezit. Teď se může s velkou pompou všem doplatit rodičák do 300 tisíc, ale taky se může stát, že nastane ekonomická krize (a to je dost pravděpodobné) a nebude kde brát a pak stáhnou rodičák ne na 220000, ale třeba na sto... A i když se pak všichni postavím na hlavu a budeme se odstrkovat ušima, tak s tím nehneme... Nebo se klidně může stát, že rodičák jak ho známe zanikne úplně.
Pokud zodpovědně plánuji dítě, tak snad počítám s tím, že postýlku, kočárek, autosedačku, nosítko, monitor dechu, atd. nakoupím z toho, co jsem si našetřila, když jsem pracovala, ne z mateřského nebo rodičovského příspěvku.
@mataharyy Muzu si precist tedy konkretni zduvodneni, proc tato davka nepodleha inflaci? Resp. dle tebe by se s ohledem na inflaci nemela zvysit? Je nejaky duvod, proc zeny pred 10 lety pobiraly urcitou vysi rodicaku a my ted mame fakticky brat mene? V dobe ekonomickeho rustu, kdy dostava pridano kazdy?
Argument, ze si mame na deti nasetrit a rodicak zrusit je mirne receno naivni. Takto to nefunguje ani v Zapadni Evrope, kde maji o dost vyssi zivotni uroven. Navic lidi budou vzdy deti rodit, to je silny instinkt a ano, nekdy i nerozum. Zakazat to nezakazes. Sebranim te davky budou bity pouze chudsi deti. Skonci v jeslich nebo v chudobe. A nakonec to povede jen ke zvysovani rozdilu mezi bohatsimi a chudsimi lidmi. Uprimne, pro me anarchismus, jak ho prezentujes, je to same jako totalni sobeckost. Silnejsi vyhraje.

Mně se ta petice za spravedlivý rodičák nelíbí. Jaký rozdíl je mezi mámou, která je doma a pečuje o malé dítě a snaží se něco přivydělat (protože prostě potřebují peníze) a jinou mámou, která je doma a pečuje o malé dítě a snaží se třeba něco přivydělat (ale stále pobírá aktivně RP)? Nechápu některé ty maminky tam, které "natahují ruku" s tím, ať je to jen pro ně (aktivně pobírající) a pro jiné maminky ne (které RP vyčerpaly, protože třeba na začátku potřebovaly více peněz, třeba než rozjely podnikání nebo se dovzdělaly nebo cokoliv a teď se snaží něco dělat, proto ty peníze fakt potřebují...). Ty které se spokojily s nižší částkou a třeba ani nic nedělají (je mi jasné, že některé jo a dřou k tomu jako kůň, jako @78marcela , ale rozhodně ne všechny jsou v takové situaci, vidím to kolem sebe...), třeba ani tolik ty peníze nepotřebují jako ty, které pracují.... Myslím, že 80 tisíc je pro většinu matek ohromná částka a velká pomoc. Ať je to teda pro všechny - pro všechny do 4 let a nebo pro všechny (nové žádosti) od určitého data. Prosím o vysvětlení, proč by pracující (nebo nepracující, ale pečující) matka dítěte do 4 let neměla těch 80 tisíc potřebovat a kde konkrétně v tom vidíte tu spravedlnost (dle mého to bude vždycky v něčem nespravedlivé). Největší a nejspravedlivější podporou by byly větší odečty pro ty, co mají dětí a pracují.